ŠTÍTEK: Princetonská univerzita

Vědec, fyzik, chemik a manažer Pavel Banáš hostem Deníku s nadhledem
Hostem nového dílu videocastu Deník s nadhledem se stal vědec, chemik, fyzik a v neposlední řadě manažer vědy – ředitel vědeckého centra CATRIN Pavel Banáš. Moderátor Roman Štěpánek se jej ptal na jemu blízká témata o přírodních vědách, jako je chemie a fyzika, ale také na otázky spojené s univerzitním prostředím. A jak sám Pavel Banáš podotknul, věda nemá být složitá, protože poté to asi není pro vás to „pravé ořechové“.

Budoucnost vědy? Propojování a vědci musí mít tah na branku, říká Pavel Banáš

Věda
Pomíchané tužkové baterie roztřídíte jednoduchým testem
Tužkové baterie se nacházejí ve většině domácností. Jak dlouho ale vydrží baterie nabitá, záleží na mnoha faktorech. A tak ji čas od času musíme vyměnit za novou, případně ji dát do nabíječky. Někdy se však stane, že se vám v jednom šuplíku smíchají baterky nabité, vybité, nové i staré. Jak ale poznáte, která z baterií je nabitá, aniž byste museli používat speciální přístroje? Poradíme vám jednoduchý test.
5 fotografií

Jednoduchý test. Rozeznat vybitou tužkovou baterii od nabité můžete ihned

Domácnost
Nejnovější a nejdetailnější snímek Cassiopeji A, pozůstatku výbuchu supernovy od vesmírného dalekohledu Jamese Webba
Vědce fascinují nové snímky vesmírného dalekohledu Jamese Webba, který zachytil dosud nepozorované detaily pozůstatků hvězdy po explozi. Cassiopeia A, jejíž kaleidoskop barev teleskop nasnímal, je nejmladším známým reziduem supernovy v Mléčné dráze. Astronomové doufají, že jim pomůže objasnit, jak k takovým kataklyzmatickým zánikům hvězd dochází.

Webbův teleskop zachytil hvězdu po explozi. Vypadá jako zelené monstrum

Vesmír
Golfistka Klára Spilková.
Jen třikrát čtyřikrát nosil golfistce Kláře Spilkové hole na turnaji její přítel. Když se ale Američan Sean Davison ujme role caddieho, většinou to stojí za to. Předloni asistoval české jedničce u osmého místa na turnaji LPGA v Gainbridge a nyní se podílel na 23. příčce v olympijské soutěži v Tokiu, kde výrazně vylepšila svůj výsledek z Ria de Janeiro.
6 fotografií

Spilkové nosil na olympiádě hole přítel. A opět české golfistce přinesl štěstí

Český tým
Pero. Ilustrační foto
V současnosti dokáže mnoho lidí psát na počítači rychleji než rukou, zvlášť pokud odmalička používají laptopy. To je samozřejmě vysoce užitečná dovednost, která umožňuje rychle a snadno zaznamenat spoustu poznámek - a docela určitě to musí být dobrá věc, že? Jenže možná ne, napsal zpravodajský server BBC News.

Papír a pero nepatří do pravěku. Laptop v experimentu pohořel

Věda a technika
Andrew Moravcsik.
Pokud se populisté dostanou k moci, musejí ustoupit od svých slibů a prosazují nakonec politiku svých předchůdců. Veřejnost ale často věří tomu, že jsou ve své politice úspěšní, k čemuž přispívají i média. Na mezinárodní konferenci o bezpečnosti to dnes v Praze řekl politolog z americké Princetonské univerzity Andrew Moravcsik.

Populisté po zvolení musejí ustoupit od svých slibů, říká politolog Moravcsik

Praha
Andrew Moravcsik.
Pokud se populisté dostanou k moci, musejí ustoupit od svých slibů a prosazují nakonec politiku svých předchůdců. Veřejnost ale často věří tomu, že jsou ve své politice úspěšní, k čemuž přispívají i média. Na mezinárodní konferenci o bezpečnosti to dnes v Praze řekl politolog z americké Princetonské univerzity Andrew Moravcsik.

Populisté po zvolení musejí ustoupit od svých slibů, říká politolog Moravcsik

Česko
Ludwig van Beethoven
Princeton - Prvních šest tištěných vydání bible, originál Deklarace nezávislosti Spojených států či podepsaný hudební notes Ludwiga van Beethovena. To jsou jen některá díla z literárně hudební sbírky o vůbec největší hodnotě, kterou kdy dostala prestižní americká Princetonská univerzita. Celková cena kolekce se odhaduje na zhruba 300 milionů dolarů (7,5 miliardy korun), uvedla agentura AP.

Princeton získal darem vzácné rukopisy Lincolna či Beethovena

Svět
Ilustrační foto
Milujete se rádi? Budete to dělat s ještě větším potěšením, až se dozvíte, že sex má na vaše tělo i duši nejméně deset blahodárných účinků, píše francouzský server Gentside.

Milujte se, budete déle žít

Zdraví
Ilustrační foto
Jokohama (Japonsko) - Globální oteplování a s ním spojené klimatické změny představují pro lidstvo zcela nový stupeň rizika v řadě oblastí. Vyplývá to z dosud nejucelenějšího posouzení dopadů klimatických změn na svět, které v Japonsku zveřejnili členové Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) při OSN.

OSN: Globální oteplování je vážnou hrozbou pro lidstvo

Svět
Hurikán Sandy za sebou nechává spoušť a chaos.
New York - Vědci v uplynulých letech opakovaně varovali před záplavami v New Yorku způsobenými extrémním počasím. Nikdo jim ale příliš nenaslouchal. Postoj města a státu New York se začíná měnit až nyní, kdy bouře Sandy zatopila místní metro, odřízla statisíce lidí od elektřiny a způsobila ztráty na lidských životech a značné škody na majetku.

Vědci o záplavách v USA věděli už před lety, všichni je ignorovali

Svět
Ilustrační foto.
Londýn – Lidé vyššího vzrůstu vedou spokojenější život než ti menší, ukázalo se v nové americké studii, o které informoval britský list The Daily Telegraph. Podle ní jsou úplně nejnešťastnější muži, kterým do průměrné výšky schází nějaký ten centimetr.

Vyšší lidé bývají v životě prý šťastnější

Svět
Ilustrační foto
STOCKHOLM - Neviditelná ruka trhu není tak ideální, jak si někteří lidé myslí. Za tuto myšlenku dostali včera Nobelovu cenu za ekonomii tři američtí ekonomové Leonid Hurwicz, Eric Maskin a Roger Myerson.

Americké trio dostalo Nobelovu cenu za ekonomii

Svět