ŠTÍTEK: Sajjid Alí Chameneí

Ebrahím Raísí zahynul při letecké havárii
Írán truchlí pro svého prezidenta. Jeho vrtulník v neděli narazil v horách nedaleko hranic s Ázerbájdžánem kvůli mlze do skal. Nehodu nikdo nepřežil, na palubě byl kromě vůdce země i ministr zahraničí a další úředníci. Konzervativní politik, který byl považován za budoucího duchovního vůdce Íránu, byl odpovědný za masové popravy politických vězňů na konci 80. let.

Kdo byl íránský prezident Raisí: Řezník z Teheránu, který měl blízko k Putinovi

Svět
Na severu Íránu havaroval vrtulník, ve kterém cestoval íránský prezident Ebrahím Raísí
Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní nehodě vrtulníku. Informaci dalších médií potvrdila v pondělí ráno také íránská státní televize. Vrak stroje, který havaroval na severozápadě Íránu, nalezly záchranné týmy brzy ráno. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí výkonem prezidentské funkce dočasně pověřil dosavadního viceprezidenta Mohammada Mochbara.

Pád vrtulníku s íránským prezidentem Raísím: K vraku se bylo obtížné dostat

Svět
Palestinci oslavují zničení izraelského tanku
Izrael označuje ničivý útok Hamásu z minulého týdne za své 11. září. Tajnůstkářský strůjce útoku, palestinský bojovník Muhammad Díf, jej nazývá bouří al-Aksá. Fráze, kterou nejhledanější muž Izraele použil v audiozáznamu vysílaném v sobotu, kdy Hamás vypálil tisíce raket z pásma Gazy, signalizuje, že útok byl odplatou za izraelské „znesvěcování" mešity al-Aksá na Chrámové hoře v Jeruzalémě, napsala dnes agentura Reuters.
43 fotografií

Jak tajnůstkářský velitel Hamásu Muhammad Díf osnoval útok na Izrael

Svět
Viroložka Vanda Boštíková. Foto: FVZHK
Každá lidská epocha má „svoji“ nemoc, říká uznávaná viroložka z hradecké fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Vanda Boštíková. Žena, která se viry zabývá prakticky celou svoji profesní kariéru, míní, že za rozmachem pandemie stojí mimo jiné rostoucí globalizace a vakcínu proti Covid-19 predikuje do období roku 2021. V rozhovoru pro Deník také objasňuje, jak se choroba šíří a jakou roli v ní hrají netopýři.  
16 fotografií

Viroložka: Vakcínu proti Covid-19 budeme mít nejdříve za rok

Zdraví
Viroložka Vanda Boštíková. Foto: FVZHK
/ROZHOVOR/ „Každá lidská epocha má „svoji“ nemoc,“ říká uznávaná viroložka z hradecké fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Vanda Boštíková. Žena, která se viry zabývá prakticky celou svoji profesní kariéru, míní, že za rozmachem pandemie stojí mimo jiné rostoucí globalizace a vakcínu proti Covid-19 predikuje do období roku 2021. V rozhovoru pro Deník také objasňuje, jak se choroba šíří a jakou roli v ní hrají netopýři.  

Viroložka: Vakcínu proti Covid-19 budeme mít nejdříve za rok

Hradecko
Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí.
Íránského generála Kásema Solejmáního, jehož Američané nedávno zabili v Bagdádu, oplakaly v Íránu miliony lidí a v Iráku pak další tisíce. V teheránské Velké mešitě to dnes řekl íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí, který na tomto místě vedl páteční polední modlitbu poprvé od roku 2012. Íránskou odvetu za útok na Solejmáního označil za boží den a to, že je Írán schopen čelit USA, je podle něj znamením, že za Íránem stojí bůh. Věnoval se také pádu ukrajinského letadla v Teheránu a situaci kolem íránské jaderné dohody.  
5 fotografií

Írán je schopen čelit aroganci USA, stojí za ním bůh, prohlásil Chameneí

Svět
Íránský vůdce Alí Chameneí
Několik stovek lidí dnes v Teheránu demonstrovalo proti íránské vládě a duchovnímu vůdci ajatolláhu Alímu Chameneímu. Írán dnes přiznal, že nedopatřením sestřelil ukrajinské dopravní letadlo, v jehož troskách ve středu zahynulo 176 lidí. Agentura Reuters poznamenala, že o protivládních protestech nezvykle informovala i íránská polovládní tisková kancelář Fars, která má blízko k íránským revolučním gardám. Právě gardy přijaly za zničení civilního letadla plnou odpovědnost.

Íránci demonstrovali proti Chameneímu. V ulicích byly stovky lidí

Svět
Ukrajinské dopravní letadlo u Teheránu v okamžiku výbuchu na snímku pořízeném z videonahrávky z 8. ledna 2020.
Írán dnes přiznal, že jeho ozbrojené síly ve středu omylem sestřelily ukrajinské dopravní letadlo. Až dosud přitom odpovědnost za smrt všech 176 lidí na palubě odmítal. Ukrajina i další státy od Teheránu očekávají úplné vyšetření tragédie, potrestání viníků a odškodnění. Teherán mluví o lidské chybě, ke katastrofě podle něj přispělo zvýšené napětí v oblasti po vyhrocení vztahů se Spojenými státy.
5 fotografií

Za sestřelení ukrajinského boeingu jsme zodpovědní, přiznali Íránci

Svět
Smuteční průvod v jemenském Saná za íránského generála Kásema Solejmáního a zástupce velitele PMF Abú Mahdího Muhandise na snímku ze 6. ledna 2020
Tělo velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního dnes dorazilo do jeho rodného města Kermánu. S odvoláním na íránskou státní agenturu IRNA to píše agentura Reuters. Solejmání zemřel při pátečním útoku amerického bezpilotního letounu poblíž Bagdádu a po třech dnech pietních akcí má být dnes v Kermánu pohřben. Útok nařízený přímo americkým prezidentem Donaldem Trumpem vyvolal rozhořčení v regionu a Írán hovoří o odvetě.
11 fotografií

Solejmáního tělo dorazilo do rodného Kermánu. Do ulic vyrazily statisíce lidí

Svět
Smuteční průvod za íránského generála Kásema Solejmáního v pákistánském Islámábádu
Íránská metropole Teherán truchlí nad zabitým generálem Kásimem Solejmáním. Ulice města jsou zaplaveny smutečně oděnými truchlícími, kteří volají po odplatě. Nad rakví zavražděného generála se modlil i íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí, poté byla rakev s ostatky převezena na Asadího náměstí, kde se s generálem rozloučí lidé. Nový velitel íránských jednotek Kuds Esmáíl Káaní dnes ve státní televizi řekl, že jeho cílem je vytlačit Spojené státy z regionu.  

Chceme vytlačit USA z regionu, uvedl Solejmáního nástupce. Trump hrozí odvetou

Svět
Smuteční průvod za velitele íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního v Bagdádu
Tisíce často rozzlobených Iráčanů, kteří se bojí o budoucnost své země, dnes přišly na smuteční pochod za íránského generála Kásema Solejmáního. Ten v pátek spolu se členem vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdím Muhandisem a dalšími lidmi zemřel při americkém raketovém útoku nedaleko Bagdádu. V iráckém hlavním městě dnes dopadla raketa do blízkosti velvyslanectví USA. Teherán uvedl, že atentát na Solejmáního se rovná vyhlášení války, a varoval, že za smrt generála bude Američany trestat kdykoliv mu budou na dosah.
11 fotografií

Smuteční průvod za Solejmáního. Do ulic Bagdádu vyšly desetitisíce lidí

Svět
Při americkém raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání. Identifikován byl podle prstenu na ruce.
Americká armáda při nočním raketovém útoku v Bagdádu zabila íránského generála Kásema Solejmáního a několik dalších lidí včetně člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise. Útok vyvolal rozhořčenou reakci a hrozby ze strany Íránu a jeho spojenců. Podle USA připravoval Solejmání útoky na americké diplomaty a vojáky na iráckém území. USA doporučily svým občanům, aby Irák urychleně opustili, zatímco Izrael a armády západních zemí působících v regionu zpřísnily bezpečnostní opatření. Pentagon následně schválil vyslání dalších zhruba 3000 vojáků do oblasti Blízkého východu kvůli zvýšenému ohrožení amerických sil.
11 fotografií

Americký útok na íránského generála: sílí napětí i bezpečnostní obavy

Svět
Americký raketový útok na letiště v iráckém Bagdádu.
Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl dnes v noci zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání. Oznámil to mluvčí iráckých Lidových mobilizačních sil (PMF), organizace zastřešující irácké milice podporované Íránem. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení íránských revolučních gard i americký Pentagon. USA nařídily okamžitou evakuaci amerických občanů z Iráku.
11 fotografií

Situace v Bagdádu se přiostřuje. USA po útoku na letiště evakuují své občany

Svět
Při americkém útoku byl zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání.
Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl dnes v noci zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání. Oznámil to mluvčí iráckých Lidových mobilizačních sil (PMF), organizace zastřešující irácké milice podporované Íránem. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení íránských revolučních gard i americký Pentagon. 

Útok na letiště v Bagdádu nepřežil šéf elitních jednotek. Írán hrozí odvetou

Svět
Demonstrace před velvyslanectvím USA v Bagdádu na snímku z 1. ledna 2020
Demonstranti, kteří na Silvestra napadli areál ambasády Spojených států v Bagdádu a ještě dnes dopoledne u ní pálili americké vlajky, se už z okolí velvyslanectví stáhli. Reagovali tak na výzvu organizátorů protestů, místních šíitských milic. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na iráckou armádu. Protest byl reakcí na nedělní americký úder na pozice jedné ze šíitských iráckých milicí, při němž zemřelo 25 členů těchto milic.

Protest proti Američanům v Bagdádu skončil. Zasahovat musela ochranka

Svět
Areál jaderné elektrárny v íránském Búšehru
Irán urychlí obohacovaní uranu už ve čtvrtek, kdy vyprší lhůta daná evropským státům, které tomu mohly zabránit. Dnes to podle agentury Reuters řekl mluvčí íránské organizace pro atomovou energii Behrúz Kamálvandí. Spojené státy loni odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem a zavedly proti islámské republice sankce. Írán letos oznámil, že postupně začne části dohody vypovídat, pokud se ostatním signatářům nepodaří americké sankce alespoň částečně obejít. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes odpoledne prohlásil, že se Moskva pokusí přimět Spojené státy a Írán, aby zahájily civilizovaný dialog.

Ultimátum evropským zemím končí. Írán urychlí obohacování uranu

Svět
Bezpilotní letoun X-47B. Ilustrační foto
Íránské revoluční gardy dnes sestřelily americký bezpilotní stroj. Informovala o tom íránská státní agentura IRNA, podle níž byl dron zasažen nad územím Íránu. Spojené státy sestřelení potvrdily. Podle amerického zdroje citovaného agenturami Reuters a AP se ovšem incident odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru. Sestřelení později potvrdila také americká armáda, která rovněž popřela informaci, že se to stalo nad Íránem. K incidentu došlo v době silného napětí mezi Teheránem a Washingtonem, které způsobilo americké vypovězení jaderné dohody zahraničních mocností s Íránem z roku 2015.
14 fotografií

Írán sestřelil americký dron. USA pošlou na Blízký východ rakety Patriot

Svět
Hořící ropný tanker. Ilustrační foto
Dva ropné tankery v blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu se zřejmě staly terčem útoku, na palubě jednoho z nich následně vypukl požár. Posádky obou lodí byly ale včas evakuovány. Podrobnosti incidentu se zatím vyšetřují a není ani jasné, co přesně požár na jedné z lodí způsobilo. Uvedla to agentura AP. Ceny ropy na světových trzích v reakci prudce vzrostly, severomořský Brent dopoledne přidával kolem čtyř procent na 62 dolarů za barel.

Tankery v Ománském zálivu se zřejmě staly cílem útoku. Cena ropy prudce vzrostla

Svět
Útok na autobus s příslušníky revolučních gard v Íránu
Autobus s příslušníky íránských revolučních gard v provincii Sístán a Balúčistán se stal ve středu cílem sebevražedného atentátníka. Při výbuchu zahynulo nejméně 20 vojáků a přibližně stejný počet utrpěl různě závažná poranění. K útoku se přihlásila sunnitská radikální organizace Jaish ul-Adl s napojením na teroristickou skupinu al-Káida.
3 fotografie

Sebevražedný útok v Íránu. Zahynulo nejméně 20 vojáků, desítky jsou zraněné

Svět
Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.
Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval politiky země k vyřešení ekonomické krize, kterou způsobují americké sankce. Ty totiž zasahují íránský obchod s ocelí, finanční sektor i automobilový průmysl. Na listopad plánuje administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa uložit sankce na íránský petrochemický průmysl. Ty situaci pravděpodobně ještě zhorší, uvádí agentura Reuters.
6 fotografií

Krizi způsobují americké sankce. Musíme ji vyřešit, žádá íránský vůdce Chameneí

Svět
Spojené státy dlouhodobě soupeří s Íránem o dominanci v Perském zálivu
Perský záliv i Hormuzský průliv jsou plně pod kontrolou Íránu, uvedl vrchní velitel Íránských revolučních gard generál Alirezza Tangsiri. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na íránskou tiskovou agenturou Tasnim. Íránští představitelé už dříve pohrozili, že v odpověď na jakoukoli nepřátelskou akci ze strany USA Hormuzský průliv zablokují. Průliv představuje klíčové místo při přepravě ropy.
4 fotografie

Máme pod kontrolou světovou ropnou cestu, pohrozil velitel íránských gard

Svět
Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.
Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí prohlásil, že Teherán nebude válčit se Spojenými státy. Rezolutně ale odmítl možnost přímých jednání mezi oběma zeměmi. Za současné problémy země podle jeho slov mohou spíše chyby vlády než obnovené protiíránské sankce. Komentoval tak zhroucení měny a rozsáhlé protesty proti vysokým cenám a korupci, které otřásají pozicí prezidenta Hasana Rúháního.
4 fotografie

S USA nebudeme válčit, ale ani jednat, řekl íránský vůdce Chameneí

Svět
Alí Chameneí
Írán začal pracovat na svých kapacitách na obohacování uranu. Prohlásil to šéf atomové agentury Íránu Ali Akbar Salehi s tím, že rozšiřuje infrastrukturu ve středisku Natanz. Zdůraznil ale, že jeho země stále dodržuje jadernou dohodu, kterou minulý měsíc USA vypověděly. Nelíbila se totiž americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.
8 fotografií

Írán zvýšil obohacování uranu. Jadernou dohodu prý dodržuje

Svět
Pokud dohoda o jaderném odzbrojení mezi Íránem a dalšími mocnostmi po odstoupení USA selže, je Teherán připraven masivně navýšit kapacity pro obohacování uranu. V pondělí to prohlásil íránský nejvyšší duchovní vůdce Alí Chameneí. Současně pohrozil, že Írán nebude nikdy akceptovat omezení svého programu balistických raket. Informovala o tom agentura Reuters.
8 fotografií

Navýšíme kapacity pro obohacování uranu, vyhrožuje íránský duchovní vůdce

Svět
Alí Chameneí
Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí ve středu představil sedm bodů, kterými podmiňuje Írán zachování dohody o jaderném odzbrojení, i poté, co od ní odstoupily Spojené státy. Mezi hlavními požadavky je, aby evropské banky navzdory americkým sankcím chránily obchod s Íránem a byl garantován prodej íránské ropy. S odkazem na Chameneího webové stránky o tom informovala agentura Reuters.
8 fotografií

Írán zveřejnil sedm podmínek pro zachování jaderné dohody

Svět
Donald Trump
Washington/Teherán - Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru připomněl, že Írán dostal od Spojených států kvůli svému raketovému testu oficiální výstrahu. V dalším vzkazu kritizoval dohodu o íránském jaderném programu z roku 2015. Írán raketový test přiznal a tvrdí, že jím neporušil ani dohodu, ani rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Spojené státy se domnívají, že rezoluci porušil.

Trump tweetem varoval Írán kvůli raketovému testu

Svět
Ilustrační foto.
Teherán - Ve věku 82 let zemřel dnes bývalý íránský prezident Akbar Hášemí Rafsandžání. Oznámila to íránská státní média. Exprezident zemřel v nemocnici v Teheránu, kde byl dnes hospitalizován se srdečním infarktem.

Zemřel vlivný íránský exprezident Rafsandžání

Svět
Bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.
Teherán - Duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí sdělil bývalému prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi, aby v příštích prezidentských volbách nekandidoval. S odkazem na íránská média o tom dnes informovala agentura Reuters. Ahmadínežád, který byl prezidentem v letech 2005 až 2013, mohl být podle komentátorů nejnadějnějším kandidátem konzervativců. Prezidentské volby se budou konat příští rok.

Ahmadínežád nedostal doporučení kandidovat v íránských volbách

Svět
Teherán – Po uzavření dohody o americké vojenské pomoci Izraeli je Írán ještě více odhodlaný posílit svou armádu. Prohlásil to íránský generál Mohammad Bagherí. Washington poskytne Izraeli během deseti let celkem 38 miliard dolarů (asi 912 miliard korun). Jde o dosud největší vojenskou pomoc, jakou kdy USA nějaké zemi daly. Dohoda se týká let 2019 až 2028.

Írán chce v reakci na dohodu USA a Izraele posílit svou armádu

Svět
Ilustrační foto.
Mekka (Saúdská) - Muslimové z celého světa se v příštích dnech shromáždí v saúdskoarabské Mekce, aby vykonali každoroční pouť, jíž se má aspoň jednou za život zúčastnit každý věřící muslim, pokud mu to zdraví dovolí. Letošní hadždž začíná v pátek 9. září a končí ve středu 14. září. Saúdskoarabské úřady očekávají stejně jako loni okolo tří milionů poutníků. Loňskou pouť poznamenalo obrovské neštěstí, při kterém zahynulo nejméně 2426 lidí. Většina byla ušlapána nebo se udusila. Šlo o nejvyšší počet mrtvých při hadždži od roku 1990.

Saúdskoarabskou Mekku zaplaví poutníci z celého světa

Svět
Ajatolláh Alí Chameneí.
Teherán – Saúdskoarabské úřady „zavraždily" muslimské poutníky, kteří utrpěli zranění při loňské tragédii během muslimské pouti hadždž do Mekky. Uvedl to íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v prohlášení na své internetové stránce u příležitosti výročí neštěstí, které se stalo loni 24. září. Při velké pouti zahynulo nejméně 2426 lidí, mezi nimi stovky íránských poutníků. Většina byla ušlapána nebo se udusila. Šlo o nejvyšší počet mrtvých při hadždži od roku 1990.

Chameneí: Saúdskoarabské úřady „zavraždily" muslimské poutníky

Svět
Ilustrační foto.
Teherán - Íránská armáda může uzavřít strategický Hormuzský průliv pro Spojené státy a jejich spojence, jestliže budou ohrožovat islámskou republiku. Prohlásil to velitel vlivných íránských revolučních gard generál Hosejn Salámí, kterého citovala íránská státní média. Průlivem vede důležitá trasa ropných transportů z Perského zálivu a Teherán pohrozil jeho uzavřením v minulosti již několikrát.

Íránský generál varoval USA, že může zavřít Hormuzský průliv

Svět
Hasan Rúhání
Teherán – Íránský prezident Hasan Rúhání požádal o odstranění hesla Smrt Izraeli z íránských balistických raket. Podle agentury Reuters se tak Rúhání snaží zabránit tomu, aby podobné projevy nenávisti nekomplikovaly jeho projevy, v nichž prezident vydává Írán za hlas míru a stability na Blízkém východě.

Rúhání žádá odstranění nápisu Smrt Izraeli na íránských raketách

Svět
Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.
Teherán – Dva nejvyšší íránští činitelé dnes v televizních poselstvích u příležitosti oslav perského nového roku (Nourúz) představili rozdílné ekonomické vize pro příští rok. Prezident Hasan Rúhání i duchovní a politický vůdce islámské revoluce a íránského lidu ajatolláh Alí Chameneí se shodli v tom, že ekonomika by měla být nejvyšší prioritou; zatímco ale Rúhání označil za klíčové pro hospodářský růst další rozvíjení spolupráce s cizími zeměmi, Chameneí zopakoval svou věrnost koncepci zaměřené na soběstačnost země.

Íránští vůdci přednesli rozporné vize ekonomické orientace země

Svět
Íránský prezident Hasan Rúhání
Teherán – Íránský a čínský prezident se dnes v Teheránu shodli na posílení vztahů a navázání strategické spolupráce. Hasan Rúhání a Si Ťin-pching také stvrdili podpis 17 bilaterálních dohod, včetně vzájemné spolupráce v jaderném sektoru, informovala agentura Reuters. Obchodní výměna se tím podle Rúháního v příštích deseti letech zvýší na 600 miliard dolarů (asi 15 bilionů korun).

Íránský a čínský prezident chtějí posílit vztahy a obchod

Svět
Íránští demonstranti
Rijád - Saúdská Arábie přerušila diplomatické styky s Íránem, oznámilo dnes v Rijádu saúdské ministerstvo zahraničí. Krok je reakcí na ranní útok davu íránských demonstrantů na areál saúdského velvyslanectví v Teheránu. Diplomatická roztržka následuje krátce po popravě šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra v Saúdské Arábii, která v Íránu vyvolala bouřlivé protesty.

Saúdská Arábie přerušila diplomatické styky s Íránem

Svět