ŠTÍTEK: Santiago de Chile

Pohřeb legendy přerovského tenisu Petra Huťky, 29. května 2024, Přerov. Ctislav Doseděl
/ROZHOVOR/ Pět let trénovala tenisová legenda Petr Huťka bývalého 26. hráče světa Ctislava Doseděla. Byly z toho tři tituly na okruhu ATP, zápasy Davis Cupu či Světový pohár v Düsseldorfu. Zesnulá ikona přerovského sportu se netajila tím, že pro uznávaného trenéra a funkcionáře šlo o životní spojení. A stejně to má i Sláva Doseděl, který se ve středu přijel do rodného Přerova s panem Huťkou rozloučit. „Pokaždé, když v těchto dnech vstoupím na kurt, vybavuje se mi ve všech činnostech nebo cvičeních,“ přiznal 53letý účastník olympiády v Sydney.
89 fotografií

Životní hráč Petra Huťky Doseděl vzpomíná: Po prvním tréninku jsem čůral krev

Ostatní sporty
Hynek Adámek na Antarktidě.
Reportér Hynek Adámek už je na cestě na Antarktidu, odkud bude čtenáře denik.cz informovat o tom, co tam dělá a co všechno se mu podařilo vyzkoušet. Hynek Adámek se po dlouhých osmnácti letech vrací na místo, kde kdysi dokumentoval vznik vědecké stanice Johann Gregor Mendel (Masarykova univerzita).

Na cestě na Antarktidu. Hynek Adámek z ní bude psát pro Deník

Do světa
Na zastupitelských úřadech na americkém kontinentě začaly 12. ledna 2023 prezidentské volby v zahraničí. Mezi prvními se českým voličům otevřela ambasáda v Santiagu de Chile.
Nového prezidenta České republiky začali dnes jako první v zahraničí volit čeští občané na zastupitelských úřadech v Jižní Americe. První volební místnosti se otevřely ve 14:00 místního času (18:00 SEČ) v brazilských městech Sao Paulo a Brasília, v argentinském Buenos Aires a v Santiagu de Chile. Po 20:00 SEČ se začalo volit i na východním pobřeží Spojených států, konkrétně ve Washingtonu a v New Yorku, a v kanadské Ottawě. V Severní a Jižní Americe hlasují čeští občané dnes a v pátek, oba dny od 14:00 do 21:00 místního času.

Češi v zahraničí začali volit prezidenta. Jako první hlasují v Jižní Americe

Volební zpravodajství
Jarmila Klimešová na olympiádě v Londýně.
Barbora Špotáková, jedna z největších osobností českého sportu, se na mistrovství Evropy v Mnichově loučí s velkými atletickými akcemi. „Je to ženská do nepohody, nezkazí žádnou srandu,“ vzpomíná na svou někdejší parťačku další oštěpařka Jarmila Klimešová, která budoucí olympijskou vítězku a světovou rekordmanku poznala už v dorosteneckém věku. 
5 fotografií

Jak Špotáková dala bezdomovci pivo. O Báře se nedá mluvit špatně, říká parťačka

Atletika
Protivládní protest v Santiagu de Chile
Tisíce lidí v Santiagu de Chile a v dalších chilských městech ve čtvrtek opět protestovaly proti vládě prezidenta Sebastiána Piňery a požadovaly sociální reformy. Agentura Reuters uvedla, že americké ministerstvo zahraničí má signály o ovlivňování protestů prostřednictvím sociálních sítí z Ruska. Moskva dnes tato obvinění odmítla. Protesty v Chile, které trvají už přes dva týdny, si dosud vyžádaly 23 obětí na životech.

Americký prezident Trump: Protesty v Chile jsou podporovány zahraničními silami

Svět
Jan Dočekal: tuš a akryl, 2019.
Třebíč /FOTO/ - Cesty výtvarných děl od nás do světa, třeba i přes Atlantik, mají rozličná pozadí. Z nejpříjemnějších možností oněch cest je přátelství umělců překračující oceán. Moravská skupina Stir up, jejíž sezónní galerií je bývalý Mohelský mlýn na řece Jihlavě, má letité kontakty s kostarickými a chilskými umělci.
5 fotografií

Pět výtvarníků z Vysočiny vystavuje v Santiagu de Chile

Volný čas
Michal Martišek absolvoval na domácím turnaji O pohár města Trutnova premiéru v roli hlavního kouče Lokomotivy.
Trutnov - Zaslouženým, byť ve finále těsným vítězstvím slovenského týmu MBK Ružomberok skončil 19. ročník mezinárodního turnaje basketbalistek O pohár města Trutnova. Jako tradičně měl kvalitní mezinárodní konkurenci. Trutnov propojil basketbalový svět. Během tří dnů se potkali ve sportovní hale ZŠ Komenského rodáci z šestitisícových slovenských Medzilaborců i pětimilionové chilské metropole Santiaga de Chile.
3 fotografie

Medzilaborce i Santiago de Chile. Trutnov propojil basketbalový svět

Ostatní sporty
Skládání iluze Santiago de Chile. Autorská listina.
Santiago de Chile, Třebíč - Letošní 90. narozeniny chilského surrealistického básníka a výtvarníka Ludwiga Zellera vyvrcholily v minulých dnech v Santiagu de Chile uvedením nové knihy umělcových básní Componiendo la ilusión (Skládání iluze) a otevřením výstavy surrealistických výtvarných děl autorů z mnoha zemí na jubilantovu počest. Z České republiky se výstavy účastní jediný autor, třebíčský tvůrce koláží Jan Dočekal (74), člen skupiny Stir up.
3 fotografie

Třebíčský výtvarník Jan Dočekal vystavuje v Santiagu de Chile

Volný čas
Kelemen na Světovém poháru v Chile získal bronz v keirinu.
Santiago de Chile, Brno – Dvě bronzové medaile v závodech Světového poháru v rozmezí jediného týdne vybojoval dráhový cyklista brněnské Dukly Pavel Kelemen. Minulou sobotu pomohl české trojici s Martinem Čechmanem a Davidem Sojkou ke třetímu místu v týmovém sprintu v kanadském Miltonu, nyní v posledním dílu seriálu v Santiagu de Chile vydřel bronz v keirinu.

Kelemen získal na Světovém poháru v Chile bronz v keirinu

Ostatní sporty
Dráhový cyklista Pavel Kelemen.
Santiago de Chile, Brno – Dva dny se dostával z únavy, ale stálo to za to. Dráhový cyklista brněnské Dukly Pavel Kelemen při třetím dílu Světového poháru v kanadském Miltonu absolvoval sedm ostrých startů v jednom dnu. Třikrát rozjížděl týmový sprint, ve kterém brněnskému triu pomohl k historickému bronzu, a čtyřikrát šel na start keirinu, v němž obsadil osmou pozici.

Dráhař Kelemen po týmovém bronzu bojoval s usínáním a žaludkem

Ostatní sporty
Dukla Brno na závodech v Miltonu
Milton, Brno /FOTOGALERIE/ – Takovou závodní porci v jeden den nezvládne každý. Pro dráhového cyklistu brněnské Dukly Pavla Kelemena žádný problém. Druhý den Světového poháru v kanadském Miltonu vydržel sotva uvěřitelnou porci tří rozjížděk týmového sprintu a čtyři jízd keirinu. Výsledek? Historické třetí místo brněnské trojice a osmá příčka v keirinu.
5 fotografií

Terminátor Kelemen přispěl k bronzu týmového sprintu Dukly Brno

Ostatní sporty
Rakev s ostatky chilského diktátora Augusta Pinocheta.
Santiago de Chile - Chilský parlament schválil tento týden dokument, v němž označil bývalého prezidenta Augusta Pinocheta (1973-1990) za "nejnásilnějšího a nejzločinnějšího vládce v historii Chile". Text je podle španělského deníku El País prvním svého druhu, jaký přijali chilští poslanci od nástupu demokracie v zemi v roce 1990.

Chilští poslanci odsoudili Pinocheta, zakázali výstavy jeho fotek

Svět
Ilustrační foto.
Santiago de Chile – Asi 70 uhynulých velryb objevili místní rybáři na pláži na jihu Chile. Jde o stejné místo v Patagonii, kde v loňském roce vyplavilo moře více než 330 velryb. Loňský hromadný úhyn byl největší, o jakém zatím mořští biologové mají záznamy, napsala dnes agentura AFP.

Na pláži v jižním Chile se našlo 70 uhynulých velryb

Svět
Ilustrační foto.
Santiago de Chile – Sto milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun) budou žádat po chilském státu obyvatelé někdejší osady německých exulantů v jižním Chile zvané Colonia Dignidad. Oznámili to v sobotu, jen několik dní před návštěvou německého prezidenta Joachima Gaucka v Chile, informovala rozhlasová stanice Deutsche Welle.

Oběti německé enklávy v Chile chtějí po státu 100 milionů dolarů

Svět
Ilustrační foto
Santiago de Chile - V Chile začne příští měsíc platit zákon, jímž chce vláda snížit vysoké procento obézních lidí v zemi. Reguluje informace na obalech potravin a reklamu cílenou na děti a nezletilé. Podle španělského deníku El País zákon zřejmě v Chile bude znamenat konec pro takzvaná kindervajíčka a změny pro dětské "šťastné krabičky" v řetězcích rychlého občerstvení.

Chile bojuje proti obezitě. Zakáže reklamu cílenou na děti

Ekonomika
Ilustrační foto.
Santiago de Chile - Mladý muž v Chile se rozhodl spáchat sebevraždu tak, že se nechá roztrhat lvy v zoologické zahradě. Dobrovolně vstoupil do jejich výběhu, chovatelé ale dvě zvířata zastřelili, aby mu zachránili život. Mladý Chilan je ve vážném stavu v nemocnici, uvedla agentura AP.

Muž v Chile v zoo vlezl do výběhu lvů, chtěl spáchat sebevraždu

Svět
Nocleh ve stanu ve skrytu nádherné chilské přírody.
Cestování napříč Jižní Amerikou není jen poznáváním někdy snad panenské přírody, ale je to také poznávání lidí a jejich různých životních příběhů. Dnes přibrzdím u jednoho z nich. Předchozích pár dnů jsem strávil v hlavním městě Chile, Santiagu de Chile, které je doslovným lidským mraveništěm a zažijete v něm dennodenní ruch, stejně jako v jiných metropolích, naši matičku stověžatou nevyjímaje.

Napříč Jižní Amerikou: Nádherná hrůza. Paso San Francisco očima Mirka Šlegla

Cestujeme
Nocleh ve stanu ve skrytu nádherné chilské přírody.
/SERIÁL DENÍKU/ - Cestování napříč Jižní Amerikou není jen poznáváním někdy snad panenské přírody, ale je to také poznávání lidí a jejich různých životních příběhů. Dnes přibrzdím u jednoho z nich. Předchozích pár dnů jsem strávil v hlavním městě Chile, Santiagu de Chile, které je doslovným lidským mraveništěm a zažijete v něm dennodenní ruch, stejně jako v jiných metropolích, naši matičku stověžatou nevyjímaje.

Napříč Jižní Amerikou: Nádherná hrůza. Paso San Francisco očima Mirka Šlegla

Slovácko
Mirek Šlegl šlapal z romantické pláže Pacifiku do latinskoamerických slumů.
/SERIÁL DENÍKU/ - Na svém putování Jižní Amerikou se pomalu dostávám do střední části Chile, do míst, která jsou hustě obydlená. Rozhodl jsem se, že zakotvím na pár dní u kámoše v Los Angeles. Ne, nedivte se, neposlal pro mě tryskáč a nepřeletěl jsem letadlem do světové metropole filmu a show bussinesu vůbec. Druhé nejlidnatější město USA má totiž na jihu svého třistatisícového bratříčka, který se krčí v opuštěné krajině a vynoří se před vámi z ničeho nic.

Napříč Jižní Amerikou: Z romantické pláže Pacifiku do latinskoamerických slumů

Slovácko