ŠTÍTEK: Řím

Počasí v letošní zimní sezoně by mohl ovlivnit polární vír. Podle meteorologů totiž první data naznačují, že by mohl být slabší než normálně, což by do Evropy přineslo příliv chladnějšího počasí.
Kdo by se uprostřed úmorných letních veder staral o zimní počasí? Ale ano, jsou takoví lidé. Například správce lyžařských areálů či majitele horských hotelů nebo zanícené lyžaře určitě zajímá, jak to v následující sezoně bude se sněhem a mrazem. A meteorologové už zkoumají, jaké indicie jim příroda a klima dávají k předpovědi počasí pro letošní zimu. O tom, jaká bude, se totiž už rozhoduje. A zdá se, že by mohla být zasněženější a mrazivější než ty uplynulé.

Příroda už dává indicie k zimě: Polární vír zeslábne, pošle nám sníh a mráz

Věda
Posádka Adam Březík – Ondřej Krajča sice na Rally Bohemia nenavázala na premiérové vítězství v Hustopečích, ale zásadní bodový zisk za čtvrté místo v hodnocení MČR ji stále udržuje ve hře o nejvyšší příčky v šampionátu.
„Start na Bohemce přinesl celkový progres proti minulým ročníkům, ale stále nejsme tam, kde bychom chtěli být. Takže to zkusíme zase za rok. Třeba to už bude i v trochu jiném formátu než v současném, který organizační tým drží. Už by to za mě chtělo změnu, přece jen dokola závodit jen na čtyřech klasických zkouškách mi nepřijde ve velkém mistráku ideální. Jinak jsme si závod docela užili,“ konstatoval Adam Březík.
19 fotografií

Foto: Březíkovi Rally Bohemia nesedla, přesto skončil těsně pod stupni vítězů

Ostatní sporty
Posádka Adam Březík – Ondřej Krajča sice na Rally Bohemia nenavázala na premiérové vítězství v Hustopečích, ale zásadní bodový zisk za čtvrté místo v hodnocení MČR ji stále udržuje ve hře o nejvyšší příčky v šampionátu.
/FOTOGALERIE/ Posádka Samohýl Škoda Teamu Adam Březík – Ondřej Krajča sice na mladoboleslavské Rally Bohemia nenavázala na premiérové vítězství v Hustopečích, ale zásadní bodový zisk za čtvrté místo v hodnocení českého mistrovství ji stále udržuje ve hře o nejvyšší příčky v šampionátu. Další karty už brzy rozdá srpnová Barum Czech Rally Zlín.
5 fotografií

Březíkovi Rally Bohemia nesedla, přesto skončil těsně pod stupni vítězů

Ostatní sporty
„Automotive Sapiens se umí nejen učit, ale ví, jak vytvořit s člověkem vztah, který bude hraničit se vztahem emocionálním.“ Ilustrační snímek.
Z termínu umělá inteligence (anglicky AI – Artificial intelligence) se stalo módní, lehce nadužívané, ale zároveň velmi důležité slovní spojení. Zmínku o AI, strojovém učení a dalších sofistikovaných termínech ponese i krabice od vašeho příštího vysavače a není divu, že se AI stále častěji objevuje i ve světě aut. Podle studie z Luiss Business School University v Římě nás čeká dokonce AI automobilová revoluce, a to díky „Automobile Sapiens“.

Revoluce v autech díky AI. Automobile Sapiens zní jako začátek pořádné sci-fi

Život řidiče
Zmrzlina
Jogurtová, pistáciová, pravá vodová, ale i v kombinacích mák a švestka, čokoládová s višňovou, tvarohová s čokoládovou, smetanová rybízová nebo slaný karamel. I takové zmrzliny vám chutnají na Rychnovsku. Kde je však podle vás ta nejlepší? Hlasujte v naší anketě (vždy 1x za 24 hodin), a to až do 18. srpna 7 hodin ráno.

Zmrzlinové léto na Rychnovsku. Kde vám chutná nejlépe? Hlasujte v anketě

Rychnovsko
Michaela Kuklová
Herečka Michaela Kuklová oslavila v dubnu šestapadesáté narozeniny, na svůj věk ale rozhodně nevypadá. Možná je to i dobrými geny zděděnými po mamince. Ta totiž v osmdesáti letech ještě před pár týdny běhala v Římě na podpatcích a vypadala skvěle. Do Říma se s Michaelou a její maminkou vypravil i Míšin syn Roman. Jaký spolu mají vztah? A proč se o herečce říká, že je "psí anděl"?
5 fotografií

Michaela Kuklová: Maminka běhá v osmdesáti na podpatcích, je plná energie

Společnost
Barbora Špotáková.
Tři roky nazpět v Baťově městě ovládla svůj první zdejší závod. Ve středu do tamějších končin zavítala znovu, už coby místopředsedkyně Českého atletického svazu. „Dlouho mi trvalo, než jsem se tady poprvé objevila. K vítězství jsem ze sebe musela vyškrábnout pořádný výkon,“ vzpomíná Barbora Špotáková, olympijská šampionka z Pekingu a držitelka 11 cenných kovů z velkých akcí před víkendovým startem republikového šampionátu.

Ve Zlíně sbírala kešky, navštívila ZOO. Špotáková o nové roli i svém rekordu

Ostatní sporty
Kopřiva má schopnost odvodňovat organismus a díky tomu pročišťuje tělo a zbavuje organismus toxinů.
Její sběr a užívání jsou hitem hlavně na začátku jara. Kopřiva totiž patří mezi první léčivé rostliny, které mohou lidé po konci zimy sbírat. To ovšem neznamená, že jindy by kopřivy člověku neprospívaly. Jedním z jejich úžasných účinků je schopnost odvodňovat organismus. Díky tomu kopřivy mimo jiné pročišťují tělo a zbavují je toxinů. Pití kopřivového čaje také pomáhá lymfatickému systému.

Každý se jí vyhýbá, přitom dokáže odvodnit a detoxikovat tělo. Podpoří i lymfu

Zdraví
Lucrezie Borgiová bývá považována za jednu z nejvýraznějších ženských postav renesance. Proslula svou krásou. Předpokládá se, že malíř Bartolomeo Veneto zachytil na svém portrétu z roku 1520 právě tehdy již zesnulou Lucrezii.
Vzniklo o ní nespočet knih a filmů, inspirovala velikány výtvarného umění k vytvoření slavných portrétů. Šlechtična a dcera papeže Lucrezie Borgiová z mocného italského rodu je jednou z nejslavnějších postav renesance. Pověstná se stala nejen svou krásou a třemi manželstvími, ale především údajnou účastí na několika vraždách - prý byla zapálenou travičkou, která dokonce vyvinula svůj vlastní jed. Jenže ze zločinů je tato žena možná osočována neprávem a zvěsti o její zákeřnosti jsou mýtus. 
13 fotografií

Zákeřná travička, či očerňovaná oběť? S Lucrezií Borgiovou bylo možná vše jinak

Historie
Juniorka Radana Lapáčková ovládla v Ostravě závod na 3000 metrů překážek.     Foto: ČAS/Jan Houska
Tradičně výbornou úroveň mělo společné mistrovství České republiky juniorů a dorostu, jemuž se mezi atlety říká Gigant. Víkend ozdobil například dálkař Uherského Hradiště Petr Meindlschmid, sedmý muž z finále nedávného ME v Římě, který v Ostravě skočil 790 centimetrů. Kvalitní výkony předvedla i výprava kladenských nadějí, která se na Sletiště vrátila se šesti cennými kovy.

Šest medailí z Ostravy. Kladenské atletické mládí získávalo na Gigantu ostruhy

Ostatní sporty
Z výrazu Matěje Krska je znát, že dává do závodu všechno. Ale závod mu nesedl, marodil
/FOTO,VIDEO/ Jsou oporami kladenské atletiky. Tři muži a jedna žena v minulých dnech poznali, jaké to je popasovat se s evropskou konkurencí. Matěj Krsek, Vít Hlaváč, Tadeáš Procházka a Nikola Pöschlová závodili na Olympijském stadionu v Římě. Každý s jinými ambicemi a jinými výsledky. Někomu se dařilo, jiného postihla smůla. Takový je sport.
4 fotografie

Jak si Kladeňáci vedli v Římě? Krsek při atletickém šampionátu doplatil na nemoc

Ostatní sporty
Nalezené stříbrné mince ve městě Wettin v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko.
Váček se stříbrnými mincemi nalezený v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko je vítaným přínosem pro poznání tamní historie. Archeologové zjistili, že peníze, které pravděpodobně patřily někdejšímu starostovi, byly v zemi ukryté od 17. století. Sbírka navíc obsahovala regionální i zahraniční platidla, dokonce některá vzácná. I proto odhadují dnešní hodnotu na více než dvanáct milionů korun.
4 fotografie

Poklad v Německu: Šli do práce na stavbu, vykopali váček za miliony korun

Objevy