ŠTÍTEK: Ralsko

Miloslav Tůma, starosta města Ralsko.
Lidé mají obavy o osud letiště v areálu bývalého vojenského prostoru v Hradčanech. O tom, co s ním bude dál, zatím rozhodnuto není. „Liberecký kraj by tam chtěl fotovoltaiku. Uvidíme, jak se jim to podaří. Já jsem skeptický, co se týče připojení do sítě. Určitě nechceme, aby se letiště vrátilo do hledáčku armády,“ řekl v rozhovoru pro Deník starosta obce Ralsko Miloslav Tůma.

O parcely u nás je obrovský zájem, říká starosta Ralska. Řeší i zdejší letiště

Českolipsko
Hejtman Martin Půta.
Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se před úterním zasedání krajského zastupitelstva rozhodl vyjádřit k aktuálnímu dění, které souvisí s libereckou korupční kauzou. Sám zdůraznil, že s ní ani s žádnou její medializovanou větví nemá nic společného a snahu propojit jeho osobu s kauzou považuje za další pokus o politickou likvidaci. Zároveň v tom vidí snahu poškodit nejen jeho osobu, ale i hnutí Starostové pro Liberecký kraj před blížícími se krajskými volbami.

Hejtman Půta odmítá spojení s libereckou korupční kauzou, rezignovat nebude

Liberecko
Hejtman Martin Půta.
K aktuální úplatkářské kauze na libereckém magistrátu se vyjádřil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Na čtvrteční tiskové konferenci reagoval na skutečnosti, které se v souvislosti s ním objevily v některých médiích. Přiznal, že v úterý 9. dubna podával policii vysvětlení. Odmítl ale, že se to týkalo právě aktuální kauzy na magistrátu, v níž bylo obviněno sedm lidí.

Někdo porušil mlčenlivost, řekl hejtman Půta. Přiznal, že mluvil s policií

Liberecko
Oblíbená ptačí pozorovatelna na severním břehu Novozámeckého rybníka v Karasech je uzavřená.
Oblíbená ptačí pozorovatelna na severním břehu Novozámeckého rybníka v Zahrádkách na Českolipsku se rozpadá a už tři týdny je uzavřená. Pět metrů vysoká zastřešená dřevostavba poskytovala možnost spatřit chráněné druhy vodních ptáků. Mohli jste zde vidět například orla mořského, jeřába popelavého nebo sýkořici vousatou. Deník zjistil, jestli se počítá s opravou. 
29 fotografií

Na ptačí pozorovatelnu v Zahrádkách se nedostanete. Shánějí se peníze na opravu

Českolipsko
Obyvatelé Mimoně se jen těžko smiřují s koncem legendární výrobny na ohýbaný nábytek. Ta naposledy fungovala pod názvem Falcon a.s., ale pro Mimoňáky je to stále Tonetka. Takhle areál postupně chátral.
Obyvatelé Mimoně se jen těžko smiřují s koncem výrobny na ohýbaný nábytek. Ta naposledy fungovala pod názvem Falcon, ale pro Mimoňáky je to ale stále Tonetka. Průmyslový areál, který zaměstnával přibližně 400 lidí, se proměnil v ráj zlodějů a vandalů s obrázky grafity na zdech. Reportérka Českolipského deníku vyrazila na místo, aby zachytila, jak mizí místní legenda. 
22 fotografií

Továrna na nábytek šla k zemi. Odešla další legenda, vzdychají obyvatelé Mimoně

Českolipsko
Staroměstské náměstí - Vánoční strom.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pražské Staroměstské náměstí už zdobí vánoční strom. Vzhledem k jeho velkým rozměrům byl strom na místo přivezen už v noci, měří totiž 22 metrů a váží skoro pět tun. Více než jedenáct kilometrů světelných řetězů a dalších vánočních ozdob bude rozsvíceno v sobotu 2. prosince odpoledne, kdy dojde zároveň k zahájení vánočních trhů na Staroměstském náměstí.
20 fotografií

Staroměstské náměstí již zdobí vánoční strom. Vánoční trhy začnou už tuto sobotu

Praha
Vojenské lesy spustily agrolesnické projekty, na zemědělské půdě ve vojenských lokalitách rostou stromořadí a remízky. Na ilustračním snímku agrolesnictví-pastviny.
Vojenský újezd Libavá, to není jen armádní cvičiště, ale také zemědělská krajina, do které Vojenské lesy a statky (VLS) v těchto dnech vysazují stovky třešní, jabloní či hrušní, ale taky buků, javorů, jeřábů nebo vrb. Jedná se o jeden z pilotních projektů, které by měly přispět ke zlepšení zemědělských lokalit ve správě VLS. Stromořadí vznikají podle projektů krajinných architektů.

Na Libavé vysazují stromořadí a zlepšují podmínky živočichům. Zubr už je passé

Z okolí
Odchyt divokých koček v městské části Ralska Ploužnici.
„Místní Romové vypichují oči kočičkám a párají jim bříška.“ Tak zněl jeden z příspěvků, který koloval na sociální síti Facebook a vyvolal mezi diskutujícími pobouření. Že se jedná o fámu, potvrdil spolek Šance zvířatům, jehož členové aktuálně na sídlišti v Ralsku, konkrétně v městské části Ploužnice, odchytávají přemnožené kočky za účelem kastrace.
6 fotografií

V Ralsku kočky netýrají. Obyvatelé Ploužnice pro ně chystají na zimu zázemí

Českolipsko
Obrněná brigáda ožila v Ralsku.
Vzpomínková akce pořádaná Rotou Nazdar a Československou obcí legionářskou připomněla naše exilové vojsko první zářijovou sobotu na letišti Hradčany u Ralska „oživlou historií“. Od roku 1940 se totiž na Britských ostrovech nacházela československá brigáda, která se připravovala na to, že po invazi na evropskou pevninu pomůže osvobozovat především území okupovaného Československa.
34 fotografií

VIDEO: Dobový tábor i výcvik vojáků. Letiště Hradčany u Ralska ožilo historií

Českolipsko
Zaniklá obec Svébořice.
Po staletí žila ves Svébořice nedaleko Mimoně normálním životem. Až do skončení druhé světové války. Poté zdejší domy, ale i rybníky, polnosti a lesy zabrala armáda. Ta československá, pak sovětská. Nalézt tak dnes lze v bující přírodě jen velmi nepatrné stopy po původním osídlení. Za desetiletí působení vojsk byly smeteny z povrchu země, zničeny svébořickou střelnicí. Ta byla obrovská a určená pro pěchotní a palubní zbraně obrněných vozidel pěchoty. 
72 fotografií

Svébořice u Mimoně srovnala se zemí vojenská střelnice. Zkázu dokonali Sověti

Českolipsko
Krajský přebor nabídl mimo jiné zápas Slovan Frýdlant (zelená) - FC Pěnčín A (JB), skončil 0:0.
Chrastavský nováček připsal v krajském fotbalovém přeboru první výhru, ve Stráži nad Ralskem vedl 2:0 a náskok uhájil, zvítězil 2:1. "Jeli jsme si pro tři body, máme tři body. Vyhráli jsme zaslouženě. celý zápas jsme byli lepším týmem, samy jsme si jen závěr zkomplikovali," řekl chrastavský trenér Michal Kolčava, podle kterého mohl jeho Spartak nasázet klidně sedm gólů.
37 fotografií

FOTO: Vzpoura nováčků: Košťálov v přeboru jede, Chrastava připsala první výhru

Kraje