ŠTÍTEK: Peter Higgs

Výstava k 60. výročí CERNu 28. září v Praze.
Praha - Kdo chce proniknout do tajemného světa elementárních částic, jede do Mekky všech fyziků, ženevského CERN – Evropské organizace pro jaderný výzkum. V těchto dnech ale nemusí až tak daleko. Stačí totiž navštívit výstavu v budově Akademie věd ČR na pražské Národní třídě. Ta je uspořádána k 60. výročí založení tohoto mezinárodního centra, jež provozuje největší urychlovač na světě LHC.
15 fotografií

Kopněte si do protonu. CERNu je 60 let

Česko
Ilustrační foto
Praha  – Příspěvek českých vědců v Evropském středisku pro jaderný výzkum (CERN) ve Švýcarsku je daleko větší, než podíl České republiky na fungování této instituce. Jsou výrazně vidět jak při vývoji technologií, tak při experimentech samotných, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK generální ředitel CERN Rolf Heuer. ČR je členskou zemí CERN od roku 1992, do rozpočtu špičkového střediska experimentální fyziky hospodařícího s miliardou švýcarských franků přispívá zhruba jedním procentem.

Čeští vědci se na CERN podle jeho šéfa podílejí významněji než ČR

Česko
Přední český fyzik profesor Petr Kulhánek.
Praha /ROZHOVOR/ - Fyzikální čtvrtky na ČVUT jsou proslulé. Nejvýznamnější veličiny české fyziky či astronomie si do auly chodí poslechnout senioři, středoškoláci nebo čtenáři populárně vědeckých časopisů. Když jsem na jednom z nich sledovala profesora Petra Kulhánka, jehož přijímají ve špičkových světových laboratořích, přemítala jsem, jak asi vypadá jeho pracovna. Nezklamala jsem se. Rozhovor jsme museli udělat jinde, protože do přeplněné místnosti dva krát tři metry bychom se s fotografem nevešli.

Fyzik Kulhánek: V pozorováních nikdo jako první hybatel není

Česko
Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali podle očekávání za objev nové subatomární částice, takzvaného Higgsova bosonu, britský fyzik Peter Higgs a belgický vědec François Englert.
Londýn – Nový držitel Nobelovy ceny za fyziku Peter Higgs řekl, že o svém ocenění nevěděl až do chvíle, kdy mu jedna známá žena na ulici poblahopřála. Britský vědec, který prý u sebe nenosí mobil, to dnes uvedl na tiskové konferenci ve svém prvním veřejném vyjádření od pondělního udělení ceny.

Higgs se o zisku Nobelovy ceny dozvěděl až od jedné ženy na ulici

Svět
Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali podle očekávání za objev nové subatomární částice, takzvaného Higgsova bosonu, britský fyzik Peter Higgs a belgický vědec François Englert.
Stockholm - Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali za teoretický objev nové subatomární částice, takzvaného Higgsova bosonu, britský fyzik Peter Higgs a belgický vědec François Englert. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd. Higgsův boson potvrzuje platnost současné teorie vzniku vesmíru a vysvětluje, jak získaly ostatní částice hmotnost.

Nobelova cena za fyziku udělena za objev Higgsova bosonu

Svět