ŠTÍTEK: RWE

Místo zpracování zemního plynu. Ilustrační snímek
České zásobníky plynu byly ke konci března zaplněné z téměř šedesáti procent. Tento stav může být jedním z faktorů, který bude tlačit na ceny plynu směrem dolů. Odborníci proto očekávají, že plyn v příštích měsících ještě zlevní. Na druhou stranu varovali, že se v dohledné době nevrátí na úroveň roku 2021, kdy tato surovina začala překotně zdražovat.

České zásobníky plynu jsou z poloviny plné. Pomůže ho to zlevnit

Energie
Německá policie zasahující proti aktivistům protestujícím proti těžbě uhlí v Porýní zadržela 17. ledna 2023 klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou (uprostřed)
Německá policie zasahující proti aktivistům protestujícím proti těžbě uhlí v Porýní zadržela Gretu Thunbergovou, uvedla agentura Reuters. Během odpoledne se tato Švédka se skupinou několika desítek dalších demonstrantů dostala k okraji povrchového dolu Garzweiler, kam je z bezpečnostních důvodů vstup zakázaný. Úterní protest souvisel s vyklizením nedaleké vísky Lützerath, kterou čeká demolice kvůli dobývání uhlí.

Aktivisté protestovali proti těžbě u Lützerathu. Policie zadržela i Thunbergovou

Státy EU
Plynovod, kompresorová stanice - ilustrační foto
Evropská komise (EK) kvůli podezření ze zneužívání dominantní pozice na trhu provedla kontroly v několika společnostech v Německu, které se věnují dodávkám, transportu a skladování zemního plynu. Konkrétní firmy komise v dnes zveřejněném prohlášení neuvedla, podle německých médií se ale razie týkaly mimo jiné společností E.ON Ruhrgas, RWE a Gazprom. Portál deníku Der Tagesspiegel napsal, že v hledáčku byly i kanceláře RWE v České republice. ČTK se snaží informaci ověřit.

Razie v plynárenských společnostech: EK měla kontrolovat i kanceláře RWE v Česku

Česko a EU
Bývalý šéf společnosti Pražská plynárenská Pavel Janeček.
Bývalý šéf společnosti Pražská plynárenská Pavel Janeček spolu s dalšími experty z platformy Energie není luxusní zboží je přesvědčen, že vláda musí být v současné energetické krizi daleko aktivnější, například tlačit na dlouhodobé smlouvy s Gazpromem, odkoupení zásobníků plynu a hlavně na fixaci cen energií.

Stát musí zafixovat ceny energií, říká energetický expert Pavel Janeček

Ekonomika
Smrticí předzahrádka...
Šéfka SPÖ Pamela Rendi-Wagnerová navrhla posílit vzhledem k růstu počtu nakažených a nové variantě Omikron chuť občanů na třetí vakcínu bonusem 500 eur na zboží a služby podniků sídlících v Rakousku, hlavně v branžích turistiky, gastronomie, kultury, služeb blízkých tělu či fitek.

Od sousedů: příspěvek 500 eur za třetí vakcínu?

Táborsko
Evangelický kostel v Třanovicích. Foto: M. Kotajný
Redakce Deníku postupně navštěvuje starosty měst a obcí na Frýdecko-Místecku, aby zjistila, jak se v nich lidem žije. Starosta Třanovic Jiří Tomiczek v rozhovoru mluví o tom, že obec má štěstí na lidi, kteří od počátku stáli v jejím vedení a vždy jim šlo o společnou věc. Mluví také o tom, že v obci jsou hned dva kostely, škola pro obnovu venkova či podnikatelský inkubátor, ve kterém působí řada úspěšných firem.
39 fotografií

Jsme obcí, kde práce převažuje nad slovy či řečmi, říká starosta Třanovic

Frýdecko-Místecko
Areál MND v Lužicích den po ničivém tornádu.
Jihomoravská oblast Podluží zasažená tornádem je známá spíše díky vínu a folkloru, ale těží se tam i ropa a skladuje zemní plyn. Přezdívá se jí tak moravský Texas. Síla živlu zničila technologické zázemí společnosti Moravské naftové doly (MND) v Lužicích, jižněji pak minula středisko nad obřím podzemním zásobníkem plynu v Tvrdonicích jen o pár set metrů. 
28 fotografií

Těžba ropy je proti živlům chráněná, zní z moravského Texasu. I proti tornádu

Ekonomika
Německá společnost innogy
Tradiční dodavatel energií innogy bude i nadále pokračovat na českém trhu. Což potvrdila i Evropská komise. Vyplývá to z podmínek, se kterými dnes schválila rozsáhlou výměnu aktiv mezi energetickými koncerny RWE a E.ON. Právě rozhodnutí komise garantuje, že jeden z nejsilnějších hráčů na českém energetickém trhu, který obsluhuje 1,6 milionu zákazníků, bude dál pod značkou innogy dodávat zemní plyn, elektřinu, teplo a další služby stejně jako dosud.
4 fotografie

E.ON kupuje část innogy. Ta bude nadále působit na českém trhu

Ekonomika
Německá společnost innogy
Největší dodavatel zemního plynu innogy odejde z českého trhu, napsaly Hospodářské noviny. Podle deníku se tak děje z důvodu nových evropských pravidel na ochranu hospodářské soutěže, a to kvůli obchodu mezi mateřskou firmou RWE a další německou společností E.ON. Firma to však odmítá a tvrdí, že pro zákazníky se nic nezmění a rozhodně z českého trhu neodchází.

Konec innogy v Česku kvůli obchodu s firmou E.ON? Neodcházíme, tvrdí společnost

Ekonomika
Německá společnost innogy
Německá energetická společnost innogy prodá svůj podíl 50,04 procenta v českém distributorovi plynu innogy Grid Holding firmě RWE. Innogy to oznámila v německém Essenu. Cenu firmy nezveřejnily. Druhým akcionářem innogy Grid Holding je australská investiční společnost Macquarie, která ve skupině vlastní zbývající podíl 49,96 procenta.

Innogy prodá firmě RWE podíl v největším českém distributorovi plynu

Ekonomika
Hasiči zasahovali u sloupu vysokého napětí. Létaly z něj jiskry.
Štítary - Modré světlo a jiskření na sloupu vysokého napětí nahlásili obyvatelé Štítar u Kolína ve středu 24. října večer těsně před devátou hodinou, řekl Petr Svoboda, mluvčí středočeských hasičů. Podle něj hasiči na místě čekali na příjezd pohotovostní služby RWE, aby odpojili napětí a zásah bylo možné provést.

Hasiči zasahovali u sloupu vysokého napětí. Létaly z něj jiskry

Požáry
Na Skalce znovu přibyly zničené patníky
Kutná Hora - Křižovatka na Skalce patří díky uzavřenému malínskému nadjezdu k velmi vytíženým dopravním uzlům. Řidiči ji totiž využívají jako jednu z objízdných tras, přičemž zejména v ranních dopravních špičkách se zde tvoří dlouhé kolony končící často až těsně pod Kaňkem.
3 fotografie

Na Skalce znovu přibyly zničené patníky

Kutnohorsko
Podpisem přejímáte veškeré právní důsledky.
Třebíčsko - Nezvaní prodejci energií vymýšlejí nové a nové finty, jak přimět zejména starší a bezbranné obyvatele vesnic k podepsání smlouvy. Většina obcí a měst sice vydala zákaz podomního prodeje, obchodníci s energiemi jej ale dvakrát nerespektují. Čerstvou zkušenost s nimi mají v Okříškách. 

Podvodníci s energiemi jsou neodbytní. Mají novou fintu

Třebíčsko
RWE
Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Německá energetická společnost RWE vykázala za loňský rok čistou ztrátu 5,7 miliardy eur (154 miliard Kč) kvůli rozsáhlým odpisům. Firma působí rovněž v České republice.

RWE odepisovala. Především v Německu

Ekonomika
Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ.
Energetická firma ČEZ by se mohla rozdělit na části kvůli protichůdným postojům akcionářů, z nichž největší je ministerstvo financí. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš to uvedl v dnešních Lidových novinách (LN). Blíže rozdělení nepopsal. Jako příklad ale uvedl německé firmy RWE či E.ON, kde je má stát v jedné části společnosti menší podíl a druhá část je pouze státní. Vláda tak nemusí při rozhodování třeba o jaderných elektrárnách přihlížet k minoritním akcionářům.

ČEZ by se mohl podle ředitele Beneše rozdělit

Ekonomika
Z dosavadních dat je jasné, že letošní leden patří k výrazně chladnějším
Velké mrazy znamenají větší zátěž i pro plynaře. Aby zajistili bezproblémové dodávky, navýšili v těchto dnech počet preventivních kontrol na regulačních a předávacích stanicích a zvýšili počet lidí na pohotovostním dispečinku. Upozornila na to společnost innogy (bývalé RWE), která je největším tuzemským dodavatelem plynu pro 2,3 milionu zákazníků. Spotřeba plynu nyní roste o 15 až 20 procent.
3 fotografie

Kvůli kontrolám se prokopáváme i závějemi, popisují plynaři

Ekonomika
Ilustrační foto
Bílina -  Letos bude město Bílina hospodařit s osmdesátimilionovým schodkem. Schválený rozpočet totiž zahrnuje velké investice, které jsou zapotřebí a pomohou k rozvoji města. "Letos jsou v plánu hned čtyři mnohamilionové investiční akce a další, u kterých se náklady vyšplhají také do milionů. Na většinu z nich přitom není možnost získat dotace, takže je musí uhradit město," uvedla místostarostka Zuzana Bařtipánová.

Do oprav náměstí dají v Bílině 25 milionů

Teplicko
Ilustrační foto.
Klatovy – Tři zásahy si na své konto připsali na Štědrý den hasiči na Klatovsku. Celkem v Plzeňském kraji zasahovali dvanáctkrát. „Od roku 2004 se počet vánočních výjezdů jednotek požární ochrany v Plzeňském kraji pohybuje kolem jedné desítky, s výjimkou roku 2010, kdy bylo událostí dvojnásobek. Letošní Štědrý den tak lehce překročil průměr," informovala krajská mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Na Štědrý den vyjížděli hasiči na Klatovsku třikrát

Klatovsko