ŠTÍTEK: rakev

Pohřeb George Swansona v jeho bílé Corvettě.
V sobotu 25. května uplyne přesně 30 let od jednoho z nejpodivnějších pohřbů 20. století a možná i historie. Jedenasedmdesátiletý George Swanson nechal na hřbitově Bush Creek v Irwinu v Pensylvánii uložit svůj popel do země i se svým milovaným bílým Chevroletem Corvette z roku 1984. Kvůli vykopání hrobu pro auto zakoupil na hřbitově 12 parcel.

Pohřeb století. Místo v rakvi se George Swanson nechal pohřbít v milovaném autě

Historie
Liberecké krematorium.
/FOTO, VIDEO/ Nejstarší krematorium v Liberci funguje už více než sto let a s tím se pojí i spousta zajímavostí. Deníku se podařilo nahlédnout do zákulisí a díky tomu si můžete přečíst o běžně nepřístupných prostorách a celém procesu, kterým nebožtím projde od úmrtí až po uložení na odpočinek. Pracovníci krematoria popisují, proč je každá urna očíslovaná, do čeho a jak zemřelé oblékají a taky proč nebyl prvním spáleným v krematoriu člověk, ale kůň. 
43 fotografií

V krematoriu v Liberci provedou ročně až 2 tisíce žehů. Nebožtík není nikdy nahý

Příběhy a rozhovory
Liberecké krematorium.
/FOTO, VIDEO/ Nejstarší krematorium v Liberci funguje už více než sto let a s tím se pojí i spousta zajímavostí. Deníku se podařilo nahlédnout do zákulisí a díky tomu si můžete přečíst o běžně nepřístupných prostorách a celém procesu, kterým nebožtím projde od úmrtí až po uložení na odpočinek. Pracovníci krematoria popisují, proč je každá urna očíslovaná, do čeho a jak zemřelé oblékají a taky proč nebyl prvním spáleným v krematoriu člověk, ale kůň. 
43 fotografií

V krematoriu v Liberci provedou ročně až 2 tisíce žehů. Nebožtík není nikdy nahý

Liberecko
Stopy výbuchu.
Ředitel hornorakouské kriminálky Gottfried Mitterlehner a zemský policejní ředitel Andreas Pilsl informovali o zadržení jednoho z aktérů vyhazování bankomatů v noci na středu v Reichenthalu a v noci na čtvrtek v Aigenu-Schläglu.

Od sousedů: Jak to bylo s vyhozeným bankomatem

Z okolí
Karel Schwarzenberg.
S Karlem Schwarzenbergem se bude moci veřejnost rozloučit v kostele Panny Marie pod řetězem. Od středy 6. prosince do pátku 8. prosince zde bude vystavena uzavřená rakev. Následně budou ostatky bývalého politika, který byl rovněž i rytířem řádu Maltézských rytířů, převezeny do katedrály svatých Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, kde se uskuteční pohřeb se státními poctami. 
39 fotografií

Rozloučení s Karlem Schwarzenbergem: Jeho rakev bude vystavena na Malé Straně

Praha
U kremační pece s majitelem pohřební služby Atropos Pavlem Stárkem.
/FOTO, VIDEO/ „Tak víš, kam jeď? Jeď do Pelhřimova. Prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš.“ Na tuhle legendární hlášku z filmu Vesničko má středisková si patrně vzpomněla řada lidí, kteří přišli na Den otevřených dveří do nymburského krematoria. Zástupci pohřební služby Atropos pustili zájemce i do prostor, kam se živí kromě zaměstnanců krematoria nemají šanci podívat.
49 fotografií

Místa, kam se živí nepodíváte. Nymburské krematorium otevřelo dveře veřejnosti

Nymbursko
Obřad s uložením do hrobu je v Česku nejdražší. Samotné vykopání hrobu vyjde na šest až 12 tisíc korun.
Jedinou skutečnou jistotou v životě člověka je fakt, že zemře. Pokud přijdeme o někoho blízkého, k žalu nad jeho ztrátou se často přidává stres z příprav a zajištění posledního rozloučení. Pohřební firmy dnes poskytují komplexní služby, ale pro pozůstalé, kteří jsou v takové těžké situaci poprvé, může být obtížné se v nich orientovat. Jak si vybrat pohřební službu a kolik stojí pohřeb?
14 fotografií

Kolik stojí pohřeb? Deník zjišťoval, co mnozí nechtějí dopředu říct

Magazín
Slavnostní otevření Lučního hřbitova, prvního ekologického pohřebiště pro pohřby těl do země v ČR.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vůbec první pohřebiště určené k ekologickému pohřbívání těl do země bylo v pátek 8. září slavnostně představeno v areálu Ďáblického hřbitova. Luční hřbitov má kapacitu celkem 350 míst a přírodní prostor je doplněný altánem. Pro uložení těla bude zapotřebí splnit několik podmínek. Zřizovatelem je příspěvková organizace hlavního města Hřbitovy a pohřební služby hl.m. Prahy.
30 fotografií

Rozložitelná rakev a místo bez náhrobku. Praha má první ekologické pohřebiště

Praha
Na poslední rozloučení s tragicky zesnulým třiadvacetiletým Romem dorazily desítky lidí.
„S láskou, tvoji nejbližší,“ stojí na květinovém věnci položeném na sněhobílé rakvi. Na poslední rozloučení a pohřeb s třiadvacetiletým mladým Romem, který po nedávné potyčce s cizincem zemřel, proudí v úterý odpoledne do obřadní síně na brněnském Ústředním hřbitově desítky nejbližších, přátel i známých. Pod rakví se postupně hromadí bílé a rudé růže, smutečním hostům stékají slzy po tvářích.
47 fotografií

VIDEO: Pohřeb mladého Roma v Brně. Zůstane po něm velká rána, smutní kamarádka

Brněnsko
Ženu v Ekvádoru málem pohřbili zaživa. Ilustrační snímek
Případ 76leté zdravotní sestry ve výslužbě z města Babahoyo je noční můrou nejednoho člověka. Málem ji pohřbili zaživa. V nemocnici totiž příbuzným sdělili, že je mrtvá. Jen o pár hodin později už byla v pohřebním ústavu. Během posledního rozloučení se ovšem žena probrala a vyděsila své nejbližší, když začala klepat na rakev. Incident vyvolat vládní vyšetřování v nemocnici.

Ženu v Ekvádoru málem pohřbili zaživa. Probrala se v rakvi na vlastním pohřbu

Svět
Rodina a kamarádi dali Anetce ve Skutči poslední sbohem.
Bílá rakev, množství lilií a růží, promítání fotografií a hudba, kterou měla ráda. Atmosféra pátečního posledního rozloučení s osmnáctiletou studentkou Anetkou Pátečkovou byla ve Skutči na Chrudimsku velmi bolestná a provázel ji pláč příbuzných, spolužáků a kamarádů. Každý, kdo ji znal, vzpomínal při smutečním obřadu na usměvavou dívku, které se láska k motorkám stala o posledním květnovém dni osudnou. „Děkuji všem, kteří mě podpořili,“ vzkázal tatínek Anetky se slzami v očích.
11 fotografií

Pohřeb Anety: Jen stříbrná motorka s růžemi byla ticho. Díky, vzkázal táta dívky

Regiony
Rodina a kamarádi dali Anetce ve Skutči poslední sbohem.
/FOTO, VIDEO/ Bílá rakev, množství lilií a růží, promítání fotografií a hudba, kterou měla ráda. Atmosféra pátečního posledního rozloučení s osmnáctiletou studentkou Anetkou Pátečkovou byla ve Skutči na Chrudimsku velmi bolestná a provázel ji pláč příbuzných, spolužáků a kamarádů. Každý, kdo ji znal, vzpomínal při smutečním obřadu na usměvavou dívku, které se láska k motorkám stala o posledním květnovém dni osudnou. Děkuji všem, kteří mě podpořili, vzkázal tatínek Anetky se slzami v očích.
4 fotografie

Jen stříbrná motorka s růžemi byla potichu. Děkuji všem, vzkázal Anetčin táta

Chrudimsko
Charlie Chaplin ve své nejznámější roli Tuláka
Zaplaťte a my vám vrátíme tělo vašeho manžela. Před 45 lety ukradla dvojice zlodějů ostatky z hrobu legendárního komika Charlieho Chaplina. Následně po vdově chtěli výkupné, aby tělo vrátili. Krádež ostatků slavného herce je jedním z nejznámějších podobných případů, v minulosti se cílem vykradačů hrobů stalo i tělo milenky následníka trůnu či hudebního skladatele.
6 fotografií

Tělo Charlieho Chaplina zloději ukradli přímo z hrobu. Týdny ho měli v kukuřici

Svět
Varhany v Kostele sv. Petra a Pavla v Kralovicích
Nádherně zdobený kostel sv. Petra a Pavla v Kralovicích na severním Plzeňsku vydal své tajemství už v roce 1666. Po bitvě na Bílé hoře získali konfiskovaný majetek Gryspeků cisterciáci z Plas. Po otevření hrobky pod kostelní kapli místo kosterních ostatků nalezli mumifikovaná těla Gryspeků pohřbená v cínových rakvích. Mumie přemístili do otevřených truhel a cín z rakví použili na výrobu varhanních píšťal.
14 fotografií

Cín z rakví Gryspeků rozeznívá kralovické varhany

Plzeňsko
Pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI. na vatikánském Svatopetrském náměstí, 5. ledna 2022
Na vatikánském Svatopetrském náměstí dnes skončila zádušní mše za emeritního papeže Benedikta XVI., který zemřel 31. prosince ve věku 95 let. Smuteční obřad, kterému přihlíželo na 50 tisíc věřících, vedl nynější papež František. Zesnulý bude nyní uložen do hrobky v kryptě Svatopetrské baziliky, tento obřad se již odehrává mimo zraky veřejnosti.
6 fotografií

Zádušní mše za Benedikta XVI. skončila. Sledovaly ji desetitisíce věřících

Státy mimo EU
Americký prezident Gerald Ford a sovětský vůdce Leonid Brežněv při setkání v roce 1974.
Před čtyřiceti lety zemřel sovětský vůdce Leonid Iljič Brežněv, generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu. O jeho zhoršujícím se zdravotním stavu se spekulovalo už celá léta předtím, jeho smrt ale sovětské vedení oznámilo s denním zpožděním. Jeho pohřeb byl jedním z největších v historii Sovětského svazu, dodnes se zmiňuje i jeden trapný moment.
7 fotografií

Smrt Brežněva: Dožíval jako pouhá loutka, s pohřbem se dodnes pojí trapný moment

Svět
Badatel na místě zkoumání.
Naši sousedé říkají tajemným tunelům neznámého původu, které se nacházejí v celé Evropě, "Erdställe". Jen v Bavorsku je těchto nízkých chodeb dlouhých 50 a víc metrů přes 700, ale i v Mühlviertelu, hornorakouské části přiléhající k Šumavě, je jich známo 152.

Od sousedů: Za tajemstvími podzemních tunelů

Z okolí
Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II.
Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II. Celková doba čekání ve frontě podle průběžně aktualizovaného odhadu britských úřadů nyní činí až 14 hodin, což je podstatně méně než během noci a brzy ráno, kdy to bylo až 25 hodin. Teplota v Londýně v noci klesla pod deset stupňů Celsia, ani to však tisíce lidí neodradilo od čekání na možnost vzdát panovnici poslední hold. Po chladném ránu odpoledne vysvitlo slunce.
38 fotografií

Na loučení s Alžbětou II. čekají lidé i 25 hodin. Navštívil je král Karel III.

Státy mimo EU
Lidé v Londýně čekají 15. září 2022 ve frontě na rozloučení se zesnulou královnou Alžbětou II.
Desetitisíce Britů čekaly navzdory dešti celou noc na možnost poklonit se rakvi se zesnulou královnou Alžbětou II., která je veřejně vystavená v budově parlamentu. Do fronty, která je aktuálně dlouhá přes čtyři kilometry a vine se po pravém břehu Temže k mostu London Bridge, se ráno začalo znovu přidávat větší množství lidí. Král Karel III., který ve středu kráčel ve smutečním průvodu z Buckinghamského paláce, dnes nemá v plánu žádné veřejné vystoupení. Volný den stráví na svém panství Highgrove.
38 fotografií

Sbohem, královno. Desetitisíce lidí v Londýně chtějí spatřit rakev s Alžbětou

Státy mimo EU
Vůz veze rakev se zesnulou královnou Alžběty II. do Buckinghamského paláce v Londýně, 13. září 2022
Nový britský král Karel III. v úterý večer v Buckinghamském paláci společně se svými sourozenci i vnoučaty Alžběty II. přijal rakev s pozůstatky své zesnulé matky. Na příjezd smutečního vozu u paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí. Rakev bude do středy uložena v palácovém hudebním salonu (The Bow Room), kde budou mít možnost rozloučit se s královnou členové královské rodiny.
38 fotografií

Rakev s Alžbětou II. je v Londýně. V Buckinghamském paláci ji přijal Karel III.

Státy mimo EU
Smuteční průvod s rakví zesnulé britské královny Alžběty II. se 12. září 2022 vydal z paláce Holyroodhouse do katedrály svatého Jiljí v Edinburghu. Za pohřebním vozem kráčí král Karel III. se svými sourozenci, tedy princeznou Anne a princi Edwardem a Andr
Kolem rakve královny Alžběty II., která je od pondělí vystavena v katedrále v Edinburghu, za necelých 24 hodin prošlo na 26 tisíc lidí. Informovala o tom na twitteru skotská vláda. Fronta lidí, kteří na možnost se zesnulou panovnici se rozloučit ještě čekají, už se uzavřela a policie do ní další zájemce nepouští. Rakev s královnou večer letecky zamířila do Londýna, do středy zůstane v Buckinghamském paláci.
38 fotografií

S královnou Alžbětou II. se v Edinburghu za den rozloučily desetitisíce lidí

Státy mimo EU
Zámek Balmoral.
Skotský zámek Balmoral castle si královna Alžběta II., která tu pravidelně trávila léto, oblíbila. Ráda sem jezdívala i se svým manželem vévodou z Edinburghu. Jedno z majestátních sídel britské královské rodiny se také stalo místem, kde ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let opustila tento svět. Ze zámku, kam jezdí odpočívat celá královská rodina a je běžně přístupný i pro veřejnost, se na svou poslední cestu vydala v neděli.
10 fotografií

OBRAZEM: Poslední cestu královny Alžběty II. lemují dechberoucí památky

Do světa
Bohoslužba na oslavu života zesnulé královny Alžběty II. v katedrále svatého Jiljí 12. září 2022
Do úterních 16:00 SELČ se budou moci lidé v Edinburghu rozloučit se zesnulou britskou královnou Alžbětou II. Její rakev je vystavena v tamní katedrále svatého Jiljí (St. Giles), kde se v pondělí konala bohoslužba připomínající život zesnulé královny a jejího vřelého vztahu ke Skotsku. Na bohoslužbě, kterou zahájil reverend Calum MacLeod, byl patrný skotský vliv.
38 fotografií

Skotové se loučí s Alžbětou II. Její rakev je vystavena v edinburské katedrále

Státy mimo EU