ŠTÍTEK: rychlost světla

Požáry ve Zlínském kraji.
Valašsko /HLASUJTE V ANKETĚ/ - Díky větrnému a zároveň velmi teplému počasí, se hasiči ve Zlínském kraji doslova nezastavili. Jen v sobotu do 21. hodiny zasahovali u 39 událostí. "Jednalo se především o odstranění nakloněných stromů, nebo například stromů, které po pádu vytvořily nebezpečnou překážku. Nejhorší byla tato situace na Vsetínsku a Zlínsku," komentoval za krajské hasiče mluvčí Roman Žemlička.
16 fotografií

Silný vítr si ve Zlínském kraji vyžádal téměř čtyřicítku výjezdů hasičů

Valašsko
V sobotu pořádal místní oddíl Copacabana Valachien Gym mezinárodní závody v brazilském jiu jitsu ve sportovní hale Na Lapači.
Vsetín – Třetí kolo desetidílného seriálu v brazilském jiu jitsu připravili na sobotní den sportovci ze vsetínského oddílu Copacabana Valachien Gym. Závod ligy, která je na české, slovenské a polské scéně se po Pardubicích a polském Tychy přesunula do sportovní haly Na Lapači ve Vsetíně.
18 fotografií

OBRAZEM: Domácí borci vybojovali osm medailí

Ostatní sporty
Karolína Plíšková servíruje.
Singapur - Karolína Plíšková každým rokem stoupá výš žebříčkem, ale v jednom ohledu už je nedostižná. Žádná jiná hráčka na okruhu nedokáže dávat tolik es. Není přitom Chorvatem Ivem Karlovičem v sukních, aby nastřílela čtyřicet es v utkání a míče z její rakety létaly rychlostí světla, ale soupeřky ničí přesností. Jako první tenistka dokázala ve dvou sezonách po sobě zahrát více než pět set es.

Plíšková jako první dala dva roky po sobě 500 es. Recept? Žádné klikyháky

Tenis
Světoznámý britský vědec Stephen Hawking.
New York - Ruský miliardář a mecenáš vědeckého výzkumu Jurij Milner a britský fyzik Stephen Hawking dnes v New Yorku ohlásili revoluční projekt mezihvězdných cest sond, které budou schopny dosáhnout nejbližších hvězd během dvacetiletého letu. Předpokladem je, že zařízení poletí jednou pětinou rychlosti světla, což teoreticky umožňuje takzvané solární plachtění. Milner do výzkumu přislíbil vložit 100 milionů dolarů (takřka 2,4 miliardy korun).

Dostat se ke hvězdám. Milner a Hawking ohlásili projekt mezihvězdných letů sond

Svět
Viliam Vatrt s oceněním.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Sněžka, Gerlach ani Mount Everest možná neměří tolik metrů, kolik se píše 
v učebnicích. Nadmořskou výšku totiž v minulosti každý počítal od jiné hladiny moře. Až do chvíle, kdy tým vedený Viliamem Vatrtem z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce (VGHMÚř) spočítal konstantu W0. Pokud se ptáte, k čemu je to dobré, pak odpovědí je několik desítek. Vatrtova konstanta má široké uplatnění v letecké dopravě, geodézii a vojenství. Důkazem jejího významu je, že byla zařazena do souboru základních konstant, jako jsou rychlost světla ve vakuu nebo Newtonova gravitační konstanta.

Newtona z Dobrušky armáda nechce. Proč?

Česko
 Muzeum Madame Tussauds se obohatilo o hrdiny Hvězdných válek.
Slavné muzeum voskových figurín Madame Tussauds v Londýně připravilo zvláštní sekci věnovanou Hvězdným válkám. Od soboty nabídne návštěvníkům 16 voskových figurín hrdinů filmové série, mezi nimiž nechybí princezna Leia, Luke Skywalker a Han Solo. Postavy jsou umístěny do kulis, které připomínají 11 kultovních scén z filmů, které nadchly miliony diváků po celém světě.

Hrdinové Hvězdných válek v muzeu Madame Tussauds

Cestujeme
Cheza je dva vítězné zápasy od titulu
Třinec, Litvínov – Dva kroky od titulu! Litvínovští hokejisté ovládli i druhý zápas na třineckém ledě a rychlostí světla mašírují finálem k titulu. Verva slavila 3:2 a opět ukázala, jak mocnou zbraní jsou přesilové hry, protože využila dvě. Pět ze šesti vstřelených branek Severočechů ve dvou finálových zápasech padlo v početní výhodě.  
68 fotografií

Třinecká ocel se láme! Litvínov vede ve finále už 2:0

Hokej
Fanoušci Vervy si to v Třinci užívají.
Třinec, Litvínov/FOTOGALERIE/ – Dva kroky od titulu! Litvínovští hokejisté ovládli i druhý zápas na třineckém ledě a rychlostí světla mašírují finálem k titulu. Verva slavila 3:2 a opět ukázala, jak mocnou zbraní jsou přesilové hry, protože využila dvě. Pět ze šesti vstřelených branek Severočechů ve dvou finálových zápasech padlo v početní výhodě.
12 fotografií

Třinecká ocel se láme! Litvínov vede ve finále 2:0

Hokej
Alexandra Buršíková
Téměř před každými volbami se na scéně objeví nová strana, která to s námi, voliči, myslí dobře. Naslibuje, že do politiky vnese svěží vítr, zatočí s korupčníky i s kariéristy, nastolí slušnost a zavede pořádek. My těm řečem o nezadluženém a spravedlivém státu s výkonnou veřejnou správou a lepší budoucností pro naše děti uvěříme.

Je tady nová naděje

Názory z regionu
Na snímku zleva Martin Palát, Žaneta Kotková a Marie Jakešová.
Valašské Meziříčí – Život je pohyb aneb naše město žije. Takový podtitul nesla soutěž VALMEZ FOTO 2012, do níž se přihlásilo jednatřicet autorů s pětasedmdesáti snímky. O vítězích rozhodovala šestičlenná porota. Práce jsou vystaveny ve vestibulu meziříčské radnice, kde si je budou moci lidé prohlédnout do konce září.

Soutěž VALMEZ FOTO má vítěze

Valašsko
Útočník Slovácka Marián Kovář (v bílém) při zápase se Spartou
Uherské Hradiště – Ta zpráva se mezi fanoušky 1. FC Slovácko šířila rychlostí světla. „Klub chce prodat Mariána Kováře. Velký zájem o něj má Jablonec." Nakonec se ukázala jako pravdivá. Hradišťský klub se ve čtvrtek se severočeským celkem skutečně dohodl na hráčově přestupu. „Marián Kovář do Jablonce zamíří 1. července 2013. Do té doby bude působit ve svém mateřském klubu," uvedl klub v krátkém prohlášení na webu.

Slovácko prodalo svůj klenot, Marián Kovář zamíří do Jablonce

Fotbal
Ilustrační foto
Čáslav - Informace o stavbě nového obchodního domu Kaufland se po městě rozšířila rychlostí světla. Čáslavské občany ale spíše zmátla, než potěšila. Před několika měsíci se totiž hovořilo o výstavbě supermarketu Tesco. Veškeré dohady uvedl na pravou míru místostarosta Čáslavi Jiří Havlíček.

Konec dohadů: v Čáslavi vyrostou další dva obchodní domy

Středočeský kraj
Kongresové a univerzitní centrum Zlín
Zlín – Nové srdce zlínské kultury Kongresové centrum (KC) je sprostá kopie seníku z jihomoravského Lanžhota. Alespoň to pobaveně tvrdí diskutéři na Facebooku. Na sociální síti se téměř rychlostí světla šíří koláž, na níž je právě KC a chátrající zemědělská stavba.

Kulturní centrum jako seník baví lidi na internetu

Zlínsko
Sigma vs. Baník
Olomouc - Fotbalisté olomoucké Sigmy hrají letos naposledy doma. A bude to zápas jak se patří. Derby proti Baníku Ostrava. Na Andrově stadionu bude v 15. kole Gambrinus ligy plno. Lístky v předprodeji mizely rychlostí světla, pokladník bude mít na Hané v této sezoně poprvé co počítat.

Baník? Protivník číslo jedna, zbrojí kouč Sigmy Psotka

Fotbal
ŠEST CESTUJÍCÍCH.  Nová hra  autora i režiséra Jiřího Havelky zachycuje situace šesti cestujících ve vlaku
Brno - Příběh z počátku nového věku o nové teorii vesmíru, v níž je jedinou konstantou rychlost světla. I tak by se dala charakterizovat nová hra režiséra Jiřího Havelky Indián v ohrožení, kterou ve světové premiéře uvede devátého ledna brněnské HaDivadlo.

Indián v ohrožení aneb hra o teorii relativity

Volný čas