ŠTÍTEK: příliv

Povodeň na řece Sázavě zaplavila na Benešovsku v posledních letech několikrát i domy v Nespekách. Snímek je 6. června 2013. červ
Posázaví - Nedostatek vody ve studních, který pociťují sídla a také stovky domácností na Benešovsku, by měla zlepšit opatření zahrnutá ve Studii odtokových poměrů řeky Sázavy. Jenže vedle sucha příroda reaguje na počínání člověka v krajině i zcela opačně - nenadálými záplavami. A právě jejich eliminaci v povodí Sázavy studie popisuje také.

Realizace studie má pomoci Posázaví od sucha i velké vody

Benešovsko
Hráz Orlické přehrady.
Solenice - Povodí Vltavy chystá stavbu nového bezpečnostního přelivu v hrázi Orlické přehrady. Kus hráze se shora ubourá a postaví znovu, ovšem se třemi otvory, kterými se v případě velké vody bude řízeně hladina přehrady upouštět. Po dobu stavebních prací, které potrvají dva roky, průjezdná silnice, která po povrchu hráze vede z Milešova do Solenic a dál na strakonickou silnici.

Stavba uzavře hráz Orlické přehrady

Příbramsko
Povodňový stav na Slovensku.
Přetrvávající dešťové srážky a lokální povodně na Slovensku vedly v několika oblastech k vyhlášení mimořádné situace. Obce Ždiar a Tatranská Javorina čelí třetímu stupni povodňové aktivity. Problémy se týkají zejména mostu v Tatranské Javoriny, který překlenuje silnici první třídy, jež je hlavním tahem ve směru do Polska. Informuje o tom server Sme.sk.
5 fotografií

Velká voda v Tatrách strhla mosty. Poprad vyhlásil mimořádnou situaci

Svět
Poškození mostu v Domašíně.
Domašín - Část mostu v Domašíně se utrhla. Mohou za to přívalové deště, které v sobotu 12. května večer zasáhly jak Vlašimsko, tak celý okres. V pondělí 14. května se proto vedení Vlašimi sešlo se zástupci Krajské správy a údržby silnic. V plánu je sanace poškozené části mostu a v srpnu kompletní rekonstrukce.
12 fotografií

Část mostu v Domašíně poškodila velká voda

Benešovsko
Povodně v roce 2002. Ilustrační foto
Neratovice – Čtyři roky po velké vodě dospěl záměr chránit Neratovice, sousední Libiš i chemický podnik Spolana souborem protipovodňových opatření k jasnější podobě. Zahrnuje i stavbu hrází v podobě sypaných zemních, železobetonových a mobilních překážek, které mají být vedeny po obou labských březích v délce skoro deset kilometrů.

Neratovice, Libiš a Spolanu má chránit společná hráz

Mělnicko
Ilustrační foto.
Český Brod – Jak ochránit obyvatele Českého Brodu před velkou vodou? To bylo jedním z témat čtvrtečního jednání středočeských radních. Výsledkem je rozhodnutí, že kraj pomůže městu s financováním studie odtokových poměrů v povodí říčky Šembery a potoka Výmoly, která přinese i návrh protipovodňových opatření. Radní odkývli příspěvek ve výši 154 tisíc korun. Tyto peníze umožní pořídit dokument mapující 34 kilometrů toku.

Hrozící vodu ze Šembery mají pomoci zastavit peníze kraje

Kolínsko
ilustrační foto
Písek – V srpnu před patnácti lety se zastavil provoz mnohých firem, a to nejen v Písku. Haly jednoho z tehdy největších zaměstnavatelů na jihu Čech, pletařského kombinátu Jitex, zaplavila voda až do výše tří metrů a způsobila ohromné škody.

Velká voda zastavila provoz mnoha firem

Písecko
Starosta Zálezlic Jiří Čížek.
Zálezlice /ROZHOVOR/ – Mám domluvené setkání a rozhovor se starostou Zálezlic Jiřím Čížkem. Traduje se o něm, a on sám to potvrzuje, že k médiím byl vždy vstřícný. Říká: „Kdyby se o nás nevědělo, za chvíli by se na nás zapomnělo. A to by byla škoda, protože ta vodní katastrofa byla vážně obrovská.“ Cestou do Zálezlic v autě s kolegou žertujeme, vtipkujeme, usmíváme se. Kozárovice. Obec spadající pod Zálezlice. V roce 2002 to schytaly také naplno. Najednou je v autě ticho. Oba cítíme dusno. Snad by se dalo říci, že nám naskočila husí kůže. To je ve chvíli, kdy míjíme Vltavu.
61 fotografií

Starosta Zálezlic: S velkou vodou se nedá bojovat, hrozbu musíte přijmout

Mělnicko
Mlynář Petr Čech má část expozice v Elektroskanzenu věnovanou právě záplavám.
Šlovice /FOTOGALERIE/ - Ničivé povodně v roce 2002 se nevyhnuly ani historicky a kulturně cenným památkám. Jednou z těch, které na velkou vodu značnou měrou doplatily, je i Čechův mlýn ve Šlovicích, o nějž se stará mlynář Petr Čech. Ten s velkou dávnou nostalgie i smíření vzpomínal, jak ho se ženou povodně před patnácti lety málem připravily o život. 
45 fotografií

Byl to boj o holý život, vzpomíná na povodně mlynář Petr Čech

Rakovnicko
Manželé Miluše a Vladimír Krausovi vzpomínají nad fotkami.
Rakovnicko /FOTOGALERIE/ - Tady byste seděla pod vodou. Voda sahala až k lávce,“ vzpomínala Miluše Krausová s manželem Vladimírem na zahradě svého domku z roku 1651. Domek stojí v ulici V Rybářích. Od řeky ho dělí jen pěkná zahrada. S velkou vodou tedy museli jeho obyvatelé vždy počítat. Přestože tady Krausovi bydlí jako pátá generace, tak velkou vodu, jako 13. srpna 2002, nikdo nezažil.  
7 fotografií

Dům v Křivoklátu ze 17. století potopu ustál

Rakovnicko
Rekonstrukce koruny hráze vranovské přehrady na Znojemsku skončí až na jaře 2019. Ilustrační foto.
Znojemsko – Oprava hráze znojemské přehrady či náhonu mlýna ve Starém Šaldorfu ve Znojmě patří k hlavním posilám ochrany proti povodním ve Znojmě, které velké vodě čelilo právě před patnácti lety. O dalších opatřeních úředníci a politici vyjednávají.

Ochrana proti povodním: opravili náhon, o zdech jednají

Znojemsko