ŠTÍTEK: PETA

Smuteční průvod s pozůstatky královny Alžběty II. se blíží k památníku královny Viktorie před Buckinghamským palácem. Vojáci na snímku mají na hlavě čepice z medvědí kožešiny.
Pokrývky hlavy vojáků královské gardy, která v Londýně střeží Buckinghamský palác, jsou trnem v oku ekologických aktivistů. Čepice jsou totiž zhotoveny z medvědí kožešiny. Britský herec Stephen Fry za podpory organizace PETA nyní vyzval, aby je ozbrojené složky dál nepoužívaly. Ikonické uniformy jsou přitom jedním ze symbolů Londýna a také oblíbeným námětem fotek a suvenýrů. 

Sundejte medvědy! Ochránci protestují proti oděvu královské gardy

Státy mimo EU
Na Vánoce čeká na psy mnoho nástrah v podobě jmelí, vánoční hvězdy i dalších rostlin
Vánoční hvězda není jedinou rostlinou, od které by měli naši zvířecí parťáci dát packy stranou. Kolem Vánoc totiž máme v domácnostech i další věci, které by psi rozhodně neměli jíst, jelikož jsou pro ně jedovaté. Největší riziko však představuje jmelí, které může psa i zabít. Co dělat, když pes jedovatou rostlinu sežere? 
4 fotografie

Na Vánoce si ho běžně nosíte domů. Jmelí však vaše mazlíčky může stát život

Zvířecí deník a chovatelství
Nedávné zprávy o útocích žraloků řadu lidí vyděsily
Část Čechů, kteří v těchto dnech odjíždí na prázdninové dovolené, znervóznila v poslední době řada zpráv o žralocích. Těch v uplynulých týdnech viděli více například v oblastech okolo Španělska. Odborníci na jednu stranu uvádí, že mořský predátor v pobřežní oblasti není nic neobvyklého, na druhou stranu ale stále platí, že nebezpečí útoku je dle statistik přinejmenším v Evropě mizivé.
5 fotografií

Žralok? Nic neobvyklého. Deník přináší přehled míst, kde predátora viděli

Do světa
Zdolali Himaláje!
Pasov - Vášní Petera Sedlmeiera (53) z Prienbachu (okr. Rottal-Inn) jsou traktoroví „buldoci“, ale ne jacíkoliv – musejí to být modely hornobavorských bratrů Eicherových, firmy založené v roce 1936.

Soused cestoval s traktorem po Himalájích

Z okolí
Ještě 12. září 2017 Wikipedie označovala inkriminovaný snímek jako volné dílo
Kauza slavné fotografie, na které opice zachytila sama sebe, je u konce. Nezisková organizace PETA, která makaka chocholatého dva roky zastupovala, se domluvila s fotografem Davidem Slaterem na mimosoudním vyrovnání. Autorská práva zůstanou Slaterovi, čtvrtinu výdělků z prodeje inkriminovaných fotografií však věnuje na ochranu přírodního prostředí, kde vzácní primáti žijí.

Indonéský makak prohrál boj o autorská práva na svůj autoportrét

Svět
Ilustrační foto.
Washington - Ve Spojených státech vyvolalo velkou debatu rozhodnutí jednoho z největších amerických cirkusů zrušit do roku 2018 vystoupení slonů. Ochránci zvířat sice čtvrteční oznámení uvítali, vzápětí ale vznesli otázku, proč ne ihned. Cirkusy nejen v USA dlouho čelí kritice, že jejich zacházení se zvířaty je neetické a že je v dnešní době přežitkem.

Přední americký cirkus zruší v roce 2018 sloní show

Svět
Anakonda velká.
New York - Blamáží skončil pokus jednoho amerického přírodovědce, který se chtěl nechat zaživa spolknout anakondou a podělit se o svůj zážitek s miliony televizních diváků. Sedmadvacetiletý Paul Rosolie z tlamy šestimetrového hada vycouval ve chvíli, kdy mu tvor pozřel sotva celou hlavu. Prý se necítil zcela fit a tak zalarmoval svůj tým spolupracovníků, aby jej z útrob vyprostili. V amerických médiích a na sociálních sítích se za to stal terčem posměchu.

Američan se chtěl nechat spolknout anakondou, došlo jen na hlavu

Svět
Z akce mnichovských fandů.
Pasov - Letošní Cenu Julia Hirsche Německého fotbalového svazu získala skupina fanoušků FC Bayern „Schickeria München", jak napsal pasovský deník PNP. Svaz tak ocenil angažmá těchto „ultras" proti antisemitismu a diskriminaci.

U sousedů ocenili fotbalové „ultras"

Z okolí
Mládě činčily. Ilustrační foto.
Washington - Více než 400 činčilám zachránil život americký scénárista a spoluautor animovaného seriálu Simpsonovi Sam Simon, když odkoupil farmu v jižní Kalifornii, kde byla tato zvířátka chována na kožešinu. Informoval o tom server TheStar.com.

Spoluautor Simpsonových Simon zachránil 425 činčil

Svět
Britská princezna Anna.
Londýn - Polemiku vyvolala v Británii dcera královny Alžběty II. a bývalá závodní jezdkyně na koních princezna Anna tvrzením, že by se v Británii mělo uvažovat o konzumaci koňského masa. Podle webu stanice BBC je to ale v zemi tabu, protože Britové vnímají koně spíše jako domácí zvíře blízké člověku.

Dcera britské královny překvapila doporučením jíst koňské maso

Svět
Velevýměník na cestách.
Vypadá jako raketa na Měsíc, ale je to tepelný výměník k zařízení ke zkapalňování zemního plynu. Náklad s celkovou délkou 60 metrů o váze 340 tun rozdělených na asi 30 os odstartoval v úterý od výrobce Linde z hornobavorského Schalchenu a ve středu odpoledne dorazil přes Altötting do Pasova. Odtud poputuje lodí do Amsterdamu a nakonec na místo určení do Malajsie k firmě Petronas. Kromě obvyklého zpoždění dalšího dopravního provozu transport proběhl bez problémů.

Zakáží sousedi v Německu sportovní rybolov?

Z okolí
Ilustrační fotografie.
Dill - Skupina na ochranu práv zvířat v pátek vyzvala indické zaklínače hadů, aby před srpnovým hadím festivalem vyměnili živé plazy za umělé a ušetřili je tak každoročního týrání. Informovala o tom agentura AFP. Indická pobočka organizace Lidé pro etické zacházení se zvířaty (PETA) tvrdí, že hadi jsou mučeni během každoročního festivalu, který se koná na počest hinduistického hadího božstva a letos bude 30. a 31. srpna. Kritizovaná strana výzvu odmítá.

Používejte umělé hady, vyzývají indické zaklínače ochránci zvířat

Svět
Král, když byl ještě na vrcholu - Michael Jackson s exprezidentem Billem Clintonem.
Los Angeles – Kromě tří dětí a milionů fanoušků po sobě zpěvák Michael Jackson zanechal i zřejmě nejpochybnější potomstvo v podobě šimpanze, čtyř žiraf a velkého množství dalších exotických zvířat. Toto zvířecí dědictví také způsobuje velké problémy.

V Jacksonově dědictví jsou problémem i zvířata

Hudba
Uvědomil jsem si, že život ryby je stejně důležitý jako můj
Bývalý člen kapely Beatles Paul McCartney se prý stal vegetariánem poté, co absolvoval rybářský výlet. Uvědomil si totiž, že život ryb „má pro něj stejnou cenu jako jeho vlastní.“

McCartney: Ryby mi otevřely oči

Svět plus