ŠTÍTEK: Postupim

Unikátní Dittrichova hrobka v Krásné Lípě prochází náročnou a nákladnou záchranou.
Na desítky milionů korun vyjde v příštích letech záchrana unikátní Dittrichovy hrobky v Krásné Lípě. Kromě milionových dotací má s obnovou mauzolea nejvýznamnější rodiny v regionu pomoci také sbírka, kterou v minulých dnech spustila radnice. S penězi pomůže rovněž pivovar Falkenštejn, který věnuje určitou částku z každého prodaného piva Dittrich.
7 fotografií

Hrobce pomůže každé vypité pivo Dittrich. Krásná Lípa spustila také sbírku

Děčínsko
Výměna mládeže mezi partnerskými městy Kralupy nad Vltavou - Środou Wielkopolskou – Hennigsdorfem.
Ve dnech 18. až 21. září se 14 žáků Základní školy Generála Klapálka v Kralupech nad Vltavou zúčastnilo další školní výměny mezi partnerskými městy. Jarní návštěvu ve Środe Wielkopolske vystřídal prosluněný podzimní Hennigsdorf. Stává se pěkným zvykem, že žáci jsou po příjezdu do partnerského města rozděleni do smíšených jazykových skupin a seznámí se prostřednictvím městské hry s prostředím, ve kterém se budou několik dní pohybovat. Bylo velmi milé potkat se se známými tvářemi.

Žáci ze školy Generála Klapálka vyrazili na výměnný pobyt do Hennigsdorferu

Čtenář reportér
Dittrichova hrobka. Ilustrační foto
Více než roční snaha Krásné Lípy o zisk unikátní Dittrichovy hrobky skončila úspěchem. Město ji koupilo od insolvenčního správce, původní vlastník spolek Omnium, který ji plánoval opravit, se dostal do finančních problémů a hrozilo nenávratné zničení vzácné památky. Za historickou budovu zaplatila Krásná Lípa, která vlastní pozemek pod hrobkou, deset tisíc korun. První záchranná etapa rekonstrukce by měla vyjít na tři miliony korun.
30 fotografií

Krásná Lípa získala Dittrichovu hrobku, chce ji letos dostat pod střechu

Děčínsko
Krásná Lípa usiluje o získání Dittrichovy hrobky do svého vlastnictví.
/FOTO/ Už jen poslední krok chybí k tomu, aby se Dittrichova hrobka v Krásné Lípě stala majetkem města. To chce následně pokračovat v její záchraně, kterou započal spolek Omnium. Ten se ale dostal vážných finančních problémů a nebyl schopen v rekonstrukci pokračovat. Bez zásahu před pěti lety by podle projektantů byla dnes hrobka zříceninou bez střechy, štítů i části obvodových zdí. Současnou situaci ale komplikuje insolvenční řízení s Omniem, které se propadlo do velkých dluhů.
30 fotografií

Lípa chce získat Dittrichovu hrobku, převod brzdí insolvence nynějšího majitele

Děčínsko
Ilustrační foto.
Nový nejlepší pivní sommeliér světa bude nalezen 11. září v Mnichově při veletrhu „drinktec“. O titul bude bojovat 81 znalců z 18 zemí, kteří svou kvalitu prokázali v národních soutěžích. Elita o něj soupeří každé dva roky. V letošním finále nastoupí osm nejlepších z předkol, v nichž prezentovali jury a publiku jim předem neznámé pivo.

Od sousedů: Mnichov chystá šampionát pivních sommeliérů

Z okolí
Čistírna odpadních vod v Postupicích.
Obec Postupice disponuje třemi většími rozvojovými zónami. Kvůli jejich zabydlení zde nutně potřebují výkonnější čistírnu odpadních vod. Ta současná zvládá likvidovat splaškové vody prakticky jen v samotné obci. Postupický starosta Jiří Sternberg by to chtěl co nejrychleji změnit. „Rád bych, abychom s modernizací čistírny odpadních vod začali ještě v tomto volebním období,“ přeje si.
13 fotografií

FOTO: Kvůli rozvoji Postupice plánují modernizaci čistírny odpadních vod

Benešovsko
Každý člověk má v mobilu k dispozici širokou škálu emotikonů. Jde o obrázky věcí i emocí. Podle vědců jim lidský mozek bez problémů rozumí, jejich čtení mu ale trvá mnohem déle, než čtení slov. Ilustrační foto
Mnozí už textovky bez nich prakticky neodesílají, v „esemeskách“ a zprávách poslaných prostřednictvím nejrůznějších aplikací vyjadřují emoce. Němečtí vědci se v nejnovější studii podívali na zoubek tomu, jak lidský mozek čte smajlíky, nebo lépe řečeno emotikony. Lidé těmto obrázkům sice rozumí dokonale, jejich přečtení ovšem mozku stále trvá mnohem déle, než čtení slov.
5 fotografií

Emotikonům lidé rozumí bez problémů. Jejich čtení ale trvá dlouho, tvrdí vědci

Věda a technika
Mazací tramvaj.
Praha/FOTOGALERIE/ - Pražský dopravní podnik (DPP) v pondělí rozsvítil ozdobenou mazací tramvaj, takzvanou mazačku. Vůz je slavnostně vyzdoben světly a andělem s trumpetou. Tramvaj byla letos rekonstruována a na její plošinu byla přimontována cisterna s vodou. Tramvaj při jízdě promazává koleje a v létě bude kropit travnaté pásy mezi kolejemi. Její jízdu mohou lidé sledovat živě na internetu.
9 fotografií

DPP slavnostně rozsvítil ozdobenou mazací tramvaj zvanou mazačka

Praha
Tramvaj KT4 v Berlíně na archivní fotografii. Ilustrační foto.
Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) pro německé město Postupim zmodernizoval 12 českých tramvají za 85 milionů korun. Jde o jednu z největších zakázek, jaké kdy dopravní podnik získal. V pátek o tom informoval mluvčí firmy Jiří Štábl.

Dopravní podnik zmodernizoval tramvaje pro Postupim

Praha
Zástupci Čs. obce legionářské jednoty společně s představiteli Českého svazu bojovníků za svobodu a za doprovodu starostky obce Liptaň položili ve středu 21. září kytice k místnímu pomníku, který připomíná tragédii, která se odehrála 22. 9. 1938.
Zaujaly mě dvě historické události. Němečtí rodáci při nedávné návštěvě Krnova vzpomínali na takzvaný hladový pochod. Označuje událost v rámci divokého odsunu, při které v červnu 1945 zahynuly následkem vyčerpání a špatného zacházení asi tři stovky krnovských Němců. Před týdnem jsme si připomněli Liptaňskou tragédii. V září 1938 zradikalizovaní místní Němci v Liptani zavraždili šest českých pohraničníků. Zkusme se zamyslet, co tyto dvě události mají společného.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Mnichov 
a Postupim

Názory z regionu
Ilustrační foto.
Berlín/Bern - Běženci stále častěji využívají k cestě do Německa trasu přes Švýcarsko. Od začátku roku do července úřady zaregistrovaly 3385 migrantů, v červnu a červenci jejich počet ale pokaždé přesáhl tisícovku. S odvoláním na policejní ředitelství v Postupimi o tom dnes informovala agentura DPA.

Migranti využívají při cestě do Německa stále častěji Švýcarsko

Svět
Ilustrační fotografie.
Berlín – Původním majitelům musí manželé z Mnichova po čtyřech letech péče vrátit jezevčíka, kterého našli pobíhat u dálniční křižovatky nedaleko Berlína. Dlouholetý spor rozhodl soud v Postupimi. Lulu si tak bude muset zvykat nejen na staronové páníčky, ale i na své původní jméno Bonny von Beelitz.

Německý jezevčík musí podle soudu po letech k původním majitelům

Svět
Nikol Sajdová
Olomouc – Z univerzitního klubu volejbalistek se před pěti lety vydala do německé Bundesligy Nikol Sajdová, v letošní sezoně bude působit opět v Olomouci. „Už mi ty roky v zahraničí asi stačily a chtěla jsem se vrátit zpátky domů za přítelem a celkově do Česka," prohlásila blokařka s nejen bundesligovými, ale také s reprezentačními zkušenostmi.

Německo bylo super, ale těšila jsem se zpět, říká blokařka Sajdová

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Postupim (Německo) - Soud v Postupimi uložil doživotní trest třiatřicetiletému Silviovi S., který loni sexuálně zneužil a zabil dvě děti. Oběťmi muže stali šestiletý německý chlapec Elias a čtyřletý uprchlík z Bosny Mohamed. Dnes o tom informovala agentura DPA. Rozsudek není pravomocný a zatím není jasné, zda se proti němu odsouzený odvolá.

Německý soud poslal vraha dvou dětí na doživotí do vězení

Svět
Německá kancléřka Angela Merkelová.
Berlín - Spor kancléřky Angely Merkelové s bavorským premiérem Horstem Seehoferem kvůli rozdílnému názoru na řešení migrační krize je zažehnán. Před nadcházejícím setkáním vedení sesterských stran CDU a CSU to řekl sám Seehofer. Kdo od schůzky očekává nový konflikt, bude podle něj zklamán.

Spor Merkelové se Seehoferem kvůli migraci je prý zažehnán

Svět
Silvio S. se krátce po svém zadržení k oběma vraždám přiznal.
Postupim – V Postupimi dnes začal soud s třiatřicetiletým mužem, který podle státního zastupitelství sexuálně zneužil a zavraždil šestiletého Němce a čtyřletého uprchlíka. Obviněný, jemuž hrozí doživotní vězení, dnes podle agentury DPA odmítl vypovídat. Vynesení rozsudku se očekává 26. července.

V Německu soudí vraha dvou malých dětí, hrozí mu doživotí

Svět