ŠTÍTEK: Peru

Zdeněk Hák, Radoslav Groh a Jaroslav Bánský zdolali nejvyšší nezdolanou horu světa Muču Kiš v Karákóramu
Před rokem Radoslav Groch spolu s Pavlem Bémem zachránil v Karákóramu českou horolezkyni Terezu Rudolfovou, za což obdržel ocenění fair play Českého olympijského výboru. Letos se vrchlabský horolez do Pákistánu vrátil, aby se svými společníky Zdeňkem Hákem a Jaroslavem Bánským jako první na světě pokořil horu Muču Kiš. Ani tentokrát se ale nevyhnul dramatickým momentům, a to hlavně při sestupu.
58 fotografií

Jako první zdolali Muču Kiš. Bivak na stěně byl nutné zlo, popisuje horolezec

Regiony
Pohoří Cordillera Blanca, kde peruánští vyšetřovatelé našli tělo horolezce.
/VIDEO/ Policejní vyšetřovatelé našli tělo horolezce, jenž se na pohoří Cordillera Blanca v peruánských Andách ztratil před 22 lety. Díky tomu, že celou dobu bylo uložené v chladném prostředí, se skvěle zachovalo. Dokonce na něm šlo rozeznat oblečení a přečíst cestovní pas. Mumifikované ostatky se ukázaly díky změně klimatu, která zapříčinila, že roztála povrchová vrstva ledu, pod níž bylo tělo roky skryto.

Před 22 lety horolezec zmizel v Andách. Tělo teď našli zachovalé a s oblečením

Svět
Mezní ulice v Ústí nad Labem po loňské první etapě rekonstrukce.
Rekonstrukce Mezní ulice bude pokračovat v úseku od Větrné k zastávka MHD Gagarinova. Ústečtí radní již schválili vyhlášení veřejné soutěže na dodavatele této zakázky s tím, že práce by měly být hotové nejpozději do konce září příštího roku. Předpokládaná cena činí zhruba dvaadvacet milionů korun. Pro srovnání, kompletní ulice přijde na pětaosmdesát milionů.
21 fotografií

Druhá etapa rekonstrukce Mezní ulice v Ústí nad Labem bude hotová příští rok

Ústecko
Václav Kozlík s manželkou Marií provozují v povrlské kovárně kavárnu. Otevřeli v květnu.
/FOTO, VIDEO/ Indie, Nikaragua, Nová Guinea, Peru, navrch trocha Liberce. Ne, nejde o zeměpisný kvíz na konci školního roku, řeč je o kávě v Povrlech. Do rodiny kaváren na Ústecku totiž přibyl nový podnik, který stojí právě v obci na pomezí ústeckého a děčínského okresu. Unikátní prostory více než stoleté kovárny pod místním sportovním areálem obec přeměnila k nepoznání.
18 fotografií

Kavárna v kovárně. Povrly si hýčkají novinku, kávu dostanete z Peru i z Liberce

Zprávy
Na mineralogickou burzu až do Francie vyrazili členové Bratrstva sv. Barbory.
Členové Bratrstva sv. Barbory ze Stříbra se poslední týden v červnu vydali do francouzského alsaského bývalého hornického městečka Sainte – Marie – aux – Mines na největší mineralogickou burzu konanou v Evropě. Každý rok vyroste v centru města nová „stanová vesnička“, která hostí obrovskou mezinárodní výstavu minerálů, drahokamů, šperků, fosilií a meteoritů. Největší evropská akce vás překvapí více než 1 000 vystavovateli z 56 různých zemí světa.
20 fotografií

Horníci ze Stříbra navštívili mineralogickou burzu ve Francii

Čtenář reportér
Kristýna Kaszperová, úspěšná judistka z Ostravy.
Platí za velkou naději nejen v Ostravě, ale vůbec pro celé české judo. Závodnice USK JUDO Ostrava Kristýna Kaszperová udělala v minulých týdnech velký krok v kariéře, když se ve svých teprve patnácti letech kvalifikovala na mistrovství Evropy i světa. Po jedné zlaté a třech stříbrných medailích z evropských pohárů dorostenců jde o další velký úspěch.

Z Ostravy až na MS. Nervozita? Chybí jen kousek, říká talentovaná judistka

Ostatní sporty
Čtyři bratři Šánkovi v jednom týmu: Horní řada: Pavel Šánek první zleva, Martin třetí zprava. Dolní řada: Jakub druhý zleva, David třetí zleva.
Dva bratři v jednom týmu, to není žádný unikát. Zvláště v nižších soutěžích. Pokud se potkají tři, to už je spíše rarita. V Návojné, účastníkovi zlínského okresního přeboru, však v předposledním kole spolu hráli hned čtyři! Tradiční trio Pavel, David a Martin v neděli na domácím pažitu doplnil posledně jmenovaný Jakub.

Čtyři bratři dresu Návojné: nápad vzešel od táty, realizaci stvrdil Jakub

Okresy
Opavská kavárna Kupkafe, kde vsadili na domácí výrobu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Opava byla a je kavárenským městem. Důkazem je nespočet podniků, které nabízejí výborná espressa, cappuccina či latté. Vydali jsme se do opavských ulic a zmapovali top kavárny, které by žádný milovník kvalitní kávy neměl vynechat. Ve čtvrtém díle seriálu Na kávě v Opavě představujeme kavárnu Kupkafe. Podnik s výběrovou kávou a moderním přístupem najdete na Horním náměstí. Jaké dobroty nabízí?
26 fotografií

Na kávě v Opavě, 4. díl: Kupkafe vsadilo na domácí výrobu. Od rohlíků po sirupy

Opavsko
Největší druh kolibříka se ve skutečnosti dělí na dva typy. Nová studie zjistila, že se oba společně vyvíjeli odlišným způsobem miliony let.
Odlišný druh kolibříka velkého, než který byl dosud známý, objevili vědci v Jižní Americe. Průlomová studie odhalila, že dva typy vzhledově téměř identických opeřenců jsou ve skutečnosti zcela jiné po miliony let. Přesto hnízdí ve stejných oblastech. K objevu ornitologům pomohly na tělech kolibříků připevněné miniaturní batohy určené pro sledování migračních tras a následná analýza. Přesto se o nich potřebují dozvědět ještě víc klíčových informací.

V Jižní Americe objevili největší druh kolibříka. Pomohly minibatohy

Objevy
Lékařka Gabriela Moslerová se nedávno stala posilou Gynekologicko-porodnického oddělení rakovnické nemocnice.
/ROZHOVOR/ Mladá lékařka Gabriela Moslerová se nedávno stala posilou Gynekologicko-porodnického oddělení rakovnické nemocnice. Narodila se v Praze, kde také vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, kterou ukončila v minulém roce. K medicíně ji přivedli doktorka Lucie Hrdličková svým pozitivním přístupem a úsměvem, dřívější partneři a bývalá spolužačka. Absolvovala stáž v proslulé berlínské nemocnici Charité. Oceňuje na ní špičkovou péči o novorozence a rodičky. V Českých Budějovicích se u dipl. homeopatky Hany Červenkové vzdělávala v oboru psychosomatiky a terapeutické metody rodinných konstelací.

MUDr. Moslerová: Chvála žen mne přivedla do rakovnické porodnice

Rakovnicko
Z mezinárodních chodeckých závodů na Kolonádě v Poděbradech (6. dubna 2024)
/VIDEO, FOTOGALERIE/ To co si přál, to se mu povedlo. Kladenský chodec Vít Hlaváč před mítinkem Poděbrady Walking prohlásil, že by chtěl své maximum vylepšit o nějakou minutku. Na dvacetikilometrové distanci se mu v sobotu za teplého počasí nebývale dařilo a časomíra se zastavila na hodnotě 1:23:38. Tím si vylepšil nedávný osobní rekord o 2 minuty a 12 vteřin.
105 fotografií

Hlaváč zašel v Poděbradech životní dvacítku. Zlepšil se o víc než dvě minuty

Ostatní sporty
21.ročník Cestománie – cestopisných přednášek a setkání cestovatelů se bude konat v sobotu 6.dubna v Horních Rybníkách.
Obecní úřad v Horních Rybníkách se po roce opět stane místem, které vás alespoň zprostředkovaně přenese do dalekých krajů, exotických míst a zajímavých destinací. Ochutnáte zde netradiční pokrmy, můžete soutěžit o atraktivní ceny a navíc dobrovolným vstupným pomůžete těm, kteří to potřebují. Už 21. ročník oblíbené Cestománie, cestopisných přednášek a setkání cestovatelů, se uskuteční v sobotu 6. dubna. A je se na co těšit.
8 fotografií

Etiopie, Írán, Švédsko i Peru. Cestománie vás zavede na čtyři kontinenty

Volný čas
Pardubický plavec Daniel Gracík úspěšně reprezentoval na MS v Kataru.
ROZHOVOR/Peru, Japonsko, Katar. Rýsuje se Singapur. Ne tohle není nabídka z katalogu cestovní kanceláře. Jedná se o výčet destinací, které v posledních dvou letech navštívil pardubický plavec Daniel Gracík. Rozhodně nejel do Jižní Ameriky či Asie za památkami. Exotika mu ale svědčí, protože se výrazně posunul ve své kariéře. Před svým jménem má stále označení teenager. Přesto patří ke stavebním kamenům dospělé reprezentace. S ní by se chtěl podívat ještě do jedné země. Do Francie. Na letní olympijské hry už v tomto roce.
9 fotografií

Plavecká kometa chce i na olympiádu. Udělám vše pro start v Paříži, říká Gracík

Ostatní sporty
V době kamenné mladí lovci používali pryskyřici kromě lepidla pravděpodobně i jako ekvivalent pravěké žvýkačky
Skutečnost, že teenageři v době kamenné používali pryskyřici kromě lepidla pravděpodobně i jako ekvivalent pravěké žvýkačky, není pro vědce novinkou. Díky zkoumaným černým kouskům smoly s otisky zubů ale odborníci zjistili, že mladí lovci a sběrači jedli rádi pstruhy, jeleny a lískové oříšky. Identifikované DNA podle výzkumníků vrhá nové světlo na stravu a zdraví zubů v době kamenné.

Co jedli teenageři v době kamenné? K vyřešení hádanky pomohly pravěké žvýkačky

Objevy