ŠTÍTEK: pepř

Máme si dávat po ránu panáka olivového oleje pro zdraví?
Nikdo nepochybuje o tom, že olivový olej je přímo elixírem zdraví. Je nedílnou součástí středomořské diety, kterou kardiologové doporučují všem jako nejlepší pro podporu zdravého srdce. Na co všechno je olivový olej ještě dobrý? Je toho opravdu hodně. Není divu, že se vedou hojné diskuse o tom, jak nejlépe olivový olej konzumovat, jestli je dobré pít ho ráno na lačno a jestli stačí čajová lžička, lžíce nebo hned celý panák.
5 fotografií

Chrání srdce a je protizánětlivý. Řada lidí se ale zbytečně trápí jeho konzumací

Zdraví
V přírodě mraveniště chráníme, doma je však nikdo nechce.
I když je Ferda Mravenec pracovitý a sympatický, doma ho nikdo mít nechce. Je totiž známo, že když se někde objeví jeden mravenec, zpravidla ho následuje předlouhý zástup jeho druhů. A to znamená, že naše domácnost má problém. Způsobů jak se zbavit mravenců je mnoho, ale pokud nechceme použít kupované chemické přípravky, můžeme na ně zkusit vyzrát domácími prostředky, například těmi, jejichž odér mravencům vadí a odpuzuje je.
5 fotografií

Pochodují vaší kuchyní šiky mravenců? Vyžeňte je vůněmi, zabírá i hřebíček

Domácnost
Zima? Dáme si námořnický svařák, miloval ho i Gott. A zlaté mléko navrch
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Dlouhé zimní večery nastaly a horký nápoj na zahřátí přijde vhod. Svařené víno, kdo by ho neznal? Nemusíme kupovat až tak kvalitní, já jsem vsadila na třílitrovou krabici argentinského merlotu, který překvapivě chutná dobře. Není to nic složitého: do rendlíku naliji víno, přidám hřebíček, skořici, badyán a pár kuliček pepře, ten dá nápoji grády. Svařím a s plátkem citronu podávám, ať si každý osladí, čím chce.
6 fotografií

Zima? Dáme si námořnický svařák, miloval ho i Gott. A zlaté mléko navrch

Chrudimsko
Muzeum chleba a umění v německém městě Ulm je věnováno jedné z nejběžnějších potravin.
Spíš s nudnou zastávkou během školního výletu než se zábavou si mnozí lidé spojují návštěvu muzea. Nenechte se však odradit zážitky z dětství, kdy vás učitelé či rodiče nutili hodiny procházet mezi exponáty, co vás vůbec nezajímaly. Existují totiž výstavy, které jsou všechno možné, jen ne nudné. V nejpodivnějších muzeích světa najdete uřezané údy, opravdu hodně špatné umění i chleba.
28 fotografií

Nejpodivnější muzea světa: Chleba, rozbité vztahy i přehlídka uřezaných údů

Cestujeme
Německé perníčky pfeffernüsse
Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.

Německé perníčky, které dnes slaví svátek. Dejte si pfeffernüsse

Za jídlem
Štika na smetaně
Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.
4 fotografie

Svůj život zasvětil rybám. Vyzkoušejte recepty z nové knihy Miloše Štěpničky

Za jídlem
Některé koření by ve vaší kuchyni ani "lékárničce" nemělo chybět.
Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.
9 fotografií

Zhubnout lze i díky koření. Tento poklad v kuchyni dokáže navíc posít imunitu

Zdraví
Okurková sezona je tady
Kolik pepře, kolik cukerínu a jaký vybrat tvar okurek? Nechte se při letošní zavařovací sezoně inspirovat návody známých tváří z našeho regionu. Častokrát se v jejich rodinách dědí doslova z generace na generaci. „Zavařuji v klasickém zavařovacím hrnci z roku 1950, přes léto udělám asi 70 sklenic (0,7l),“ prozradil například náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Jaké jsou ty nej? Podívejte se, jak okurky připravují známé tváře z našeho kraje

Zlínsko
Mrkvová polévka se zázvorem
Masa už mají po vánočních svátcích všichni nejspíš dost, takže se v lednu dostává ke slovu skromnější a hlavně více dietní i zdravější kuchyně. Na stole by se hojně měla objevovat čerstvá zelenina plná vitaminů, která pomůže při prevenci nachlazení nebo chřipky. Při redukci váhy mohou pomoci luštěniny, výborná je jejich úprava v naklíčeném stavu. 
5 fotografií

Jak po Vánocích pomoci tělu: Lednová kuchyně by měla být o konkrétní zelenině

Za jídlem
Játrová pomazánka
Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!
5 fotografií

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Zprávy z Česka
Játrová pomazánka
Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!
5 fotografií

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Za jídlem
Vepřová panenka s fazolovými lusky
Čas Vánoc, zklidnění, pohody. Jenže ten nastane až 24. prosince, do té doby to většinou bude velký shon a závod s časem. Takže než usednete ke štědrovečerní tabuli, nebude to s vaší kuchyní asi bůhvíjak slavné. Nabízíme proto pár vybraných minutek, které vás nebudou stát spoustu času stráveného přípravami. Ale zároveň si pochutnáte a jídlo bude mít vše, co v zimě musí mít — bude výživné, nepřiberete po něm a dostanete s ním do sebe i něco zdravého.
6 fotografií

Vařte rychle, ať je čas na vánoční nákupy: těmito minutkami rodinu neurazíte

Za jídlem
Uzené. Ilustrační snímek
Domácí uzení, to je česká a moravská výsada. Právě s blížící se zimou je kouř ze zahradních udíren stále častějším průvodcem po našich vesnicích. Ten, kdo poznal, jak voní a chutnají maso, klobáska, ryba nebo sýr čerstvě vytažené z udírny, se na tento až rituální okamžik těší dlouho dopředu. Dnešní receptář tedy věnujeme přípravě pokrmů z toho nejlepšího, co můžete z udírny vytáhnout.
7 fotografií

Uzené maso je nám souzené. Co vše patří do kouře a co pak s tím?

Za jídlem
Ilustrační foto
Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.
10 fotografií

Podzimní guláše nejen z masa: uvařit jdou i z hub či ryb

Za jídlem
Bramborák s hříbky
Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 
15 fotografií

S čím se snoubí houby? Smetana nebo víno zvýrazní chuť

Za jídlem
Kristína Nemčková
Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.
5 fotografií

Vítězka MasterChef Kristína Nemčková: Kuchařina je dřina. I proto dominují muži

Společnost
Ilustrační foto
Rostoklaty – V týdnu sehráli fotbalisté Poříčan, účastník nejnižší krajské soutěže, další přípravný zápas. V něm porazil celek Rostoklat o jeden gól.

O výhře rozhodl první poločas

Fotbal
Ilustrační foto
Nymbursko – Osm okresních celků se chystá na další sezonu v krajské I.B třídě. Sedm z nich sehrálo další přípravné zápasy. Jen mužstvo Ostré o víkendu nehrálo. Původně se mělo utkat s týmem Dubče, ale ten se předem omluvil. Nakonec měly přijet Kšely, ale ty se nesešly a na poslední chvíli duel zrušily. „Kluci tak alespoň trénovali," řekl Milan Moravec, asistent trenéra Ostré.

Čtyři fotbalisté nastříleli hattricky

Fotbal