ŠTÍTEK: přistávací modul

Indický modul během své cesty k Měsíci
Naděje, že by indický přistávací modul a robotické vozítko na Měsíci obnovily činnost, každou hodinou slábne. Zpravodajskému serveru BBC News to v pondělí řekli indičtí vědci. Přístroje byly uvedeny do spánkového režimu počátkem září před příchodem mrazivé lunární noci a od 22. září se s nimi Indie pokouší opětovně navázat kontakt.

Indická mise na Měsíci: Naděje na probuzení robotického vozítka slábne

Vesmír
Replika přistávacího modulu kosmické lodi Vostok.
Praha /FOTOGALERIE/ - Výročí 55 let od prvního letu člověka do vesmíru připadající na úterý si připomíná pražské planetárium. Připravilo při této příležitosti pro návštěvníky zajímavý program. Chce je zaujmout rovněž unikátní maketou přistávacího modulu kosmické lodi Vostok, kterou pracovníci v měřítku jedna ku jedné postavili.
6 fotografií

Planetárium připomíná 55 let od prvního letu do vesmíru

Praha
Ilustrační foto
Praha - Přesnou repliku přistávacího modulu kosmické lodi Vostok, kterou letěl do vesmíru první kosmonaut světa Jurij Gagarin, chystá pro návštěvníky pražské Planetárium. Ve foyer ji vystaví od úterý 12. dubna. Planetárium tím připomíná 55. výročí letu člověka do vesmíru. Připravuje ale i další akce, například besedu s ruským kosmonautem Sergejem Zaljotinem či promítání hraného dokumentu Gagarin - první ve vesmíru.

V pražském Planetáriu bude přesná replika kosmické lodi Vostok

Praha
Ilustrační fotografie
Paříž - Ve snaze ochránit planetu Zemi před možnou srážkou s planetkami plánuje Evropská vesmírná agentura (ESA) nový mezinárodní projekt. V říjnu 2020 by měla k dvojplanetce Didymos vyletět evropská vesmírná sonda, informovala ve čtvrtek ESA. Dva roky poté se k ní prý připojí sonda americká.

Projekt ESA a NASA chce Zemi ochránit před srážkou s planetkou

Svět
Snímky z Marsu odhalily deset let pohřešovanou sondu Beagle 2.
Londýn/Washington – Nové snímky povrchu Marsu pomohly objevit více než deset let pohřešovanou evropskou sondu Beagle 2, která se ztratila při pokusu o přistání na rudé planetě v roce 2003. Na obrázcích z amerického satelitu Mars Reconnaissance Orbiter se Beagle podařilo lokalizovat; podle odborníků se dokonce zdá, že přistávací modul je neporušený. Kvůli závadě solárních panelů však nedokáže komunikovat, napsal dnes server BBC.

Snímky z Marsu odhalily deset let pohřešovanou sondu Beagle 2

Svět
Ilustrační foto.
Darmstadt (Německo), Paříž - Vesmírný modul Philae evropské sondy Rosetta, který ve středu přistál na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko, je v pořádku. Informovala o tom dnes na svém webu Evropská vesmírná agentura (ESA) a dokládá to prvními záběry, které na Zem od robotického přístroje dorazily.

Philae je podle ESA na kometě v pořádku, poslal první snímky

Svět
Grafika ukazuje oblaka zmrzlého metanu a oblasti tekutého metanu na Titanu.
FRANCIE - Oživit létající stroj bratří Montgolfiérů jako kosmické plavidlo, které přistane na největším měsíci planety Saturn Titanu, hodlá vblízké budoucnosti Evropská kosmická agentura (ESA).

Evropský balón přistane na Titanu

Svět