ŠTÍTEK: Reinhold Messner

Z besedy s horolezcem Radkem Jarošem v rámci cyklu Křeslo pro hosta ve Zruči nad Sázavou.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Dvakrát korunovaný král světových hor Radek Jaroš - držitel Koruny Himaláje a Koruny světa přijal pozvání do dalšího z cyklu pořadů Křeslo pro hosta. Problematika zajímavého sportovního odvětví: himalájského a světového horolezectví přilákala ve středu 10. ledna do Zruče nad Sázavou kolem 155 diváků. A podívaná to byla opravdu zajímavá.
56 fotografií

Král světových velehor Radek Jaroš zavítal na besedu do Zruče nad Sázavou

Čtenář reportér
Horolezec Bělina (na snímku) má na seznamu tisíce prvovýstupů.
/FOTO/ V lednu mu bude sedmasedmdesát let, operovaná má obě kolena i kyčle, na seznamu má 5400 prvovýstupů, několikrát se osobně potkal s legendou horolezectví Reinholdem Messnerem, svou knihu o cestě do pohoří Himálaj v roce 2007 mu věnoval Pavel Bém. Manželka Miroslava o něm tvrdí, že doma je neskutečně líný, ve skalách však ožívá, jako kdyby jej někdo polil živou vodou.
20 fotografií

Horolezec Bělina z Povrlů: Pád ze skály a stavba ferrat v Českém středohoří

Čtenář reportér
Nakoupit, pobavit.
Po čtyřech letech začal v pátek v 9 hodin Veletrh Šumavy v Ulrichsbergu, s asi 150 vystavovateli největší svého druhu v Mühlviertlu. Potrvá do neděle. Vstup je zdarma, parkování také. Na organizaci se podílí přes 400 dobrovolníků. Podrobnosti na www.boehmerwaldmesse.com.

Od sousedů: Za humny začal Veletrh Šumavy

Z okolí
Horolezec Radek Jaroš pokořil všech čtrnáct osmitisícovek planety i nejvyšší hory jednotlivých kontinentů
Bez kyslíku. Stal se prvním Čechem, který vystoupil na všech čtrnáct osmitisícovek světa. Před třemi lety dokončil také výstup na nejvyšší vrcholy všech světadílů. V současnosti se Radek Jaroš věnuje především publikační a vydavatelské činnosti. Od dalších horolezeckých aktivit jej zrazuje nejistá situace ve světě. „Řešením je pro mě golf,“ prozradil v rozhovoru pro Deník rodák z Nového Města na Moravě.
24 fotografií

Himálajskou kariéru jsem již uzavřel. Dál budu dělat, co mě baví, směje se Jaroš

Ostatní sporty
Sběratel Jan Sagalinec z Bruntálu má vizitky mnoha  osobností ze světa politiky, kultury i sportu. S mnohými se také setkal osobně. Na snímku s legendárním automobilovým závodníkem Karlem Lopraisem.
Američtí prezidenti Joe Biden a George W. Bush, herec, kulturista a kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, zakladatel Microsoftu Bill Gates, kosmonaut Vladimír Remek, spisovatel A. C. Clarke nebo horolezec Reinhold Messner. Co mají tito lidé společného? Na první pohled nic. Sběratel Jan Sagalinec z Bruntálu má na všechny tyto osobnosti kontakt.
18 fotografií

Sběratel má kontakt na Gatese, Bushe i Messnera

Hobby
Radek Jaroš je držitelem Koruny Himálaje i Koruny světa.
Zdolal všech dvanáct osmitisícovek a získal takzvanou Korunu Himálaje. Všechny výstupy absolvoval bez kyslíkového přístroje a bez pomoci výškových nosičů – šerpů. Radek Jaroš je nejúspěšnějším českým himálajským horolezcem. Při úspěšném výstupu na desátou nejvyšší horu světa Annapurnu v roce 2012 ovšem utrpěl těžké omrzliny prstů na nohou. Lékaři mu museli amputovat všechny prsty na levé noze a dva prsty na pravé noze. „Výstup trval šest dní nonstop. Byli jsme na nohou v extrémních mrazech opravdu dlouho. Lezli jsme v extrémně špatném počasí, kdy by to většina ostatních vzdala,“ říká v rozhovoru věčný optimista.
8 fotografií

Na Annapurně přišel o sedm prstů. Na extrémy jsem zvyklý, říká Radek Jaroš

Společnost
Nejvyšší vrchol Tyrolska Ortler.
/VIDEO/ Loni v září se náš Turistický oddíl vypravil zdolat další horský vrchol. Začalo to docela nevinně. Dva horolezci z Prahy a jejich kamarádka nás oslovili, zda by s námi nemohli vyrazit na Matterhorn, 4478 metrů vysoký alpský štít je snem každého lezce, bylo rozhodnuto rychle. Pár dnů před odjezdem přístupovou cestu zasypala lavina, a proto narychlo měníme plány.
7 fotografií

Výstup na alpský vrchol se změnil v boj o život, byl u toho turista z Letonic

Čtenář reportér
Legenda Messner dnes.
Linec - Na nejvyšší horu světa Mount Everest (8848 m) vystoupil 20. srpna 1980 jako první člověk na světě sólově Jihotyrolák Reinhold Messner. Tuto historickou událost popsal k výročí linecký deník OÖN.

Čtyřicet let od „sóla“ souseda na Everest

Z okolí
Trenér německé reprezentace Joachim Löw
/OD SPOLUPRACOVNÍKA DENÍKU/ Ordnung muss sein, neboli pořádek musí být. To věděl už dobrý voják Švejk, ale především členové německé fotbalové reprezentace. Nejen hráči, ale zároveň realizační tým. Úřadující mistři světa se na další šampionát, startující již ve čtvrtek v Rusku, připravovali v luxusu.

Luxus v přípravě. Němce podpořila i kancléřka Merkelová

MS ve fotbale 2022
Vernisáž výstav Hory a Rok v přírodě byla součástí drnovického Předvánočního setkání. Hosty na něm bavil mimo jiné pan Eda a kapely Umbella, BabyBanda a Maggots.
Drnovice – Nechybí v podstatě na žádné akci občanského sdružení Drnka. A tak minimálně v Drnovicích notoricky známý pan Eda bavil i v sobotu navečer návštěvníky Předvánočního setkání, které už tradičně hostil tamní kulturní dům. Tentokrát se ovšem přestrojil za horolezce, cestovatele a spisovatele Reinholda Messnera, který zdolal všech čtrnáct osmitisícovek. Jeho převlek nebyl nahodilý. Hlavním programem akce byla vernisáž výstavy vytvořené z fotografické soutěže s názvem Hory, již Drnka letos vyhlásila.
13 fotografií

Obdivovali hory. Na Předvánočním setkání bavil i pan Eda. Jako horolezec Messner

Vyškovsko
Reinhold Messner.
Praha - Legendární horolezec, cestovatel a spisovatel Reinhold Messner je počtvrté v Praze a jako hlavní host vystoupí na víkendovém Festivalu alpinismu ve Slovanském domě. V pátek v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí dvaasedmdesátiletý slavný Ital pokřtil svou novou publikaci Pád nebes a ocenil také výkon českého lezce Adama Ondry.

Legendární Messner v Praze ocenil výkon českého lezce Ondry

Česko
Reinhold Messner.
Praha - Legendární horolezec, cestovatel a spisovatel Reinhold Messner je počtvrté v Praze a jako hlavní host vystoupí na víkendovém Festivalu alpinismu ve Slovanském domě. V pátek v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí dvaasedmdesátiletý slavný Ital pokřtil svou novou publikaci Pád nebes a ocenil také výkon českého lezce Adama Ondry.

Legendární Messner v Praze ocenil výkon českého lezce Ondry

Ostatní sporty
Reinhold Messner
Praha - Do České republiky přijede počtvrté legendární horolezec Reinhold Messner. Italský dobrodruh v pátek 25. listopadu pokřtí a představí svou knihu Pád nebes, o následném víkendu pak bude nejváženějším hostem Festivalu alpinismu, jehož třináctý ročník se uskuteční v prostorách Slovanského domu v Praze.

Českou republiku počtvrté navštíví legendární horolezec Messner

Ostatní sporty
Vyrazí na túru do Říma.
Pasov - Michael Renoldner (45) ze St. Oswaldu hodlá koncem března vyrazit pěšky se stanem a čtyřletým zlatým retrívrem jménem Sinan do Říma, kde se chce mimo jiné setkat s papežem, informují PNP. Jeho cílem je nasbírat prostředky k přestavbě prázdninové vesničky v Grafenau, nyní opuštěné, na domov pro 300 rumunských sirotků. Město by podle něho objekt mělo získat, pronajmout jej biskupství a on by jej s radostí provozoval.

Soused putuje do Říma k podpoře sirotků

Z okolí
Ilustrační foto.
Linec - V roce 1901 objevil patolog Karl Landsteiner krevní skupiny. Na jeho narozeniny, 14. června, se od roku 2003 každoročně koná světový den dárcovství krve, připomíná linecký deník OÖN. Rakouský Červený kříž k této příležitosti tradičně startuje náborovou kampaň.

U sousedů v Rakousku nabírají krev

Z okolí
Ruský horolezec a biolog Sergej Semjonov našel chlupatou nohu. Svým nálezem oživil místní legendu o sněžném muži - yettim, ale vědci z altajského veterirárního institutu a zemědělské univerzity zjistili, že kosti jsou několik tisíc let staré.
Londýn - Špatnou zprávu mají vědci pro všechny, kdo věří na yettiho. Experti se rozhodli prozkoumat DNA všech dostupných vzorků srsti pocházejících údajně z tohoto legendárního himálajského tvora – a zjistili, že pocházejí z medvěda či kozy. Uvádí to zpráva, kterou zveřejnil britský odborný časopis Proceedings of the Royal Society B.

Vědci tvrdí, že odhalili záhadu kolem yettiho

Svět
Ilustrační foto.
V oživlý turistický katalog se ve čtvrtek promění brněnské výstaviště. Veletrhy Go a Regiontour přivezou na jih Moravy ta nejlepší turistická lákadla osmnácti zemí. Pavilonem F se budou prohánět elektrokola, Pavilon P provoní české a moravské speciality, které návštěvníci ochutnají ve speciálně postavené restauraci, a Kongresové centrum představí jihoasijský Bhútán, kde dodnes přežívá kult draků a penisů.

Go a Regiontour zve na souboj šéfkuchařů i tajemný Bhútán

Cestujeme
Ilustrační foto.
Brno – V oživlý turistický katalog se ve čtvrtek promění brněnské výstaviště. Veletrhy Go a Regiontour přivezou na jih Moravy ta nejlepší turistická lákadla osmnácti zemí. Pavilonem F se budou prohánět elektrokola, Pavilon P provoní české a moravské speciality, které návštěvníci ochutnají ve speciálně postavené restauraci, a Kongresové centrum představí jihoasijský Bhútán, kde dodnes přežívá kult draků a penisů.

Go a Regiontour zve na souboj šéfkuchařů i tajemný Bhútán

Brněnsko
Na nejvyšším vrcholku světa je to už pomalu jak na nádraží...
Na nejvyšší hoře světa je těsno. Šedesátileté výročí pokoření Mount Everestu Edmundem Hillarym a Tenzingem Norgayem horolezce láká. Během letošní krátící se sezony jich plánovalo himalájský vrcholek zdolat okolo 700. Má to jeden nevyhnutelný následek na Everestu se tvoří fronty.

Mount Everest dnes: Tvoří se tu fronty

Cestujeme