ŠTÍTEK: raketový motor

Severní Korea - Ilustrační foto
Severní Korea dnes oznámila, že provedla "velice významný" test na základně Sohe, kterou v minulosti využívala k vynášení raket do vesmíru. Jaké zařízení bylo testováno, neupřesnila. Podle severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA budou výsledky zmíněné zkoušky využity k posílení strategického postavení země.

Nový raketový motor? KLDR prý provedla na základně Sohe významný test

Svět
Ruská vlajka - Ilustrační foto
Ruská státní společnost Rosatom oznámila smrt pěti svých pracovníků při nepovedeném čtvrtečním raketovém testu na střelnici ruského vojenského námořnictva na severu země. Napsala to agentura TASS. Podle dřívějších zpráv při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u Severodvinska zahynuli dva lidé a další byli zraněni. Američtí experti na jaderné technologie se domnívají, že únik radiace v severním Rusku mohl souviset s testováním řízené střely na jaderný pohon.

Neúspěšný ruský raketový test stál život pět lidí, přiznal Rosatom

Svět
Ilustrační foto.
Moskva - Příčinou čtvrteční havárie ruské nákladní lodi Progress mohla být nedbalost při výrobě raketového motoru nosné rakety Sojuz. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Interfax. Trosky Progressu navzdory intenzivnímu úsilí ruské vyhledávací týmy zatím nenašly.

Za havárii Progressu zřejmě může nedbalost ve výrobě motorů

Svět
Kim Čong Un
Pchjongjang – Severní Korea provedla úspěšnou pozemní zkoušku nového výkonného typu raketového motoru. Uvedla to dnes severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Oznámení přišlo nedlouho poté, co si KLDR vysloužila vlnu kritiky za svůj pátý jaderný test.

KLDR údajně provedla zkoušku nového raketového motoru

Svět
Ivan Baborák
Ahoj! Je půlka dubna a příroda poháněná raketovým motorem čaruje, a to rychlostí blesku. Hbití zahrádkáři nestíhají tempo růstu a pučení. Večer se povinně pokoušejí regenerovat unavené údy od mnohdy namáhavého jarní fitka čajem z kopřiv a jiných bylin, aby vyčerpáni nakonec padli do polohy horizontální, k smrti zmoženi.

BABORÁKŮV TÝDEN: Říci „NE" může být pozitivní čin

Názory z regionu
Soukromá nákladní loď Dragon.
Mys Canaveral – Vesmírná nákladní loď Dragon americké soukromé společnosti SpaceX dnes odstartovala z floridského Mysu Canaveral se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), k níž by se měla připojit v pondělí. Předchozí pokus o start byl na začátku týdne na poslední chvíli zastaven kvůli technickému problému na nosné raketě Falcon 9.

Vesmírná loď Dragon odstartovala se zásobami pro ISS

Svět
Ilustrační foto.
Mys Canaveral - Další pokus o start americké soukromé zásobovací lodi Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) z floridského Mysu Canaveral se má uskutečnit v sobotu ve 4:47 tamního času (10:47 SEČ). Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Úterní pokus byl přerušen na poslední chvíli kvůli technickému problému na nosné raketě Falcon 9.

Další pokus o start lodi Dragon se má uskutečnit v sobotu

Svět
Raketa Falcon 9 při startu z floridského Mysu Canaveral.
Mys Canaveral – Start nákladní lodi Dragon soukromé společnosti SpaceX k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byl dnes opět odložen, podle NASA kvůli problémům s pohonem nosné rakety Falcon 9. Ta měla s Dragonem z floridského Mysu Canaveral odstartovat už před Vánocemi, ale start byl nakonec odložen na dnešek kvůli nutnosti otestovat raketové motory.

Nákladní loď Dragon k ISS neodstartovala kvůli problémům s raketou

Svět
Havarovaná vesmírná loď SpaceShipTwo.
Los Angeles - Soukromá vesmírná loď SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic měla při dnešním testovacím letu nehodu. Na palubě byli dva piloti. Kalifornské úřady v souvislosti s incidentem oznámily, že kopilot stroje zemřel a hlavní pilot, který se katapultoval, utrpěl mírná až vážná zranění. Stroj podle médií explodoval za letu po zážehu motorů a spadl v Mohavské poušti.

SpaceShipTwo měla při testovacím letu nehodu, kopilot zemřel

Svět
Ilustrační foto
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pracuje na konceptech dvou misí věnovaných průzkumu zásob vody a dalších zdrojů na Měsíci a jejich možnému využití pro pobyt lidí na souputníku Země, ale i pro jejich pronikání dál do sluneční soustavy. Informuje o tom server Space.com.

NASA chystá dvě mise na Měsíc. Chce prozkoumat zásoby vody

Svět
Nevybuchlá munice. Ilustrační snímek.
Hrabyně - Doslova učebnicově „špatný nápad" dostal jednačtyřicetiletý muž z Opavska, který s detektorem kovů procházel území kolem Hrabyně. V terénu našel značné množství munice z druhé světové války a místo aby přivolal pyrotechnika, ukládal střelivo do sklepa vlastního domu.

Ve sklepě měl muniční sklad

Moravskoslezský kraj
Nevybuchlá munice. Ilustrační snímek.
Hrabyně - Doslova učebnicově „špatný nápad" dostal jednačtyřicetiletý muž z Opavska, který s detektorem kovů procházel území kolem Hrabyně. V terénu našel značné množství munice z druhé světové války a místo aby přivolal pyrotechnika, ukládal střelivo do sklepa vlastního domu.

Ve sklepě měl muniční sklad

Z okolí
Nevybuchlá munice. Ilustrační snímek.
Hrabyně - Učebnicový „špatný nápad" dostal jednačtyřicetiletý muž z Opavska, který s detektorem kovů procházel území kolem Hrabyně. V terénu našel značné množství munice z druhé světové války a místo aby přivolal pyrotechnika, ukládal střelivo do sklepa vlastního domu.

Ve sklepě měl muniční sklad

Zločiny a soudy
Pchjongjang – Tyto střely by mohly doletět až na západní pobřeží Spojených států: Severní Korea otestovala na své nové odpalovací rampě pro balistické střely zážehy motorů raket dlouhého doletu.

Severní Korea testovala rakety s doletem do USA

Svět
ilustrační
Kladno - Větší hokejbalový zápas Kladno nikdy nezažilo a dost možná ani nezažije. V pátém, rozhodující zápase finále play–off extraligy se mistrovskou korunu utkají mužstva Habešovny Gladitors a KEB Kladno. Začátek je v sobotu v 10.30 hodin v Městské hokejbalové aréně u zimního stadionu.

Hokejbalová korunovace přijde v sobotu po obědě

Ostatní sporty