ŠTÍTEK: povinná školní docházka

Školství se topí v koncepčních i finančních nejistotách, říká Štěpánka Černá
Osmiletá nebo devítiletá školní docházka, příliš časté odklady zahájení školní docházky, nejasnosti kolem platů nepedagogických pracovníků nebo nedostatečná kvalifikace učitelů. To je jen stručný výčet problémů, které trápí školství v Karlovarském kraji i v dalších částech České republiky. Podle chebské radní pro školství a ředitelky 6. Základní školy v Chebu Štěpánky Černé je na čase začít uvažovat o změně koncepce vzdělávání v celé České republice.

Školství se topí v koncepčních i finančních nejistotách, říká Štěpánka Černá

Chebsko
Webový portál Města Vsetín zaměřený na zápisy dětí do prvních tříd.
Přihlašování dětí k povinné školní docházce usnadní i letos rodičům budoucích školáků ve Vsetíně internetový portál www.zapis-zs-vsetin.cz. Doména se zabezpečeným přístupem bude zpřístupněna od 1. do 30. března. Zápisy do 1. ročníku základního vzdělávání pro školní rok 2023/2024 se letos uskuteční od 3. do 5. dubna.

Se zápisem do prvních tříd ve Vsetíně opět pomůže webový portál

Valašsko
Distanční výuka. Ilustrační foto.
Martina Konečná z Prahy 6 je jednou z těch maminek, které na konci března čeká návštěva pedagogicko-psychologické poradny. „Přestože mi učitelky u nás ve školce říkaly, že si myslí, že je dcera připravená dobře, já váhám. Svou roli hraje i to, že se bojím, jak bych v září zvládala případnou další vlnu covidu,“ popisuje maminka na rodičovské dovolené.
5 fotografií

Zvládli by děti a rodiče znovu distanční výuku? Poradny hlásí, že nestíhají

Praha
Ze zápisu do prvních tříd základních škol v Mladé Boleslavi.
Mladoboleslavské základní školy se připravují na jarní zápisy budoucích prvňáčků. Pokud to situace dovolí a bude možná osobní přítomnost dětí a rodičů, zápisy se uskuteční ve školách pátek 8. a v sobotu 9. dubna. Budou-li zápisy probíhat bez osobní přítomnosti dětí, proběhnou v termínu od 1. dubna do 14. dubna prostřednictvím aplikace Zápisy online.
14 fotografií

Osobně, nebo on-line. Zatím není rozhodnuto, jaké budou dubnové zápisy do škol

Boleslavsko
Školský ombudsman Ladislav Hrzal
V jednom z dílů televizního seriálu Ochránce se na závěr uvádí, že v ČR je 18 tisíc dětí s poruchami chování. Některé z nich jsou opravdu nezvladatelné a narušují průběh výuky nad rámec přijatelného. Z povinné školní docházky je ale vyloučit nelze. Co tedy s nimi? Nedopustili se trestného činu, jen je učitel, asistent ani psycholog není schopen zkrotit. Deník se zeptal Ladislava Hrzala, reálného školského ombudsmana, který byl předobrazem postavy ztvárněné Lukášem Vaculíkem, jak by to řešil on.
4 fotografie

Školský ombudsman Ladislav Hrzal: Problémové děti by měly změnit školu

Česko
Školní autobusy nejezdí, děti z Branné vozí do školy hasiči
V Krnově od pondělí 1. června začnou jezdit autobusy městské hromadné dopravy (MHD) v jiném režimu. Někde došlo k časovému posunu, některé nevytížené spoje byly zrušeny dočasně, jiné trvale. Co ale vyvolalo největší kritiku je nekoordinovaný postup odborů školství a dopravy. Zatímco školní docházka v červnu už zase funguje normálně, raní školní autobusy ze Cvilína začnou jezdit až v září.
8 fotografií

Žáci se v Krnově nedostanou včas do škol, strhla se vlna kritiky

Bruntálsko
Škola, učebna - ilustrační foto
Školy by se měly začít otvírat postupně, nejprve mateřské školy a první stupeň základních. Bude k tomu třeba přijmout určitá ochranná opatření, například zajistit alespoň metrové rozestupy mezi žáky. V rozhovoru na serveru Blesk.cz to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Vyjádřil přesvědčení, že se žáci a studenti všech typů škol ještě před letními prázdninami ke standardnímu vyučování vrátí. Školy jsou zavřené od první poloviny března kvůli epidemii koronaviru.
15 fotografií

Výuka po koronaviru: Otevírání škol postupně a rozestupy mezi žáky, říká Babiš

Česko
Ilustrační foto.
Prvňáčkové ze Slaného zamíří zjara k zápisu. Kdo má doma budoucího školáka, měl by si už nyní do kalendáře poznamenat, že první setkání ve škole se koná ve čtvrtém kalendářním měsíci. Zápisy do 1. tříd pro školního roku 2020/2021 se budou konat na základních školách ve Slaném v termínu 3. – 4. dubna.
15 fotografií

Zápisy do prvních tříd budou ve Slaném v dubnu

Kladensko
Ilustrační foto.
S komplikacemi jízdy po dálnici D1 v souvislosti s letošním pokračováním její modernizace, musí počítat motoristé. A i když úsek dálnice D1 mezi exitem 81, což je sjezd na Želiv a Ledeč nad Sázavou a exitem 90, z něhož lze dojet do Humpolce nebo Pelhřimova, neleží na území okresu Benešov, samotné práce na dálnici se dotknou i jeho.

KRÁTCE: Při modernizaci dálnici D1 snesou mosty a přeruší jízdu

Benešovsko
Učitel a žáci. Ilustrační snímek
Regiony s vysokým počtem sociálně vyloučených lokalit, takzvaných ghett, se potýkají s neblahým trendem. Řada dětí zvláště z chudých rodin po dovršení devítileté školní docházky mizí z lavic a namísto dalšího vzdělávání se raději nakráčí na Úřad práce. Často pak nedokončí ani základní školu. Zaznělo to včera na sociálním výboru Poslanecké sněmovny. 
15 fotografií

Bude delší školní docházka? Řada dětí z ghett míří raději na pracák než do lavic

Pardubicko
Učitel a žáci. Ilustrační snímek
Regiony s vysokým počtem sociálně vyloučených lokalit, takzvaných ghett, se potýkají s neblahým trendem. Řada dětí zvláště z chudých rodin po dovršení devítileté školní docházky mizí z lavic a namísto dalšího vzdělávání se raději nakráčí na Úřad práce. Často pak nedokončí ani základní školu. Zaznělo to včera na sociálním výboru Poslanecké sněmovny. 
15 fotografií

Bude delší školní docházka? Řada dětí z ghett míří raději na pracák než do lavic

Česko
Žáci 1. A ze základní školy Březnice
Začátkem září nastoupilo do školních lavic v Březnici přes 420 žáčků. Srdečně je uvítal ředitel Miroslav Bělka. „Věřím ,že žákům školní docházka přinese, a to i přes některé neblahé stereotypy školy, cenné poznání, užitečnou zkušenost a milé zážitky. Rodičům snad školní docházka uleví od nezvykle dlouhých dávek štěstí v trvalé přítomnosti svých dětí," řekl.

Ředitel v Březnici se těšil, až škola po prázdninách zase ožije

Zprávy z Česka