ŠTÍTEK: Preciosa

Členové spolku Běžecká partička.
„Běháme-pomáháme“, tak zní motto Běžecké partičky, jejíž členy čeká trasa z Černého Mostu v Praze až na jabloneckou přehradu. Zdoláním trasy dlouhé sto patnáct kilometrů pomohou malé Dorotce z Jablonce nad Nisou. Tu spolu s maminkou srazilo v lednu na přechodu auto a její svět se zhroutil. Zdravá a usměvavá holčička musela bojovat o život a podstoupila několik operací lebky a mozku.

Běžecká partička podpoří malou Dorotku. Čeká je běh z Prahy do Jablonce

Jablonecko
Legendární nožík rybička z Mikulášovic provází mnoho generací dětí
Na začátku je nezajímavý ocelový pás, na konci po několika hodinách práce je v krabičce legenda, která provází generace nejen dětí. Zavírací nožíky ve tvaru rybičky vyrábějí v Mikulášovicích na Děčínsku sto let, od nejlevnější verze za stokorunu až po luxusní za čtvrt milionu. Ani století výroby zájem o drobnou rybičku nesnížilo a stále patří k hvězdám výrobního programu Mikovu, který je nejstarší nožířskou firmou v Česku.
80 fotografií

Rybička pluje dětskými kapsami přes 100 let. Jak se vyrábí legendární nožík

Děčínsko
Budoucí majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania.
O Ludvíku Karlovi, majiteli Preciosy a zatím stále ještě Slovanu Liberec, je známo, že umí být při obchodních vyjednáváních velice tvrdý, ale také férový. Hlavně druhou zmiňovanou vlastnost prozradil v podcastu Ondřeje Novotného Kudy běží zajíc budoucí majitel severočeského klubu Ondřej Kania, který si váží, jak probíhala jednání o prodeji klubu.

S přístupem jako má pan Karl, jsem se v byznysu moc nesetkal, řekl Kania

FORTUNA:LIGA
Budoucí majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania.
Dlouhých 27 let byla společnost PRECIOSA a. s. v čele s Ludvíkem Karlem majoritním akcionářem klubu FC SLOVAN LIBEREC a. s. To by se mělo změnit v polovině května příštího roku, kdy převezme 75% akcií podještědského celku společnost mladého a ambiciózního podnikatele Ondřeje Kanii. O koho se jedná a jak se k celé transakci vyjádřil?

Kdo je nový majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania?

FORTUNA:LIGA
Liberec hostí mistrovství ve vyprošťování.
Auta převrácená na střeše, na boku, opřená o potrubí, naražená na dřevěné rámy či různě deformovaná. Takové scénáře čekají na družstva dobrovolných hasičů, která poměří síly první zářijovou sobotu v městě pod Ještědem, kde se uskuteční 7. ročník Mistrovství České republiky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování u dopravních nehod.
10 fotografií

VIDEO: Mistrovství ve vyprošťování v Liberci. Na vítěze čekají křišťálové ceny

Liberecko
Jednotlivých ověsků je na lustru zhruba 2 600. Svítí v něm 210 žárovek a čtyři halogeny, a to díky půl kilometru elektrických kabelů.
/VIDEO/ Zářící dominanta Mahenova divadla v Brně je po měsíci mravenčí práce zpět na svém místě. Centrální lustr vážící tři čtvrtě tuny po čištění a výměně žárovek za úspornější zavěsili ve středu ráno dělníci ke stropu divadelního sálu. Více než polovinu ceny za jeho úpravy zaplatili lidé, kteří si mohli pomyslně adoptovat jednotlivé žárovky.
24 fotografií

Obří lustr Mahenova divadla v Brně po očistě. Podívejte, jak ho vytahovali zpět

Brněnsko
Slovan vs. Real TOP Praha
Pokud ještě nemáte plán na následující víkend, zbystřete. Na stadionu U Nisy se bude hrát velmi zajímavé charitativní utkání. Proti sobě totiž nastoupí legendy libereckého Slovanu a tým osobností Real TOP Praha. O známé tváře nebude nouze. Za Slovan nastoupí například Jiří Štajner či Tomáš Janů, na druhé straně barikády bude stát třeba liberecký rodák, herec a velký fanoušek modrobílého klubu Ladislav Hampl.

POZVÁNKA: Legendy Slovanu proti Realu TOP Praha pro dobrou věc

Fotbal
Kabelka pro první dámu Evu Pavlovou vznikla zčásti v TONu v Bystřici pod Hostýnem. Manželka českého prezidenta si ji zvolila pro slavnostní recepci a setkání s britským králem Karlem III. v Buckinghamském paláci.
Zlínský kraj měl svou stopu na korunovaci krále Karla III. První dáma České republiky Eva Pavlová zvolila pro slavnostní páteční recepci a setkání s králem či princeznou Kate v Buckinghamském paláci jako doplněk ke svému blankytně modrému kostýmku kabelku, speciálně vytvořenou pro tuto příležitost mladou módní návrhářkou Andreou Vytlačilovou. Ta jako její madlo využila ruční ohyb z TONu v Bystřici pod Hostýnem.
4 fotografie

Kabelku první dámy zdobí madlo z TONu. Pavlová kousek předvedla před králem

Móda
Charitativní integrační turnaj v Liberci
V hale míčových sportů v Liberci proběhne o víkendu 16. - 18. prosince sportovně - charitativní integrační fotbalový turnaj určený primárně pro děti ve věku od 8 do 17 let. Program bude bohatší o řadu exhibičních utkání, seminářů pro trenéry a rodiče, koncert Jakuba Děkana nebo promítání fotbalového MS z Kataru. Výtěžek z turnaje se rozdělí mezi tři nadační programy.
3 fotografie

Bavit se a pomáhat jsou hlavní cíle integračního fotbalového turnaje v Liberci

Fotbal
Manželé Lukáš a Alena Havlíkovi a Daniela a Aleš Kunclovi.
Řada za řadou lesklých kuliček vypadá třeba jako skleněné perle nebo kameny. Tyhle jsou ale z čokolády a každý druh chutná jinak. Vyrábějí se v Jablonci nad Nisou na Horním náměstí a pouhé měsíce od zahájení výroby si získávají jméno, zatím po Libereckém kraji. Na nápad vyrábět kvalitní minidobroty přišli provozovatelé známého bistra specializujícího se na hamburgery. Jde o dva manželské páry, kteří spolu podnikají. Alena a Lukáš Havlíkovi a Daniela a Aleš Kunclovi.
10 fotografií

Vypadají jako skleněné perle. Pralinky z Jablonce dobývají kraj

Jablonecko