ŠTÍTEK: otřes mozku

Jakub Voráček
Hokejový útočník Jakub Voráček končí svou úspěšnou profesionální kariéru. Jako důvody uvedl pro CNN Prima News dlouhodobé zdravotní problémy. Pro sport.cz ale řekl, že si stále nechává otevřené dveře. Čtyřiatřicetiletý mistr světa z roku 2010, který v NHL odehrál přes tisíc zápasů, absolvoval poslední soutěžní utkání v listopadu 2022 za Columbus.
11 fotografií

Dvanáct otřesů mozku a dost? Voráček končí s hokejem. Je to na 99 procent, říká

Hokej
Náčelník Horské služby v Orlických horách Josef Hepnar.
/FOTO, VIDEO/ Hodně nezvyklou zimu má za sebou Horská služba v Orlických horách. „Čekali jsme, že zima bude vypadat úplně jinak,“ přiznává její náčelník Josef Hepnar, když komentuje nezvykle deštivou a nakonec krátkou sezonu. V rozhovoru připomíná, že nelze podceňovat ani Orlické hory. Ale také to, že někteří lidé si horskou službu pletou se silniční odtahovkou. „Jsou to většinou takoví ti závodníci z města, kteří sem jezdí na sníh smykovat a pak chtějí vytáhnout z příkopu,“ připomíná poněkud zvláštní očekávání muž, který je u horské služby už 32 let. Jejím náčelníkem v Orlických horách je posledních 9 z nich.
3 fotografie

Pády na lyžích i z řopíku. Takový průběh zimy nepamatuju, říká šéf horské služby

Rychnovsko
Jan Slanina při zápase s Kolínem s tmavým plexisklem na přilbě
Vypadá to, že se prostějovští Jestřábi konečně ustálili na úspěšné vlně a míří za konečným třetím místem po základní části Chance ligy, což potvrdili v zatím posledním zápase proti zvedajícímu se Kolínu. Nyní už i napevno s Janem Slaninou v sestavě, který musel delší čas strávit mimo led kvůli tvrdému zákroku vsetínského Smetany a následnému otřesu mozku.
34 fotografií

Mám štěstí, že máme v týmu skutečné profíky, říká Jan Slanina po otřesu mozku

Hokej
Český útočník Filip Chytil prožívá v dresu New Yorku Rangers slibný rozjezd sezony NHL.
Z New Yorku dorazila v neděli večer velice nepříjemná zpráva. Český hokejista Filip Chytil už do probíhajícího ročníku NHL nenaskočí, jelikož dle zástupců Rangers se nedokázal plně zotavit po zranění. Čtyřiadvacetiletý šikovný centr byl mimo hru od loňského listopadu, kdy pravděpodobně utrpěl závažný otřes mozku. Rodák z Kroměříže se sice v uplynulém týdnu vrátil do přípravy s týmem, nicméně při pátečním rozbruslení mu z ledu museli pomáhat spoluhráči.

Komplikace nejen pro nároďák. Talent Chytil už si letos nezahraje, přijde i o MS

Hokej
Hodonínští hokejisté (bílé dresy) ve středu prohráli v Havířově 1:2.
Další porážka o gól. Hodonínským hokejistům utíkají důležité body v boji o play-off. Oslabený Baník ve středečním zápase 22. kola druhé ligy podlehl domácímu Havířovu 1:2 a v tabulce východní skupiny dál zůstává devátý. Jediný gól hostů vstřelil v početní výhodě Michal Romančík. Utkání po faulu Apolenáře pro otřes mozku nedohrál obránce SHKM Jakub Němec.

Oslabený Hodonín těsně prohrál v Havířově. Obránce Němec má otřes mozku

Hokej
Jakub Voráček
Hokejovým prostředím v Česku otřásla nečekaná zpráva ze zámoří. Třiatřicetiletý útočník Columbusu Jakub Voráček, který už je měsíc mimo hru, možná bude muset kvůli několikátému otřesu mozku ukončit svoji úspěšnou kariéru. „Já jsem si to zažil taky, takové rozhodování není nikdy jednoduché. Když se to stane takhle zčistajasna, tak je to nepříjemné,“ prohlásil kamarád Voráčka Jiří Tlustý, kterého potkal podobný osud.
11 fotografií

O Voráčka se strachují i kamarádi. Konec kariéry? Těžké rozhodnutí, říká Tlustý

Hokej
Ilustrační foto
Vážná nehoda se stala v pátek po druhé hodině odpolední na mokré silnici u Záluží. Střetly se dva osobní vozy, oba značky Škoda. Výsledkem nehody jsou čtyři zranění. Z toho u jednoho z nich měl lékař podezření na těžký otřes mozku a byl transportován vrtulníkem do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Čtyři lidé se zranili při srážce dvou škodovek u Záluží

Nehody
Březnice doma vyhrála duel s Višňovou.
Hned tři hattricky přineslo deváté kolo fotbalového okresního přeboru. Tři góly od jednoho střelce viděli diváci v Dublovicích, Březnici a Hřiměždicích, kde lídr z Bohutína potvrdil vedoucí pozici. Na jeden zápas musela přijet i sanitka, poněvadž došlo ke zranění. Slavka Laziče odvezla do nemocnice kvůli otřesu mozku.

Kolo plné hattricků přineslo i rozseknuté obočí a otřes mozku

Okresy
Filip Žák z Teplic.
Až v šestadvaceti letech nakoukl Filip Žák do české nejvyšší soutěže. Po angažmá v druholigovém Prostějově si jej vzal v zimě trenér Jiří Jarošík do Teplic. Na konci minulého ročníku jej zastavilo zranění, když si zlomil loket, v letní přípravě potom vletěl hlavou do reklamního poutače. Postupně se ale vše začalo otáčet a v neděli nasázel hattrick do sítě Pardubic při výhře 5:1. A prosazují se také další bývalí hráči Prostějova.
31 fotografií

Zlomený loket, otřes mozku. Teď dal bývalý hráč Prostějova první ligový hattrick

FORTUNA:LIGA
Teplice - Pardubice 5:1
Trenér Jiří Jarošík si útočníka Filipa Žáka vzal v zimě z Prostějova do Teplic pro jeho nevšední pracovitost a potenciál dávat góly i v nejvyšší soutěži. 27letému fotbalistovi aklimatizace chvíli trvala, navíc ho zbrzdilo nepříjemné zranění, kdy v přípravě vletěl hlavou do plechového reklamního poutače. V neděli ale nasázel hattrick do sítě Pardubic a sklářům tak významně přispěl k důležité výhře 5:1.
31 fotografií

Zlomený loket, rozbitá hlava a otřes mozku. A teď sladký hattrick Pardubicím

FORTUNA:LIGA
Tachov (v modrém) - Petřín Plzeň B. Matěj Fikrle (v červeném) mezi tachovskými Davidem Benešem a Lukášem Hudcem.
Necelých pět minut před koncem šlágru 10. kola fotbalové I. A třídy mezi domácím Tachovem a Petřínem Plzeň B se odehrála nešťastná událost, která zastínila tento atraktivní duel. Petřínský fotbalista Matěj Fikrle se srazil hlavou s tachovským kapitánem Janem Viternou. Fikrleho odvezla sanitka do nemocnice, kde se podrobil vyšetření s výsledkem silného otřesu mozku.
23 fotografií

Tachov prohrál šlágr s Petřínem. Hostující hráč utrpěl otřes mozku

Kraje
Fotbalisté Napajedel (ve žlutozeleném)  v rámci 7. kola krajského přeboru doma porazili po obratu 3:2 Nevšovou.
Hned několik zajímavých momentů přineslo víkendové 7. hrané kolo krajského přeboru. Fotbalisté Nevšové měli duel v Napajedlech skvěle rozehrán, ale zranění jediného gólmana, který po střetu s útočníkem utrpěl silný otřes mozku, je připravil o všechny body a naopak domácí dosáhli na pátou výhru v řadě. Bez trenéra jsou po víkendu v Boršicích, které sice vyhrály nad Štítnou, ale kouč Pavel Cigoš rezignoval.
57 fotografií

Krajský přebor: otřes mozku v Napajedlech. Trenér Boršic Cigoš rezignoval!

Kraje
Fotbalisté Chlumčan (v modro-červeném) doma padli 1:4 s Osekem.
/FOTO A VIDEO/ „Já ty nostíka už vyndavat nebudu!" zařekl se šéf chlumčanského fotbalu Lukáš Vopršel. „Potřetí jsem je vyndal, potřetí přijela sanitka," bědoval. V první půli nedělního duelu s Osekem došlo po jednom ze soubojů k vážnému zranění domácího kanonýra Patrika Zomera. Vykloubené rameno, otřes mozku a navíc porážka s Baníkem 1:4, není divu, že v Chlumčanech nebyla po zápase příliš dobrá nálada. 
73 fotografií

Otřes mozku, vykloubené rameno. V Chlumčanech musela zasahovat záchranka

Kraje
Erik Andersson
Náraz na mantinel a konec kariéry. Švédský hokejista Erik Andersson patří k mnoha sportovcům, kteří poznali, jak hrozivé mohou být následky otřesu mozku. Osudný okamžik se stal v listopadu roku 2017 v Třinci, kam dorazil v dresu Malmö Redhawks k utkání Ligy mistrů.

Po otřesu mozku spadl do temnoty, teď hokejista Andersson pomáhá

Hokej
Libor Podmol.
Další trable. Dakarský nováček Libor Podmol, který utrpěl v první etapě po pádu lehčí otřes mozku, měl problémy i v druhém dějství slavné rallye. Zabrzdilo ho vyhořelé čerpadlo a do cíle dojel na 61. místě s téměř dvouhodinovou ztrátou. „Sice jsem tentokrát nehodil tlamu, ale bohužel mě potkal technický problém, který se moc nestává. Abych vůbec mohl pokračovat, musel jsem pomocí hadičky a pet láhve přečerpat benzín do funkční nádrže,“ popsal své trampoty šéf týmu Podmol Dakar Team.

Podmol absolvoval etapu po otřesu mozku. Navíc mu shořelo čerpadlo

Motorismus
Eva Minárčiková.
Hlava přebolela, po nepříjemném otřesu mozku ani památky. Sedmadvacetiletá pivotka Eva Minárčiková si po tvrdé ráně chvíli poležela, na pár dnů zadechla. Bez milované házené ale dlouho nebyla. Zkušená slovenská hráčka se po jednozápasové pauze vrátila do sestavy Zlína, aby družstvu z Baťova města parádním výkonem hlavně v obraně pomohla k triumfu v Hodoníně a k důležitým dvěma bodům.

Otřes mozku? Kolotoč se nechtěl zastavit ani v noci, směje se Minárčiková

Ostatní sporty
Jan Rytíř má po zranění obličeje trvalé následky. Špatně vidí na jedno oko.
Dvouletá podmínka s odkladem na tři roky. Takový trest za ublížení na zdraví a zneužití pravomoci si letos v červnu odnesl od odvolacího soudu bývalý strážník Městské policie Ústí nad Labem Pavel Jindra. Podle soudu při incidentu z 20. listopadu 2016 vážně zranil loktem Jana Rytíře, kterého strážníci vezli spoutaného v autě. Rytíř měl zlomené očnice, zlomený nos, otřes mozku a poraněné oko. Dodnes na něj špatně vidí.

Strážník se mi dodnes neomluvil, říká Jan Rytíř po konfliktu. Má trvalé následky

Krimi
Jan Rytíř má po zranění obličeje trvalé následky. Špatně vidí na jedno oko.
Dvouletá podmínka s odkladem na tři roky. Takový trest za ublížení na zdraví a zneužití pravomoci si letos v červnu odnesl od odvolacího soudu bývalý strážník Městské policie Ústí nad Labem Pavel Jindra. Podle soudu při incidentu z 20. listopadu 2016 vážně zranil loktem Jana Rytíře, kterého strážníci vezli spoutaného v autě. Rytíř měl zlomené očnice, zlomený nos, otřes mozku a poraněné oko. Dodnes na něj špatně vidí.

Strážník se mi dodnes neomluvil, říká Jan Rytíř po konfliktu. Má trvalé následky

Z okolí
Jan Rytíř má po zranění obličeje trvalé následky. Špatně vidí na jedno oko.
Dvouletá podmínka s odkladem na tři roky. Takový trest za ublížení na zdraví a zneužití pravomoci si letos v červnu odnesl od odvolacího soudu bývalý strážník Městské policie Ústí nad Labem Pavel Jindra. Podle soudu při incidentu z 20. listopadu 2016 vážně zranil loktem Jana Rytíře, kterého strážníci vezli spoutaného v autě. Rytíř měl zlomené očnice, zlomený nos, otřes mozku a poraněné oko. Dodnes na něj špatně vidí.

Strážník se mi dodnes neomluvil, říká Jan Rytíř po konfliktu. Má trvalé následky

Ústecko
Ilustrační foto.
Dětem začaly prázdniny. Dva měsíce bez pravidelného režimu a učení. Jenže červenec a srpen nepřinášejí jen pohodu a klid, ale taky nástrahy a právě Česká republika nepatří mezi země s nejnižším počtem dětských úrazů. Nejčastějšími, které vloni zaznamenali na Dětské klinice Fakultní nemocnice Olomouc, byly zlomeniny a otřes mozku. Také zachránili dvě děti, které uštkla zmije.  

Úrazy dětí o prázdninách: zlomenina a otřes mozku

Olomoucko
Zatím nejsladší chvíle na turnaji Region's Cup. Tomáš Kabeláč střílí vítězný gól Rusku. Nahrával Petr Holubec. V akci jsou také Jiří Rejl, Jan Pražák, Martin Malý a Marek Brich.
Minulé úterý se srazil v zápase krajského přeboru v Chlumci nad Cidlinou s gólmanem. „Nic si nepamatuju. Padal jsem do bezvědomí,“ říká fotbalový útočník Jan Pražák.

Devět dnů po otřesu mozku ničil Rusy

Kraje