ŠTÍTEK: Radioservis

Kniha Gump - Jsme dvojka
V únoru si můžete poslechnout třeba 560 dopisů, které si mezi sebou vyměnili pánové Voskovec a Werich, nebo životní příběhy hudebních hvězd Hany Zagorové a Bona Voxe. V audioseriálu Já, vrah 2 se zase David Švehlík vrací v roli vyšetřovatele, aby odhalil motivace chladnokrevných vrahů. Deník vám přináší i další tipy na skvělý poslech.

Nové audioknihy: Dopisy Voskovce a Wericha, myšlenky vrahů i vzpomínky Zagorové

Literatura
Pavel Klusák ve své knize Gott – Československý příběh, která získala cenu Magnesia Litera, nabízí nezávislý pohled na život hvězdného zpěváka. S Meyrinkovým Golemem se můžete vydat do pražského židovského města konce 19. století. Agatha Christie přivádí na scénu manželský pár detektivů Tommyho a Pentličku. A Jiří Lábus se pustil do dalšího humoristického kousku Davida Walliamse. Přinášíme vám tipy na audioknihy, kterými si můžete zpříjemnit třeba cestu na dovolenou.

Audioknižní novinky: Příběh Karla Gotta, magický Golem i Lábus v Operaci Banány

Literatura
Les v domě, tak se jmenuje nečekaně temná novinka spisovatelky Aleny Mornštajnové, která vyšla i jako audiokniha. S dalším napínavým případem vyšetřovatelky Kate Marshallové přichází Robert Bryndza. Na zklidnění mysli a rozveselení si můžete poslechnout třeba jógové povídky. Deník přináší čtenářům také další tipy na zajímavé audioknižní novinky.

Audioknižní tipy: Temný román Aleny Mornštajnové i nová krimi Roberta Bryndzy

Literatura
Vzpomínky Agathy Christie načetla herečka Alena Vránová.
Milovníky vzpomínání potěší memoáry Agathy Christie nebo rozhovor s Arnoštem Lustigem. Úsměv na tváři vykouzlí tituly Vraždi všímavě či Muž, který zemřel dvakrát. A pro děti je určena Příšerná teta v podání Jiřího Lábuse i velký návrat prvorepublikového školáka Káji Maříka. Fanoušci knih do uší si mohou vybírat z několika nových titulů.

Audioknižní novinky: Paměti Agathy Christie, všímavý vrah i návrat Káji Maříka

Literatura
Herec Norbert Lichý čte Uspávánky básníka Skácela i drsnou krimi z ČT.
Nedávno vyšla audiokniha čisté poezie, která se má číst nejmenším, aby lépe spaly. Norbert Lichý díky Nakladatelství MOBA čte „Uspávánky Jana Skácela“ plné napínavých, dobrodružných i zábavných příběhů pro děti. „Je tu třeba spíš drsná Uspávanka s vosou velkou skoro jako labuť, která píchla Viktorii, když se po ní dívka nechtě ohnala a teď se Viki chce spát. Tu vosu právě v zahradě hledá policie,“ prozradila Deníku Johana Turnerová, tradiční spolupracovnice MOBY.

Herec Norbert Lichý čte Uspávánky básníka Skácela i drsnou krimi z ČT

Čtenář reportér
Slovo nad zlato.
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato.

Slovo nad zlato

Volný čas
Laureáti ceny za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova Josef Somr (letos) a Zdeněk Svěrák (vloni)
Námořníci uvízlí v arktické ledové pasti, vydaní napospas hladu, kurdějím a šílenství. To jsou vítězové ceny Audiokniha roku 2018, jež nese název Terror. Ve zpracování příběhu polární expedice sira Johna Franklina je namluvila jedenáctka herců.

Porota ocenila nejlepší audioknihy. Vítězem je Terror

Ostatní
Pěvkyně Soňa Červená.
Praha - Téměř tři stovky titulů v šesti tisících představení na pěti kontinentech odehrála za svou dlouhou uměleckou kariéru komorní pěvkyně Soňa Červená. Tato vitální a mimořádná osobnost oslavila ve středu v Národním divadle se svými nejbližšími přáteli i představiteli české kultury velké životní jubileum – devadesátiny.

Pěvkyně Soňa Červená je Dámou české kultury

Ostatní
Betty MacDonaldová: Co život dal a vzal
Praha - Žádná překážka není nepřekonatelná a žádná situace beznadějná! Úspěšné humoristické romány americké spisovatelky Betty MacDonaldové, které vás doslova nabijí pozitivní energií, vycházejí na CD pod souborným názvem Co život dal a vzal. O neopakovatelný přednes jednotlivých částí audioknihy se postaraly Vilma Cibulková, Taťjana Medvecká a Martina Hudečková.

Co život dal a vzal. Betty MacDonaldová na CD

Ostatní
Pěvec Adam Plachetka.
Praha - Adam Plachetka: Songs. To je CD, které právě vydává Radioservis. Deska, jež nahlíží do tvorby jednoho z nejvýznamnějších českých operních pěvců současnosti, obsahuje písně Antonína Dvořáka, Cigánské melodie a Biblické písně.

Songy Adama Plachetky u Sv. Vavřince

Hudba
Velké maličkosti Jana Wericha.
Praha – Pod názvem Velké maličkosti Jana Wericha připravil dramaturg Robert Tamchyna album, na které 
zařadil další na CD dosud nevydané zvukové záznamy jeho vystoupení před rozhlasovým mikrofonem. Zatím opomíjené snímky právě vydal Radioservis.

Velké maličkosti Werichovy

Ostatní
Slavná folková kapela Minnesengři ožije 14. listopadu na koncertě v českobudějovickém DK Metropol. Na snímku sestava v roce 1970.
Jižní Čechy /RECENZE, VIDEO/ - Nové dvojalbum 45 ke 45 jihočeské legendy je reprezentativní kolekcí. To, co dělá z jejich písniček neopakovatelnou záležitost, je zpěv… Dvacet dva let byli českobudějovičtí Minnesengři v nejrůznějších podobách zásadní součástí jihočeské folkové scény. Ještě o rok delší čas už běží od chvíle, kdy v roce 1990 zaklapli kytarové futrály naposledy.

To nejlepší od Minnesengrů je velká radost a nostalgie

Hudba
K letošním oslavám 90. výročí Českého rozhlasu přispělo i vydavatelství z rozhlasové půdy Radioservis. Unikátní Rozhlasová historie 1923-2013 nabízí na mp3 necelých dvanáct hodin záznamů nejrůznějších klíčových projevů, parodií, sportovních komentářů...
Praha - K letošním oslavám 90. výročí Českého rozhlasu přispělo i vydavatelství z rozhlasové půdy Radioservis. Unikátní Rozhlasová historie 1923-2013 nabízí na mp3 necelých dvanáct hodin záznamů nejrůznějších klíčových projevů, parodií, sportovních komentářů, reportáží, rozhovorů a silvestrovských historek mapujících 90 let rozhlasového vysílání.

Český rozhlas: Od Masaryka přes Horníčka až po Zemana

Ostatní
Poslední kniha Madeleine Albrightové Pražská zima se u nás i ve Spojených státech stala bestsellerem.
Praha - Poslední kniha Madeleine Albright Pražská zima se u nás i ve Spojených státech stala bestsellerem. Impulsem k jejímu zrodu bylo dramatické odhalení autorčina židovského původu v únoru 1997. Teď se kniha vrací na pulty – v podobě mp3 na CD (Radioservis).

Pražská zima Madeleine Albright doputovala na CD

Ostatní
Jitka Zelenková vydává nové CD.
Praha /VIDEO/ - Krásný důvod (proč ráda zpívám). To je titul alba, kterým se vrací Jitka Zelenková ke svým posluchačům. Zpěvačka si pro nové album, které vydává Radioservis,  vybírala v archivu Českého rozhlasu: nahrávky písní Duka Ellingtona, George Gershwina, Cola Portera, Peggy Lee, Billie Holiday a Nata Kinga Cola.

Swingový návrat Jitky Zelenkové

Hudba
Jiří Lábus
Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Četl Anděla v kulichu, načetl na CD Nápady laskavého čtenáře od Viewegha, Plachtovu Pučálkovic Aminu i Tracyho tygra od Saroyana. Byl to skvělý nápad, pozvat do Ústí před koncem roku herce Jiřího Lábuse, aby přečetl pár ukázek z mile starosvětské knihy Anděl v kulichu. Čas, kdy už měl být v ulicích města dávno sníh - ale zatím stále v Ústí i v jeho okolí chybí - tak zpříjemnil charakteristický přednes oblíbeného herce, čtení z půvabné knihy klasika německé dětské literatury Otfrieda Preusslera, autora Malé čarodějnice. Císařským sálem nově zrekonstruovaného Muzea města Ústí se nesly nejen vánoční povídky s tajemstvím tak, jak se v autorově fantazii a ve vzpomínkách jeho blízkých odehrály před více než sto lety na Liberecku. A jak je poprvé do češtiny přeložili manželé Jana a Jan Kvapilovi z ústecké Univerzity J. E. Purkyně.Čtení ideálně doplňoval zpěv Michala Pospíšila, místností s vysokým stropem se nesly nejen barokní písně v téměř autentickém provedení. Spokojeni byli návštěvníci, pořádající obecně prospěšná společnost Collegium Bohemicum, která předloni Anděla v kulichu vydala i sám Jiří Lábus. Ten ale již Anděla znal - loni ukázky z něj načetl pro Český rozhlas. Po ústeckém muzejním čtení herec uzobával z čerstvého vánočního cukroví a odpovídal Deníku na otázky.

Jiří Lábus: Pobavila mě Straka v říši entropie

Divadlo
Rychnov nad Kněžnou – Pobývat dva roky v nejlidnatější zemi světa a nedat o zážitcích rozporuplné a expandující Číny vědět okolnímu světu by byl hřích. V případě rozhlasového redaktora pak dvojnásobný. Jak však bývá u zpravodajů Českého rozhlasu zvykem, své zážitky z cest publikují v nakladatelství Radioservis.

Najděte čínského draka s Jiřím Hubičkou

Volný čas
Takový byl srpen 1968
Praha - Největší projekt posledních čtyřiceti let – tak označují autoři deset hodin komentovaných nahrávek Srpen 1968, které vydalo k letošnímu výročí srpnových událostí vydavatelství Radioservis ve formátu mp3.

Srpen 1968 v deseti unikátních hodinách

Umění
Ilustrační foto
Praha - Moderátor Václav Žmolík je divákům České televize i posluchačům Českého rozhlasu dobře znám jako průvodce a moderátor výletů za nejrůznějšími pamětihodnostmi České republiky.

Po celý rok křížem krážem po Česku

Umění