ŠTÍTEK: romové

Starosta Vsetína Čunek se v kauze s Romy obrátí k Evropskému soudu pro lidská práva; tisková konference; MěÚ Vsetín; úterý18. června 2024
Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Představitelé valašské metropole nesouhlasí s rozhodnutími Ústavního soudu (ÚS), který odmítl většinu stížností podaných městem ve sporech o odškodnění pro romské rodiny. V úterý 18. června to novinářům na vsetínské radnici řekl starosta města Jiří Čunek.
5 fotografií

Čunek: V kauze vystěhování Romů se obrátíme k Evropskému soudu pro lidská práva

Valašsko
Z jednání Romů a Ukrajinců u kulatého stolu v Rytířském sále Vlašského dvora v Kutné Hoře.
/FOTO, VIDEO/ Jednání u kulatého stolu, kterého se kromě starosty města Lukáše Seiferta a zmocněnkyně pro romskou menšinu Lucie Fukové zúčastnili zástupci policie a také místní romské a ukrajinské komunity, se uskutečnilo v Rytířském sále Vlašského dvora v Kutné Hoře. Cílem setkání bylo uklidnit napjatou situaci po nedávném konfliktu mezi dvěma muži, který vyvrcholil až v demonstraci Romů na Palackého náměstí s průvodem na Masarykovu ulici.
3 fotografie

Vzájemné pochopení a dialog: Romové a Ukrajinci zasedli spolu ke kulatému stolu

Kutnohorsko
Zastupitelstvo brněnských Černovic. Starší ilustrační foto.
/VIDEO/ Starostka brněnských Černovic Petra Quittová rezignovat nebude. Prohlásila to na pondělním zasedání černovického zastupitelstva. Hlasy požadující její odstoupení zněly v souvislosti s údajně diskriminačními výroky proti romské rodině, které pronesla na březnovém zastupitelstvu. Odstoupení v minulých dnech požadovali členové Romské rady v Brně.

Zbavení se Romů: starostka Černovic ustála kontroverzní výrok, rezignaci odmítla

Brněnsko
Léto 2013. Chátrající Škodova ulice v Přerově jako zázemí pro bezdomovce a obří smetiště.
Kdysi obávané romské ghetto ve Škodově ulici u nádraží se na seznam ostud Přerova dostalo díky čtenářům, kteří se zajímali o další osud této lokality. Ve zchátralých domech po železničářích v „ulici hrůzy“, jak ji místní nazývali, žily ještě před patnácti lety desítky romských rodin. I když byly v roce 2017 zchátralé budovy zbourány, má tato čtvrť dodnes nálepku vyloučené lokality.
95 fotografií

Ostuda Přerova, 6. díl: Bývalé romské ghetto ve Škodově ulici

Přerovsko
Prezidentská debata Deníku.cz v Kladně
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V rámci debaty Petra Pavla s Kladeňáky, kterou pořádal Deník ve středu 6. března ve velkém sále Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně, dostal prezident i otázku na integraci Romů na Kladně. V odpovědi vzpomínal na svou docházku do jedné z kladenských škol, kterou navštěvovala i velká čast romských dětí. Jak uvedla Jana Odvárková z Člověka v tísni, od té doby je tento problém v Kladně prakticky stejný, jen je skrytý.
38 fotografií

V debatě na Kladně se řešila situace Romů. Prezident vzpomínal na dětství s nimi

Kladensko
Bývalá sociální ubytovna v Tovární ulici je jednou z ostud města Přerova.
Vybrat největší ostudu Přerova a pojmenovat tak nejpalčivější problém, který trápí naše město, jste mohli v minulých týdnech prostřednictvím hlasování na webu Přerovského deníku. Mezi pětici ostud, které obyvatele města nejvíce trápí, se probojovala také sociální ubytovna v Tovární ulici v Přerově - tomuto tématu se bude věnovat čtvrtý díl našeho seriálu. Problémovými lokalitami v Přerově se budeme zabývat i nadále a rádi je rozšíříme o vaše tipy. Pokud máte námět na další ostudná či zanedbaná místa, zašlete svůj tip na e-mail: petra.polakova-uvirova@denik.cz
27 fotografií

Ostudy Přerova, 4. díl: Bývalá sociální ubytovna v Tovární ulici

Přerovsko
V anketě o největší ostudu Přerova na celé čáře zvítězilo ghetto v Kojetínské ulici.
Vybrat největší ostudu Přerova a pojmenovat tak nejpalčivější problém, který trápí naše město, jste mohli v uplynulých dnech prostřednictvím hlasování na webu Přerovského deníku. V anketě zvítězilo s nejvyšším počtem 1091 hlasů ghetto v Kojetínské ulici. Právě tomuto tématu bude věnován první díl našeho seriálu. Problémovým lokalitám v Přerově se budeme věnovat i nadále a rádi je rozšíříme i o vaše tipy. Pokud máte námět na další ostudná či zanedbaná místa, zašlete svůj tip na e-mail: petra.polakova-uvirova@denik.cz
40 fotografií

Ostudy Přerova, 1. díl: Ghetto v Kojetínské ulici

Přerovsko
Pietní shromáždění u Janáčková divadla v Brně k uctění památky pobodaného romského mladíka. Červen 2023.
Červnový konflikt u Brněnské přehrady, při kterém zemřel romský mladík, spustil napětí mezi romskou a ukrajinskou komunitou na jihu Moravy i v celé republice. Hned po incidentu vyvolala událost u části Romů rozhořčení i sérii demonstrací. Otevřela ale také otázka etnického vyčlenění ve školách. Problému se teď chce detailněji věnovat i starosta městské části Brno-sever Martin Maleček.

Smrt Roma u přehrady v Brně? Starosta otevírá téma etnického vyčlenění ve škole

Brněnsko
Jiří Čunek.
Když v říjnu roku 2006 vystěhovala vsetínská radnice v čele s Jiřím Čunkem romské rodiny z vybydleného pavlačového domu v centru města, mluvila o tom celá Česká republika. V tisku, rozhlase, televizi, v parlamentu i v hospodách se diskutovalo o tom, zda tento radikální krok byl nebo nebyl morální, legitimní. Čunek je i po prohraném soudu Vsetína a s odstupem 17 let přesvědčen, že jednal správně.

Jiří Čunek 17 let po vystěhování Romů, které musel odškodnit: Byl to dobrý krok

Valašsko
Svědek zachytil demonstraci před rýmařovskou radnicí, kterou svolali příbuzní a přátelé zraněného mladíka v neděli 15. října 2023
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Konflikt sotva dospělých mladíků v Rýmařově skončil 13. října vážným zraněním. Šlo o potyčku vrstevníků jeden na jednoho. Nebýt toho, že zranění utrpěl Rom a způsobil mu ho Ukrajinec, asi by nikoho nenapadlo pořádat kvůli tomu demonstraci na náměstí před rýmařovskou radnicí. Emoce v romské komunitě rozvířila fáma, že čtyři Ukrajinci zranili Roma v přesile a že cizinec - útočník - byl válečný veterán.
10 fotografií

Konflikt dvou mladíků v Rýmařově provázely fámy o přesilovce Ukrajinců

Bruntálsko
Azylový dům pro bezdomovce má vyrůst v Kojetínské ulici v Přerově - v těsném sousedství romského ghetta.
Squaty v opuštěných budovách u nádraží, bezdomovci, houfně posedávající před nákupními centry nebo na lavičkách v parku. Problém, který dlouhodobě trápí Přerov, možná už brzy vyřeší stavba nového azylového domu pro lidi bez přístřeší. Charita je o krůček blíže jeho realizaci. Nepříliš nadšeně se ale na projekt dívají lidé z chátrajících domů obývaných Romy, v jejichž sousedství mají kontejnerový "azylák" postavit.
16 fotografií

Nový azylový dům má příslib velké dotace. Co na to Romové ze sousedství

Olomoucko
Romský klavírista Tomáš Kačo
Životní příběh světově uznávaného klavíristy Tomáše Kača je známý: vyrůstal v novojičínském činžáku s dalšími jedenácti sourozenci a hrál tam na rozbité pianino. Postupně prošel tamější základní uměleckou školou, ostravskou konzervatoří a pražskou HAMU. Díky profesorce Noemi Zárubové a několika nadacím absolvoval i na proslulé Berklee College of Music v Bostonu. Žije v Los Angeles, vyprodává koncerty v Evropě i Americe. V hraní i komponování spojuje klasiku, jazz, romskou hudbu i české písničky. Koncem září uspořádal velký koncert v Jízdárně Pražského hradu. Aby poděkoval těm, co mu pomohli, a inspiroval ty, které jeho cesta teprve čeká.
7 fotografií

Hudbou jde bojovat proti rasismu, říká oceněný romský klavírista Tomáš Kačo

Hudba
Azylový dům pro bezdomovce má vyrůst v Kojetínské ulici v Přerově - v těsném sousedství romského ghetta.
Squaty v opuštěných budovách u nádraží, bezdomovci, houfně posedávající před nákupními centry nebo na lavičkách v parku. Problém, který dlouhodobě trápí Přerov, možná už brzy vyřeší stavba nového azylového domu pro lidi bez přístřeší. Charita je o krůček blíže jeho realizaci - podařilo se jí totiž získat předběžný příslib dotace, bez níž se stavba zařízení neobejde. Nijak nadšeně se ale na projekt dívají lidé z chátrajících domů obývaných Romy, v jejichž sousedství mají kontejnerový "azylák" postavit.
16 fotografií

Azylový dům v Přerově má příslib velké dotace. Co na to Romové z Kojetínské

Přerovsko