ŠTÍTEK: režisér

Jak se ale v neděli reportér Deníku přesvědčil, situace zdaleka tak dramatická není, i když podle oznámení o uzavírce by to tak mohlo vypadat. Všechny na neděli plánované lokality zatím byly průjezdné bez problémů a omezení.
Chrudimáci byli minulý týden řádně vyděšení. Město jim totiž oznámilo, že se řada ulic uzavře od neděle do soboty 27. července kvůli natáčení komorního komediálního dramatu s prvky hororu Můry. Režisérem snímku není nikdo jiný, než chrudimský rodák Tomáš Pavlíček, který na chrudimském sídlišti Na Šancích strávil část svého útlého dětství. A tam také umístil drtivou část dění filmu.
9 fotografií

Chrudim obsadili filmaři. Některé ulice ve městě zneprůjezdní

Chrudimsko
Tomáš Pavlíček (vpravo) a Jan Vejnar získali Českého lva za komedii Přišla v noci, která se pohybuje na tenké hraně černého humoru a hororu.
Od neděle budou v Chrudimi filmaři natáčet Můry, dětský komediální film s prvky hororu. Odehrává se v panelovém sídlišti a jeho okolí, takže režisér Tomáš Pavlíček si zvolil jako dějiště snímku lokalitu Na Šancích, kde strávil rané dětství. Po nahlédnutí do jeho filmografie je zřejmé, že do Chrudimě nepřijede žádný nezkušený nováček.

Kdo bude natáčet Můry v Chrudimi? Je to režisér letošní vánoční pohádky

Zprávy
Snímek z roku 2009. Zaparkovat u sídliště Na Šancích je už léta těžký oříšek.
Kvůli výstavbě nového mostu u obchodního centra Tesco a rekonstrukci městského okruhu je dopravní situace v Chrudimi složitá. V těchto dnech město zveřejnilo informaci, že se hned v několika lokalitách bude od neděle do čtvrtka natáčet film, což si vyžádá značná dopravní opatření. Asi nejhorší situace nastane pro obyvatele sídlišť Na Šancích a na Větrníku, kde filmaři obsadí už tak zaplněná parkoviště.

Kde budeme parkovat? Filmový štáb zablokuje chrudimské ulice. Režisér se omlouvá

Zprávy
Zahradníkův rok: Režisér přijel do vyprodaného kina v Turnově.
/VIDEO, FOTO/Předpremiéru nového českého filmu Zahradníkův rok za účasti tvůrců připravilo svým divákům turnovské kino Sféra a bylo vyprodáno. Režisér Jiří Havelka a herečka Tereza Dočkalová čelili po projekci otázkám z publika, diváky zajímal hlavně námět, snímek totiž vznikl na motivy skutečných událostí. Došlo ale i na téma uspávání slepic, zahradnické dovednosti Oldřicha Kaisera i jiné perličky z natáčení.
80 fotografií

Zahradníkův rok: Režisér mluvil v Turnově o slepicích i Oldřichu Kaiserovi

Z okolí
Jiří Havelka
Věčný boj s neřádem. Ten svádí hrdina nového filmu Jiřího Havelky Zahradníkův rok, který sklidil na karlovarském festivalu velký aplaus při premiéře. Diváci v městském divadle byli nadšeni, i proto, že na projekci dorazili kromě režiséra také hlavní aktéři: Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá. A dlužno říct, že vidět pohnutí na jejich tvářích není zase tak obvyklé. 18. července vstupuje film známého divadelníka a filmaře do distribuce. Jaké bizarní nápady měla Dáša Vokatá, proč nechtěl režisér s filmem do Varů a jak se točí chronologicky dvanáct měsíců, když místo vedra v srpnu leje? O tom jsme si povídali právě s Jiřím Havelkou, který nedávno vstoupil jako umělecký šéf do Dejvického divadla.
5 fotografií

Jiří Havelka: Tátovi v reálu slepice zabili, filmové snášejí vesele dál

Film a televize
Zahradníkův rok: Režisér přijel do vyprodaného kina v Turnově.
/VIDEO, FOTO/Předpremiéru nového českého filmu Zahradníkův rok za účasti tvůrců připravilo svým divákům turnovské kino Sféra a bylo vyprodáno. Režisér Jiří Havelka a herečka Tereza Dočkalová čelili po projekci otázkám z publika, diváky zajímal hlavně námět, snímek totiž vznikl na motivy skutečných událostí. Došlo ale i na téma uspávání slepic, zahradnické dovednosti Oldřicha Kaisera i jiné perličky z natáčení.
80 fotografií

Zahradníkův rok: Režisér mluvil v Turnově o slepicích i Oldřichu Kaiserovi

Liberecko
Karel Gott na Bratislavské lyře v roce 1969.
Pětaosmdesátých narozenin by se 14. července dožil Karel Gott, legendární zpěvák a mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík. Jeho hvězdná kariéra odstartovala díky angažmá v pražském Semaforu, které mu pomohlo k prvnímu původnímu hitu z pera Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Oči sněhem zaváté, jenž se stal nejúspěšnější písní roku 1963. Deník přináší některé z mnoha příběhů písní, o nichž s přehledem hovoří hudební publicista, rozhlasový dramaturg a moderátor Miloš Skalka, který navíc pro Karla Gotta napsal několik textů jako třeba Pretty Woman (Oh, Pretty Woman) či Láska je nádhera (A Love So Beautiful).
32 fotografií

Karel Gott by oslavil 85 let. Za jeho nejslavnějšími hity stojí hluboké příběhy

Hudba
Steve McQueen a Dustin Hoffman v nestárnoucím filmu Motýlek
Letní televize je jako jeden velký second hand. Chodíte od regálu k regálu a marně lovíte něco svěžího. Probírka repríz na aktuální víkend je nicméně tu a v ní alespoň nějaké staronové lahůdky. Pro fanoušky napínavých dramat legendární Motýlek s nedostižným Stevem McQueenem (i Dustinem Hoffmanem), pro ty, kteří rádi nahlížejí do zákulisí filmové tvorby a soukromí celebrit, dokument o Antoniu Banderasovi a Pedru Almodóvarovi. A navrch pár dalších.  
5 fotografií

Televizní tipy Deníku na víkend: Motýlek, Bardotka a romance z Dublinu

Film a televize
Jon Landau
Ve věku 63 let zemřel významný americký producent Jon Landau. Uvedla to v sobotu večer agentura AP s odkazem na sdělení rodiny. Výrazná byla jeho spolupráce s režisérem Jamesem Cameronem, díky čemuž se podílel na vzniku filmů Titanic či Avatar, které se pak staly kasovními trháky.

Zemřel producent Jon Landau, podílel se na filmech Titanic či Avatar

Svět
Britský režisér Mark Cousins s Velkou cenou poroty Křišťálovým glóbem za film Náhlý záblesk hlubších věcí.
Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu v sobotu dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25 tisíc dolarů (asi 600 tisíc korun) a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu.
4 fotografie

Festivalu ve Varech poprvé dominoval dokument. Trojan a Owen dostali čestné ceny

Film a televize
Clive Owen zdraví diváky na červeném koberci před filmem Na dotek
Clive Owen si užívá karlovarský festival a diváci si užívají jeho. Poslední velkou zahraniční hvězdu přehlídky znají Češi mimo jiné díky filmům Gosford Park, Sin City - město hříchu, Král Artuš nebo Potomci lidí. Na festivalu herec nicméně uvedl jiný skvost, adaptaci divadelní hry Patricka Marbera Na dotek (Closer), jež je dílem režiséra Mikea Nicholse.
4 fotografie

Láska bolí, říká Clive Owen. V Karlových Varech uvedl svůj srdeční film Na dotek

Film a televize
Stanislav Majer jako Milan Weiner ve filmu Vlny a Táňa Pauhofová v roli Věry Šťovíčkové
Karlovarský filmový festival zažil vrcholnou událost. Stal se jí český film Vlny od Jiřího Mádla. V pondělí na světové premiéře si vysloužil ovace vstoje, které trvaly ještě dlouho po finálních titulcích. V totálně zaplněném Velkém sále mu aplaudovali diváci zasaženi emocemi i výbornými hereckými výkony.

Ovace pro Jiřího Mádla. Film Vlny zcela strhl karlovarské publikum

Film a televize
Vlasta Janečková a Ladislav Mrkvička během natáčení pohádky Vodnická čertovina (1996).
Olomoucká rodačka Vlasta Janečková se stala jednou z nejplodnějších českých pohádkových režisérek a scenáristek. Na kontě má oblíbené tituly jako Popelka, Čertův švagr nebo Zlatovláska. Během natáčení poslední zmíněné pohádky se dala dohromady s představitelem hlavní role Petrem Štěpánkem, který pak byl téměř čtyřicet let jejím manželem. Připomeňte si s Deníkem nejslavnější pohádky z dílny filmové tvůrkyně, která by 2. července oslavila 90. narozeniny.

Popelka, Zlatovláska i seriál Kamarádi. Režisérce Janečkové by bylo 90 let

Film a televize
Z natáčení seriálu Děcko v Hořovicích. Na snímku herci Judit Pecháček, Andrej Polák a Daniel Krejčík.
V Hořovicích natáčí Česká televize seriál s názvem Děcko,  který je o adopci. Filmaře jsme zastihli v parku naproti Zámku Hořovice. Točil se záběr, kdy těhotná Judit Pecháček se má setkat s homosexuálním párem, který by rád adoptoval její ještě nenarozené dítě. Seriál totiž líčí příběh rozvedené matky, která se během třetího těhotenství rozhodne hned po porodu svěřit dítě novým adoptivním rodičům, jež si sama vybere.
54 fotografií

V Hořovicích se natáčí seriál Děcko. Filmaře jsme zastihli v parku

Berounsko
Staré Splavy se mohou pochlubit zrekonstruovaným schodištěm zkracujícím cestu k Máchovu jezeru a parkem s nově nainstalovanými sochami.
/FOTO, VIDEO/ Staré Splavy se mohou pochlubit zrekonstruovaným schodištěm zkracujícím cestu k Máchovu jezeru a parkem s nově nainstalovanými sochami. Umístění uměleckých děl inicioval režisér Fero Fenič, který má v oblíbeném letovisku vilku. Dvě sochy daroval městu a další dvě Doksy získaly za zvýhodněnou cenu od umělce Zdeňka Legnera, pro kterého jsou Splavy rovněž srdeční záležitostí.
30 fotografií

Umělecká díla ozdobí Staré Splavy. Obnovu parku inicioval režisér Fenič

Českolipsko
Uherské Hradiště Filmová škola
Už za měsíc, 26. července, začne 50. ročník festivalu Letní filmová škola Uherské Hradiště. Jeho výroční ceny udělí jeho pořadatel Asociace českých filmových klubů Jiřímu Suchému a Janu Kačerovi in memoriam. Do Uherského Hradiště se vrátí oceňovaní zahraniční režiséři, kteří Filmovku navštívili v uplynulých letech – Fridrik Thór Fridriksson, Mohsen Makhmalbaf či Sean Ellis. Festival zakončí v předpremiéře snímek Vlny režiséra Jiřího Mádla.

Výroční cenu Letní filmové školy obdrží Jiří Suchý a Jan Kačer in memoriam

Slovácko
Gong Er (Ziyi Zhang) se v boji vyrovná kdejakému muži. Pohání ji pomsta.
Kung-fu a romance. Že to nejde dohromady? Pro hongkongského filmaře Kar-wai Wonga to neplatí. Podobně jako některé jeho postavy zkouší nemožné a zdánlivě neslučitelné světy ho baví rafinovaně propojovat. Dokazuje to kupříkladu v posledním filmu Velmistr, v němž vzdává hold čínské bojové škole, jež uhranula i slavného Bruce Leeho. S notným zpožděním teď Velmistr vstoupil i do českých kin.

Kung-fu trochu jinak. Film Velmistr není jen o slavném Ip Manovi

Film a televize
Dokumentarista Jiří Vondrák (vlevo) s Bulatem Okudžavou v šatně před koncertem v pražském Divadle komedie (rok 1995).
Letošní sedmdesátník Jiří Vondrák je především skvělý dokumentarista. Natočil filmy s písničkářskými legendami Bulatem Okudžavou, Donovanem, Huguesem Aufrayem, Gilbertem Bécaudem nebo Ianem Andersonem. Stál také za filmovými portréty Jiřího Suchého, Bolka Polívky, Michala Prokopa či skupin Progres 2 a Synkopy 61. Napsal knížky o Frantovi Kocourkovi a Milanu Donutilovi. Teď vydává vzpomínkovou knihu o setkáních se všemi těmito osobnostmi. Nazval ji Můj laskavý objektiv a doprovodil spoustou unikátních snímků.
17 fotografií

Dokumentarista Jiří Vondrák: Režisérem jsem se stal náhodou

Film a televize
V roli Nikoly Šuhaje v inscenaci Balada pro banditu
Hlavní role Dona Juana i finišování s přípravami prvního celovečerního filmu. Herec, scenárista a režisér Jan Musil, který začal v posledních letech používat přízvisko Přejmenovaný, aby si ho lidé nepletli, má v současné době spoustu práce. Jeho snímek Ovce žerou první je krátce před dokončením a jeho autora teď čekají nesnadná jednání s distributory, aby se hotový snímek dostal ažk divákům. A do toho hlavní role ve hře Ödöna von Horvátha Don Juan se vrací z války, kde vystupuje jako jediný muž…
8 fotografií

Natočit film za 13 dní byl zázrak, říká herec a režisér Jan Musil

Pardubicko
Z tiskové konference k 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Aragorn z Pána prstenů, Sigmund Freud i svérázný táta v divočině. Tím vším byl Viggo Mortensen, všestranný herec i režisér, který ozdobí letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. A nebude sám. Na prestižní domácí přehlídku míří i Clive Owen, Daniel Brühl a Steven Soderbergh, tvůrce nestárnoucího filmu Sex, lži a video. Festival se bude konat od 28. června do 6. července.

Festival Karlovy Vary 2024: Dorazí hvězdní Mortensen a Owen, soška bude menší

Film a televize
Loutkář Richard Pickersgill.
Spolupráci s věhlasnými režiséry jako jsou Tim Burton, Benicio del Toro nebo Wes Anderson má za sebou Richard Pickersgill. Jako vedoucí dílny a technologií v britské společnosti Mackinnon and Saunders se podílel na vzniku slavných filmů, mezi něž patří Mrtvá nevěsta, Frankenweenie nebo Fantastický pan Lišák. Některé z loutek, na jejichž vývoji se podílel, přivezl na západ Čech na festival Skupova Plzeň.
15 fotografií

Práce pro Tima Burtona bývá výzva. Do Plzně přivezl loutkář Sparkyho i Pinocchia

Plzeňsko
Carey Mulliganová a Leonardo DiCaprio ve Velkém Gatsbym.
Víkendovou obrazovku obsadí mocná esa: Velký Gatsby, proslulý gangster Dillinger a také Karel IV. v legendárním muzikálu Noc na Karlštejně. Výročí Franze Kafky připomene Proces s Orsonem Wellsem, nedožité 90. narozeniny Věry Plívové-Šimkové zase rodinná komedie Lišáci, Myšáci a Šibeničák. A dojde i na zvířátka. Tentokrát na psa Gumpa, který naučil lidi žít. Tak si je všechny užijte. 
6 fotografií

Gatsby, Dillinger i Karel IV. Co uvidíte o víkendu v televizi

Film a televize