Nikdo nepochybuje o tom, že olivový olej je přímo elixírem zdraví. Je nedílnou součástí středomořské diety, kterou kardiologové doporučují všem jako nejlepší pro podporu zdravého srdce. Na co všechno je olivový olej ještě dobrý? Je toho opravdu hodně. Není divu, že se vedou hojné diskuse o tom, jak nejlépe olivový olej konzumovat, jestli je dobré pít ho ráno na lačno a jestli stačí čajová lžička, lžíce nebo hned celý panák.
5 fotografií
ZdravíPepper Your Saison, Pepper Your Gose a do třetice Pepper Your Lager. Plzeňský experimentální pivovar Proud pokračuje v úspěšné spolupráci s českou značkou .pepper..field novou sezonní limitkou.
PlzeňskoI když je Ferda Mravenec pracovitý a sympatický, doma ho nikdo mít nechce. Je totiž známo, že když se někde objeví jeden mravenec, zpravidla ho následuje předlouhý zástup jeho druhů. A to znamená, že naše domácnost má problém. Způsobů jak se zbavit mravenců je mnoho, ale pokud nechceme použít kupované chemické přípravky, můžeme na ně zkusit vyzrát domácími prostředky, například těmi, jejichž odér mravencům vadí a odpuzuje je.
5 fotografií
DomácnostOdměna pro koledníky a jeden ze symbolů velikonočních svátků – to je malované vajíčko neboli kraslice. Letos se nám jejich pořízení prodraží, ale i tak budou ve většině českých domácností barevná vajíčka krášlit stůl.
18 fotografií
HobbyNadváha a obezita dosáhly v Evropě rozměrů epidemie, konstatují odborníci. Postihují až 60 pt dospělé populace. Kromě dobře známých zdravotních rizik s sebou obezita nese ještě jedno, o němž se ještě před třiceti lety moc nemluvilo. A tím je onemocnění jater.
5 fotografií
Zdraví/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Dlouhé zimní večery nastaly a horký nápoj na zahřátí přijde vhod. Svařené víno, kdo by ho neznal? Nemusíme kupovat až tak kvalitní, já jsem vsadila na třílitrovou krabici argentinského merlotu, který překvapivě chutná dobře. Není to nic složitého: do rendlíku naliji víno, přidám hřebíček, skořici, badyán a pár kuliček pepře, ten dá nápoji grády. Svařím a s plátkem citronu podávám, ať si každý osladí, čím chce.
6 fotografií
ChrudimskoSpíš s nudnou zastávkou během školního výletu než se zábavou si mnozí lidé spojují návštěvu muzea. Nenechte se však odradit zážitky z dětství, kdy vás učitelé či rodiče nutili hodiny procházet mezi exponáty, co vás vůbec nezajímaly. Existují totiž výstavy, které jsou všechno možné, jen ne nudné. V nejpodivnějších muzeích světa najdete uřezané údy, opravdu hodně špatné umění i chleba.
28 fotografií
Za jídlemJsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.
Za jídlemKdyž se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.
4 fotografie
Z okolíNezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.
9 fotografií
ZdravíToužíte zhubnout nějaké to kilo, ale přitom vás trápí zažívání? Všechno souvisí se vším, proto zkuste změny ve stravování. Váš stav se zlepší a prospěje to i vaší postavě.
6 fotografií
Zdraví/26. DEN/ Je to asi nejhorší název pro jídlo, který existuje, ale nenechte se odradit. Cizrnový hummus je skvělá pomazánka, která chutná a zasytí. Vy si ji můžete dát k večeři spolu s marockou zeleninovou polévkou.
Jídelníček a receptyKolik pepře, kolik cukerínu a jaký vybrat tvar okurek? Nechte se při letošní zavařovací sezoně inspirovat návody známých tváří z našeho regionu. Častokrát se v jejich rodinách dědí doslova z generace na generaci. „Zavařuji v klasickém zavařovacím hrnci z roku 1950, přes léto udělám asi 70 sklenic (0,7l),“ prozradil například náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.
Zlínsko/FOTOGALERIE/ Na legendárním 18,5 kilogramů vážícím putovním poháru přibude název nového mužstva. Po výborných výkonech a střeleckých hodech se na něm poprvé objeví jmenovka FC Cuba Libre Trutnov. Tento tým během turnaje nastřílel úctyhodných 61 branek, přičemž sám inkasoval pouze sedmkrát.
21 fotografií
Fotbal/FOTOGALERIE/ Na legendárním 18,5 kilogramů vážícím putovním poháru přibude název nového mužstva. Po výborných výkonech a střeleckých hodech se na něm poprvé objeví jmenovka FC Cuba Libre Trutnov. Tento tým během turnaje nastřílel úctyhodných 61 branek, přičemž sám inkasoval pouze sedmkrát.
21 fotografií
Fotbal/FOTOGALERIE/ Na legendárním 18,5 kilogramů vážícím putovním poháru přibude název nového mužstva. Po výborných výkonech a střeleckých hodech se na něm poprvé objeví jmenovka FC Cuba Libre Trutnov. Tento tým během turnaje nastřílel úctyhodných 61 branek, přičemž sám inkasoval pouze sedmkrát.
21 fotografií
Fotbal/FOTOGALERIE/ Na legendárním 18,5 kilogramů vážícím putovním poháru přibude název nového mužstva. Po výborných výkonech a střeleckých hodech se na něm poprvé objeví jmenovka FC Cuba Libre Trutnov. Tento tým během turnaje nastřílel úctyhodných 61 branek, přičemž sám inkasoval pouze sedmkrát.
21 fotografií
Fotbal/FOTOGALERIE/ Na legendárním 18,5 kilogramů vážícím putovním poháru přibude název nového mužstva. Po výborných výkonech a střeleckých hodech se na něm poprvé objeví jmenovka FC Cuba Libre Trutnov. Tento tým během turnaje nastřílel úctyhodných 61 branek, přičemž sám inkasoval pouze sedmkrát.
21 fotografií
Za jídlemMasa už mají po vánočních svátcích všichni nejspíš dost, takže se v lednu dostává ke slovu skromnější a hlavně více dietní i zdravější kuchyně. Na stole by se hojně měla objevovat čerstvá zelenina plná vitaminů, která pomůže při prevenci nachlazení nebo chřipky. Při redukci váhy mohou pomoci luštěniny, výborná je jejich úprava v naklíčeném stavu.
5 fotografií
Za jídlemVánoční, silvestrovské a novoroční přejídání je za námi, tak co teď? Chtělo by to trochu ulehčit žaludku a vůbec ozdravit organismus, který je po více než týdenních hodech nejspíše v úplně nejhorší situaci, jaká může za celý rok nastat. Takže, co radíme? Pokud možno lehká jídla, hodně zeleniny, salátů a zdravých šťáv.
5 fotografií
Za jídlemBěhem vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!
5 fotografií
Zprávy z ČeskaBěhem vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!
5 fotografií
Za jídlemTradiční štědrovečerní večeře je jedním ze symbolů českých Vánoc. Je proto škoda, že se na slavnostně vyzdobeném stole objevují rybí polévka a smažený kapr stále méně. Pojďme si proto připomenout, co na Štědrý den chystaly naše babičky.
5 fotografií
Za jídlemČas Vánoc, zklidnění, pohody. Jenže ten nastane až 24. prosince, do té doby to většinou bude velký shon a závod s časem. Takže než usednete ke štědrovečerní tabuli, nebude to s vaší kuchyní asi bůhvíjak slavné. Nabízíme proto pár vybraných minutek, které vás nebudou stát spoustu času stráveného přípravami. Ale zároveň si pochutnáte a jídlo bude mít vše, co v zimě musí mít — bude výživné, nepřiberete po něm a dostanete s ním do sebe i něco zdravého.
6 fotografií
Za jídlemDomácí uzení, to je česká a moravská výsada. Právě s blížící se zimou je kouř ze zahradních udíren stále častějším průvodcem po našich vesnicích. Ten, kdo poznal, jak voní a chutnají maso, klobáska, ryba nebo sýr čerstvě vytažené z udírny, se na tento až rituální okamžik těší dlouho dopředu. Dnešní receptář tedy věnujeme přípravě pokrmů z toho nejlepšího, co můžete z udírny vytáhnout.
7 fotografií
Za jídlemMáte souseda myslivce? Pak teď na podzim často postávejte u jeho dveří a škemrejte, škemrejte. Pokud uspějete a stanete se majiteli čerstvé zvěřiny, gratulujeme vám a přejeme krásný zážitek v kuchyni i v jídelně.
4 fotografie
Za jídlemSvatomartinské hody neodmyslitelně patří k 11. listopadu, tedy dni, kdy si lidé připomínají svátek svatého Martina. Mnoho ostravských restaurací tuto tradici ctí a pečlivě sestavuje svatomartinské menu. Ani letos tomu nebude jinak.
17 fotografií
OstravskoSychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.
10 fotografií
Za jídlemPodzimní sychravé dny jsou ideální příležitostí pro dobré jídlo. Můžete si zajít do restaurace nebo si sami doma uvařit. Třeba podle receptů studentů Integrované střední školy v Moravské Třebové.
SvitavskoZelenina, o kterou jste na zahrádkách od jara pečovali, je konečně připravena ke sklizni. Trvalo to u některých odrůd klidně i 160 dní, než jste se dočkali. Hlávky kapusty, zelí, růžičková kapusta, pnoucí fazole – jsou ale výpěstky, na které se vyplatilo čekat.
4 fotografie
Za jídlem/FOTOGALERIE/ Hovězí maso, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř, kmín, paprika, chilli papričky ale třeba i rajčata, to byly ingredience které soutěžící přidávali do svých kotlíků s voňavými guláši. Každý byl jedinečný, originální, chutnaly ale všechny.
36 fotografií
ProstějovskoKdyž máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.
15 fotografií
Za jídlemŽeny v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.
5 fotografií
SpolečnostPrázdniny se přehouply do druhé půlky, a než se nadějeme, je tu zase škola. Už přemýšlíte, jak dětem v nadcházejícím školním roce vylepšíte jejich svačinky?
14 fotografií
FotbalRostoklaty – V týdnu sehráli fotbalisté Poříčan, účastník nejnižší krajské soutěže, další přípravný zápas. V něm porazil celek Rostoklat o jeden gól.
FotbalNymbursko – Osm okresních celků se chystá na další sezonu v krajské I.B třídě. Sedm z nich sehrálo další přípravné zápasy. Jen mužstvo Ostré o víkendu nehrálo. Původně se mělo utkat s týmem Dubče, ale ten se předem omluvil. Nakonec měly přijet Kšely, ale ty se nesešly a na poslední chvíli duel zrušily. „Kluci tak alespoň trénovali," řekl Milan Moravec, asistent trenéra Ostré.
FotbalNymbursko – Okresní fotbalové týmy hrající nejnižší krajskou soutěž sehrály další přípravné zápasy. A vesměs si vedly dobře. Pět z nich zvítězilo, zbylé tři celky odešly z trávníku poraženy.
FotbalNymbursko -Fotbalové týmy hrající okresní přebor mají za sebou další přípravné zápasy. Některé mače byly kvůli špatným povětrnostním podmínkám zrušeny. Do začátku jarních odvet zbývá měsíc.