ŠTÍTEK: Ruské impérium

Rekonstrukce bitvy z roku 1805 mezi francouzskými Napoleonovými vojsky a vojáky Ruského impéria a Rakouského císařství, kteří bránili hrad Veveří.
Brno /REPORTÁŽ/ – Ozve se ohlušující rána. Někteří lidé leknutím nadskočí, jiní se otáčejí a hledají zdroj neobvyklého hluku. „To byla rána jako z děla," říká Brňanka Klára Maršíková a bere do náručí syna, který má slzy na krajíčku. Manžel ukáže rukou směrem do podhradí. „Vždyť to taky bylo dělo," odpovídá jí s úsměvem. Málokdo z početného davu návštěvníků tuší, že podobně hlasitých ran uslyší na stráni pod hradem Veveří ještě stovky. Ve dvě hodiny odpoledne zazní fanfára a hrad se rázem vrací o dvě století zpět. Do dob Napoleonských válek.
19 fotografií

Napoleonské vojsko Veveří nedobylo. Nepomohlo ani nejlepší dělostřelectvo

Brněnsko
Chór Uralských Kozaků.
Břeclav - Břeclavské kino Koruna hostí ve středu 11. března galakoncert Choru uralských kozaků Andrej Scholuch. Diváci se tak mohou těšit na tradiční tanec a zpěv kozáků v mladistvé formaci. Tři výherci soutěže Břeclavského deníku Rovnost a týdeníku Nový život se i s doprovodem mohou na tento koncert podívat zdarma.
4 fotografie

Kozácí zaduní v Koruně. Uvidí je i čtenáři

Břeclavsko