ŠTÍTEK: revoluce

David Fiala, ředitel Závodu Brno Ředitelství silnic a dálnic
Brno /ROZHOVOR/ – Další úseky Velkého městského okruhu, obchvat Mikulova i šest pruhů na dálnici D1. Prioritní stavby Ředitelství silnic a dálnic na tento a následující roky. Většinu z nich však napadlo hned několik subjektů a silničáři tak stavět nesmí. „Menších staveb si nikdo nevšímá, ty zásadní, z kterých je největší užitek, ale stojí,“ přiznal ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Šéf brněnské ŘSD David Fiala: Potřebujeme revoluci stavebního práva

Brněnsko
Ředitelka Mezinárodního měnového fondu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu
Ve švýcarském Davosu dnes začíná každoroční zasedání Světového ekonomického fóra (WEF), kterého se pravidelně účastní světové politické a ekonomické elity. Hlavními tématy letošního čtyřdenního setkání jsou globalizace a čtvrtá průmyslová revoluce. Ve čtvrtek a v pátek se konference v Davosu zúčastní i český premiér Andrej Babiš, ale řada předních světových politiků bude letos v alpském středisku chybět.

V Davosu startuje ekonomické fórum. Tématem je globalizace

Svět
Martin Komárek
Francouzský spisovatel Yann Moix prohlásil, že ač padesátník, nemohl by se zamilovat do padesátileté ženy. Osobní a nikterak překvapivý výrok ovšem zaujal i světová seriózní média, která citují i reakce padesátiletých i mnohem mladších dam.

Glosa Martina Komárka: Mladé ženy, staré ženy

Komentáře
Milan Kňažko.
/ROZHOVOR/ Vstupujeme do roku, v němž uplyne 30 let od sametové revoluce. Za tři desítky let vyrostla nová generace, která už nebyla přímou účastnicí tehdejších převratných událostí. Co si lidé v socialistickém Československu přáli, o čem snili a co jim revoluční vůdci slibovali? Deník zahajuje sérii rozhovorů, článků, vzpomínek a analýz povídáním s jedním z hlavních aktérů revoluce, bývalým poradcem Václava Havla, ministrem zahraničí SR a hercem Milanem Kňažkem.
18 fotografií

Jednou z nejdůležitějších hodnot demokracie je změna, říká Milan Kňažko

Česko
Dramatické pětisetové finále nakonec přineslo zlatý pohár Janu Holáňovi (druhý zprava) před šanovským Štepkou (vpravo) a bronzovou dvojicí Vorlíček (druhý zleva) a Voříšek ( vlevo).
Rakovník - Boží hod vánoční patřil v rakovnické sokolovně už 30. ročníku Vánočního turnaje ve stolním tenise, který letos přilákal téměř čtyři desítky účastníků od okresního přeboru po II. ligu nejen z blízkého Šanova, ale i Žatce, Teplic a dalších tradičních destinací na zelených stolech.

Výročí přilákalo do Rakovníka ligovou účast

Ostatní sporty
Ohňostroj k 100. výročí vzniku Československa.
Pyrotechnici 1. ledna v 18.00 odpálí na Letné u Pražského metronomu ohňostroj nazvaný Praha svobodná aneb 30 let od sametové revoluce. Téměř 11 minut trvající podívaná se čtyřmi tisíci ranami bude nejlépe vidět z Dvořákova nábřeží a Pařížské ulice, Mánesova, Čechova a Štefánikova mostu. Show přijde na téměř 1,7 milionu korun podobně jako v minulých letech.
14 fotografií

Praha svobodná. Novoroční ohňostroj připomene revoluci v listopadu 1989

Praha
Ilustrační foto.
/INFOGRAFIKA/ Se vzdělávacím obsahem se musí něco dělat, říká skoro každý ministr, mnozí učitelé a rodiče. O dětech nemluvě. S fakty teď přišla Česká školní inspekce (ČŠI). Na základě velkého množství dat zjistila, že to, co český vzdělávací systém drží pohromadě, tedy rámcové vzdělávací programy (RVP), se vlastně nenaplňuje. Jimi požadované výstupy by všechny školy měly naplnit minimálně ze 60 procent, aby dostály zadání.
16 fotografií

Žáky škola nebaví. I proto, že učitelé dávají přednost mluvení před tabulí

Česko
Lidové sady
Liberec – Zahrada libereckých Lidových sadů by se měla v následujících letech proměnit. Zoologická zahrada, která tento volnočasový areál spravuje, nechala vypracovat studii na jeho obnovu. V pátek odpoledne ji představila veřejnosti. „Nejde o žádnou revoluci, jako spíš o návrat k tomu, jak zahrada vypadala dříve,“ popsal ředitel zoologické zahrady David Nejedlo.

Zahrada „Liďáků“ se promění. Část stromů ale bude nutné vykácet

Liberecko
Nová kniha nakladatelství Josef Filip o revolučním roce 1848 odhalí čtenářům dění nejen z Brna.
Brno – Zpět do roku 1848 přenese čtenáře čerstvě pokřtěná kniha, která se věnuje událostem revoluce ze stejného roku. „Původně jsem chtěl vydat knihy dvě, pražskou a brněnskou zvlášť. O Brně se ale nedá psát samostatně, pokud události nepropojím i s Prahou a Evropou,“ přibližuje knihu Revoluce 1848 v Evropě, Praze a Brně její autor a nakladatel Vladimír Filip. V nakladatelství s názvem Josef Filip 1938 pokračuje po vzoru otce.

Kniha provede revolucí 1848 v Brně pomocí kreseb a fotografií

Brněnsko
Ilustrační foto.
Střední Čechy – Střední školy a učiliště budou existovat, když budou mít žáky. Tak v rámci úterního setkání vedení kraje se starosty odpověděl středočeský radní Zdeněk Seidl (ČSSD) na otázku, zda se v masivnějším měřítku chystá slučování krajem zřizovaných středních škol, či dokonce jejich rušení. Jak dodal, obor i školu si mladí lidé vybírají sami – a kraj to určovat nemůže.

O možném rušení škol rozhodne (ne)zájem žáků

Z okolí
Nové vozy hradeckého dopravního podniku.
Hradec Králové - Lidé cestující hradeckou hromadnou dopravou si v příštích měsících budou muset zvyknout nejenom na nové linky, ale také na novinky v cestování. Hradecký Dopravní podnik chystá návrat některých „čísel“, ale také zcela nové trasy. Naftové autobusy navíc vystřídají ekologičtější trolejbusy a elektrobusy.
21 fotografií

Hradeckou MHD čeká revoluce

Hradecko
Ilustrační foto
Beroun - Nejvyšší soud České republiky rozhodl o odkladu vykonatelnosti rozsudku Krajského soudu v Praze o vyklizení částí dvou pozemků pod skládkou Lištice, které patří chovateli koní Květoslavu Šebelovi. Město Beroun s ním prohrálo letitý spor, který se týkal černé skládky na Lištici.

Soud vyhověl městu, vyklizení černé skládky na Lištici odložil

Berounsko
Rukama pracovnic ČČK a dobrovolnic projdou metráky použitého textilu, který využijí lidé v nouzi – od kojenců po seniory.
České Budějovice – Zbytné věci – oblečení, boty, lůžkoviny, ložní prádlo, hračky, postýlky, kočárky, nádobí, elektrospotřebiče a vše potřebné do domácnosti – je škoda vyhazovat. V dobrém stavu je uvítají v Oblastním spolku Českého červeného kříže (OS ČČK) a následně rozdělí lidem v nouzi.

Nepotřebné nevyhazujte. Darujte

Českobudějovicko
Vzpomínkové slavnosti na náměstí Nezávislosti v minulých letech.
Ukrajina je jinou zemí než před pěti lety. Prozápadní, více demokratickou a méně zkorumpovanou. Mzdy přepočítané na dolary jsou pořád o hodně nižší než před pěti lety. Ceny elektřiny, plynu a mnoha dalších věcí jsou o dost vyšší. Na východě země se pořád válčí a umírají lidé, Rusy okupovaný Krym se mění v ruskou provincii.
5 fotografií

Majdan po pěti letech. Válka nekončí, ale k EU má Kyjev blíž

Svět
Michael Kocáb
Revoluci z roku 1989 způsobil obrovský občanský pohyb, který byl podpořen několika statečnými z druhého tábora. V televizi Prima to dnes řekl jeden z hlavních aktérů Občanského fóra Michael Kocáb. Jako jednoho z hrdinů druhé strany označil generála Mojmíra Zachariáše, tehdejšího velitele Západního vojenského okruhu, který v listopadu 1989 slíbi, že nezasáhne s vojáky proti demonstrantům. Oba se v diskusi shodli, že nenasazení vojska bylo pro tehdejší vývoj zásadní.
11 fotografií

Kocáb: Za revolucí 1989 byl obrovský občanský pohyb a pomoc statečných

Česko
Hřiště. Ilustrační foto.
Liberec – Z nového hřiště se mohou radovat nejmladší obyvatelé ulice Květnové revoluce a přilehlého okolí v Liberci. Hrát si mohou například na dvouvěžové sestavě, trojhoupačce, kladině na pružinách, trojhrazdě nebo pružinovém houpadle či na pískovišti.

Děti si mají kde hrát. Liberec má další nové hřiště

Liberecko