ŠTÍTEK: Salisbury

Lord Lucan, a jeho tehdejší snoubenka Veronica Duncanová později Lucanová na snímku z roku 1963.
Záhadný osud britského lorda Lucana, který zmizel poté, co byl obviněn z vraždy chůvy ve svém londýnském domě, má nyní na kontě další zvrat. Odborník na identifikaci obličejů totiž tvrdí, že v Austrálii nalezl žijícího muže, jehož tvář se jednoznačně shoduje s tváří tohoto šlechtice. Letos od nevyřešeného případu uplynulo již 48 let. 

Zvrat v případu lorda Lucana. Vrah, který před půl stoletím zmizel, prý žije

Svět
Ruská hra Naši v Salisbury
Naši v Salisbury, tak se jmenuje nová stolní hra, která se objevila na pultech ruských obchodů. Autoři si v ní dělají legraci z otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie. Evropská unie v pondělí uvalila sankce na agenty ruské rozvědky GRU, které z pokusu o vraždu podezřívá, Moskva však podíl na útoku odmítá. Podle designéra hry má jít o zábavnou reakci na západní obvinění.
6 fotografií

Rusové si střílí z otravy Skripala. Nová stolní hra nabízí výlet do Salisbury

Svět
Obvinění Alexander Petrov a Ruslan Boširov
Dva Rusové, které Británie viní z otravy bývalého dvojitého agenta Skripala a jeho dcery Julije, byli v říjnu 2014 pod falešnou identitou v Česku. Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekl zdroj ze zpravodajských služeb. Podle něj měl v téže době přijet do ČR i sám Skripal, aby se tu setkal s českými důstojníky. Zdroje Radiožurnálu jsou přesvědčeny, že už tehdy ho dvojice sledovala.
9 fotografií

Ruští agenti ze Salisbury navštívili Česko. Skripala sledovali roky

Česko
Ruslan Boširov a Alexander Petrov (vpravo)
Skutečné jméno druhého z Rusů, kteří jsou podezřelí z útoku na agenta Skripala, je Alexandr Miškin a je to lékař ruské vojenské rozvědky GRU. Tvrdí to investigativní web Bellingcat. Ten před týdnem odhalil i skutečnou totožnost u druhého podezřelého, kterým byl podplukovník ruské vojenské rozvědky Anatolij Čepiga. Web se odvolává na veřejné zdroje a svědectví mužových známých.
9 fotografií

Další odhalení totožnosti. Druhý Rus z kauzy Skripal je údajně lékař GRU

Svět
Anatolij Čepiga, Ruslan Boširov
Jedním z údajných pachatelů útoku na Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji je plukovník ruské vojenské rozvědky GRU Anatolij Vladimirovič Čepiga, informoval britský list Daily Telegraph s odvoláním na online platformu Bellingcat. Čepigu, který údajně používá krycí jméno Ruslan Boširov, před lety vyznamenal ruský prezident Vladimir Putin. Ten přitom dosud tvrdil, že je Boširov běžným civilistou.  
9 fotografií

Ruský "turista" ze Salisbury je plukovníkem rozvědky. Putin lhal, píše Telegraph

Svět
Policisté zasahovali u restaurace v Salisbury
Britská policie z preventivních důvodů uzavřela restauraci v jihoanglickém Salisbury, ve které se dvěma hostům udělalo nevolno. Stalo se tak v blízkosti místa, kde po večeři v jedné z místních restauraci našli v kritickém stavu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii. Ti byli otráveni nervově paralytickou látkou novičok. Informoval o tom server BBC.

Další otrava? Policie uzavřela restauraci v Salisbury. Hostům se udělalo nevolno

Svět
Alexander Petrov a Ruslan Boširov
Dva Rusové, které Británie viní z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury, přijeli do Británie podle svého vyjádření jako turisté. V Salisbury prý chtěli vidět katedrálu. Oba muži to dnes uvedli ve vysílání ruské televize RT, kde se snažili svou návštěvu vysvětlit. Britská vláda je přesvědčena, že chemický útok 4. března v anglickém Salisbury nervovým plynem novičok schválil Kreml. 
9 fotografií

Byli jsme jen turisté, tvrdí Rusové podezřelí z otravy Skripala

Svět
Ruská ambasáda ve Washingtonu označila nové sankce ze strany USA za drakonické s tím, že pro ně není důvod. Spojené státy totiž včera na Moskvu uvalily novou vlnu sankcí kvůli otravě bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury. Podle amerického rozhodnutí je za útok novičokem zodpovědná Moskva. Kreml zatím situaci oficiálně nekomentoval.
6 fotografií

Rusko odmítá nové sankce za otravu novičokem. Prý jsou drakonické

Svět
Fotografie z místa.
Dawn Sturgessová, která byla na konci června otrávena novičokem v britském městě Amesbury, zemřela. Muže - Charlieho Rowleyho - a ženu otrávil tentýž nervový plyn, kvůli kterému skončil v nemocnici i bývalý ruský špion Sergej Skripal a jeho dcera. Uvedla to britská policie.
7 fotografií

Žena, kterou v Anglii otrávil novičok, zemřela

Svět
Policie na jihu Anglie vyhlásila mimořádnou událost kvůli případu dvou lidí, kteří jsou po kontaktu s neznámou látkou v kritickém stavu. Údajně může jít o stejný jed, jakým byl otráven bývalý agent Skripal a jeho dcera.
Policie na jihu Anglie ve středu vyhlásila mimořádný stav kvůli případu dvou lidí, kteří jsou po kontaktu s neznámou látkou v kritickém stavu. Strážníci její vzorky, již údajně mohou být stejné jako u nedávno otráveného agenta Skripala a jeho dcery, odeslali k prozkoumání do vojenské laboratoře. K případu byla povolána i protiteroristická jednotka.
7 fotografií

Dva lidé byli v Anglii přiotráveni, na vině prý může být novičok

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že není možné, aby byl bývalý dvojí agent Sergej Skripal, žijící v anglickém exilu, a jeho dcera Julija otráveni vojenským nervově paralytickým plynem novičok. V takovém případě by podle jeho slov nebyla Julija Skripalová v tak dobrém stavu, v jakém se ukázala v televizi. Řekl to novinářům na okraj Petrohradského ekonomického fóra.
6 fotografií

Nervový plyn zabíjí. Putin opět zpochybnil otravu Skripalových novičokem

Svět
Julia Skripalová
/VIDEO/ Julia Skripalová, která byla spolu se svým otcem Sergejem nalezena 4. března v bezvědomí na lavičce v jihoanglickém městě Salisbury, poskytla ve středu první veřejné vyjádření tiskové agentuře Reuters. Řekla mimo jiné, že je pro ni stále obtížné vyrovnat se s tím, že byli napadeni. Zotavování z útoku nervovým plynem označila za pomalé a velmi bolestivé.
6 fotografií

Julia Skripalová poprvé promluvila. Zotavování bylo pomalé a bolestivé, řekla

Svět
Julian Assange na ekvádorské ambasádě v londýnském Knightsbridge.
Po nedávném skandálu na ekvádorské ambasádě v Londýně, kdy uniklo na veřejnost, že Ekvádor dotoval kontroverzní kroky internetového aktivisty Juliana Assangeho, se Jihoameričané rozhodli na situaci reagovat. Prezident Lenin Moreno okamžitě nařídil stáhnout extra ochranku, která za posledních pět let spolu s dalšími činnostmi stála zemi zhruba pět miliónů dolarů, jak píše britský The Guardian.

Žádné další špehování. Ekvádor stahuje z Londýna Assangeho ochranku

Svět
Tajná služba na jména možných zabijáků narazila při kontrole seznamů osob, které přiletěly nebo odletěly z Velké Británie. Kriminalisté na základě kamerových záznamů z jihoanglického města Salisbury, kde k útoku na bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru došlo, dedukují, že dvojice byla otrávena 4. března jedem novičok v tekuté formě. Ten kdosi nanesl na kliku dveří Skripalova domu.
6 fotografií

Policie identifikovala podezřelé v případu otráveného agenta Skripala

Svět
Až dosud se předpokládalo, že nervově paralytická látka novičok, kterou byli v březnu v Anglii zasaženi ruský špión naverbovaný k MI6 Sergej Skripal a jeho dcera Julija, měla formu prášku. Jak ale informuje britská stanice BBC s odvoláním na ministerstvo životního prostředí a zemědělství, k útoku bylo použito jen velmi malé množství novičoku v podobě kapaliny.
6 fotografií

Nervový jed, kterým byl otráven dvojitý agent Skripal, měl tekutou formu

Svět
V dopise, který zaslal britský poradce pro národní bezpečnost generálnímu tajemníkovi NATO a jehož obsah zveřejnily britské úřady, se dále píše, že Rusové v minulosti testovali, je-li možné někoho otrávit tím, že se nervově paralytická látka nanese na kliku dveří. Právě tak byli Sergej Skripal a jeho dcera Julija v březnu otráveni, upozorňují vyšetřovatelé.
6 fotografií

Rusko sledovalo otce a dceru Skripalovy nejméně pět let, tvrdí Británie

Svět
Ruský špion Sergej Skripal
Londýn zvažuje, že někdejšímu ruskému špiónovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji navrhne přesídlení do cizí země pod novou identitou. Dvojice byla v březnu paralyzována nervovým jedem v jihoanglickém Salisbury. Podle listu The Sunday Times jednala britská tajná služba MI6 s americkou CIA o přesunu obětí útoku do Spojených států.
19 fotografií

Agent Skripal a jeho dcera by mohli žít pod novou identitou v USA

Svět
Nemocnice v Salisbury, kde leží Sergej Skripal
Zprávu o situaci kolem dvojitého špiona, zasaženého minulý měsíc nervovým jedem, zveřejnila v psaném prohlášení šéflékařka nemocnice v Salisbury Christina Blanchardová. „Chtěla bych aktualizovat informaci o stavu Sergeje Skripala,“ uvádí. „Pacient na léčbu reaguje dobře, jeho stav se rychle zlepšuje a už není kritický.“ Ruské velvyslanectví odpovědělo na Twitteru slovy: „Dobrá zpráva!“
19 fotografií

Skripalův stav se rapidně zlepšuje. Otrávený agent je z nejhoršího venku

Svět