ŠTÍTEK: Palestina

Ostravský PRAJD, 13. července 2024, Ostrava. LGBT+ průvod.
/VIDEO/ Antikapitalistický kvír kolektiv – organizátoři Ostravského PRAJDU uspořádali v sobotu 13. července průvod v centru Ostravy. Součástí pochodu byla i hudba a bubeníci. Účastníci drželi barevně vyzdobené transparenty se vzkazy jako: „Není kvír svobody bez svobody všech“, „Za svobodu slezského kvírstva“, „Stop dělení lidí na 2 kategorie“, „Manželství pro všechny“ či „Homofobie zabíjí“.

Antikapitalistický kvír. Ostravský PRAJD v ulicích vedl centrem metropole

Ostravsko
Sir Peregrine Henniker-Heaton, bývalý agent MI6. V roce 1971 se vydal na procházku a zmizel. O tři roky později, 23. června 1974, se jeho kosterní pozůstatky našly v křesle v jeho domě
Před 50 lety, v neděli 23. června 1974, došlo v Británii k děsivé a záhadné události. Necelé tři roky předtím se po krátké vycházce ztratil bývalý šéf špionáže britské zpravodajské služby MI6 Peregrine Henniker-Heaton. A onu neděli se našla jeho kostra. Ležela na pohovce za zamčenými dveřmi jeho „kuřáckého doupěte“ neboli domácí pracovny, kterou ani policie, ani rodina až do té doby nikdy neprohlédla.
8 fotografií

Záhada špiona MI6: Henniker-Heaton zmizel, po letech se na pohovce našla kostra

Historie
Zpěvák a textař Tomáš Klus
Když se řekne Tomáš Klus, lidem se nevybaví jenom zpěvák a herec, ale také člověk, který se vyjadřuje ke společenskému dění. Potvrdil to i svým nedávným videem, v němž se zamýšlí nad tím, zda bychom se neměli naší vlády ptát, proč „tak vehementně stojí za státem, který okupuje jiný stát“. Klade tuto otázku: „Nepřipadá vám v rámci toho, jak Izrael působí v Pásmu Gazy, přinejmenším jako definice etnické čistky, když je tam podle Euromedu přes devětatřicet tisíc civilních obětí, z toho čtrnáct tisíc dětí, zničená infrastruktura, vybombardované školy a nemocnice?“ Má populární písničkář zapotřebí plést se do politiky, není lepší, aby se držel svého kopyta? O tom všem je náš rozhovor, který vznikl před předáváním hudební ceny Anděl, kde Tomáš Klus a další osobnosti rozvinuli plakát Artists for Ceasefire čili Umělci za příměří.
8 fotografií

V Gaze je splněna definice etnické čistky, říká zpěvák a herec Tomáš Klus

Česko
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) nechodí k ostřejším výrazům daleko. Naposledy na začátku týdne na síti X nazval Palestince „regulérními opicemi“, které by vybombardoval. I když se za tento výrok později omluvil, není to jeho první přešlap. I další čeští politici se v minulosti proslavili kontroverzními výroky. U Palestiny to byl například bývalý prezident Miloš Zeman, otázku Romů pak drsně komentoval současný senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek.

Palestinci? Regulérní opice, vybombardovat, napsal Novotný. Pak se omluvil

Česko
Vladimír Havlíček uložil kamínek z čáslavského Hrádku na největším židovském hřbitově na světě na Olivetské hoře v Jeruzalémě.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Izrael a Palestinu před časem navštívil Vladimír Havlíček z Čáslavi. Byl 27. leden, který je uctívaný jako „Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti“. Právě proto položil kamínek na největším židovském hřbitově na Olivetské hoře za čáslavské Židy, oběti druhé světové války. Udělal by něco v souvislosti se současnými tragickými událostmi na Blízkém východě jinak?
17 fotografií

Na největší židovský hřbitov na světě doputoval kamínek z čáslavského Hrádku

Čtenář reportér
Z veřejného shromáždění na podporu Izraele, nebo Palestiny v Praze.
Několik příznivců se v 16 hodin sešlo na veřejném shromáždění na Staroměstském náměstí ve středu 1. listopadu, aby vyjádřilo podporu Státu Izrael. Moderátorského postu se ujala Ester Janečková a Jakub Železný, slovo dostal i premiér Petr Fiala. O několik set metrů dál začala o hodinu později demonstrace na podporu Palestiny inciativy Ne naším jménem!
40 fotografií

Podívejte se: V Praze se konaly demonstrace na podporu Izraele i Palestiny

Praha
Demonstrace pod heslem „Zastavte kolotoč násilí – End the Cycle of Violence“ k vyjádření solidarity a účasti se všemi civilními oběťmi současné eskalace v Izraeli a Palestině, 15. října 2023, Praha. Ilustrační snímek
Další díl svého diskusního pořadu Máte slovo, který se aktuálně věnoval útoku na Izrael ze strany palestinské organizace Hamás, odvysílala ve čtvrtek 19. října 2023 Česká televize. V pořadu vystoupila i představitelka Sdružení Přátelé Palestiny, jež v něm zastupovala palestinský pohled na současný spor. V argumentaci se však opírala o velmi sporná tvrzení.
16 fotografií

Jsou Palestinci nejvzdělanější národ? V televizní diskusi zazněla řada nepravd

Svět
Nepovolená propalestinská demonstrace v Paříži. Francie už dříve protesty na podporu Palestiny v zemi zakázala.
Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás v Gaze se promítl i do Evropy. Důkazem jsou časté demonstrace vyjadřující podporu jedné či druhé straně. Napětí mezi účastníky však stoupá, což se projevuje rostoucím násilím i četností antisemitských hesel. Deník přináší pohled na extrémní případy z evropských měst, které bylo možné sledovat v uplynulých dnech.
16 fotografií

Antisemitská hesla, protesty plné násilí. Válka v Gaze radikalizuje část Evropy

Svět
Demonstrace pod heslem "Zastavte kolotoč násilí – End the Cycle of Violence" k vyjádření solidarity a účasti se všemi civilními oběťmi současné eskalace v Izraeli a Palestině.
Dvě až tři stovky lidí s palestinskými vlajkami se v neděli odpoledne sešly v horní části pražského Václavského náměstí na demonstraci kritizující odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy po útocích palestinského hnutí Hamás z minulého týdne. V reakci na shromáždění na náměstí dorazila i skupinka asi dvaceti lidí s vlajkami Izraele, mezi kterými byla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 
57 fotografií

Obrazem: Desítky lidí v Praze podpořily Palestinu. Dorazili i příznivci Izraele

Praha
Do ulic Londýna a dalších britských měst vyšli v sobotu 14. října lidé, aby vyjádřili podporu Palestině
Tisíce lidí dnes v Londýně, Manchesteru a dalších britských městech vyšly do ulic na podporu Palestinců. Mnozí z účastníků akce nesli transparenty, na kterých bylo napsáno „Zastavte válku“, „Svobodu Palestině“ či „Bez spravedlnosti nemůže být mír“. Londýnská policie před protestem účastníky varovala, že za vyjadřování podpory Hamásu, který Británie pokládá za teroristickou organizaci, hrozí zatčení a zároveň vyzvala demonstranty, aby se neodchylovali od plánované trasy protestu. Sídlo televize BBC dnes bylo posprejováno červenou barvou. Incidentem se zabývá policie.

Zastavte válku, svobodu Palestině. Do ulic Londýna vyšly tisíce demonstrantů

Státy mimo EU