ŠTÍTEK: partnerství

Jičín pokračuje v partnerství s Erbachem a Svídnicí. Plánují společné projekty
Během Valdštejnských slavností navštívily Jičín delegace z partnerských měst – Erbachu (Německo), Svídnice (Polsko) a Martina (Slovensko). V květnu při Valdštejnských slavnostech se v Porotním sále uskutečnil slavnostní akt podpisu dvou memorand. Tato memoranda se podepisují tradičně po uplynutí pěti let partnerství a deklarují vůli pokračovat ve společných projektech. Smlouva o partnerství s německým městem Erbach má 30 let a partnerství s polským okresem Svídnice trvá již 15 let.
8 fotografií

Jičín upevňuje mezinárodní vazby. Memoranda s Erbachem a Svídnicí podepsána

Jičínsko
Severokorejský vůdce Kim Čong-Un a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
Dohodu o komplexním strategickém partnerství na summitu v severokorejské metropoli Pchjongjangu podepsali ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Putin podle ní poté uvedl, že dohoda předpokládá vzájemnou pomoc obou států v případě agrese proti některému z nich. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak podpis dohody odsoudil.
6 fotografií

Putin a Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vztahů mezi Ruskem a KLDR

Svět
Sňatek homosexuálního páru. Ilustrační snímek
Dvojice mužů či žen, které žijí v oficiálním svazku, by od příštího roku mohly mít většinu práv manželů. Omezení se týkají adopcí dětí. Stejnopohlavní páry by mohly uzavírat partnerství bez přívlastku „registrované“, ale ne manželství. Přijetí úprav umožnil ve středu Senát, když se rozhodl sněmovní verzi novely občanského zákoníku bez projednání poslat k podpisu prezidentovi. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové či iniciativy Jsme fér úprava pravidel zlepší situaci dvojic gayů a leseb a takzvaných duhových rodin s dětmi, rovnoprávnost jim ale nezajistí. 

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

Česko
Ústí a Chemnitz aneb meziknihovní partnerství přes hranice.
V rámci česko-německého projektu Partnerské knihovny v dialogu v pátek 9. února zavítala do Knihovny Ústeckého kraje návštěva z městské knihovny v Chemnitz. Zástupci vedení obou knihoven si vyměnili balíčky s regionálním knižním fondem a projednali konkrétní možnosti spolupráce na roky 2024 a 2025.

Ústí a Chemnitz aneb meziknihovní partnerství přes hranice

Čtenář reportér
Návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro lidi stejného pohlaví je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. Ilustrační foto
Současné partnerství lidí stejného pohlaví dostane stejná práva a povinnosti, jako má manželství. Počítá s tím změna zákona, kterou ve středu probírala Poslanecká sněmovna. Zamítnutí předlohy nikdo ze zákonodárců neprosazuje, norma proto míří do třetího čtení. Závěrečné hlasování se uskuteční nejdříve koncem února. V případě, že projde i jím, stačí jen posouzení senátorů a podepsání prezidentem republiky.

Práva jako v manželství. Sněmovna dala šanci partnerství stejnopohlavních párů

Česko
Z pátečního večerního programu 32. Táborských setkání.
Letošním 32. Táborským setkáním přálo počasí, návštěvníci si užili bohatý program a zaujali je i novinky. Podle informací organizátorů z odboru kultury dorazilo asi 15 tisíc lidí. Spokojení jsou jak pořadatelé, tak stánkaři. Radnice přitom už chystá další oslavy, příští rok totiž uplyne 600 let od úmrtí Jana Žižky a zároveň 40 let od uzavření partnerství s německým městem Kostnice.
48 fotografií

Táborská setkání skončila, přišlo 15 tisíc lidí. Tábor už chystá další oslavy

Táborsko
Nizozemí. Ilustrační foto.
V září uplynulo už třicet let od podepsání partnerské smlouvy mezi Padubicemi a městem Doetinchemem v Nizozemsku, proto budou ve městě od dubna do konce roku probíhat akce, které toto partnerství a celou zemi připomenou. První velkou událostí spojenou s oslavami tohoto výročí bude Orange day, neboli Králův den, který se od nástupu krále Viléma Alexandra koná 27. dubna.

Holandský rok. Pardubice slaví třicetileté partnerství s Doetinchemem

Pardubicko
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) se odpoledne v Kremlu opět setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem během uvítacího ceremoniálu v Kremlu, 21. března 2023
Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se pravděpodobně nepodařilo dojednat neomezené dvoustranné partnerství s Čínou, ve které doufal, uvedl v noci na středu ve své pravidelné zprávě k válce na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Závazky, které obě země přijaly při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě, jsou podle něj nevyvážené.
11 fotografií

Putin neuspěl. Nedokázal dojednat neomezené partnerství s Čínou, tvrdí Američané

Svět
Zástupci Pardubického kraje se zakarpatským regionem už dlouhou dobu spolupracují. V roce 2019 společně se starostou Svitav Davidem Šimkem předali v rámci humanitární pomoci městu Pěrečín  sanitu WV Transporter T6.
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický požádal města a obce v regionu, aby zvážily možnost partnerství s obyvateli Zakarpatské Ukrajiny. V Pardubickém kraji jsou zatím jen dvě města, která smlouvu o spolupráci s ukrajinským protějškem uzavřela, jde o Svitavy a nově i Pardubice. Ale stopku jejich iniciativě vystavila válka.

Přátelte se s Ukrajinou, vyzval města pardubický hejtman. Ta to zvažují

Zprávy
Karel Holas, Ondrej Kandráč a František Černý ze skupiny Čechomor
Ukázkou toho, jak vypadá spolupráce dvou početných kapel, v tomto případě svitavsko-pražského Čechomoru a slovenských Kandráčovců, je jejich společné album Kandráčomor pořízené z koncertu ze zámecké zahrady v Telči. Hudebníci jím uzavírají českou část úspěšného turné, které uskutečnili v letošním roce. V tom příštím v něm budou pokračovat, ovšem už jen na Slovensku. Do té doby si lze Čechomor, který v příštím roce oslaví jubileum, poslechnout v rámci právě probíhajícího vánočního turné.

Stojíme o kolegiální partnerství, ne o hádky, říká kapela Čechomor

Hudba
Po dvouleté nucené kovidové pauze bylo v rámci partnerství Charity Most s německými partnery v Sasku obnoveno setkávání dětí, které má již dlouholetou tradici.
Po dvouleté nucené kovidové pauze bylo v rámci partnerství Charity Most s německými partnery v Sasku obnoveno setkávání dětí, které má již dlouholetou tradici. Koncem prázdnin se takto setkaly děti ze sociálně slabých rodin z Mostu. s německými dětmi ze zařízení Kunterbunt ve Vesnickém muzeu německé krušnohorské obce Gahlenz při vzdělávacím projektu s vypovídajícím názvem O přírodu a životní prostředí pečujeme přeshraničně.

Po dvou letech bylo opět obnoveno přeshraniční partnerství

Čtenář reportér
Setkáním o prvním adventním víkendu v Mostě a v Oseku završily partnerské organizace Charita Most a Německý červený kříž Bautzen dvacátý rok svého partnerství.
Setkáním o prvním adventním víkendu v Mostě a v Oseku završily partnerské organizace Charita Most a Německý červený kříž Bautzen dvacátý rok svého partnerství. Za tuto dobu z něho vzešlo pěkné neformální přátelství a v tomto duchu proběhl i náš jubilejní rok v němž jsme se i přes složitosti současné doby dokázali setkat v obou zemích a o naše zážitky se podělit prostřednictvím médií a uchovat je v kronikách obou institucí.

20 let přeshraničního partnerství Charity Most a Červeného kříže Bautzen

Čtenář reportér
Klub česko - německého partnerství oslaví třetí narozeniny. Klínská brána, turistický cíl a hraniční přechod na hřebenu Krušných hor  se stala jedním z klíčových míst, kde se lidé scházeli, aby se postavili proti uzavření hranic.
Před třemi lety byl založen Klub českého partnerství. V roce 2018 se v Litvínově pravidelně scházeli čtyři lidé, aby se navzájem lépe poznali a učili česky a německy. Z neformálních setkání se zrodilo přátelství a vznikla facebooková skupina, která má dnes přes 3 000 členů. Na jaře roku 2020 Klub česko-německého partnerství spoluinicioval vznik občanské iniciativy Soboty pro sousedství/Samstage für Nachbarschaft/Soboty dla sąsiedztwa, která organizovala protestní sousedská setkání na zelené hranici.

Klub česko - německého partnerství oslaví třetí narozeniny

Čtenář reportér