ŠTÍTEK: riziko

Padlé a nemocné stromy lákají kůrovce. Ilustrační foto.
Jince – V současnosti je vzhledem k aktuální situaci v některých oblastech České republiky téma kůrovce a boje s ním velmi diskutované. Náchylnost lesů k napadení kůrovcem podle odborníků způsobuje kombinace několika faktorů, a to především stoupajících průměrných ročních teplot, klesání ročního úhrnu srážek, dlouhodobá sucha a pak následné přívalové deště, které vyschlá půda není schopná přijmout. Důkazem toho byly také nedávné náhlé povodně, které vyplavily několik vesnic na Příbramsku. Při nich se z lesa po silných deštích valily po silnicích, koryty potoků a vybagrovaných struh přímo do obcí masy vody.

Nebezpečí je stále vysoké, říká o kůrovci ředitel VLS

Příbramsko
Petr Fiala, předseda ODS
Vláda Andreje Babiše (ANO), která přišla Sněmovnu požádat o vyslovení důvěry, představuje politické nebezpečí a politickou neznámou. Uvedl to dnes předseda ODS Petr Fiala. Poukazoval na to, že nejsou známy podmínky, za nichž bude vládu podporovat KSČM. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že KSČM bude mít na menšinovou vládu ANO a ČSSD větší vliv než "jednorázově použitá sociální demokracie". 
30 fotografií

Babišova vláda představuje politické nebezpečí, soudí Fiala

Česko
Koupání, ilustrační foto.
Příbramsko – Začaly letní prázdniny, které si po celé dva měsíce užívají hlavně děti. Ovšem kromě očekávaných dobrodružství, letních lásek a pohody na ně může čekat mnoho nebezpečí a úrazů. To se ostatně týká i dospělých, kteří v těchto měsících vyrazí na dovolenou, ať už sami nebo s rodinou.

Prázdniny skýtají mnoho nebezpečí pro děti i dospělé

Příbramsko
Ilustrační foto
V jižních a východních Čechách a na jihovýchodě středních Čech a na Vysočině se dnes odpoledne vyskytnou silné bouřky. Večer se pak objeví na Moravě a ve Slezsku. V noci na pátek bouřková činnost ustane. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mimo to trvá zejména na jižní Moravě a v Praze v důsledku déletrvajícího teplého a suchého počasí nebezpečí požárů.

Jih a východ Čech zasáhnou odpoledne silné deště, večer Moravu

Česko
Ilustrační foto
Severní Čechy, ČR - Východní polovinu Česka zasáhl v pondělí silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V Čechách zesílí vítr jen dočasně dopoledne při přechodu studené fronty. Vzhledem k přetrvávajícímu teplu a suchu hrozí ale v celé republice nebezpečí požárů, největší riziko je v Praze a na jihu Moravy.
9 fotografií

Česko v pondělí zasáhne silný vítr. Meteorologové varují i před požáry

Žatecko a Lounsko
Pálení čarodějnic. Ilustrační foto.
Na základě výstrahy ČHMÚ před zvýšeným nebezpečím požárů platí až do odvolání na území hlavního města Prahy tzv. doba zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Riziková místa a činnosti, které jsou na nich zakázány, včetně rozdělávání ohně, určuje Nařízení hl. m. Prahy, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. 
48 fotografií

Na rizikových místech v Praze je až do odvolání zakázáno rozdělávání ohňů

Z okolí
Při jednom setkání nad komunitním plánem jeho účastníci diskutovali na téma kyberšikana.
Prachatice - Seminář o nebezpečích virtuálního světa (kyberkriminalitě), kterého se zúčastnili nejen senioři, se nesl v duchu toho, co dnešní mladí lidé považují za zcela běžné a všední - používání chytré elektroniky, hraní on-line her či život na sociálních sítích.

O kyberprostoru nejen pro seniory

Prachaticko
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Převracel nábytek, rozbil televizi a neustále na mě křičel. Tak si stěžovala policistům matka na svého dvacetiletého syna v menší obci na Hodonínsku. „Pod vlivem alkoholu se údajně hrubě choval ke své matce a slovně ji napadal. To vše se odehrálo v přítomnosti jeho dvou nezletilých sourozenců,“ připomněl případ z minulého týdne hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Rodiče v nebezpečí: pod vlivem alkoholu na ně zaútočily i vlastní děti

Zločiny a soudy
Vlk. Ilustrační foto
Liberecký kraj – Že se vlci vracejí do České republiky, už není novinkou. Celé smečky sem putují lesy z Německa. Odborníci se nyní snaží lidi na běžné setkávání s vlky připravit díky přeshraniční spolupráci organizací, které sdílejí své zkušenosti. Podle nich vlk není tak nebezpečný, jak se může zdát.
4 fotografie

Vlkům se u nás zalíbilo. Lidé z nich nemusejí mít strach

Liberecko
Ilustrační foto
Rokytnice nad Rokytnou - Pořadatelé běhu Rokytná Run závod odložili. Důvodem byl silný vítr, který na den sportovního podniku předpověděli meteorologové. Vyhlásili první stupeň nebezpečí, poryvy větru v neděli dosahovaly rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Rokytná Run‎ se kvůli počasí odkládá

Ostatní sporty
U ZŠ Bratři Venclíkovi se propadl strop protiatomového krytu.
Na pozemku ZŠ Bratří Venclíků na Černém Mostě se propadl strop protiatomového krytu. Na místo přijeli strážníci, policisté a psovodi, kteří zjišťovali, jestli se zde nenacházeli nějaké osoby. Psi nakonec žádnou osobu v prostoru nenašli. Zatím se ukazuje, že kryt v ulici Bratří Venclíků nebyl veden v seznamu krytů na území Prahy 14 a není jisté, zda o něm škola věděla. 
3 fotografie

Na Černém Mostě se propadl strop protiatomového krytu. Věděl o něm někdo?

Zločiny a soudy