Co opravdu pomáhá zhubnout a po čem jde váha dolů nejrychleji? Tyto otázky si pokládá mnoho žen i mužů. Některé diety slibující zázraky však příliš neprospívají našemu zdraví. Podle vědců a odborníků na výživu ale může s úbytkem váhy nemálo pomoci zařazení mandarinek, pomerančů či grepů do stravy. Jak funguje citrusová dieta a kolik kilogramů lze díky ní shodit?
ZdravíOsmdesát let po vylodění spojeneckých armád začínají obyvatelé Normandie více mluvit o směsi vděku a radosti, hrůzy a ztrát, které příchod svobody přinesl. Někteří se o dětské vzpomínky podělili poprvé.
HistorieNepřekonatelná. Tak by se dala označit Jozefína Růžičková z Prachatic, která opět zabodovala v celosvětovém měřítku se svými marmeládami z dílny Rose Garden.
13 fotografií
PrachatickoPetra Vogelová pěstuje citrusy na zahradě a v zimě na půdě. Své citrusové plody ráda každoročně využívá i při pečení vánočního cukroví. Pěkným šťavnatým citrusům podle ní k životu stačí docela málo a prozradí vám, jak je úspěšně doma pěstovat.
4 fotografie
ZahrádkařeníV jablonecké hale se konal již 44. ročník mítinku, který byl založený v osmdesátých letech, kdy pomeranče nebyly na trhu prakticky k dostání. Jejich konzumace byla proto pro děti svátkem. Místo medailí proto tradičně dostali účastníci za umístění na prvních třech místech pomeranče.
60 fotografií
Ostatní sportyProvoněná a čistá domácnost je snem každé hospodyňky. Vůně dokáže navodit příjemnou atmosféru, ale pokud jste někdy kupovali kvalitní difuzér, sami víte, že nestojí zrovna málo. Navíc je potřeba do každého pokoje, a to už se ve vašem rodinném rozpočtu projeví. Jak ale docílit voňavé domácnosti i auta levněji, jak si vyrobit domácí difuzér a jak provonět každý pokoj? Odpověď zní: pomocí kolíčku na prádlo.
7 fotografií
BydleníKdyž oloupete pomeranč, či jiný citrusový plod, co uděláte? Sladkou dužinu plnou vitaminů sníte a slupku vyhodíte. Citrusová kůra však rozhodně do koše nepatří. Jak tedy využít například kůru z pomeranče? Nabízí se mnoho možností využití. Citrusovou kůru lze totiž využít nejen jako surovinu k vaření či pečení, ale rovněž jako účinný prostředek k přírodnímu čištění celé domácnosti. Pomerančová kůra provoní odpadkový koš, vyčistí příbory i mikrovlnku a dá se z ní vyrobit univerzální čistič.
6 fotografií
DomácnostNetradiční spojení chutí a kvalitní ingredience. To jsou dvě domény, které z džemů a marmelád Rose Garden dělají produkty, jež milují nejen běžní spotřebitelé, ale také bodují na mezinárodních soutěžích a možná si na nich pochutnává i britská královská rodina.
7 fotografií
PrachatickoAčkoliv se ke slovu stále hlásí zima, ve skleníku Petra Broži z Moravce nastává sklizeň pomerančů. Oranžové plody plné omamně vonící sladkokyselé šťávy právě dozrávají. A třeba část mandarinek už pěstitel sklidil. „Pozdní mandarinky, co nestačily dozrát v zimě, to už nyní nedokážou dohnat v požadované kvalitě. Spíš začínají vysychat a ani se nevybarví do sytě oranžové barvy. Ale pomerančům vyšší teploty svědčí,“ ukazuje úspěšný pěstitel subtropického ovoce.
59 fotografií
ŽďárskoChtěla si jen oddychnout a nakonec rozjela byznys snů. Z potravin, které má po ruce, totiž Ruby Permanová z Kalifornie vytváří miniaturní oblečky pro známé osobnosti. Její dílo na Instagramu a Tik-Toku sledují přes dva miliony lidí.
33 fotografií
HobbyVymačkat si pár pomerančů může být dobrý nápad, jak ukázat dětem, odkud se vůbec bere džus. Pokud si ale nechystáte koupit pět kilogramů pomerančů, které jsou zrovna v akci, nečekejte, že získáte víc, než jednu nebo dvě malé skleničky pomerančového nápoje.
17 fotografií
Zdravý život„Já si v jednom kuse představuji, jak si spousta malejch dětí na něco hraje na takovým velikánským žitným poli. Tisíce a tisíce malejch dětí a nikde nikdo – jako nikdo dospělej kromě mě. A já stojím na okraji nějakého šíleného útesu. Mám na starosti to, že musím chytnout každého, kdo by z toho útesu mohl spadnout,“ říká ve slavném románu J. D. Salingera Kdo chytá v žitě hlavní hrdina Holden. Líčí, jak by vypadalo jediné povolání, které by podle něj dávalo smysl.
8 fotografií
ČeskoTři zlaté medaile z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards o nejchutnější citrusové marmelády na světě letos míří do Prachatic Jozefíně Růžičkové. Marmelády pod značkou Rose Garden vznikající v prachatické kuchyni kromě zlata získaly i další tři stříbrné a tři bronzové. Slavnostní předání cen proběhlo uplynulou sobotu 26. března
3 fotografie
Prachaticko/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
6 fotografií
Za jídlemMít jeden den sama pro sebe, je snem každé zaměstnané ženy. Pokud jej teď vyšetříte, může se nést ve znamení citrusů. Uvidíte, jak vašemu tělu dodají potřebnou šťávu.
6 fotografií
ŽenyZatímco venku vládne paní Zima, ve vyhřátém skleníku Petra Broži z Moravce na Vysočině to voní po mandarinkách, pomerančích a citronech. Trsy oranžových a žlutých plodů září mezi sytě zelenými listy. Návštěvníky tam spolu s úspěšným zahradníkem vítá i pes Bobík, který přitom přátelsky vrtí ocasem.
18 fotografií
RegionyZatímco venku vládne paní Zima, ve vyhřátém skleníku Petra Broži z Moravce to voní po mandarinkách, pomerančích a citronech. Trsy oranžových a žlutých plodů září mezi sytě zelenými listy. Návštěvníky tam spolu s úspěšným zahradníkem vítá i pes Bobík, který přitom přátelsky vrtí ocasem. „Měli jste dojít dřív, mandarinky už jsou sklizené, už je jich tu jen pár. Ale teď dozrávají pomeranče. Musel jsem jim zatopit,“ říká Petr Broža.
18 fotografií
ŽďárskoJak zlepšit imunitu, abych se nenakazil koronavirem nebo jiným respiračním onemocněním? Takovou otázku si v těchto měsících pokládá skoro každý.
5 fotografií
KarvinskoDobrý den, zasílám můj další recept, a to červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
4 fotografie
Čtenář reportérDobrý den, zasílám můj další recept, a to červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
4 fotografie
Čtenář reportérMaxijedlík Němec J. se s vámi tentokrát podělí o recept na červené zelí s pomerančem a badyánem, se kterým vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérDo redakce nám přišel další skvělý recept, tentokrát na nakládané červené zelí s pomerančem a badyánem, který zaslal Jaroslav Němec alias Maxijedlík.
4 fotografie
Čtenář reportérDo redakce nám přišel další skvělý recept, tentokrát na nakládané červené zelí s pomerančem a badiánem, který zaslal Jaroslav Němec alias Maxijedlík.
4 fotografie
Čtenář reportérZasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérDobrý den, zasílám můj další recept, a to červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
4 fotografie
Čtenář reportérZasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérZasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérZasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérMaxijedlík Němec J. se s vámi tentokrát podělí o recept na červené zelí s pomerančem a badyánem, se kterým vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérDo redakce nám přišel další skvělý recept, tentokrát na nakládané červené zelí s pomerančem a badiánem, který zaslal Jaroslav Němec alias Maxijedlík.
4 fotografie
Čtenář reportérZasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérDobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérDobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérDobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérDobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérDobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Čtenář reportérMaxijedlík Němec J. se s vámi tentokrát podělí o recept na červené zelí s pomerančem a badiánem, se kterým vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
PrachatickoJe únor a tudíž správný čas na sklizeň pomerančů. Petr Broža z Moravce jich má plný skleník. Do podzimu byly na stromcích subtropické plody zelené jak brčál. Od října pak začaly zrát mandarinky a vybarvovat se i první nejranější pomeranče. S příchodem zimy se dozrávání pozdnějších odrůd zpomalilo. Až poté, co úspěšný zahradník ve skleníku v únoru zatopil, pomeranče opět pokračují v dozrávání.
41 fotografií
Žďársko/POZVÁNKY/ Sauna NUUK v Hradci Králové zve všechny zájemce o kouzlo přírodních vůní na nedělní voňavou dílnu s povídáním o možnostech využití aromaterapie pro tělo i pro duši s odbornicemi na vůně z královéhradecké Mydlárny u dvou koček.
HradeckoDivadelní spolek Klicpera Sadská opět přiveze do Poděbrad úspěšnou komedii Kachna na pomerančích. Sylva Triantafillou režíruje ďábelsky rozehranou partii manžela o tom, jak získat zpět svoji ženu za pomoci jejího milence a své sekretářky.
Volný časDva druhy ovoce - symboly ekonomické nedostatečnosti minulého režimu - zařadily obchodní řetězce v Česku do speciálních akcí věnovaných oslavám výročí 17. listopadu.
7 fotografií
EkonomikaKamenice nad Lipou – Zbavit se kůry od pomeranče, slupek od brambor či ještě nějakého odpadu ze zahrady vhodným způsobem budou moci obyvatelé Kamenice nad Lipou nově i v zimních měsících. Zástupci kamenické radnice totiž zavádí zkušební svoz bioodpadu v zimním období, a to ode dneška až do 31. března roku 2020.