ŠTÍTEK: Reuters

Skuteční policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku. Muž, který se představuje jako Jonathan Willis, se vydává za jednoho z nich, ale lže. Nikdo toho jména mezi nimi není ani nebyl
Na sociálních sítích X i Facebook se už od minulého týdne šíří vyjádření údajného odstřelovače Jonathana Willise, který prý měl chránit Donalda Trumpa při jeho vystoupení ve městě Butler v Pensylvánii a který tvrdí, že měl atentátníka včas na mušce, ale jeho nadřízení mu prý zakázali střílet. Toto vyjádření je ale lživé – žádný snajpr jménem Jonathan Willis Trumpovu bezpečnost nezajišťoval a nikdo ho nezná.

Zakázali mi střílet včas, tvrdí falešný snajpr Jonathan Willis. Nikdo ho nezná

Svět
Kamala Harrisová
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová získala nepatrný náskok dvou procentních bodů na republikána Donalda Trumpa poté, co prezident Joe Biden ukončil svou předvolební kampaň a vyjádřil jí svou plnou podporu. Vyplývá to z průzkumu agentur Reuters/Ipsos provedeného v pondělí a v úterý, tedy po republikánském sjezdu, kde Trump oficiálně získal a přijal nominaci své strany, i po Bidenově nedělním oznámení, že nebude usilovat o znovuzvolení.
6 fotografií

Harrisová má před volbami mírný náskok nad Trumpem, ukazuje nový průzkum

Svět
Kamala Harrisová
Pravděpodobná prezidentská kandidátka amerických demokratů Kamala Harrisová vidí jako stěžejní téma své kampaně právo na potrat. Podle agentur to prohlásila ve svém prvním vystoupení v rámci předvolební kampaně, v níž ji po svém odstoupení z voleb podpořil prezident Joe Biden. Harrisová uvedla, že chce po bezprecedentním Bidenově kroku sjednotit demokraty i celé Spojené státy. Podle agentur má Harrisová potřebnou většinu delegátů k prezidentské nominaci. AP upozornila, že stále nepovažuje nominaci Harrisové za jistou. Viceprezidentka prohlásila, že je připravena brzy nominaci akceptovat. Demokraté plánují vybrat prezidentského kandidáta do 7. srpna.
6 fotografií

Harrisová chce sjednotit USA. Hlavním tématem je pro ni právo na potrat

Svět
Americký prezident Joe Biden
Odstoupení amerického prezidenta Joea Bidena z boje o znovuzvolení přineslo obrat ve schopnosti Demokratické strany vybírat peníze na kampaň. Její hlavní zprostředkovatel příspěvků oznámil, že neděle je v tomto směru nejúspěšnějším dnem aktuálního volebního cyklu. Americká média mezitím informují, že peníze vybrané dříve na Bidenovu kampaň jsou již pod kontrolou jeho viceprezidentky a pravděpodobné nové kandidátky demokratů Kamaly Harrisové.
5 fotografií

Bidenovo odstoupení přilákalo sponzory. Demokraté vybrali desítky milionů dolarů

Svět
Kamala Harrisová
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová podle agentur uvedla, že bude usilovat o prezidentskou nominaci Demokratické strany pro listopadové volby. Udělá vše, co bude v jejích silách, aby porazila kandidáta republikánů Donalda Trumpa. Prezidentu Joeovi Bidenovi, který oznámil své odstoupení z kampaně za znovuzvolení, poděkovala za podporu, jeho rozhodnutí označila za vlastenecké a nesobecké.
6 fotografií

Kamala Harrisová bude usilovat o prezidentskou nominaci. Chce porazit Trumpa

Svět
Izrael v sobotu zaútočil na jemenský přístav Hudajdá.
Při sobotním izraelském leteckém útoku v oblasti jemenského přístavu Hudajdá zemřelo šest lidí a dalších 80 bylo zraněno. Uvedla to v sobotu před polednem SELČ agentura Reuters s odkazem na lékařské zdroje. Proíránští povstalci Húsíové, proti kterým byl úder namířen, dříve mluvili o třech mrtvých a 87 zraněných. Na místě úderu podle agentury AFP stále hoří.

Při úderu Izraele v Jemenu zemřelo šest lidí, dalších 80 bylo zraněno

Svět
Izrael zaútočil na jemenský přístav Hudajdá.
Izrael uvedl, že v sobotu v oblasti jemenského přístavu Hudajdá zaútočil na cíle spojené s povstaleckými Húsíi. Šlo podle něj o odvetu za stovky útoků na Izrael z posledních měsíců i za to, že Húsíové při nedávném dronovém útoku na Tel Aviv zabili izraelského občana. Povstalci připustili zásahy ropných a dalších zařízení v napadeném přístavu, které si podle nich vyžádaly nejméně 80 zraněných, a slíbili účinnou odvetu. Agentura AP uvedla, že šlo nejspíš o první izraelský úder na jemenské území od počátku války v Pásmu Gazy.

Odveta za útoky. Izrael udeřil na jemenský přístav Hudajdá

Státy mimo EU
Donald Trump v závěru čtyřdenního sjezdu Republikánské strany přijal v noci na dnešek SELČ nominaci do listopadových prezidentských voleb.
Bývalý americký prezident Donald Trump v závěru čtyřdenního sjezdu Republikánské strany přijal v noci na dnešek SELČ nominaci do listopadových prezidentských voleb. V úvodu svého projevu vyzval ke sjednocení strany i celé země a prohlásil, že chce být prezidentem všech Američanů. Během více než devadesátiminutové řeči však brzy přešel ke svému tradičně útočnému tónu, píší světové tiskové agentury.

Trump přijal nominaci do prezidentských voleb. Při projevu začal opět útočit

Svět
Bývalý americký prezident Donald Trump před delegáty sjezdu své Republikánské strany v pondělí místního času předstoupil s obvazem kolem pravého ucha, které zasáhl střelec na předvolebním mítinku v Pensylvánii.
Bývalý americký prezident Donald Trump se poprvé od sobotního pokusu o atentát objevil na veřejnosti. Před delegáty sjezdu své Republikánské strany v pondělí místního času předstoupil s obvazem kolem pravého ucha, které zasáhl střelec na předvolebním mítinku v Pensylvánii. Přítomní ho odměnili ovacemi vestoje, uvedla agentura Reuters.

Trump přišel na sjezd Republikánské strany s obvázaným uchem, sklidil ovace

Svět
Následky izraelských útoků v Pásmu Gazy
Při dnešním izraelském vzdušném úderu proti šéfovi vojenského křídla teroristického hnutí Hamás v Pásmu Gazy přišlo podle místních úřadů o život nejméně 71 Palestinců a dalších 289 bylo zraněno. Izraelská armáda potvrdila, že terčem útoku v oblasti Mavásí, kterou dříve označila za bezpečnou humanitární zónu pro palestinské uprchlíky, byl vojenský lídr Hamásu Muhammad Díf, a prohlásila, že většinu obětí představují členové tohoto hnutí. Hamás tvrzení armády popřel. Při izraelském úderu na modlitebnu v uprchlickém táboře Šatí na pobřeží Gazy zemřelo nejméně 17 Palestinců.

Izraelský úder v Pásmu Gazy: Útok v humanitární zóně si vyžádal desítky mrtvých

Svět
George Clooney s manželkou.
Už deset členů amerického Kongresu z Demokratické strany veřejně vyzvalo svého stranického kolegu a prezidenta Joea Bidena, aby odstoupil z prezidentských voleb, píše agentura Reuters. Veřejná debata o Bidenově způsobilosti řídit Bílý dům zintenzivnila po jeho nepřesvědčivém výkonu v předvolebním televizním duelu s republikánem Donaldem Trumpem na konci června.

Na Bidena sílí tlak, aby odstoupil. Souboj s časem nevyhraje, řekl herec Clooney

Svět
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden v dopise adresovaném demokratickým zákonodárcům uvedl, že se bude nadále ucházet o znovuzvolení a neukončí svou kampaň. Je podle něj načase skoncovat s vnitrostranickými debatami a semknout se. O dopise informovaly agentury AP a Reuters. Velké pochybnosti o tom, jestli má jedenaosmdesátiletý politik pokračovat v souboji s Donaldem Trumpem, vyvolala červnová televizní debata, v níž se šéf Bílého domu opakovaně zadrhával a nedokázal dokončit některé myšlenky.
5 fotografií

Biden z voleb odstoupit neplánuje. Jsem odhodlán pokračovat, napsal

Svět
Rusko při rozsáhlém vzdušném útoku na Ukrajinu zasáhlo dětskou nemocnici v Kyjevě
Budovy částečně srovnané se zemí, prach, vysklená okna, děti tisknoucí se ke svým rodičům a desítky pomáhajících záchranářů, lékařů, vojáků i civilistů. Tak podle agentury Reuters vypadala kyjevská dětská nemocnice po zásahu ruskou raketou. Rozsáhlý útok, který kromě metropole zasáhl nejméně pět dalších měst v centrální a východní oblasti Ukrajiny, si vyžádal nejméně 30 mrtvých a na 150 zraněných.
4 fotografie

Rusko na Ukrajině zasáhlo dětskou nemocnici. Svědci popsali zkázu a strach

Státy mimo EU
Letoun Boeing 737 MAX v barvách Smartwings - Ilustrační foto
Americký výrobce letadel Boeing přistoupil na mimosoudní uznání viny v případě dvou smrtelných nehod letadel 737 MAX v letech 2018 a 2019. Oznámilo to americké ministerstvo spravedlnosti, napsala agentura AP. V rámci dohody Boeing zaplatí pokutu ve výši 243,6 milionu dolarů (5,6 miliardy korun): Firma se také zavázala k investicím do programů bezpečnosti a kontroly kvality. Smlouvu musí ještě schválit soud.

Boeing uznal vinu v případě nehod letadel 737 MAX. Zaplatí pokutu

Svět
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás. Ilustrační snímek
Palestinské hnutí Hamás slevilo ze svého požadavku, aby se Izrael nejprve zavázal k eventuálnímu uzavření trvalého příměří, než podepíše dohodu o klidu zbraní. V neděli o tom píše agentura Reuters, podle jejíchž zdrojů Hamás přijal americký návrh na pokračování rozhovorů o příměří. Izraelské zdroje obeznámené s průběhem jednání v Dauhá nyní hovoří o „skutečné šanci“ na uzavření příměří.

Hamás přijal americký návrh na další jednání o příměří, v Gaze pokračují boje

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin tento týden jednal v Moskvě s maďarským premiérem Orbánem o možnostech urovnání války na Ukrajině
Ruský prezident Vladimir Putin tento týden jednal v Moskvě s maďarským premiérem Orbánem o možnostech urovnání války na Ukrajině a o případných základech budoucí bezpečnostní architektury v Evropě. Informovala o tom agentura TASS. Šéf maďarské vlády Orbán podle agentury Reuters označil příštích šest měsíců jako mírovou misi. Maďarsko od pondělí na půl roku přesedá Radě EU. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell v pátek zdůraznil, že Orbánova cesta do Moskvy je bilaterální návštěva bez pověření EU.
3 fotografie

Orbán vyjednával u Putina: O čem se mluvilo, co chce Rusko za mír, co na to EU

Svět
Novým britským premiérem se stal Keir Starmer.
Británie má den po parlamentních volbách nového premiéra. Stal se jím lídr Labouristické strany Keir Starmer, když jej v pátek přijal britský král Karel III. a vyzval ho k sestavení nové vlády, uvádí britská média. Starmer dovedl labouristy k zisku obří parlamentní většiny, středolevá strana se tak vrací k moci po 14 letech vlády pravicových konzervativců.

Britským premiérem se stal Keir Starmer. Labouristé přebírají moc po 14 letech

Státy mimo EU
Americký prezident Joe Biden.
Týden po nevydařeném výkonu v předvolební debatě čelí americký prezident Joe Biden dalším a dalším výzvám, aby vzdal kampaň za znovuzvolení a přenechal místo někomu mladšímu. Přichází od médií, kolegů z Demokratické strany a nyní také od jejích sponzorů. Biden se nutně potřebuje ukázat v lepším světle při sérii vystoupení v nadcházejících dnech, napsala agentura Reuters.

Tlak na Bidena roste, k výzvám k odchodu z kampaně se přidali i sponzoři

Svět
Takovou spoušť po sobě nechal hurikán Beryl na Svatém Vincentu a Grenadinách.
Hurikán Beryl se ve čtvrtek přehnal kolem Kajmanských ostrovů a míří k Mexiku. V uplynulých dnech strhával střechy na Jamajce, zmítal rybářskými čluny na Barbadosu a poškodil nebo zničil 95 procent domů na několika ostrovech Svatého Vincenta a Grenadin. Zatím si podle dostupných informací vyžádal nejméně deset obětí na životech, informovala agentura Reuters. Bouře nyní slábne, stále však zůstává nebezpečná.
8 fotografií

Hurikán Beryl pustošil Karibik: Smetl ostrovy a zabíjel. Teď míří na Mexiko

Svět
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden v soukromém rozhovoru s klíčovým spojencem řekl, že potřebuje při svých nejbližších vystoupeních přesvědčit voliče o své způsobilosti k výkonu funkce, jinak může být jeho kampaň za znovuzvolení odsouzená k nezdaru. Napsal to dnes deník The New York Times (NYT), s nímž nejmenovaná osoba z Bidenova okolí obsah rozhovoru sdílela.

Musím přesvědčit voliče, že na to mám, uvedl Biden v soukromém rozhovoru

Svět
Americký prezident Joe Biden
Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett dnes jako první demokratický zákonodárce veřejně vyzval prezidenta Joea Bidena, aby se vzdal nominace Demokratické strany do podzimních voleb, a neusiloval tak o znovuzvolení šéfem Bílého domu. Poukázal při tom na nepřesvědčivý Bidenův výkon v předvolební debatě s pravděpodobným republikánským protikandidátem Donaldem Trupem z minulého týdne. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na kongresmanovo prohlášení. Představitelé Bílého domu mezitím agentuře Reuters řekli, že Biden se ve středu setká s demokratickými guvernéry a bude tento týden hovořit i s demokraty v Kongresu.

První demokratický zákonodárce v USA vyzval Bidena, aby vzdal boj o Bílý dům

Svět
Hasiči u požáru v Řecku.
Řečtí hasiči bojují druhým dnem s požáry na řadě míst země, práci jim ztěžuje silný vítr. O víkendu vypuklo v Řecku vlivem horkého a větrného počasí množství požárů a lidé dostali doporučeno, aby se nevydávali do lesnatých oblastí. Informovala o tom v neděli agentura Reuters. S požáry se potýká i Turecko, hasiči je ale většinou zvládají likvidovat.

Řečtí hasiči bojují druhým dnem s požáry na řadě míst země, hořelo i v Turecku

Státy EU
Následky války v Charkovské oblasti. Ilustrační snímek
Tři lidé zahynuli a 38 dalších utrpělo zranění při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské město Charkov. Na sociálních sítích to uvedli ukrajinští činitelé, podle kterých Rusové zasáhli bytový dům, poškodili obchody a zastávky veřejné dopravy. Starosta města Ihora Terechov informoval o čtyřech úderech. Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova invazní armáda útočila s využitím naváděných leteckých bomb.

Řízená letecká puma z Ruska zabíjela v Charkově. Zemřeli tři lidé

Státy mimo EU
Izraelští vojáci u hranic s Gazou.
Nejméně 42 Palestinců zemřelo při izraelských útocích ve městě Gaza a nedalekém uprchlickém táboře Šatí, uvedly v sobotu podle Reuters úřady ovládané palestinským hnutím Hamás. Izraelská armáda podle serveru The Times of Israel (ToI) uvedla, že cílila na dvě místa spojená s bojovníky Hamásu.

Při dvou útocích Izraele v Gaze zemřelo nejméně 42 Palestinců

Svět
Ve věku 88 let zemřel kanadský herec Donald Sutherland
Ve věku 88 let zemřel po dlouhé nemoci kanadský herec Donald Sutherland, hvězda filmů Obyčejní lidé (1980) nebo MASH (1970), který předcházel legendárnímu válečnému seriálu. Hercovo úmrtí podle agentury Reuters na síti X oznámil syn. Sutherland za svoji 60letou kariéru hrál ve více než 170 filmech a seriálech, obdržel dva Zlaté glóby a čestného Oscara.

Zemřel kanadský herec Donald Sutherland. Držiteli čestného Oscara bylo 88 let

Film a televize
Zranění v Pásmu Gazy často nemají přístup ke kvalitnímu ošetření.
V Pásmu Gazy je přibližně deset tisíc kriticky zraněných pacientů, kteří nemohou odejít do zahraničí za lepší péčí. Mezi zraněnými je i desetiletá Hanan Akel, která je po operaci obličeje a po celém těle má vážné popáleniny. Palestinští lékaři jí ale nemohou dát péči, kterou potřebuje, neboť jim docházejí nástroje i zásoby. Dívka už proto možná nikdy neuvidí.

Pacienti v pasti. Desetiletou Hanan v Gaze zasáhla raketa, hrozí jí slepota

Svět
Skupina šesti mužů se v neděli ve vazební věznici v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska zmocnila dvou dozorců a několik hodin je držela jako rukojmí
Skupina šesti mužů se v neděli ve vazební věznici v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska zmocnila dvou dozorců a několik hodin je držela jako rukojmí. Oba nakonec nezraněné osvobodily speciální jednotky. Při zásahu zabily všechny útočníky, uvedla agentura TASS, podle níž mezi nimi byli i stoupenci teroristické organizace Islámský stát (IS).

Dozorce z ruské věznice se podařilo osvobodit. Útočníci jsou po smrti

Svět
Následky bojů mezi libanonským Hizballáhem a izraelskou armádou
Při izraelském vzdušném úderu na jihu Libanonu v úterý večer přišel o život nejvýše postavený člen Hizballáhu za osm měsíců trvání přeshraničního konfliktu a další tři bojovníci tohoto libanonského šíitského hnutí. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na své zdroje z libanonských bezpečnostních kruhů. Hizballáh úder potvrdil a zabitého velitele identifikoval. Izraelská armáda se k incidentu bezprostředně nevyjádřila.

Izrael zabil nejvýznamnějšího člena Hizballáhu za osm měsíců bojů

Svět
Izraelská armáda po devíti měsících osvobodila čtyři rukojmí unesené Hamásem při útoku na Izrael 7. října 2023.
V sobotu 8. června izraelská armáda osvobodila čtyři rukojmí, které Hamás držel v bytech nedaleko tržiště v uprchlickém táboře Nuseirat. Aby izraelské jednotky odvedly pozornost od záchranné akce, rozpoutaly v okolních ulicích peklo. Lidé utíkali před drony a vojáky, kteří kvůli střelbě na auto s rukojmími začali pálit do prchajících civilistů.

Jako soudný den, popisují Palestinci krvavou izraelskou záchranu rukojmích

Svět
Izrael zaútočil na školu v Gaze, podle Hamásu zahynuly desítky lidí.
Izraelská armáda v noci na dnešek zaútočila na školu v uprchlickém táboře Nusajrát v Pásmu Gazy. Informace o počtu mrtvých se rozcházejí, podle posledního vyjádření tiskového odboru vlády radikálního hnutí Hamás a zdroje z tamního ministerstva zdravotnictví bylo zabito 40 lidí, včetně 14 dětí a devíti žen, a dalších 73 utrpělo zranění. Agentura Reuters o něco dříve s odkazem zástupkyni Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), který školu provozoval, psala o provizorní bilanci 35 až 45 obětí. Izraelská armáda uvedla, že na místě zabila 20 až 30 bojovníků hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu.

Izrael zaútočil na školu v táboře v Gaze. Zemřelo 40 lidí včetně žen a dětí

Svět
Na jihozápadě Islandu opět nastala erupce v místním puklinovém vulkanickém systému, od prosince už popáté.
Na jihozápadě Islandu opět nastala erupce v místním puklinovém vulkanickém systému, od prosince už popáté. Ukazují to živé záběry z kamer na poloostrově Reykjanes. Úřady předtím podle agentury Reuters varovaly před obnovenou vulkanickou aktivitou v oblasti jižně od Reykjavíku, neboť studie ukázaly, že pod zemí se nahromadilo magma. Předchozí erupce na poloostrově Reykjanes skončila po téměř osmi týdnech chrlení roztavené horniny.

Vulkanický systém na Islandu opět chrlí lávu. Erupci předcházely silné otřesy

Státy mimo EU
 Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji zavalily nejméně dva tisíce lidí
Nejméně 2000 lidí je zasypaných po rozsáhlém pátečním sesuvu půdy na Papui - Nové Guineji. Podle agentury AFP to dnes národní úřad pro řešení katastrof sdělil kanceláři OSN v metropoli Port Moresby. Sobotní zprávy hovořily o 670 obětech. Sesuv údajně postihl vesnici Kaokalam v provincii Enga, která se nachází asi 600 kilometrů severozápadně od hlavního města Port Moresby. Český prezident Petr Pavel do Papuy poslal kondolenční telegram, uvedlo tiskové oddělení prezidentské kanceláře.

Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji zavalily nejméně dva tisíce lidí

Svět
Nicki Minaj
Raperka Nicki Minaj byla v sobotu zadržena na letišti v nizozemské metropoli Amsterodamu, když u ní policisté našli v zavazadle marihuanu. Policie zpěvačce udělila pokutu a propustila ji. Nicki Minaj kvůli incidentu zrušila koncert plánovaný na sobotní večer v anglickém Manchesteru, informovala agentura AFP.

Policie zadržela v Amsterodamu raperku Nicki Minaj kvůli marihuaně

Státy EU
Ruský prezident Vladimir Putin, 3. února 2023.
Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil v pátek v Minsku ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle něj musí být vedena s legitimním vedením Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však prý podle názoru Moskvy už legitimitu nemá. Putin to podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci po rozhovorech se spojeneckým běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Je třeba obnovit mírové rozhovory, ale ne se Zelenským, prohlásil Putin

Státy mimo EU
Zničené obytné domy na kyjevském předměstí kde se v prvních dnech ruské invaze odehrály prudké boje, 24. února 2023, Hostomel, Ukrajina.
Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už začala přijíždět na Ukrajinu a další zásoby jsou na cestě. V úterý to na začátku setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským řekl v Kyjevě americký ministr zahraničí Antony Blinken, napsala agentura Reuters. Zelenskyj šéfovi americké diplomacie podle ruskojazyčného webu stanice BBC poděkoval za pomoc, kterou označil za kriticky důležitou.

Na Ukrajinu proudí pomoc z Ameriky. Další zásoby jsou na cestě, řekl Blinken

Svět
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vpravo) a náčelník generálního štábu a první náměstek ministra obrany Valerij Gerasimov naslouchají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi během jejich setkání v Moskvě 27. února 2022.
Post ministra obrany držel od roku 2012, nyní končí. Sergej Šojgu se stane generálním tajemníkem Bezpečnostní rady Ruské federace, která dohlíží na strategické otázky a národní bezpečnost. Podle politologů se tímto krokem snaží ruský prezident Vladimir Putin změnit způsob vedení války na Ukrajině, za které byl Šojgu hojně kritizován.

Šojgu končí, nahradí ho civilista. Rusko se připravuje na ekonomickou válku

Svět
V ruském Belgorodu se částečně zhroutila obytná budova
V ruském Belgorodu se v neděli částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku raketového útoku z Ukrajiny. Záchranáři ze sutin domu zatím vyprostili sedm mrtvých, počet obětí se ale ještě může zvýšit. Několik lidí se stále pohřešuje, včetně autistického dítěte. Úřady podle agentury TASS hlásí kolem dvaceti zraněných. Mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov útok označil za barbarství.

V ruském Belgorodu se zhroutil obytný dům. Může za to Ukrajina, tvrdí úřady

Svět
Izraelští vojáci u hranic s Gazou.
Izraelské jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v jižní části Pásma Gazy, oznámila armáda. Podle ní byla z míst bojů evakuována většina civilního obyvatelstva i pracovníci mezinárodních organizací, napsala agentura Reuters. O něco dříve vojáci potvrdili, že mají pod kontrolou palestinskou část hraničního přechodu Rafáh, který je tak nyní uzavřený. Podle palestinských úřadů, které kontroluje hnutí Hamás, zemřeli v důsledku izraelských úderů další lidé, napsala agentura AFP.
43 fotografií

Izraelská armáda zasahuje na východě Rafáhu. Vojáci zabili dvacet ozbrojenců

Svět