ŠTÍTEK: riziko

Dvaadevadesátiletá Jaroslava Doležalová s Astrid Herbisonn, dcerou židovské holčičky, kterou za druhé světové války ukrývala před nacisty.
Žďár nad Sázavou – V „zámecké“ bazilice se v pátek ve 14 hodin uskuteční poslední rozloučení s Jaroslavou Doležalovou, která před měsícem převzala čestné občanství Žďáru. Třiadevadesátiletá dáma, která za války ukrývala pětiletou židovskou holčičku Jarmilku Wilhelmovou, aby ji uchránila před transportem do koncentračního tábora, tak již nestihne zavítat do Izraele, kam se v březnu chystala.
29 fotografií

Zesnula Jaroslava Doležalová, která za války zachránila malou holčičku

Žďársko
Rakovnické volejbalistky porazily ve finálové skupině krajského přeboru I. třídy Benátky nad Jizerou 3:0 a 3:1.
Rakovník – Tohle nikdo nečekal! Volejbalistky VK Rakovník po parádním výkonu přejely suverénního lídra finálové skupiny krajského přeboru I. třídy – Benátky 3:0 a 3:1 na sety a rázem se dostaly do boje o první místo. Na svého víkendového soka sice stále ztrácí 9 bodů, na druhou stranu ale mají dva duely k dobru.
47 fotografií

Volejbalistky zničily lídra!

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Havlíčkův Brod - Majetek v hodnotě tří milionů korun se díky včasnému zásahu podařilo zachránit hasičům v Havlíčkově Brodě. Požár v jednom z bytů v Domě s pečovatelskou službou Na Výšině zavinila neuhašená svíčka. Od ní postupně chytla pohovka a další vybavení bytu. K požáru došlo v pondělí 19. února.

Požár v domě s pečovatelskou službou způsobila zapálená svíčka

Požáry
Ilustrační foto
Ve švýcarském kantonu Valais zavalila padající lavina desítku turistů. Dva z nich jsou zranění, osm jich vyvázlo. Policie přitom původně hlásila, že jsou mrtví. Podobný osud potkal v neděli dopoledne i dva polské horolezce na Slovensku ve Vysokých Tatrách. Třicetiletá žena skončila v nemocnici, muže ve věku 35 let se nepodařilo zachránit.

Ve Švýcarsku lavina zranila dva lidi, v Tatrách zabila polského horolezce

Svět
Ilustrační foto.
Chůze po namrzlých chodnících si žádá maximální obezřetnost, stačí neopatrný pohyb, kluzká podrážka a úraz je na světě. Jak bezpečně chodit na ledovce, poradila primářka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí Michaela Tomanová. Zdůraznila, že chůze na zledovatělém povrchu je především otázkou biomechaniky lidského těla. 
10 fotografií

Na ledovce ruce z kapes, radí lékařka

Česko
Sucho. Ilustrační snímek.
Královéhradecký kraj - Kraj chce zmírnit dopady lidské činnosti na krajinu a lépe připravit obyvatele na nebezpečí povodní, velkého sucha i dalších extrémních klimatických jevů.

Klimatické jevy jako téma do škol

Rychnovsko
Otto Chaloupka
Hodonín - Otto Chaloupka, kterému unikla prezidentská kandidatura na poslední chvíli, se rozhodl jet do Hodonína tři sta kilometrů, aby tady hlasoval pro Jiřího Drahoše.

Chaloupka: Ruským otrokem? Ne

Hodonínsko
Fotbalisté Příbrami předvedli dobrý výkon i mladíci bojovali, ale na České Budějovice to nestačilo.
České Budějovice – Fotbalisté 1. FK Příbram absolvovali své čtvrté střetnutí v zimní přípravně. Po remízách s Vyšehradem, rakouským Riedem a vítězství nad Dobrovicemi tentokrát svěřenci trenéra Josefa Csaplára zavítali do Českých Budějovic. V souboji s konkurentem z druhé nejvyšší fotbalové soutěž sice předvedli dobrý výkon, ale nakonec odešli po výsledku 1:2 jako poražení.
4 fotografie

První porážka! Fotbalisté Příbrami nestačili na České Budějovice

Fotbal
Ilustrační foto
Za naprosto ostudný označilo sdružení českých dopravců Česmad Bohemia přístup tuzemské státní správy k zimní údržbě českých dálnic i komunikací nižších tříd. Dopravci tak reagovali na dopravní kalamitu z minulého týdne, kdy deset centimetrů meteorology předem avizovaného sněhu ochromilo na 29 hodin dálnici D1 a bylo přímou příčinou stovek dopravních nehod na území celé České republiky. 
22 fotografií

Dopravci se zlobí na silničáře. Stát musí změnit přístup k zimní údržbě, varují

Ekonomika
Vlašim v přípravě prohrála s Duklou Praha 1:2.
Vlašim – Ani na druhého ligistu nestačili v zimní přípravě fotbalisté druholigové Vlašimi, když po porážce s Teplicemi 0:2, padli ve středečním odpoledni s Duklou Praha. Zápas sehráli na umělé trávě ve Vlašimi v rámci soustředění v Kácově.

Vlašim padla i s druhým ligistou

Fotbal