ŠTÍTEK: Santa Claus

Ze slavnostního křtu alba Nová vlna se starým obsahem kutnohorské kapely Vesper ve Vinohradském pivovaru v Praze.
/FOTO, VIDEO/ Sedmé album s netradičním názvem Nová vlna se starým obsahem pokřtila kutnohorská hard-popová parta v pražském Vinohradském pivovaru. Kmotry nových nahrávek se stali producent Ondřej Škoch a grafik Michal Cetkovský, autor grafiky obalu alba. Charitativní dražba původního autorského obrazu vynesla krásných 15 tisíc korun. Ty obdržela nezisková organizace Cesta životem bez bariér, která dlouhodobě pomáhá hendikepovaným dětem.
5 fotografií

Dobrá věc se podařila. Vesperáci pokřtili album a podpořili hendikepované děti

Volný čas
Austrálie - největší kamenný monolit planety zvaný Ayers Rock, dnes samozřejmě jménem Uluru.
/FOTO/ Nejdelší noc roku je za námi, dny se po zimním slunovratu prodlužují, jaro se už, i když ještě vzdálené, blíží. Někde obdarovával Santa Klaus, u nás tradičně Ježíšek. Oslavu jeho narození, křesťanské Vánoce se Štědrým dnem jsme, tedy jak kdo, dobře prožili a přežili a teď se těšíme na Silvestra a na Nový rok se čtyřkou na konci. Ten budeme vítat různě. Někdo i netradičně, jako například můj kamarád Pája před časem uprostřed Austrálie, výstupem na největší kamenný monolit planety zvaný Ayers Rock, dnes samozřejmě jménem Uluru. To se každému nepoštěstí, a dnes už nikdo ranní východ slunce nahoře na oné červené skále, vítat nemůže. Ale kamarád Pája před koncem tisíciletí ano. Jak to tenkrát, vlastně nedávno, bylo? Přečtěte si to!
7 fotografií

Do středu Austrálie aneb výstup na největší kamenný monolit planety zvaný Uluru

Čtenář reportér
Ricky Martin
Zatímco jiní si užívají, že jsou v den svých narozenin středem pozornosti, ti, kdo se narodili na Štědrý den, mají trochu smůlu. Nepomáhá jim ani fakt, že narozeniny v tento slavnostní den jsou poměrně vzácné. Podle studie Harvardovy univerzity z roku 2006 je 25. prosinec, kdy se slaví Štědrý den mimo jiné v USA, druhým nejméně častým dnem pro narození, po 29. únoru.
5 fotografií

Mají narozeniny na Vánoce: Vágnera ve škole litovali, Lennox říkali Santovo dítě

Společnost
Vánoční dárky. Ilustrační foto.
Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Jan 3,16. Za zamyšlení k vánočním svátkům a pozvánce na vánoční a novoroční bohoslužby ve sboru Českobratrské církve evangelické v Táboře děkujeme evangelickému faráři Christofu Lange.

Jaký důraz klademe na obal, je vidět především o Vánocích

Čtenář reportér
Vánoční dárky. Ilustrační snímek
/ČERNÁ A BÍLÁ/ Kdo nosí dárky? Lidé se jednoznačně postavili za Ježíška. Jeho popřením připravíme děti o kouzlo Vánoc, říkají. Otázku, zda říkat dětem, že dárky nosí Ježíšek, i když je to lež, přitom řeší rodiče před každými Vánocemi. V rámci rubriky Černá a Bílá jsme na toto téma připravili dva články, kde shrnujeme „pro“ a „proti“.

Neberte nám Ježíška, vzkazují čtenáři Deníku

Černá a bílá
Vánoční fotografie ukazují Ústečany během svátků mezi lety zhruba 1900 až 1945.
Smažený kapr, bramborový salát, svařáček a nějaký ten sváteční nevkus, importovaný do Čech z anglosaských zemí. Současné Vánoce si bez toho už nedovedeme představit. Sejně si je nedovedli v časech před druhou světovou válkou představit obyvatelé Ústecka a severozápadních Čech bez postaviček anděla a horníka nesoucího světlo, zdobného louskáčku, případně vánoční pyramidy a obloukového svícnu, zvaného Schwibbögen.
14 fotografií

FOTO: Štědrovečerní salát dělali Ústečané ze sledě a podávali na stůl s párkem

Ústecko
Vánoční sob a sněhulák na zahradě Jaromíra Škorpíka
Jaromír Škorpík z Dlouhé Vsi u Havlíčkova Brodu chtěl pořídit něco pěkného pro své děti. Brouzdal po internetu a zalíbil se mu vánoční svítící sob. Byl krásný, ale částka, kterou za něj chtěli, se mu zdála příliš vysoká. Rozhodl se proto, že si vánočního svítícího soba udělá sám. Povedlo se mu vyrobit parádního, z vázacích drátů a strčové folie. A u této vánoční svítící dekorace jeho snažení neskončilo. Pustil se s chutí do dalších.
7 fotografií

Jak vyrobit svítícího soba? Kutil z Dlouhé Vsi poradí. Svítí mu i sněhulák

Kutilství
Start Vánoční jízdy na Velkém náměstí v Kroměříži, 17. prosince 2023.
Davy lidí přilákala k silnici na Kroměřížsku originální vánoční jízda. Desítky vozů ozdobených blikajícími světýlky a nejrůznějšími vánočními dekoracemi startovaly z Velkého náměstí v Kroměříži, odkud se vydaly na 60 kilometrů dlouhou spanilou jízdu. Lidé nevšední událost pozorovali nejen ze silnice, ale i z oken svých domovů. 
18 fotografií

Santa na střeše, sobi na kapotě. Blikající spanilé jízdě přihlížely tisíce lidí

Automagazín
Vánoční dárky. Ilustrační snímek
/ČERNÁ A BÍLÁ/ Nejen v Česku, ale v celém západním světě si lidé kladou otázku, zda říci dětem, že jim dárky kupují sami, nebo udržovat legendu o tom, že je rozdává kouzelná bytost - u nás Ježíšek, jinde většinou Santa Claus. Článek s hlasy odborníků jsme zveřejnili patnáctého prosince na denik.cz/jezisek. V anketě se drtivá většina čtenářů přiklonila k tomu, že malá vánoční lež nejen neškodí, ale dětem pomáhá. Pojďme teď shrnout všechny argumenty pro i proti i na základě vašich příspěvků.

Máme říkat dětem, že dárky nosí Ježíšek, i když je to lež? Přečtěte si argumenty

Černá a bílá
Otužilci jako každý rok před Vánocemi uspořádali v Třebíči veřejné koupání. Při jejich oblíbené kratochvíli je vždy sledují stovky lidí.
/VIDEO/ Na tváři desítek lidí všude v okolí se zračí spokojený úsměv. Právě vstupují do vody, která má něco kolem jednoho stupně, teplota vzduchu není o mnoho vyšší. Běžnému člověku tuhne krev žilách jen při myšlence na něco takového, pro otužilce, kteří se v sobotu 16. prosince zúčastnili tradičního předvánočního koupání v Třebíči, jsou to podmínky téměř ideální.
40 fotografií

Vánoce za dveřmi, otužilci ve vodě. Zaplavali si v Třebíči, podívejte se

Třebíčsko
Mnozí mladší školáci už na Ježíška nevěří a uvědomují si, že vánoční dárky si dávají lidé mezi sebou. Jak to doma máte s dětmi vy? Napište nám
/ČERNÁ A BÍLÁ/ Říkáte malým holkám a klukům, že dárky nosí Ježíšek, nebo přiznáte barvu, že jsou od vás? Nikdo přesně neví, jaká odpověď je správná. Jisté však je, že může zásadně ovlivnit vztahy dětí k rodičům i ke světu na celý život. Zde shrnujeme některé argumenty a tážeme se na váš názor. Shrnutí přinese Deník v Černé a bílé v úterý 19. prosince.

Má nosit dárky Ježíšek, nebo rodiče? Odborníci se přou. Řekněte nám svůj názor

Černá a bílá
Santa Clausové skončili za mřížemi, Ježíškovi fušovat do řemesla nebudou
Přestože Santa Claus během adventu prostřednictvím reklam a amerických filmů vnucuje dětem představu, že právě on je hlavní personou Vánoc, která nosí vánoční dárky komínem, tak na usedlosti někdejšího zahradnictví v Josefově mají jasno, kdo je tím pravým dárkonošem v českých luzích a hájích. Zatímco Ježíšek si u manželů Bauerových mohl otevřít svoji nebeskou kancelář, která je připravena přijmout vánoční přání, tak vděčný reklamní figurant, který je na rozdíl od Ježíška teple oblečen a díky červené a bílé už z dálky dobře vidět, stráví adventní čas za mřížemi.
11 fotografií

VIDEO: Santa Clausové skončili za mřížemi, Ježíškovi fušovat do řemesla nebudou

Náchodsko
Návštěvníci nazdobeného domu ochutnají atmosféru amerických Vánoc. Mohou navíc přispět na dobrou věc.
Dům nazdobený ve stylu amerických Vánoc můžete obdivovat jen kousek za rakouskými hranicemi nedaleko přechodu Halámky. K návštěvě atrakce v obci Brand lákají barevná světla a dekorace už z dálky všechny, kteří projíždějí kolem. Netradiční podívaná je všem volně přístupná zdarma. U vstupu ale majitelé domu umístili kasičku na dobrovolné vstupné. Vybrané peníze následně pomohou při léčbě dětí s rakovinou.
42 fotografií

Manželé proměnili dům i zahradu ve vánoční království. Pomáhají dětské onkologii

Z okolí
Ultramaratonkyně Lenka Berrouche přivezla bronzovou medaili z Tchaj-wanu.
/ROZHOVOR/ Fenomenální úspěch ústecké běžkyně! Asijský Tchaj-wan hostil mistrovství světa ultramaratonců a česká ženská reprezentace ve složení Petra Pastorová, Lenka Horáková a Lenka Berrouche dosáhla ve čtyřiadvacítce na bronzové medaile. Slavit může i Ústí nad Labem, Lenka Berrouche totiž žije, sportuje a vychovává tři děti právě ve městě na severu Čech. V úterý 5. prosince přišla na kus řeči s Deníkem. Ukázala i vzácnou medaili.
3 fotografie

Zazářila v Asii, druhý den šla do práce. Běháním si čistím hlavu, říká Berrouche

Ústecko
Pivovar Velké Březno.
Opravdu předlouhou a zajímavou historií se může pochlubit pivovar Velké Březno, ležící v malebné obci stejného jména uprostřed přírody a pískovcových skal. Generace tamních sládků zde vaří pivo od roku 1753 dodnes. Používají přitom jakostní suroviny a prověřené receptury. Nahlédnout pivovarníkům pod pokličku mohou všichni zájemci při exkurzích do výrobních prostor pivovaru. V adventním čase tak přinášíme o pivovaru pár zajímavostí.
7 fotografií

Pivovar Velké Březno oslavil 270 let. Pivního "dědka" z etikety zná asi každý

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
S neúspěšným podnikatelským záměrem se dostala do pořádných problémů sedmadvacetiletá žena z Ústecka, která klientům nabízela výrazně levnější letenky než za běžně dostupnou cenu. Ty ovšem nikdy nesehnala a na oko levnější letenky hradila z vlastních zdrojů. Brzy je však neměla z čeho doplácet a dluhová spirála dospěla až k obvinění z podvodu.   

Žena lákala na levné letenky. Případ už řeší policie, hledá další poškozené

Ústecko