ŠTÍTEK: Petr Weiss

Lenka Králová s Bohumilou Čihákovou
Dospělý a svéprávný člověk má být zodpovědný za svoje rozhodnutí, za svoje tělo a za svůj život. Je o tom přesvědčená Lenka Králová, která své proměně z muže na ženu obětovala manželství, rodinu i domov. „K tomu, abych mohla brát hormony, opravdu nechci sexuologovi odpovídat na otázky, na co myslím, když masturbuji, anebo když jsem měla sex, jestli se v posteli otírám, anebo zasouvám,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Sexuologa zajímalo, co dělám při masturbaci a milování, říká Lenka Králová

Česko
Na zámku v Litomyšli pokračuje kompletní rekonstrukce. Kastelán Petr Weiss chystá řadu novinek a také třetí prohlídkovou trasu.
Bagr na nádvoří, dělníci v zámeckých zahradách i Panském domě. Fasádu zámku v Litomyšli sice halí částečně lešení, ale turistickou sezonu to neohrozí. Naopak snoubenci mají letos smůlu. Kastelán Petr Weiss však chystá řadu novinek, mimo jiné připomene 135 let od návštěvy císaře Františka Josefa I. v Litomyšli. Navíc začíná archeologický výzkum na arkádovém nádvoří, kde má vzniknout nová konstrukce pro festival Smetanova Litomyšl.
38 fotografií

Sgrafita na zámku v Litomyšli čeká obnova. Kastelán připomene návštěvu císaře

Zprávy
Sexuolog, klinický psycholog a psychoterapeut Petr Weiss
Mnohé transgender osoby ho kritizují. Označují ho za arogantního a manipulativního sexuologa, který pokládá zavádějící a sexistické otázky. „Kdybych podlehl tomu tlaku, který na mě vyvíjí trans lidé, tak se přeměny pohlaví v České republice téměř zastaví, protože já jsem ten, který trans pacienty v naprosté většině případů doporučuje k přeměně pohlaví,“ reaguje na kritiku sexuolog Petr Weiss, který v rozhovoru také vysvětluje, jak transsexualita vzniká, jaké otázky trans lidem pokládá i to, proč dochází k chybným diagnózám.

Sexistické otázky? Tlaku trans komunity nesmím podlehnout, říká Petr Weiss

Česko
Náš přední sexuolog a odborník na terapii transsexuality profesor Petr Weiss
Transsexualita je mezinárodně uznaná porucha pohlavní identity. Lidé, kteří se narodí do těla opačného pohlaví, než jakým se cítí být, proto potřebují léčbu. Proč ale v posledních letech tolik přibývá transgender lidí, kteří žádají o změnu pohlaví? A proč nebývale narostl především počet dospívajících dívek, které tvrdí, že se cítí být trans, tedy jiným pohlavím, než jaké mají v rodném listě? O tom, jak transsexualitu léčit, a zda ji lze potomkovi třeba i rozmluvit, jsme si povídali s naším předním sexuologem a odborníkem na terapii transsexuality Petrem Weissem.

Petr Weiss: Počty pubertálních dívek, které se chtějí stát chlapci, stoupají

Zdraví
Soud, právo, zákon, justice, ilustrační foto
Odsuzující rozsudek nad Denisem Ludvíkem, který má na svědomí tragickou dopravní nehodu u Hodic na Jihlavsku, potvrdil před pár dny Krajský soud v Brně. Při nehodě zemřela jedna žena a další tři lidé byli těžce zraněni. Ludvík půjde definitivně na dva a půl roku do vězení. Jeho odvolání krajský soud zamítl. Rozdíly v ukládání trestů za podobně závažné nehody jsou stále obrovské.

Soudy přitvrzují. Za bezohlednou jízdu jde viník nehody u Hodic do vězení

Zločiny a soudy
Rekonstrukce zámku v Litomyšli je v plném proudu.
/FOTO, VIDEO/ Obří jeřáby, desítky dělníků a tisíce sgrafit na restaurování. Rekonstrukce renesančního zámku v Litomyšli je v plném proudu. „Hodně práce, málo času,“ říká stavbyvedoucí Jiří Jureček. První část má být hotová do konce letošního roku. Oprava za více než půl miliardy je přitom náročná. Řemeslníky trápí dřevomorka a těžká je i plechařina. „Stíháme,“ ujišťují však dělníci.
49 fotografií

Italská vilka v Čechách. Rekonstrukce zámku v Litomyšli dává stavařům zabrat

Svitavsko
Zámek Litomyšl
Miliony z Evropské unie s rekonstrukcí zámku v Litomyšli nepomohou. Památkáři zrušili soutěž na opravu památky UNESCO a Panského domu. Tendr se prodloužil a evropské peníze by Národní památkový ústav nestihl proinvestovat. Památkáři přepracují původní projekt, aby mohli využít státní dotaci z Ministerstva kultury. Menší oprava zámku v Litomyšli by mohla začít v roce 2024.
15 fotografií

Zakleté evropské miliony pro zámek v Litomyšli. Rekonstrukce bude úsporná

Svitavsko
Zámek Litomyšl
Otlučená sgrafita, závady na střeše a zničené omítky. Rekonstrukce renesančního zámku v Litomyšli měla začít už v létě. Dosud se v památce UNESCO nic neděje. Tendr na dodavatele oprav za půl miliardy se protáhl o několik měsíců. Nyní Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že soutěž neplatí a památkáři musí vypsat novou. V ohrožení je tak evropská dotace 250 milionů korun a tím i celková rekonstrukce zámku.
15 fotografií

Oprava zámku v Litomyšli za 500 milionů ohrožena. Památkáři musí opakovat soutěž

Svitavsko
Jedna ze studií prokázala, že vyšší riziko infarktu myokardu mají muži, ti, kteří se léčí se srdcem, a také ti, kteří provozují mimomanželský sex
Případ, kdy pohlavní styk u muže končí infarktem, se lidově nazývá sladká smrt. Takové situace skutečně byly popsány, nejedná se jen o fantazii tvůrců filmových scénářů. Podle klinického psychologa profesora Petra Weisse si musíme uvědomit, že samotná soulož a hlavně každý orgasmus jsou velkým zatížením pro kardiovaskulární systém. Stoupne tlak, zrychlí se puls. Není divu, že u lidí, kteří nejsou z hlediska srdečně cévního systému v pořádku, může skutečně nastat až fatální závěr soulože.
5 fotografií

Sladká smrt: Infarkt při sexu není výmysl. Jsou situace, kdy opravdu hrozí

Sex a vztahy
Z týrání svěřené osoby a znásilnění se zpovídá Markéta V.
Už potřetí se před krajský soud v Plzni vrátí Markéta V. (28) ze severního Plzeňska, která si podle obžaloby udělala sexuální hračku z malého syna svého partnera. Dítě sado-masochisticky znásilňovala a týrala. Ženu poprvé potrestal Krajský soud v Plzni pětiletým vězením. Po odvolání, kdy případ vrátil k novému projednání do Plzně Vrchní soud Praha, dostala nepodmíněný trest v délce 4,5 roku. Ale ani s tím se žena nesmířila, opět se odvolala a Vrchní soud nyní rozhodl, že se případ do třetice vrátí zpět do Plzně.
7 fotografií

Z dítěte si zvrhlá zdravotnice udělala sexuální hračku. Padne trest i potřetí?

Zločiny a soudy
Děti oslavily svůj den v sobotu v zábavním areálu Bunkr u Mokré-Horákova na Brněnsku.
Plameny jsou čím dál větší, postupně se k nim přidává černý dým od pneumatik. V dáli už je slyšet hasičská siréna. Požár se rozhořel v sobotu kolem půl páté odpoledne v v zábavním areálu Bunkr u Mokré-Horákova na Brněnsku. Zásah hasičů je jednou ze součástí bohatého programu při Dni dětí, který se v místě bývalé raketové základny koná.
63 fotografií

Hasiči likvidovali v Bunkru na Brněnsku požár, děti střílely ze zbraní. Dívejte

Brněnsko
Muže obžalovaného ze znásilnění přivedla eskorta ke krajskému soudu v Ústí, radil se s obhájcem.
Ještě neměla občanku, a už si začala se starším. Z 21letého vyučeného muže z Lovosic, s nímž se seznámila na sociálních sítích, se vyklubal „stalker“. Pronásledoval nejen 13letou z Podřipska, ale obtěžoval celou její rodinu. Okresní soud v Litoměřicích muži za pohlavní zneužití školačky loni v létě udělil podmínku. Dívku přesto vyhledával a nakonec ji podle státní zástupkyně znásilnil.
4 fotografie

Muž pronásledoval rodinu školačky, tu měl i znásilnit. Hrozí mu až 12 let

Krimi
Podle statistik je v Česku každý den znásilněno 34 žen, pachatelem jsou podle dat téměř v 99 procentech muži.
Přinutil k pohlavnímu styku manželku způsobem, že ji probudil fackou do obličeje, klekl si na ní, strhl z ní kalhotky, křičel a začal ji pravou rukou škrtit tak silně, že nemohla dýchat a bála se, že jí uškrtí. Poté ji uchopil za vlasy a částí hlavy ji opakovaně udeřil o zeď ložnice, kdy měla obavu, že ji zabije. Tak popsal okresní soud v Nymburku ve svém rozsudku jeden z případů několikaletého sexuálního a fyzického násilí.  Za zvlášť závažný zločin znásilnění udělil muži dvouletou podmínku. Rozsudky podobných kauz shromažďuje a zveřejňuje projekt Bez trestu, který se snaží o tomto problému otevřít společenskou diskuzi.
5 fotografií

Strach z výsměchu i o bydlení. Většina žen znásilnění nenahlásí a tiše trpí

Krimi
Zájem o fetiš roste. Prodejkyně použitých kalhotek vydělávají i 50 tisíc měsíčně
Pomočené kalhotky, neprané ponožky nošené čtrnáct dní, pořádně „jeté“ boty, nahrávka „prdíků“, rouška, kterou žena nosila celý den na svém přirození – to vše a ještě mnoho dalšího si mohou legálně koupit zájemci o fetiš zboží a podobné aktivity. Podle zástupce specializovaného serveru poptávka stále roste, nejúspěšnější prodejkyně si mohou měsíčně vydělat desítky tisíc korun a prodejem svých použitých kalhotek se tak úspěšně živit.
4 fotografie

Zájem o fetiš roste. Prodejkyně použitých kalhotek vydělávají desetitisíce

Podnikání
Ze zámeckého parku v Litomyšli zmizely laminátové lavičky.
Konec laminátu v Litomyšli se zatím nekoná. Poté, co kastelán zámku Petr Weiss nechal ze zahrad uklidit laminátové lavičky a nakoupil klasické dřevěné, všechno je zase jinak. Laminát musí zpět. Architekt Jan Šépka, který je autorem celkové obnovy zámeckého parku, totiž viní město z porušení autorských práv, ačkoliv udržitelnost projektu už skončila.
22 fotografií

FOTOGALERIE: Laminát musí zpět k zámku, říká architekt

Svitavsko
Na zámku v Litomyšli je po 20 letech nová instalace.
Zbrusu nový prohlídkový okruh si mohou projít návštěvníci zámku v Litomyšli. Po základní trase Zámek za Valdštejnů se nabídka rozšířila o okruh Zámek za Thurn-Taxisů. Lidé nahlédnou do doby posledních majitelů objektu a dostanou se také do apartmá císaře Františka Josefa I. Jedná se o nový okruh na litomyšlském zámku po dvaceti letech.
28 fotografií

FOTO: Zámek v Litomyšli změnil po 20 letech interiéry

Svitavsko