ŠTÍTEK: Ol Pejeta

Projekt záchrany severních bílých nosorožců, který na několik měsíců přerušila pandemie covidu-19, pokračuje v Keni.
/FOTOGALERIE/ Mezinárodnímu vědeckému týmu se loni v prosinci podařilo vytvořit další dvě embrya vyhynutím ohrožených nosorožců bílých severních. Celkem tak mají vědci nyní k dispozici pět zmrazených embryí. Odebírání vajíček a vytváření embryí je součástí projektu záchrany nosorožců bílých severních umělou reprodukcí.
25 fotografií

Vědci vytvořili další dvě embrya ohrožených nosorožců

Krkonoše
Devětadvacetiletý samec nosorožce bílého Kusini před rokem v Německu proslul útokem na automobil ošetřovatelky.
Z anglické Zoo Chester v Anglii dorazil ve čtvrtek ráno do Safari Parku Dvůr Králové sedmiletý samec nosorožce dvourohého Embu. Ten je po 29letém samci nosorožce bílého Kusinim z německého Hodenhagenu, který se v pavilonu zabydluje už týden, druhým chovným samcem, kterého dvorští zoologové v říjnu získali. Oba se nejdříve seznámí s novým prostředím a později je budou moci obdivovat i návštěvníci. Nosorožec Kusini před rokem v Německu proslul útokem na automobil ošetřovatelky.

Safari park má dva nové nosorožce z Anglie a Německa. Jsou to chovní samci

Krkonoše
V úterý se úspěšně uskutečnil v keňské rezervaci Ol Pejeta historicky třetí odběr vajíček samic nosorožce bílého severního Fatu a Nájin, dvou posledních zástupkyň svého druhu na světě.
Za mimořádně složitých podmínek souvisejících s opatřeními proti šíření onemocnění covid-19 a přítomnosti expertů ze Safari Parku Dvůr Králové a z německého Leibnizova institutu se v úterý úspěšně uskutečnil v africké Keni v rezervaci Ol Pejeta třetí odběr vajíček samic nosorožce bílého severního Fatu a Nájin, dvou posledních zástupkyň svého druhu na světě. Ve Dvoře Králové se obě poslední žijící samice narodily, do Keni je převezl safari park v roce 2009. Obě náročnou proceduru zvládly dobře. Vědci opět odebírali vajíčka přímo z vaječníků samic pomocí speciální sondy řízené ultrazvukem. Anestézie i samotný odběr proběhly bez problémů.  
25 fotografií

Vědci bojují o záchranu nosorožců bílých severních, samicím odebrali vajíčka

Krkonoše
Zemřel nosorožec Sudán
V keňské rezervaci Ol Pejeta proběhlo emotivní rozloučení se Sudánem, posledním samcem nosorožce severního bílého. Ten zemřel minulý týden. Přibližně pětačtyřicetileté zvíře, které patřilo zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem, totiž muselo být kvůli zhoršení zdravotního stavu utraceno. Na jeho počest zde byl také odhalen pomníček. Rezervace o tom informovala na svém Facebooku.
11 fotografií

"Teď už je to jen na nás." V Keni proběhlo rozloučení s nosorožcem Sudánem

Svět
nosorožec dvourohý
Dvůr Králové - Ještě před padesáti lety běhalo po světě přes dva tisíce nosorožců severních bílých. Dnes jsou na světě poslední tři zvířata. Pytláci tento poddruh, jehož zástupci váží až dvě tuny, prakticky vyhubili. Toužili po rohovině, o níž si zejména asijští zákazníci na černém trhu mysleli, že má léčivé účinky.

Bílí nosorožci vymřou. Zachránit je může jen věda

Krkonoše
Nosorožec severní bílý
Královéhradecko, Dvůr Králové - Na světě žijí pouzí tři severní bílí nosorožci. Nejsou schopní reprodukce, zvířecí druh je tak prakticky vyhynulý. Možná ale jen zdánlivě. Vědci totiž vyvinuli jedinečnou metodu, která může vést k umělé reprodukci a potenciálně také k obnovení populace.

Přichází přelomový okamžik? Vědci odeberou vajíčka nosorožcům

Z okolí
Nosorožec severní bílý
Dvůr Králové - Nosorožci severní bílí jsou v současné době prakticky vyhynulí. Poslední tři jedinci, kteří žijí v Africe, totiž nejsou schopní reprodukce. Přesto mají další generace tohoto živočišného druhu naději. Lékaři totiž vyvinuli metodu, díky níž a umělému oplodnění by se mohla jeho populace obnovit.

Přichází přelomový okamžik? Vědci odeberou vajíčka nosorožcům

Krkonoše
SAMICE NÁJIN z královédvorské zoo v keňské rezervaci Ol Pejeta zatím nezabřezla.
Východní Čechy - Mezinárodní tým světových expertů v oboru reprodukce a genetiky bude od čtvrtka jedná ve Vídni o možnostech, jak zabránit vyhynutí nosorožců tuponosých (jinak též bílých) severních.

Podaří se jim zachránit bílé nosorožce?

Z okolí
SAMICE NÁJIN z královédvorské zoo v keňské rezervaci Ol Pejeta zatím nezabřezla.
Východní Čechy - Mezinárodní tým světových expertů v oboru reprodukce a genetiky bude od čtvrtka jedná ve Vídni o možnostech, jak zabránit vyhynutí nosorožců tuponosých (jinak též bílých) severních.

Podaří se jim zachránit bílé nosorožce?

Z okolí
Samice kožnatky Swinhoeovy, u které v Su-čou proběhlo umělé oplodnění.
„Poslední bílý nosorožec na světě. Promiň." Nebo: „Poslední na světě: Má vlastní bodyguardy." Pod těmito a podobnými titulky zveřejňují blogeři i média fotografii Sudána, posledního samce severního bílého nosorožce, kterého strážci rezervace Ol Pejeta v Keni chrání před pytláky. Kromě Sudána přežívají už jen čtyři samice tohoto poddruhu (nebo snad druhu) a pravděpodobnost, že se jej podaří zachránit, je mimořádně nízká.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Poslední svého druhu

Názory z regionu
Ilustrační foto
Gaborone – Jihoafrické Botswaně se daří boj o záchranu bílých nosorožců, kterých nyní v zemi rapidně přibývá. Zatímco ještě před deseti lety na botswanském území žilo pouze 26 jedinců, loni počet vzácných zvířat vzrostl na 153 a populace se podle odborníků bude dál zvětšovat. V sousední Jihoafrické republice je to ale zcela naopak, jen během loňska tam bylo upytlačeno 1215 nosorožců, napsal britský deník The Times.

Botswana vyhrává boj o záchranu nosorožců, v JAR je to naopak

Svět
Ilustrační foto.
San Diego (USA) - Samici severního bílého nosorožce Nolu ze zoologické zahrady v americkém San Diegu trápí hnisavý zánět, kvůli kterému podstupuje léčbu. Informovala o tom agentura Reuters. Nola, která je jedním z pěti posledních zástupců svého druhu na světě, patří české zoo ve Dvoře Králově a do USA byla zapůjčena v roce 1989.

Samice nosorožce bílého v USA podstoupila léčbu zánětu

Svět
Poslední samec severního bílého nosorožce na světě žije v keňské rezervaci Ol Pejeta pod trvalým ozbrojeným dohledem. Rangeři ho hlídají před pytláky 24 hodin denně, stejně jako jeho dvě družky.
Nairobi/Praha – Poslední samec severního bílého nosorožce na světě žije v keňské rezervaci Ol Pejeta pod trvalým ozbrojeným dohledem. Rangeři ho hlídají před pytláky 24 hodin denně, stejně jako jeho dvě družky. Trojice sem byla v prosinci 2009 převezena ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Fotografie samce a jeho strážců nyní obletěla sociální sítě, píše britský list The Independent.

Posledního samce bílého nosorožce hlídají v Keni ozbrojenci

Svět
Nosorožec bílý. Ilustrační foto.
Praha – V boji o záchranu kriticky ohrožených severních bílých nosorožců se uvažuje o několika možnostech. Zoologická zahrada ve Dvoře Králové, která se v této činnosti aktivně angažuje, preferuje možnost přenosu zárodku do těla náhradní matky. Při této metodě, takzvaném embryotransferu, by se ve zkumavce spojily vajíčko a spermie. Krátce po začátku dělení oplodněného vajíčka by embryo putovalo do dělohy. U nosorožců bílých to ale zatím není vyzkoušené, upozornil na páteční tiskové konferenci v Praze ředitel Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Existuje několik možností na záchranu severních nosorožců bílých

Česko
Ilustrační foto
San Diego - V zoologické zahradě amerického San Diega v neděli uhynul vzácný severní bílý nosorožec, který byl podle vedení zoo jedním ze šesti posledních na světě. Nosorožec pojmenovaný Angalifu nejspíš sešel věkem, bylo mu 44 let. Uvedla to dnes agentura AP.

V americké zoo uhynul vzácný severní bílý nosorožec

Svět
Nosorožec bílý. Ilustrační foto.
Dvůr Králové nad Labem – V keňské rezervaci Ol Pejeta uhynul nosorožec bílý severní Suni, který byl do Afriky převezený v roce 2009 z dvorské zoo. Suni byl jedním z posledních sedmi známých nosorožců severních bílých na světě. Z předběžných výsledků pitvy není zatím jasná příčina smrti, bylo však vyloučeno, že by se stal obětí pytláků, informoval dnes Jan Stejskal z dvorské zoo. Suni byl zřejmě posledním samcem tohoto druhu, který se mohl zapojit do přirozené reprodukce, dodal.

V Keni uhynul nosorožec bílý severní Suni z dvorské zoo

Česko
Nosorožec bílý. Ilustrační foto.
(Trutnovsko) - Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem zapojí do záchrany vzácných severních bílých nosorožců i samici Nabiré, která dosud žije ve dvorské zoo. Příští týden ji přijedou vyšetřit odborníci z berlínského Institutu pro výzkum zoo a divokých zvířat. Řekl to koordinátor zahraničních projektů dvorské zoo Jan Stejskal. Zoo na konci roku 2009 poslala do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce, kterým se však dosud nepodařilo rozmnožit.

Zoo Dvůr zapojí do záchrany bílých nosorožců i samici Nabiré

Česko