ŠTÍTEK: Ryanair

Letiště Praha. Ilustrační foto.
Na Letišti Praha už všichni letečtí dopravci, kterých se dotkl páteční celosvětový výpadek odbavovacího systému GoNow, fungují ve standardním režimu. V sobotu ráno to oznámila ředitelka komunikace pražského letiště Eva Krejčí. Cestující nicméně upozorňuje, aby sledovali svůj let na webu s přehledem letů. V běžném režimu už některé společnosti fungovaly v pátek večer, kdy odbavovací systém postupně nabíhal. V pátek bylo na Letišti Václava Havla Praha zrušeno 12 příletů a 13 odletů, zpoždění mělo 83 příletů a 113 odletů.

Letečtí dopravci na Letišti Praha po pátečním výpadku už standardně fungují

Česko
Pardubické letiště přivítalo novou linku. Z Pardubic začala létat pravidelná linka do Španělska.
Letní sezona v Pardubicích startuje. Nízkonákladová letecká společnost Ryanair rozšířila nabídku letů z Pardubic. Nová destinace přitahuje turisty. První cestující tento týden už vyzkoušeli novou pravidelnou linku do španělské Girony. Do destinace na severovýchodním pobřeží Španělska, která je nedaleko Barcelony, cestující přepraví dopravce každý čtvrtek a neděli.
15 fotografií

Pardubické letiště zahájilo letní sezonu. První cestující odletěli do Španělska

Pardubicko
Běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič dostal milost. Původně měl zamířit na osm let do vězení.
Bývalý šéfredaktor běloruského opozičního média Nexta Raman Pratasevič, odsouzený tento měsíc na osm let do vězení, byl omilostněn, oznámila dnes státní agentura Belta s odvoláním na novináře samotného. Běloruské bezpečnostní složky zadržely nyní sedmadvacetiletého Prataseviče předloni v květnu společně s jeho tehdejší ruskou partnerkou Sofijí Sapegaovou poté, co donutily v Minsku přistát civilní letoun společnosti Ryanair mířící z Atén do Vilniusu.

Běloruský novinář Pratasevič dostal milost. Původně byl odsouzen na osm let

Státy mimo EU
Běloruský novinář a opoziční aktivista Raman Pratasevič
Běloruský soud ve středu poslal bývalého šéfredaktora opozičního média Nexta Ramana Prataseviče na osm let do vězení. Úřady ho obvinily z řady trestných činů včetně spiknutí s cílem uchvátit moc. Další obžalované v případu - zakladatele Nexty Scjapana Pucilu a bývalého redaktora telegramového kanálu Jana Rudzika podle nezávislého serveru Naša Niva soud v jejich nepřítomnosti poslal za mříže na 20, respektive 19 let.

Únos letadla s novinářem: Běloruský soud poslal Prataseviče na osm let za mříže

Státy mimo EU
Letiště Václava Havla.
Letiště Praha odbavilo za loňský rok 10,73 milionu cestujících, čímž více než dvojnásobně překonalo dva předchozí covidové roky. Oznámil to šéf letiště Jiří Pos. Za celý rok 2021 odbavilo 4,39 milionu cestujících, za rok 2020 pouhých 3,67 milionu. Naopak k rekordnímu roku 2019, kdy branami prošlo 17,8 milionu cestujících, má ještě daleko.
14 fotografií

Letiště loni odbavilo 10,7 milionu cestujících, letos očekává o dva miliony více

Podnikání
Letiště V. Havla. Ilustrační foto.
Letový provoz na pražském letišti letos dál roste nad původní očekávání. Letiště Václava Havla Praha v letních měsících odbavilo 3,85 milionu cestujících, což je asi o třetinu více, než původně předpokládalo. Provoz v létě táhly především lety do dovolenkových destinací a po dlouhé době převažovali Češi. Za celý rok tak letiště očekává, že odbaví celkově kolem 10,5 milionu pasažérů. Novinářům to řekl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.
5 fotografií

Růst nad očekávání: pražské letiště v létě odbavilo skoro čtyři miliony lidí

Podnikání
Silně odmítavé reakce vyvolal dnešní postup běloruských úřadů, které přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku (na snímku), aby mohly zatknout novináře a odpůrce běloruské vlády Ramana Prataseviče.
Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) obvinila vysoce postavené běloruské činitele z podvodu v souvislosti s incidentem, při kterém Bělorusko loni v květnu přinutilo přistát v Minsku letoun společnosti Ryanair mířící z Atén do Vilniusu. Informovala o tom agentura Reuters. Na palubě cestoval také opoziční novinář Raman Pratasevič s jeho tehdejší přítelkyní, které poté běloruské bezpečnostní složky zatkly. Letecký incident a zadržení dvojice odsoudila řada západních zemí, které pak rozšířily sankce proti běloruskému režimu.

Únos Prataseviče: ICAO viní běloruské činitele z podvodu kvůli přistání letadla

Svět
Novak Djokovič pózuje s trofejí po svém loňském triumfu na Australian Open.
Dalo se to očekávat. Kauza nevpuštění Novaka Djokoviče do Austrálie vzbudila nesmírnou pozornost po celém světě. A jak to tak bývá, reakce jsou rozličné. Někdo srbského tenistu hájí, další ho naopak odsuzují. Pochopitelně se okamžitě vyrojila i spousta vtípků – nebývá zvykem, aby sportovní celebrita tohoto kalibru čelila podobně ráznému zacházení, jako Djokovič na letišti v Melbourne.
9 fotografií

Kauza Djokovič hýbe světem: už kolují vtipy a narážky na Federera či Hankse

Tenis
Silně odmítavé reakce vyvolal postup běloruských úřadů, které přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku (na snímku), aby mohly zatknout novináře a odpůrce běloruské vlády Ramana Prataseviče
Běloruský dispečer, který v květnu přiměl k přistání v Minsku letoun společnosti Ryanair s běloruským opozičním novinářem Ramanem Pratasevičem na palubě, utekl do Polska. Polským vyšetřovatelům řekl, že celou operaci řídil důstojník běloruské tajné služby KGB, uvedl list The New York Times (NYT) na svém webu. Informace amerického deníku si podrobně všímají také ruská, polská a nezávislá běloruská média. Běloruské úřady podle státních médií odmítly tvrzení amerického deníku jako dezinformaci; přistát v Minsku se podle nich rozhodl kapitán letadla.

Dispečer popsal vynucené přistání letadla v Minsku: Operaci řídil důstojník KGB

Státy mimo EU
Letiště Václava Havla v Praze: Terminál 1.
Cestování do zahraničí letadly stále provázejí kvůli přetrvávající pandemii přísné podmínky, kterým musí lidé vyhovět. Může to pro ně znamenat stres i nečekanou změnu vyhlídek. Z různých letišť ve světě jsou hlášené případy, kdy je pasažérům odepřen nástup na palubu letadla právě pro nesplnění podmínek souvisejících s opatřeními proti šíření covidu-19. Na pražském Letišti Václava Havla jsou ale podobné incidenty výjimečné.
11 fotografií

Do letadla bez respirátoru? Z přepravy bylo vyloučeno jen několik cestujících

Praha
Letadlo společnosti Ryanair. Ilustrační snímek
Let irské nízkonákladové společnosti Ryanair v sobotu ráno odletěl z francouzského Toulouse do Fezu v Maroku bez 50 cestujících, které bez vysvětlení nechal v odbavovací hale. Cestující přišli na letiště včas, měli platné letenky i doklady, do letadla ale nebyli vpuštěni, informoval dnes list Le Figaro. Ryanair se podle dostupných informací k případu dosud nevyjádřil.
10 fotografií

Čekali marně. Ryanair nechal padesát cestujících v odbavovací hale v Toulouse

Svět
Podcast Evropa pro Čechy
Bělorusku po únosu letadla Ryanair a zatčení novináře Ramana Prataseviče bylo předmětem nejen tvrdé kritiky Evropské unie, ale budou vůči němu vyhlášeny i tvrdé sankce. Další díl pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” s Lubošem Palatou a šéfredaktorkou Euractivu Anetou Zachovou, která byla v Bruselu na summitu EU vám odpoví na mnohé otázky, které se s tím spojují.

Jaké sankce je třeba uvalit na běloruskou diktaturu. Poslechněte si podcast

Česko a EU