ŠTÍTEK: S'-čchuan

Voliéru obývá osm druhů ptáků z čínské oblasti Sečuán, například argus okatý či morčák šupinatý.
/FOTOGALERIE/ Zoo Praha v sobotu 22. července otevřela novou voliéru u pavilonu Sečuán, stála 12 milionů korun. ČTK to při slavnostním otevření řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Voliéru obývá osm druhů ptáků z čínské oblasti Sečuán, například argus okatý či morčák šupinatý. Slavnostnímu otevření přihlíželo v pražské zoo zhruba 100 návštěvníků.
56 fotografií

Zoo Praha otevřela novou voliéru s pěvci u pavilonu Sečuán, stála 12 milionů

Praha
Žralok bílý
Čínská food blogerka se chtěla na sociálních sítích pochlubit nebývalým úlovkem. Natočila video, na kterém ukázala, jak koupila velkého bílého žraloka, uvařila ho a nakonec snědla. Háček byl v tom, že nákup volně žijících zvířat je v asijské zemi nelegální. Dívka tak kromě zhlédnutí na internetu dostala i statisícovou pokutu.

Pro úspěch cokoli? Blogerka si koupila a snědla žraloka bílého. Trest ji neminul

Svět
Vědci zkoumají artefakty z naleziště Sanxingdui.
V jihozápadní čínské provincii Sečuán archeologové našli velmi cenný poklad. Ve dvou z šesti různých obětních jam objevili dalších 3155 artefaktů starých přes 3000 let. Většina z nich je ze zlata, bronzu a nefritu či jadeitu. Vědci doufají, že jim tento objev pomůže poodhalit více informací o tajemné kultuře Sanxingdui, o níž se nedochovaly žádné písemné památky. Na nález upozornila čínská média.

Poklad jako z filmu: Tisíce artefaktů skrývaly želví nádobu a obětní oltář

Objevy
Strahovské autokino v úterý večer vysílá českou černou komedii Teroristka.
Také dnešní den je nabitý zajímavými akcemi. Ano, většinou pořád ještě v online prostředí, ale venkovní akce čím dál tím více přibývají.

Tipy na úterý 27. dubna

Volný čas
zoo
Manželé Fejtovi provedou v rámci klubového večeru provincií Sečuan v Číně, kam cestovali do několika rezervací pro pandy, zítra od pěti hodin odpoledne ve vzdělávacím centru PodpoVRCH, který je součástí jihlavské zoo. Přiblíží posluchačům místní kulturu, bambusové parky, nejstarší čajovou plantáž na světě a místní trhy v historických městech. 

Do Číny za pandami. Navštivte klubový večer v jihlavské zoo

Volný čas
Ražba z Lýdie, která patří mezi nejstarší mince na světě
Peníze provázejí člověka už téměř tři tisíciletí, ale samotná idea platby, půjčky nebo úroku je s naší civilizací spjata pravděpodobně od jejího počátku. Tento fakt hezky ilustruje egyptská mytologie, která tvrdí, že písmo je dar boha moudrosti Thovta, ale číslice a počty si člověk vytvořil sám.

Jak staré jsou peníze?

Čtenář reportér
Slatiňany – Milovníkům vůně dálek je určena úterní přednáška „Čína s batohem nejen po Sečuánsku“, která se uskuteční ve slatiňanském Společenském domě od 19 hodin.
17 fotografií

S batohem do Číny

Volný čas
Týden seniorů v Letohradu.
Letohrad - Senioři v Letohradě se opět mohou těšit na každoroční Týden seniorů. Čtyři dny plné aktivit začínají již 1. října.

Týden seniorů se blíží

Orlicko
Studentský orchestr zahraje v Číně.
Mladá Boleslav - S myšlenkou založit studentský orchestr přišli sami studenti na konci loňského školního roku a orchestr zahájil svou činnost v září 2017. Každý týden se ráno před vyučováním potkávají studenti gymnázia Dr. Josefa Pekaře a Gymnázia Mladá Boleslav na pravidelné zkoušce v Modrém salonku na Pekařově gymnáziu. A že to vstávání někdy bolí…
5 fotografií

Studentský orchestr zahraje v Číně

Volný čas
Ilustrační foto
Rychnovsko - Pořádáte zajímavou kulturní, sportovní či společenskou akci? Chcete, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí? Přidejte ji do nové rubriky Tipy Deníku, kterou najdete na stránce: www.rychnovsky.denik.cz/tipy/pridat/. Stačí, když zde do kolonky Přidat akci připojíte facebookovou adresu vaší události.

Kam za zábavou v okolí v těchto dnech?

Volný čas
Mládě guerézy pláštíkové dostalo od Lukáše Pavláska jméno Eddie.
Bavič a herec Lukáš Pavlásek dnes v Zoo Praha pokřtil měsíční mládě guerézy pláštíkové. Nejnovější přírůstek pražské skupiny dostal jméno Eddie a známý komik mu složil a přednesl vlastní báseň. Svérázně mu také popřál vše nejlepší do budoucna: „Mláděti přeji, aby prožilo v rodině rodičů a sourozenců šťastný život a nikdy nemuselo do kosmu.“
2 fotografie

Bavič Pavlásek pokřtil mládě guerézy pláštíkové. Dostalo jméno Eddie

Praha
Číňanky v sečuánském Čchengtu.
Hradec Králové - Cestovatelská promítání v AC klubu v hradecké Heyrovského ulici pokračují v pondělí 6. února v 19 hodin dalším programem. Hodinu a půl dlouhá přednáška nese název „Čína s batohem nejen po Sečuánsku".

Čína s batohem nejen po Sečuánsku v AC klubu

Volný čas
Ilustrační foto
Praha - Čínská letecká společnost Sichuan Airlines dnes zahájí přímé pravidelné spojení z Čcheng-tu do Prahy. Přílet čínského letounu na pražské letiště je plánován na 17:15, zpět do čínského Sečuánu letadlo odletí v 19:15. Spojení je třetí přímou linkou mezi ČR a Čínou. Celkem pražské letiště očekává, že všechny tři linky letos přepraví mezi oběma zeměmi 90.000 cestujících. Řekla to mluvčí Českého Aeroholdingu Lenka Zvolánková.

Sichuan Airlines dnes zahájí pravidelné lety z Čcheng-tu do Prahy

Ekonomika
Technická údržba letadla. Ilustrační foto.
Praha - Čeští technici ze společnosti Czech Airlines Technics (CSAT) budou zajišťovat takzvanou traťovou údržbu pro letadla čínského dopravce Sichuan Airlines na lince Praha – Čcheng-tu. V tiskové zprávě to ve středu oznámil Český Aeroholding, do kterého CSAT patří. První spoj na pravidelné lince z hlavního města čínské provincie Sečuán přiletí do Česka v pátek

Čeští technici se budou starat o letadla na lince Praha-Čcheng-tu

Podnikání
Ilustrační foto
Praha - Čínská letecká společnost China Eastern Airlines odložila plánované zahájení linky mezi Prahou a čínskou Šanghají. Místo dříve uváděného 2. dubna je start nové linky naplánován na 22. června, uvedl internetový deník Planes.cz zaměřený na letectví s odkazem na server airlineroute.net. Změnit se má i čas příletů, nově mají letadla z Číny přilétat ve středu, v pátek a v neděli ráno.

China Eastern odložila start linky do Šanghaje na červen

Ekonomika
Výstava v číně
Kutná Hora – Reprezentativní výstava nazvaná Skromnost i majestát, Dějiny a kultura Středočeského kraje byla slavnostně zahájena v čínském městě Chengdu, které je zároveň hlavním městem čínské provincie Sichuan. I když je nyní tato expozice instalována na druhé straně světa, je v ní patrný odkaz Kutné Hory. Připravila ji totiž Galerie Středočeského kraje pod vedením vedoucího kurátora Richarda Druryho. Jejího architektonického řešení se ujal Michal Krejčík.

Čínu výstava Galerie Středočeského kraje nadchla, už ji navštívilo 6 tisíc lidí

Kutnohorsko
Panda velká se vloupala na včelí farmu
Čína /VIDEO/ – Na včelí farmu v čínském okrese Pao-sing v provincii Sečuán se minulý týden vloupala vzácná panda velká. Setrvala tu od úterního odpoledne až do středečního rána, kvůli chutnému medu obrátila několik úlů. Zachytily ji kamerové záznamy. Nikdo z místních ale nezasáhl kvůli tomu, aby ji nevyplašil.

Vzácná panda vyloupila včelí farmu

Svět
Město Bystřice 30. listopadu řídící věž nesvačilského letiště uzamkne, protože mu kraj ukončil smlouvu.
Bystřice - Město Bystřice u Benešova už obdrželo od Středočeského kraje výpověď ze smlouvy o výpůjčce nesvačilského letiště, které provozuje prostřednictvím svojí příspěvkové organizace Letiště Benešov. Pro bystřickou radnici šokující informaci o rozhodnutí krajských radní se starosta Daniel Štěpánek a ostatní zastupitelé dozvěděli v polovině srpna z Deníku.

Bystřice už dostala výpověď z letiště a uzamkne řídící věž

Středočeský kraj
Čínská medicína. Ilustrační snímek.
Střední Čechy - Provincie Sečuán je nejlidnatější oblast Čínské lidové republiky. Středočeský kraj má také největší počet obyvatel v České republice. Tyto dvě oblasti i v současné době úzce spolupracují a snaží se navázat vzájemné vztahy, jak v kulturní, průmyslové, tak zdravotní oblasti. Proto i středočeská delegace pojede od 4. do 12. září na návštěvu.

Středočeši pojedou na týden do Číny prohlubovat vztahy

Z okolí