ŠTÍTEK: palác

V Ústí za 20 let pohořela řada kolosálních projektů. Ty přitom mohly pozvednout reputaci celého města.
Sliby, chyby. Ústí nad Labem v minulosti sršelo nápady, jak zmodernizovat, zkulturnit, vylepšit a pozvednout úroveň města. S nápady světových staveb se ozývali i soukromí investoři, jen na obou stranách Benešova mostu měly vzniknout dvě obří rezidence. Jenže z mnoha na první pohled vynikajících plánů vinou několika okolností sešlo. Některé z projektů byly nadobro smeteny ze stolu, s některými se stále otálí.
21 fotografií

Rezidence i palác. V Ústí za 20 let pohořela řada kolosálních projektů. Proč?

Zprávy
Oslava 1. výročí znovuotevření Paláce Liebieg v Liberci.
/FOTO, VIDEO/ Historická a dlouho chátrající budova v městě pod Ještědem se díky rekonstrukci proměnila v komunitní centrum pro všechny generace. Palác Liebieg, který se může pochlubit více než stoletou historií a loňským vítězstvím v Soutěži Karla Hubáčka, oslavil v sobotu 8. června své první narozeniny a při té příležitosti otevřel brány široké veřejnosti.
65 fotografií

Obnovený Palác Liebieg slaví rok, stále překvapuje. Plánují letní scénu

Zprávy
Slavnostní představení Paláce Liebieg veřejnosti.
Letos uplynulo dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie, díky čemuž se podařilo využít evropské fondy, které podporují řadu projektů, například na rozvoj školství, zdravotnictví, modernější dopravu nebo lepší životní prostředí. Peníze z Evropské unie šly v minulých letech na stovky vydařených projektů v Libereckém kraji. Pojďme si představit ty nejpovedenější.

Tyto dotace z EU se vyplatily. Z paláce srdce Liberce, iQLandia baví i vzdělává

Liberecko
Kate Middleton už se objevuje na veřejnosti
Již několik týdnů se téměř všechny oči upírají na dva členy britské královské rodiny, a to krále Karla III. a princeznu Kate, kteří jsou v centru pozornosti kvůli zdravotním problémům. Zejména Kate svým projevem všechny překvapila, i když mnozí už dříve tušili, že něco není v pořádku. Připomeňte si s námi zlomové okamžiky jejích posledních pěti měsíců.
9 fotografií

Už pět měsíců ve strachu. Kate se snaží s podporou Williama normálně fungovat

Společnost
Honorární konzul Lichtenštejnského knížectví Daniel Herman.
V květnu to budou tři roky, co Lichtenštejnsko zřídilo svůj historicky první honorární konzulát na území České republiky. Od počátku v jeho čele stojí bývalý ministr kultury a také dřívější ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman. V rozhovoru pro Deník se rozpovídal jak o posunu v jednáních v souvislosti s nabídkou smíru českému státu, tak i o jeho možných dopadech. „Jde o věc, která zdaleka přesahuje jedno volební období,“ zdůrazňuje Herman.

Dohoda s Lichtenštejny je pro stát výhodná, míní honorární konzul Daniel Herman

Břeclavsko
Obyvatelé Tibetu na snímku z 24. března 1959
Události v Tibetu z první poloviny minulého století, které vyvrcholily jeho čínskou okupací v říjnu roku 1950, mají lidé v Česku spojeny zejména s filmem Sedm let v Tibetu z roku 1997. Film i kniha, jež mu předcházela, končí právě vojenským obsazením Tibetu Čínou. O necelou dekádu let později, v březnu 1959, vypuklo v zemi povstání, které si vzalo za cíl vyprostit tibetského dalajlamu z čínských rukou.
10 fotografií

Tibetské povstání: Film Sedm let v Tibetu neuvádí vše. Pitt dodnes nesmí do Číny

Historie
Z hasičského cvičení v Praze 1: stavění protipovodňových zábran kolem paláce Žofín na Slovanském ostrově.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Členové jednotky dobrovolných hasičů Prahy 1 trénovali v sobotu 2. března stavbu protipovodňových zábran kolem paláce Žofín na Slovanském ostrově. Praha 1, která ostrov spravuje, si vlastní protipovodňový systém z plechových zábran sloužící k ochraně památkově chráněného paláce pořídila v roce 2005 a jeho nasazení trénuje zhruba každé dva roky.
29 fotografií

Dobrovolní hasiči Prahy 1 trénovali stavbu zábran kolem paláce Žofín

Praha
Prince Harry s Meghan
Princ Harry a jeho žena Meghan jsou opět v centru pozornosti. A bohužel si ji nevysloužili ničím pozitivním. Během posledních pár týdnů se na ně valí kritika ze všech stran poté, kdy spustili nový web, jímž zradili zesnulou královnu Alžbětu II. Harrymu navíc hrozí vyhoštění z USA, kde uvažoval o občanství. Zatím ho hájí současný prezident, ale nové volby se blíží… A doma prince také nechtějí.
4 fotografie

Princ Harry má v USA problém kvůli drogám. Měl je brát v minulosti

Společnost
Staré Dillí je centrální historická část indického města Dillí. Dvacetimilionová metropole je chaotická, přelidněná a ne úplně čistá.
/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Indii/ Pro Evropu je rychle rostoucí demokratická Indie možností, kam stáhnout část investic z problematické Číny. „Nejsme ale tak naivní, abychom si mysleli, že Indie může nyní Čínu nahradit,“ uvádí ministr Jan Lipavský, který zemi v rámci své velké indopacifické cesty navštívil na konci týdne. Přečtěte si první díl seriálu S Deníkem na druhý konec světa.
21 fotografií

Indie, nejlidnatější země planety, se chce stát hlavní světovou velmocí

Svět
Nákladové nádraží Žižkov.
Hlavní město zažije v roce 2024 řadu zajímavých událostí, dokončených staveb a projektů, které zaujmou. Patří mezi ně třeba zpřístupnění části Nákladového nádraží Žižkov v Praze 3 prvním nájemníkům nebo otevření paláce Savarin u Václavského náměstí. Po devíti letech bude Praha hostit mistrovství světa v hokeji, a to už v květnu. Přesný harmonogram prací na Dvoreckého mostu a Barrandovském mostu se teprve ukáže.
9 fotografií

Pět projektů roku 2024 v Praze: Nákladové nádraží Žižkov i hokejový šampionát

Praha
Příznivci politické strany Právo a spravedlnost 20. prosince protestovali ve Varšavě proti krokům nové proevropské vlády, která se snaží osvobodit média od politické kontroly
V zasněžené Varšavě protestovalo několik desítek tisíc Poláků proti současné vládě. Spory, které demonstraci vyvolaly, svědčí o tom, jak moc je současné Polsko názorově rozštěpeno. Někteří politologové dokonce mluví o předčasných volbách.

Polsko je rozpolcené. Kvůli dvěma poslancům ve vězení

Státy EU
Aukce. Ilustrační foto.
Aukce výtvarného umění, která začala v poledne v pražském paláci Žofín, nabídne umělecká díla z doby od 19. století po současnost. Vedle uměleckých artefaktů v dražbě bude i několik předmětů spojených s dramatikem a prvním českým prezidentem Václavem Havlem, které se budou dražit na záchranu paláce Lucerna.

Aukce v Žofíně nabídne umělecká díla za miliony a bundu Václava Havla

Praha
Masada stojí na okraji Judské pouště, přibližně tři kilometry od Mrtvého moře.
Starověké místo, kde se skupina židovských rebelů kdysi postavila proti římským vojákům a jejíž členové se poté stali izraelskými hrdiny. To je Masada, památka UNESCO, která patří mezi historicky nejzajímavější místa Izraele. Na svou dobu jde také o technicky velmi vyspělé místo. Pevnost nechal vystavět král Herodes I. Veliký. Též známý jako ukrutný.
9 fotografií

Masada je symbolem izraelského hrdinství. Příběh zélótů turisty fascinuje dodnes

Do světa
Vojenský převrat v Chile vypukl 11. září 1973. Na snímku bombardování prezidentského paláce La Moneda
Před 50 lety, v neděli 16. září 1973, zvedl americký prezident Richard Nixon telefon a zavolal svému poradci pro národní bezpečnost Henrymu Kissingerovi. Bylo pět dní po krvavém vojenském převratu, který v Chile provedl generál Augusto Pinochet, a Nixona zajímalo, zda se na převratu nějak projeví vliv USA. Kissinger připustil, že Spojené státy pučistům s jejich akcí pomohly. Dopad událostí v Chile je dodnes sporný.
14 fotografií

Chilské 11. září: Pinochetův puč byl krvavý, za nitky tajně tahaly USA

Historie
Na Kunětické hoře točil v roce 1980 režisér Václav Vorlíček oblíbený pohádkový seriál Arabela.
Turistická sezona na Pardubicku byla podle provozovatelů památek úspěšná. Návštěvníci nejčastěji mířili na pardubický zámek nebo Kunětickou horu, kde se pro ně zpřístupnila místa, která byla doposud zavřená. Na památky lidi přilákaly i kulturní akce. Podle statistik se v kraji také ubytovalo nejvíc turistů za posledních 12 let. Kromě Čechů do kraje míří i Poláci, Němci nebo Slováci.
8 fotografií

Pardubicko objevují zahraniční turisté. Ubytovalo se jich tu nejvíce za 12 let

Pardubicko
Hradozámecká noc ve Valdštejnském paláci v Praze – sídle Senátu Parlamentu ČR. Na snímku někdejší reprezentační prostory Albrechta z Valdštejna.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Připadám si jako někde na zámku. Tohle hodnocení v sobotu 26. srpna Deník zaslechl od jednoho z návštěvníků Valdštejnského paláce. Vlastně to bylo přesné. Objekt, kde dnes sídlí Senát Parlamentu ČR, nechal před čtyřmi staletími vybudovat „zámecký pán“ a vojevůdce Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. A velkoryse pojatý palác se skvostnou zahradou, jež dodnes nesou jeho jméno, v sobotu přivítaly návštěvníky v rámci programu tradiční Hradozámecké noci.
91 fotografií

V centru politiky jako na zámku. Hradozámecká noc lákala i do Senátu

Praha
Prohlídka zrekonstruovaného Clam-Gallasova paláce v rámci programu Festivalu muzejních nocí.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Prohlédnout si reprezentativní sály Clam-Gallasova paláce v Husově ulici v centru metropole si v pátek 16. června večer během tří hodin přišlo 1085 lidí. Do nákladně zrekonstruované barokní památky, kam nastěhuje výstavní expozice a jeho prostory také budou opět sloužit kulturním a společenským událostem, pozvalo Muzeum města Prahy zájemce v rámci programu Festivalu muzejních nocí.
73 fotografií

Provoněným Clam-Gallasovým palácem prošla za tři hodiny tisícovka lidí

Praha