ŠTÍTEK: revoluce

Martina Výhodová (vlevo) se svými svěřenci před premiérou hry Nebe na zemi.
Znojmo – Pro divadlo se narodila a „kumšt“ potřebuje k životu stejně jako vzduch. Vystudovala konzervatoř v Brně. Jako dlouholetá členka Satirického divadla Večerní Brno Martina Výhodová vystupovala v řadě nezapomenutelných rolí. Po revoluci 1989 divadlo z nepochopitelných důvodů zaniklo a plně se věnovala rodině. Dvacet let předává lásku k herectví mladým lidem na Základní umělecké škole ve Znojmě, deset let vedla Dobšické národní divadlo a pátým rokem režíruje herce v Divadelním studiu Martiny Výhodové. Na divadelních prknech se potkávají profesionálové, amatéři, děti i dospělí.

Na prknech ožije televizní kabaret, prozrazuje Výhodová

Znojemsko
Josef Tichý i po letech na závody na Otické sopce rád vzpomíná. Pečlivě si vedl album s novinovými ústřižky upomínající 
na jeho kariéru.
Josefu Tichému z Uhlířova bude brzy třiašedesát let. Možná vám to přijde neuvěřitelné, ale tento člověk ještě čtyři roky zpátky aktivně závodil. Motokrosových závodů na Otické sopce se pravidelně zúčastňoval od roku 1974, nejednou vyhrál anebo skončil na stupních vítězů.

Motokros na Otické sopce vábil tisícovky lidí

Ostatní sporty
Nálada byla uvolněná a pohodová.
Církvice - Tradiční ples, který měl po znovuoživení po revoluci letos v této obci dvacáté výročí, patřil v sobotu 20. ledna nejen myslivcům, ale i všem příznivcům tohoto bálu v Církvici. Velká účast zastoupená všemi věkovými generacemi svědčila o jeho veliké oblibě nejen mezi místními. 
84 fotografií

OBRAZEM: Hasiči z Církvice si užili ples

Volný čas
Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod.
Havlíčkův Brod /SERIÁL "JAK JSME ŽILI"/ - Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod vznikl v roce 1834. V době komunismu byl pivovar znárodněn a stal se součástí Horáckých pivovarů Jihlava, Havlíčkobrodských pivovarů a Východočeských pivovarů Hradec Králové, aby se po revoluci dostal zpět do rukou potomkům původních majitelů.
6 fotografií

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod

Havlíčkobrodsko
Obránce Ondřej Sukup se stal druhou zimní posilou Zbrojovky, už minulý týden se klubu upsal další zadák Lukáš Kryštůfek.
Brno – Zpočátku mu trvalo, než pochopil, že kroucení hlavou neznamená v Bulharsku odmítnutí, ale naopak souhlas. Postupně si fotbalový obránce Ondřej Sukup zvykl na lidi, přímořské prostředí a hlavně fotbalově. V klubu Černo More Varna odehrál 54 utkání v první lize a jedno v poháru. „Lidé tam kroutí hlavou všelijak, ale zhruba po roce člověk rozumí všemu, v gestikulaci nebyl problém. Lidi jsou tam upřímní a milí, po lidské i fotbalové stránce jsem byl spokojený,“ líčí zadák, který od úterý patří Zbrojovce Brno.

Bulhaři jsou horké hlavy, na tréninku se to párkrát semlelo, říká posila Sukup

Fotbal
Z utkání SKP Kolín - Hrasl Slaný (0:5).
Kolín – Naši předci pamatují tradiční sporty jako fotbal nebo lední hokej. Po revoluci se však do popředí tlačily další sportovní odvětví. Mezi nimi i futsal. Ten si postupně vybudoval slušnou základnu a připsal si několik skvělých úspěchů. Svoji stopu má i v Kolíně. A docela výraznou.

Hráče futsal neplatí. I tak má v Kolíně místo

Ostatní sporty
Ivan Hoffman
V Íránu se protestuje. Proti režimu a proti demonstrantům. Důvodem protestů proti režimu je špatná hospodářská situace, vysoká nezaměstnanost mezi mladými či zkorumpovanost elit. Naopak provládní demonstrace jsou namířeny proti pokusům rozvrátit Írán a nespokojencům se předhazuje, že jsou podněcováni Saúdy, Izraelci či Brity.

Den Ivana Hoffmana: Neklidný Írán

Komentáře
Majitel knihkupectví Jan Bůžek.
Kyjov /ROZHOVOR/ – Knihkupectví na náměstí v řádku vedle kostela bylo už za minulého režimu. Počátkem devadesátých let tam zahájili své podnikání manželé Bůžkovi z Kyjova. Krám býval často plný nejen knih, ale také čtenářů. To už se teď nestává. Přesto lidé oceňují, že se knihkupectví stále drží, i když… „Dobře už bylo,“ prohlašuje majitel obchodu Jan Bůžek.

Bůžek: Po totalitě byl o knihy obrovský zájem, lidé za čtyřicet let vyhladověli

Hodonínsko
Českobudějovické vlakové nádraží.
Jižní Čechy - Je to velmi dobrá zpráva pro všechny Jihočechy. Správa železniční dopravní cesty hodlá opravit během příštích pěti let na čtyřicet nádraží v Jihočeském kraji za téměř půlmiliardy korun. Bude to jedna z největších stavebních akcí v jižních Čechách od listopadové revoluce v roce 1989. 

Bez peněz z EU se jihočeská nádraží neopraví

Názory z regionu
Kapela Tichá dohoda
Plných 19 let trvalo skupině Tichá dohoda, než vydala nové studiové album. Dnešním koncertem v libereckém klubu Bunkr kapela uzavře turné, jímž vydání desky nazvané Hlasitá revoluce doprovodila.

Kapela Tichá dohoda představuje novou desku

Hudba
Předseda dozorčí rady Ostravských komunikací Josef Babka v rozhovoru pro Deník popsal hned několik scénářů, s nimiž se lidé na silnicích mohou letos v zimě setkat.
/FOTOGALERIE, ROZHOVOR K TÉMATU/ Letošní zima na silnicích první třídy vyvolává velké obavy. Z rozhodnutí státu je budou vůbec poprvé udržovat soukromé firmy. Dopravní experti se děsí, co to v případě sněhových kalamit přinese. Lidé budou v zimě asi častěji vídat silničáře, jak po některých neupravených cestách projíždějí se zvednutými radlicemi, když se přemisťují odklízet sníh na své úseky.
19 fotografií

Revoluce v údržbě silnic. Mají se řidiči v Ostravě bát nadcházející zimy?

Ostravsko