ŠTÍTEK: Sahara

Jeden z nejběžnějších ventilátorů v domácnosti potěší příjemným vánkem i domácí mazlíčky.
Větráky stolní, stojanové, sloupové, malé cestovní, s USB kabelem k počítači, stropní i ty, které rozsévají do prostoru osvěžující mikrokapky vody. Na trhu existují desítky typů ventilátorů. Umí vykouzlit osvěžující chladivý vánek a výrazně ulevit během tropických veder. Vyplatí se však dopředu vědět, jak mezi nimi vybírat i co si při nákupu větráku pohlídat.
9 fotografií

Vedro jako na Sahaře: Větráky nechladí, ale vánek napodobí dokonale

Domácnost
Tropické počasí vybízí jít k vodě.
/ANKETA/ Dnes pršet nebude. Taková je předpověď jihočeských meteorologů. Počasí v úterý 18. června slibuje tropické teploty. Na jih přichází teplý vzduch ze Sahary, a také na Prachaticku padnou první třicítky letošního léta. Možná i noc bude tropická. Strávíte část týdne u vody. 

Předpověď slibuje tropy. Na Prachaticku bude teplo i v noci

Prachaticko
Tropické teploty lákají lidi k vodě na koupaliště nebo třeba k Lipnu. Na snímku pláž v Lipně nad Vltavou.
/ANKETA/ Že je na Českorumlovsku, resp. kousek od Vyššího Brodu, nejjižnější bod Česka, se tento týden projeví i na teplotách. Kromě jižní Moravy, která ovšem leží v mnohem nižší nadmořské výšce, zasáhnou tropy tento týden právě Krumlovsko, které bude patřit k nejteplejším oblastem republiky. Z jihu totiž přišel žhavý vzduch ze Sahary a podle předpovědního modelu Aladin to vypadá, že by noc z pondělí na úterý mohla být tropická, tedy teploty by nemusely klesnout pod 20 stupňů Celsia. Vyrazíte k vodě? 
9 fotografií

Třicítky jsou tu, přicházejí tropy. Krumlovsko dnes čeká snad i tropická noc

Českokrumlovsko
Venkovní bazén ve Větřní otvírá 15. června v 10 hodin. Krytý bazén vč. sauny má přes léto zavřeno.
I když to při pohledu z okna na začínající léto možná nevypadá, blíží se výrazné oteplení s tropickými teplotami. V sobotu by mohlo být pětadvacet stupňů a příští týden dokonce třicítky, a tak spousta lidí, kteří dávají přednost upravené vodě, bude chtít vyrazit na koupaliště. Na Krumlovsku už budou mít možnost. Nejprve ve Větřní, pak i ve Velešíně.
11 fotografií

Blíží se tropy, koupaliště ve Větřní a ve Velešíně zahajují sezónu. Víme kdy

Českokrumlovsko
Fotbalistky Pavlíkova na podzimní výhru 4:1 nad Vědomicemi nenavázaly. Mezi dvěma protihráčkami stoperka Kateřina Hajnová.
Po předešlém nezdařilém kole zajížděly Lvice v rámci divize do Vědomic. Pavlíkovské fotbalistky v podzimním střetnutí proti Sahaře suverénně dominovaly, tentokrát ale myšlenky na nápravu předchozího utkání a bodový zisk nenaplnily. Napínavý zápas přinesl šest vstřelených branek, dvě třetiny z nich padly do hostující sítě.

Bojovnost nestačila. Lvice zůstaly na Sahaře bodově na suchu

Fotbal
Prach ze Sahary - Ilustrační foto
Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly meteorologické modely. Může tak snížit očekávané maximální teploty, které se dnes mají pohybovat okolo 25 stupňů. Na síti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Saharský prach se do ČR letos dostal již několikrát, o velikonočním víkendu kvůli němu byl dokonce na většině území vyhlášen smogový stav.

Počasí v ČR opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty

Česko
Saharský prach na čelním skle auta. Ilustrační snímek
Déle než tři dny setrval nad českým územím písek ze Sahary, který sem přivál přes Středozemní moře a Itálii. O velikonočních svátcích, na které letos připadl i apríl, se také stal tématem spikleneckých teorií. Konspirátoři naznačovali, že je uměle vytvořený a že vůbec nejde o písek pocházející z Afriky. Skutečnost je ale podle odborníků mnohem jednodušší.
21 fotografií

Písek ze Sahary probudil konspirátory. Vymýšleli teorie, chytali ho na magnetky

Česko
Hořický kotel na utkání proti Červenému Kostelci. Děkovačku si užil i dýmovnicemi.
/VIDEO/ O velikonočním víkendu se hrálo v krajském přeboru 20. kolo. Teplé počasí, které jen trochu kazil písek ze Sahary, přilákalo na stadiony velké množství fanoušků. Deník vybral pět událostí, které stojí za připomínku. Hořice se i za přispění skvěle fandícího kotle vracejí do boje o záchranu. Kanonýr Camara ukázal skvělou kopací techniku, Solnice ztratila, ale mohlo být i hůř. Co dalšího se událo?
4 fotografie

TOP momenty krajského přeboru: Camarův výstavní přímák, parádní kotel v Hořicích

Kraje
Saharský prach už vzduch nešpiní. ČHMÚ odvolal smogovou situaci v Brně
Meteorologové v noci na úterý odvolali v Brně smogovou situaci, kterou vyhlásili o víkendu kvůli písku ze Sahary. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Písek přivátý z Afriky výrazně zvyšoval zhruba od Bílé soboty koncentraci polétavého prachu v ovzduší na většině území Česka.

Saharský prach už vzduch nešpiní. ČHMÚ odvolal smogovou situaci v Brně

Brněnsko
Přítomnost saharského prachu v ovzduší se projevuje zvětšenou oblačností, zákalem a zvýšenými koncentracemi PM10, a to i přes dobré rozptylové podmínky. V Olomouci koncentrace v neděli k večeru zdaleka nedosahovaly takových hodnot jako na Ostravsku.
Prach ze Sahary v ovzduší se o víkendu projevoval zvětšenou oblačností, „zákalem“ a zvýšenými koncentracemi prachových částic označovaných jako PM10, a to i přes dobré rozptylové podmínky. V Olomouci koncentrace v neděli 31. března k večeru nedosahovaly takových hodnot jako na Ostravsku, kde je od soboty vyhlášena smogová situace.
5 fotografií

Prach ze Sahary se nad Olomoucí ještě chvíli udrží

Olomoucko
Saharský prach na čelním skle auta. Ilustrační foto
Meteorologové vyhlásili v Moravskoslezském kraji, jižních Čechách, Brně a na Vysočině smogovou situaci. Horší kvalitu ovzduší způsobil saharský prach, který se nad regiony od rána vyskytuje. Lidé by se v této situaci měli mimo jiné kvůli možnému horšímu dýchání venku vyvarovat náročnějších fyzických aktivit. Během neděle může smogová situace nastat i v jiných krajích, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X.

Ovzduší v ČR zhoršil prach ze Sahary. V části republiky platí smogová situace

Česko
Prach ze Sahary - Ilustrační foto
Do Česka se začalo od noci dostávat od jihozápadu velké množství saharského prachu. Zhoršuje ovzduší, zamlžuje oblohu a výrazně ovlivní dnešní maximální teploty, oznámil ráno na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dříve uvedl, že prach může teploty snížit, protože tlumí sluneční paprsky.

Do Česka se dostal prach ze Sahary. Zhoršuje ovzduší a sníží teploty

Česko