ŠTÍTEK: Sachalin

Ivo Flek při výpravě na ruský Sachalin.
Od dětství snil Ivo Flek o poznávání dalekých krajů, později mu učarovaly i zemské hlubiny, totiž tajemný svět jeskyní. Už dvacet let žije s manželkou a dvěma syny v Ostrově u Macochy, kde je také předsedou speleologického spolku Tartaros. „Moje hlavní záliby jsou cestování, focení a speleologie. Naštěstí se dají všechny tři výtečně skloubit,“ říká Flek.
10 fotografií

Jeskyně lákají příslibem objevení nepoznaného, říká speleolog Flek od Macochy

Blanensko
Vyprošťování zavalených obětí ničivého zemětřesení, které v květnu 1995 zasáhlo ruský Něftěgorsk
V roce 1964 vzniklo na ruském ostrově Sachalin severně od Japonska městečko Něftěgorsk (původně Vostok), určené pro těžaře ropy. Město mělo existovat jen dočasně, ale jak už to bývá, nakonec v něm lidé zůstali natrvalo. Koncem května 1995 však přervalo život Něftěgorska ničivé zemětřesení. Katastrofa srovnala celé město se zemí, vyžádala si přes 2000 lidských životů a proměnila Něftěgorsk v město duchů. 
14 fotografií

Nejhorší zemětřesení v Rusku: ničilo děsivě rychle, lidi pohřbil špatný beton

Svět
Panský pivovar Telč.
Telč - Hofmistr, Holomek, Nádeník a Klíčník. Tyto čtyři druhy piv už brzy zájemci ochutnají v novém Panském pivovaru Telč, který je součástí tamního Panského dvora. Sládek Marcel Hofman pivo uvařil v září, to nyní zraje a během několika týdnů se začne stáčet a prodávat. Původně měla být novinka k dispozici už během prázdnin.  
9 fotografií

Sládek uvařil první várku, pivo lidé ochutnají v listopadu

Podnikání
Marcel Hofman.
Telč /FOTO/ – Sládek nového pivovaru v Panském dvoře Telč Marcel Hofman se v oboru pohybuje přes třicet let. V roce 1986 byl mezi prvními studenty pivovarnické školy. Vyzkoušel si vše, co práce v pivovaru obnáší. Pracoval ve velkých i malých podnicích. Své zkušenosti předal také kolegům na Dálném východě, kam se vrací doteď.
6 fotografií

Telčský sládek vařil pivo i na ruském ostrově

Jihlavsko
Sládek Marcel Hofman.
Telč – Pivaři budou mít už brzy příležitost ochutnat další pivo uvařené v Telči. Po Pivovaru Trojan ve městě přibude další malý pivovar. Najdete ho v Panském dvoře Telč. O to, aby lidem chutnalo, se bude starat sládek s třicetiletou praxí Marcel Hofman. Na výběr budou lidé mít několik druhů piv včetně speciálů. 
6 fotografií

Novinku z Telče pivaři ochutnají už v létě

Jihlavsko
Ilustrační foto.
Moskva - Rusko by již brzy mohlo začít dodávat zemní plyn ze Sachalinu do Severní Koreje. Dohoda by mohla být dokončena při květnové návštěvě severokorejského lídra Kim Čong-una v Moskvě na oslavách konce druhé světové války. Uvedla to ruská agentura TASS s odvoláním na článek v jihokorejském listu Čungang ilbo.

Rusko by prý již brzy mohlo začít dodávat plyn do KLDR

Ekonomika
Ruská rybářská loď na archivním snímku. Jde o stejný typ plavidla, jako loď potopená u poloostrova Kamčatka.
Moskva – Ruští záchranáři pokračují v pátrání po třinácti námořnících, kteří jsou pohřešováni po havárii rybářské lodi Dalnij vostok v Ochotském moři na ruském Dálném východě. Při neštěstí, jehož příčiny stále nejsou jasné, zahynulo ve čtvrtek podle upřesněných údajů 56 členů posádky včetně kapitána. Třiašedesát lidí se podařilo zachránit, naděje třinácti pohřešovaných na přežití je ale prý prakticky nulová.

V Ochotském moři pokračuje pátrání po pohřešovaných námořnících

Svět
Ilustrační fotografie.
Moskva – Do rozsáhlé kampaně ruských vojenských cvičení se dnes zapojily jednotky od Kaliningradu na západě Ruska po ostrov Sachalin na Dálném východě. Nebývalá aktivita vojsk zahrnuje manévry v severském Barentsově moři, cvičení motostřeleckých útvarů v Povolží a na Uralu nebo manévry Baltské a Černomořské flotily. Vojáci cvičí i v Čečensku.

Ruská armáda je na nohou, cvičí od Sachalinu po Balt

Svět
Vzácná kachna mandarinská se objevila na retenční nádrži ve Vinařské ulici v Ústí nad Labem.
Bukov - Ústí poctila návštěvou vzácná kachná. „Plavala na retenční nádrži ve Vinařské ulici. Vyfotil jsem ji," pochlubil se ornitolog Jan Brchel.

Městem létá vzácná kachna

Ústecko
Ilustrační foto.
Moskva - Navzdory ujišťování Kremlu o tom, že sankce vyhlášené Ruskem proti západním státům neovlivní cenovou hladinu zboží na ruském trhu, začaly v Moskvě i v ruských regionech růst velkoobchodní ceny. Napsal to dnes ruský list Kommersant. Zatímco v hlavním městě se ceny zvýšily jen mírně, na Dálném východě podle listu zaznamenali skokový nárůst o desítky procent.

V Rusku po zavedení sankcí rostou velkoobchodní ceny

Ekonomika
Ruský prezident Vladimir Putin na dálněvýchodním ostrově Sachalin přihlížel největším vojenským manévrům od sovětských dob.
Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes na dálněvýchodním ostrově Sachalin přihlížel největším vojenským manévrům od sovětských dob. Podle agentury AP jde o působivou ukázku „znovu se obnovující vojenské moci Ruska", která je podle některých komentátorů určena hlavně Číně.

Putin přihlížel největším ruským manévrům od sovětských dob

Svět
Ilustrační foto.
Moskva – Ruští záchranáři zatím bezúspěšně pátrají po motorové nákladní loni Amurskoje, která o víkendu zmizela při navigaci v rozbouřeném Ochotském moři severně od Sachalinu. Obavy o osud plavidla s devítičlennou posádkou zvýšila informace majitelů, že loď převážela náklad zlaté rudy za téměř čtvrt miliardy dolarů (4,6 miliardy korun). Ruda pochází z dolů, jejichž spolumajitelem je český miliardář Petr Kellner.

Kellnerovi se v Ochotském moři ztratila loď s nákladem zlaté rudy

Ekonomika
Ilustrační foto.
Moskva /AKTUALIZOVÁNO/ - Při nehodě letadla u Petrozavodska na severozápadě Ruska zahynulo v noci na úterý 44 lidí a dalších osm utrpělo těžká zranění. Podle ruského vicepremiéra Sergeje Ivanova byla příčinou havárie chyba pilota a rovněž hustá mlha v místě přistání.

Při nehodě letadla v Rusku zemřelo 44 lidí

Svět
Zmije obecná.
ČR - Uštknutí od druhu zmije, který se vyskytuje v České republice, nebývá smrtelné a většinou je bez vážnějších zdravotních komplikací. U zdravého dospělého člověka může dojít k bolestivosti a otoku místa kousnutí, popř. bolestem hlavy. Rizikovější skupinou jsou malé děti, staří lidé, chronicky nemocní nebo osoby s oslabeným imunitním systémem.

Zmijí uštknutí: Dětem může jít i o život

Česko
Králický sněžník
Králíky – Listopadový cyklus přednášek, které pořádají místní muzeum společně s Chráněnou krajinnou oblastí Jeseníky, začne tento čtvrtek.

Pojďte s námi za poznáním

Volný čas
Peking - Čína a Ruskov úterýpodepsaly sérii ekonomických dohod ve výši 3,5 miliardy dolarů. Informoval o tom místopředseda ruské vlády Alexandr Žukov, který doprovází ruského premiéra Vladimira Putina na jeho třídenní návštěvě v Pekingu.

Rusko hodlá do Číny dodávat množství zemního plynu

Svět
Ilustrační foto
MOSKVA - Službu jak z hlavy génia Járy Cimrmana chce svým klientům nabízet ruská pošta. Elektronickou poštu s obrazovými přílohami hodlá v rozlehlém Rusku dopravovat adresátům do tří dnů v zalepených obálkách. Cílem prý je vytvoření mostu mezi lidmi, oblastmi a kulturami.

Ruská pošta nabízí novou službu: internet v obálce

Svět
Martinu Wágnerovi (vlevo) zahajoval výstavu Na východ od ráje Vlastmil Kula (vpravo).
OPAVA -Výstavu nazvanou stejně jako celý letošní ročník festivalu Další břehy – Na východ od ráje – zahájil v úterý v gotické síni minoritského kláštera fotograf Martin Wágner. Fotografie vznikaly během deseti let ze jeho nesčetných pobytů v Rusku, kde strávil s přestávkami bezmála pět let.

Martin Wágner vystavuje v Opavě

Volný čas
Ilustrační foto
MOSKVA - Na zamrzlém sibiřském jezeře Bajkal se dnes kvůli tenkému ledu propadlo do vody osm osobních aut. Šlo o vozy rybářů, kteří si na led dále od břehu chtěli navézt rybářské potřeby, obvyklé vrtáky a stany.

Auta propadla přes tenký led do jezera

Svět