ŠTÍTEK: Peter Jackson

Končící ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
V roce 2002 natočil režisér Peter Jackson film Pán prstenů: Dvě věže, brněnská vila Tugendhat byla zapsána do Unesco. A Jaroslav Machovec se stal ředitelem Vinařského fondu, který pomáhá moravským a českým vinařům. Letos na konci července po téměř jednadvaceti letech na své pozici skončí a odejde do důchodu. „Turisté už si nechtějí jenom sednout do sklepa, chtějí servis kolem. Restaurace, příznivou cenu, kulturu, jezdit na kolech a všechno ostatní. Jsou na to zvyklí i ze zahraničí," říká Machovec v bilančním rozhovoru pro Deník.
3 fotografie

Naše vína jsou perfektní, ale lidé si připlatí, říká končící ředitel Machovec

Z okolí
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
Dvacet let poté, co režisér Peter Jackson převedl na filmové plátno trilogii Pán prstenů, svět Středozemě znovu ožije. Oznámil to David Zaslav, generální ředitel společnosti Warner Bros. Discovery. Ta se na jedné straně potýká s nepříliš dobrými finančními výsledky vzniklými fúzí mezi WarnerMedia a Disovery Inc., na té druhé se jí podařilo uzavřít spolupráci s videoherní a mediální firmou Embracer Group, která loni koupila práva na část díla J. R. R. Tolkiena. A už tehdy připustila možnost vzniku nových seriálů či filmů z jeho rozsáhlého fantasy světa.
23 fotografií

Návrat do Středozemě. Pán prstenů dostane další filmovou podobu

Film a televize
Saoirse Ronanová je mladou, talentovanou a velmi úspěšnou herečkou.
V pouhých osmadvaceti má na kontě téměř třicítku filmů, čtyři nominace na Oscara a spolupráci s filmovými velikány jako Joe Wright, Wes Anderson nebo Peter Jackson. Především si ale zahrála po boku Kate Winsletové, ze které v den svých pětadvacátých narozenin servala šaty a dodnes na to s radostí vzpomíná. Pro rodačku z Bronxu s irskými kořeny je tohle všechno ale jen odrazový můstek. Saoirse Ronanová (28) chce být režisérkou. Podívejte se na proměny v čase úspěšné herečky. 
8 fotografií

Saoirse Ronanová: Sex s Kate Winsletovou byl ten nejlepší narozeninový dárek

Společnost
Bitva z Pána prstenů se rozhořela na Jižní Moravě
Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže, jeden všechny přivede, do temnoty sváže. Tentokrát však ne do Mordoru, nýbrž do Křtin na Blansku, kde se o víkendu sešlo pět stovek lidí, aby sehrály bitvu o Středozem z trilogie Pán prstenů. „Dobudeme Bílé město. Vyženeme z něj všechnu lidskou špínu. Pro slávu našeho Temného pána!“ hřmí Sauronův generál. Jeho armáda se vzápětí pustí do dobývání pevnosti. Ta ztvárňuje legendární město Minas Tirith.
26 fotografií

Bitva z Pána prstenů se rozhořela ve Křtinách na Blanensku, podívejte se

Blanensko
Autentický záběr únosu soudce Harolda Haleyho ze soudní síně. Sedmnáctiletý Jonathan P. Jackson pronesl k soudu revolver a brokovnici s uřezanou hlavní, kterou soudci připevnil ke krku lepící páskou
S nedávnými nepokoji po smrti recidivisty George Floyda se světové veřejnosti znovu připomněla i někdejší afroamerická politická organizace Černí panteři (Black Panthers), která od roku 1966 do roku 1982 působila ve Spojených státech a často se dostávala do radikálních střetů s policií. S její existencí je spojen i jeden bezprecedentní justiční případ: únos soudce přímo ze soudní síně. Došlo k němu 7. srpna 1970.
14 fotografií

Soudce unesli přímo z jednání a zastřelili. Skandální čin nezůstal bez následků

Svět
Westwood: Punk, Icon, Activist
Chomutov - Po pražské části a dvanácti dalších městech po celé České republice dorazí 17. dubna druhý největší filmový festival v republice také do Chomutova. V místním kině Svět budou moci diváci navštívit vybrané snímky, které jsou na Febiofestu ve většině uváděny v premiéře.
5 fotografií

Filmový festival Febiofest dorazí dnes do Chomutova

Volný čas
Pavlína Filipovská věnovala Proseči tatínkovu dýmku
Proseč – Muzeum dýmek se postupně plní exponáty, které mu darovaly známé osobnosti. Minulý týden na besedu zavítala herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská a muzeu věnovala dýmku, kterou kouřil její tatínek František Filipovský v populárním filmovém cyklu Hříšní lidé města pražského.

Pavlína Filipovská věnovala Proseči tatínkovu dýmku

Chrudimsko
Magda Hájková se věnuje především fotografování lidí. Letos se pustila do práce na folklorním kalendáři. Krojované páry vybírala z Břeclavska, Hodonínska i z Brněnska.
Jižní Morava - Procházela se malebnou krajinou, kterou si díky své kráse vybral i režisér Peter Jackson pro natáčení úspěšného fantasy filmu Pán prstenů. Ačkoliv je Nový Zéland sebekrásnější, právě tam, mezi novozélandskými kopci, si fotografka Magda Hájková z Židlochovic naplno uvědomila, jak krásné jsou moravské tradice a kultura. „Máme být rozhodně na co hrdí,“ říká Hájková, která vtiskla bohatství jižní Moravy do vlastního folklorního kalendáře.
3 fotografie

Na Zélandu jsem si uvědomila krásu Moravy, říká autorka folklorního kalendáře

Břeclavsko
Hobití dýmka dorazila do Proseče
Proseč – Muzeum dýmek v Proseči získalo vskutku originální exponát. Přímo z Nového Zélandu dorazil tento týden balíček a v něm se ukrývala dýmky Bilba Pytlíka z velkého filmového trháku Hobit v režii Petera Jacksona. 

Dýmka Bilba Pytlíka dorazila do Proseče

Chrudimsko
Promítání druhé části filmové trilogie Pán prstenů: Dvě věže za doprovodu 250 členů symfonického orchestru, sboru a zahraničních sólistů.
Praha/FOTOGALERIE/ - Za doprovodu hudby v podání 250 členů symfonického orchestru, sboru a sólistů v sobotu v pražské O2 areně promítli druhou část filmové trilogie Pán prstenů: Dvě věže. Hudbou, kterou složil Howard Shore, snímek doprovodila Plzeňská filharmonie ve spolupráci s Kühnovým dětským sborem a Vysokoškolským uměleckým sborem Univerzity Karlovy. Na třetí díl trilogie režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Návrat krále se mohou diváci v O2 areně těšit letos 2. prosince.
3 fotografie

Pražská O2 arena ožila orchestrální hudbou k filmu Pán prstenů

Volný čas
Muzeum dýmek v Proseči.
Proseč – Rozšíření prosečského muzea dýmek bylo úspěšně dokončeno. V místě původní garáže za muzeem vznikla zcela nová místnost přímo propojená se současnou expozicí dýmek. Na stavbu přispěl částkou 150 tisíc korun i Pardubický kraj.

Muzeum shání slavné dýmky

Chrudimsko
Na Novém Zélandu se probouzí sopka v krajině z Pána prstenů.
Wellington - Novozélandské úřady varovaly turisty a horolezce, aby se nepřibližovali k sopce Ruapehu. Ta se nachází v národním parku, jehož vulkanické skalní útvary a tajuplná pustá krajina tvořila pozadí k filmové trilogii Pán prstenů. Informovala o tom agentura Reuters.

Na Novém Zélandu se probouzí k životu sopka z Pána prstenů

Svět
Záběr z filmu Pán prstenů
Praha - Promítání druhé části filmové trilogie Pán prstenů: Dvě věže za doprovodu 250 členů symfonického orchestru, sboru a zahraničních sólistů se uskuteční 18. února 2017 v pražské O2 areně. První díl Pána prstenů: Společenstvo prstenu, který bude mít v O2 areně premiéru letos 18. června, je již téměř vyprodán. Za pořadatele o tom informovala Vlaďka Zahradníková.

Pokračování Pána prstenů se symfoniky uvede O2 arena příští rok

Volný čas
Záběr z filmu Pán prstenů
Praha – Promítání druhé části filmové trilogie Pán prstenů: Dvě věže za doprovodu 250 členů symfonického orchestru, sboru a zahraničních sólistů se uskuteční 18. února 2017 v pražské O2 areně. První díl Pána prstenů: Společenstvo prstenu, který bude mít v O2 areně premiéru letos 18. června, je již téměř vyprodán. Za pořadatele o tom informovala Vlaďka Zahradníková.

Pokračování Pána prstenů se symfoniky uvede O2 arena příští rok

Film a televize
ROMEO A JULIE NA TITANIKU. Kate Winslet a Leonardo DiCaprio jako bohatá Rose a chudý Jack na palubě osudné lodi.
Reading - Jméno britské herečky Kate Winsletové si dnes téměř každý filmový fanoušek spojí především s rolí ve velkofilmu Titanik. Svého prvního Oscara získala tato sympatická herečka ale až na šestý pokus, za roli ve filmu Předčítač. Winsletová, která je již potřetí vdaná a je také trojnásobnou matkou, oslaví v pondělí 5. října čtyřicáté narozeniny.

Hvězda Titaniku Winsletová získala Oscara až na šestý pokus

Film a televize
Záběr z filmu Pán prstenů
Olomouc – V letních promítacích maratonech pokračuje v pátek 14. srpna kino Metropol. Tři navazující filmy tentokrát zavedou návštěvníky na jedno z nejslavnějších fantasy dobrodružství novodobé kinematografie. Spolu s hobitem Frodem Pytlíkem se vydají zničit Prsten moci.

Tip Metropolu: Zkuste filmový maraton Pána Prstenů

Volný čas
Záběr z filmu Pán prstenů
Kadaň - Zhlédněte naráz celou kultovní fantasy trilogii z dílny Petera Jacksona v nočním maratonu pod širým nebem. Trilogie Pán prstenů je epický román žánru hrdinská fantasy od Johna Ronalda Reuela Tolkiena, napsaný s přestávkami v letech 1937 - 1949. Patří mezi nejznámější fantasy příběhy, někdy bývá označován za zakládající dílo žánru.

Letní kino ve Františkánských zahradách zve na trilogii Pán prstenů

Volný čas
Hobit: Bitva pěti armád
Praha - Také o třetím víkendu v českých kinech skončil závěrečný díl trilogie režiséra Petera Jacksona Hobit s podtitulem Bitva pěti armád v čele tabulky nejnavštěvova­nějších snímků. Zhlédlo ho 63.754 diváků, kteří nechali v pokladnách 10,2 milionu korun. Celkem má tento snímek na kontě 514.578 diváků a tržby 79 milionů korun.

Závěrečný díl Hobita zhlédlo už 514.578 českých diváků

Film a televize
Hobit: Bitva pěti armád
Praha – Závěrečný díl trilogie režiséra Petera Jacksona Hobit s podtitulem Bitva pěti armád popisuje konec výpravy Bilba Pytlíka, Thorina Pavézy a družiny trpaslíků k hoře Erebor okupované drakem Šmakem. Vývoj dramatických událostí postaví Elfy, trpaslíky a lidi před volbu, zda se sjednotí či budou zničeni. Českou premiéru bude očekávaný snímek mít 11. prosince.

Poslední díl filmu Hobit je o posedlosti zlatem i síle přátelství

Film a televize
  TINTIN. Plakát s hrdinou v pařížském Centre G. Pompidou.
Brusel - Neohrožený reportér, věčný optimista a dobrodruh, který stojí vždy na straně dobra, prakticky bez špatných vlastností. To je Tintin, legendární Belgičan a titulní hrdina jednoho z nejpopulárnějších evropských komiksů 20. století. Výtečně ho na filmovém plátně zvěčnil Steven Spielberg ve snímku Tintinova dobrodružství. První příběh s jeho dobrodružstvím vyšel před 85 lety v belgickém listu Le Petit Vingtiéme.

Stále čilý pětaosmdesátník Tintin

Ostatní
Ilustrační foto.
Praha – Až koncem roku se na plátnech českých kin uzavře trilogie Petera Jacksona podle Tolkienovy knihy věnovaná hobitovi Pytlíkovi. Premiéra snímku s názvem Hobit: Tam a zase zpátky bude 18. prosince. Předešlý díl s podtitulem Šmakova dračí poušť se v kinech objevil na sklonku roku 2013; přesto stihl během tří týdnů přilákat na půl milionu diváků a na tržbách vydělat takřka 80 milionů korun.

Kina slibují akční podívané, sci-fi příběhy i komedie

Film a televize
Benedict Cumberbatch jako Sherlock Holmes.
Londýn /VIDEO/ - Britský herec Benedict Cumberbatch ve středu zažil svůj dlouho očekávaný návrat jako Sherlock Holmes v úspěšném seriálu stanice BBC, která posunula detektivní klasiku do moderních reálií. Tvůrci ale zatím nechávají diváky v nejistotě, jak se superinteligentnímu detektivovi podařilo ošálit smrt, napsala dnes agentura AFP.

Sherlock Holmes na BBC vstal z mrtvých. Zatím se ale neví jak

Film a televize