ŠTÍTEK: Sasko

Požár v Českém Švýcarsku likvidovali hasiči tři týdny.
Více než 1060 hektarů lesa zasažených požárem, 21 dní hašení. Přesně před dvěma lety se objevilo první ohnisko největšího lesního požáru v novodobé historii Česka. Bojovat s ohnivým živlem začali hasiči v Národním parku České Švýcarsko druhý den ráno, na likvidaci se podílelo přes šest tisíc hasičů z celé republiky, devět vrtulníků a pět letadel i ze zahraničí.
83 fotografií

Největší lesní požár zachvátil České Švýcarsko přesně před dvěma lety

Děčínsko
Basketbalová Akademie Lvic a Koček v Litoměřicích.
Ve dnech 7. až 12. července proběhla v Litoměřicích již druhá basketbalová Akademie určená pro holky kategorií U10 – U15. Ta se sem vrátila v rámci probíhajícího společného projektu Driblingem společně přes hranice podpořeného z programu Interreg Česko – Sasko 2021-2027 spolufinancovaného Evropskou unií, na kterém se společně podílejí basketbalové týmy českých Lvic (BK Lvice Litoměřice) a německých Koček (ChemCats Chemnitz).
4 fotografie

Druhá basketbalová Akademie Lvic a Koček v Litoměřicích je minulostí

Čtenář reportér
Opuštěná historická budova vlakového nádraží v obci Moldava v Krušných horách.
Historická budova vlakové stanice na Moldavě, jedna z nejrozsáhlejších svého druhu v Čechách, je stále na prodej. Uzavřený objekt, který stojí na konečné u německých hranic, by mohl sloužit pro ubytování. Cestujícím z vlaku už ale běžné nádražní zázemí zřejmě nikdy nenabídne, přestože se řeší propojení se železnicí v Sasku. Tam nadšenci staré tratě i s budovami renovují a využívají pro turismus.
9 fotografií

Bude v Krušnohoří nový hotel? Nádraží Moldava velké jako zámek míří do aukce

Teplicko
Tip na výlet: Kousek za hranicemi nabízí Sasko světové i evropské unikáty
Největší cihlový most na světě, nejmodernější skokanský můstek Evropy, muzeum krajky či lidových vozítek Trabant. Krápníková jeskyně, adrenalin na horské dráze El Toro či naopak pohodová jízda na letní bobové dráze. Pohádková i indiánská stezka nebo vodní výlet do říše dinosaurů. To vše a mnoho dalších unikátů nabízí sousední Sasko. Je pro mnohé z nás tolik blízké a přesto nepoznané. Mnohý z nás může být překvapen, co na něj čeká opravdu pár kilometrů za česko-německými hranicemi. Z nabídky si vybere opravdu každý. Kdo nemá k dispozici auto, může využít regionálního dopravce.
7 fotografií

Tip na výlet: Kousek za hranicemi nabízí Sasko světové i evropské unikáty

Sokolovsko
Staré Splavy se mohou pochlubit zrekonstruovaným schodištěm zkracujícím cestu k Máchovu jezeru a parkem s nově nainstalovanými sochami.
/FOTO, VIDEO/ Staré Splavy se mohou pochlubit zrekonstruovaným schodištěm zkracujícím cestu k Máchovu jezeru a parkem s nově nainstalovanými sochami. Umístění uměleckých děl inicioval režisér Fero Fenič, který má v oblíbeném letovisku vilku. Dvě sochy daroval městu a další dvě Doksy získaly za zvýhodněnou cenu od umělce Zdeňka Legnera, pro kterého jsou Splavy rovněž srdeční záležitostí.
30 fotografií

Umělecká díla ozdobí Staré Splavy. Obnovu parku inicioval režisér Fenič

Českolipsko
Výlet do Saska. Wlosieň.
/FOTO/ Do Německa se za poznáním s organizovanou turistikou jezdí již od poloviny 19. století. Návštěvnost oblastí podél vzájemných hranic, pro nás tedy s Horní či Dolní Lužicí, které patří Sasku, se výrazně zvýšila v posledních letech. Nás tu láká poznávání různých oblastí kultury, příroda a zejména historie a památky našich severních sousedů.
10 fotografií

Od větrného mlýna po zříceniny hradů. Zážitky na zájezdu s KČT Česká Lípa

Čtenář reportér
Vydra říční. Ilustrační snímek
Rybáři dlouhé roky upozorňují na nezvyklý počet vyder a na obrovské škody, které přemnožení dravci způsobují nejen na větších tocích. Asi se všichni shodneme, že vydra říční je překrásný dravec, kterého u nás romantizuje známý Večerníček o Vydrýskovi. Vydra je ale především nesmlouvavý dravec, který v případě přemnožení může páchat obrovské škody v řekách, potocích i rybnících.

Vydry vážně ohrožují rybí genofond na Ašsku a ničí práci rybářů

Chebsko
Nad Německem se prohnala Supercela, zanechala po sobě značné škody.
Nad městy ve středním a východním Německu se v úterý večer prohnaly silné bouřky. Poničené domy a ohnuté stožáry má podle německých médií na svědomí supercela s propadem studeného vzduchu (anglicky nazvaným downburst). V městě Gröditz v okrese Míšeň ve spolkové zemi Sasko hasiči hlásili i tornádo, po počátečním vyšetřování ale jeho existenci odborníci nedokázali potvrdit. Zkázu na místě dokládají mrazivá videa a fotky místních sdílené na sociálních sítích. Nepříznivé počasí poškodilo i železniční trat mezi Berlínem a Drážďany.
5 fotografií

Tornádo, hlásili hasiči. Sasko zasáhla ničivá supercela, nechala za sebou spoušť

Státy EU
Návštěva partnerské školy v Döbelnu umožnila studentům z Vyškova poznat řadu zajímavých míst.
Skupina studentů německého jazyka z Gymnázia a SOŠZE Vyškov se 3. až 7. června vydala spolu se svými vyučujícími Alenou Vejmolovou a Ivetou Höferovou do Saska. Díky spolupráci našeho gymnázia a Lessingova gymnázia Döbeln jsme měli možnost nejen objevovat krásy Döbelnu, Lipska, Míšně a Drážďan, ale také se seznámit se studenty již zmíněné německé školy. Procvičili jsme si tak němčinu, nebo také, jak říkáme my němčináři, unsere deutsche Sprachkenntnisse.
7 fotografií

Studenti z Vyškova vyrazili na návštěvu partnerské školy v Döbelnu

Čtenář reportér
Ilustrační snímek
Hrůzný zločin vyšetřují již několik dní kriminalisté v Sasku nedaleko hranic s Českem. V Döbeln na předměstí Drážďan byla po týdenním pátrání v lese nalezena zavražděná devítiletá dívka. Muže podezřelého z vraždy dívky zadrželi v pátek 14. června čeští policisté v centru Prahy. Matka a babička zavražděné dostaly policejní ochranu, která nepřetržitě hlídá jejich dům.

U Drážďan zavraždili devítiletou dívku. Podezřelého dopadli v Praze

Státy EU
Ilustrační foto
Hrůzný zločin vyšetřují již několik dní kriminalisté v Sasku nedaleko hranic s Českem. V Döbeln na předměstí Drážďan byla po týdenním pátrání v lese nalezena zavražděná devítiletá dívka. Muže podezřelého z vraždy dívky zadrželi v pátek 14. června čeští policisté v centru Prahy. Matka a babička zavražděné dostaly policejní ochranu, která nepřetržitě hlídá jejich dům.

U Drážďan zavraždili devítiletou dívku, podezřelého z vraždy dopadli v Čechách

Krimi
Nachází se pod povrchem Česka a Německa magma? Podle expertů zřejmě ano. Ilustrační snímek
Vědce překvapil neobvyklý zemětřesný roj na hranicích České republiky a Německa. Podle výzkumů se jeho ohnisko přesunulo o několik kilometrů dál, než bylo dřív. Experti předpokládají, že důvodem může být pohyb magmatu pod povrchem, které se v oblasti může i hromadit, což v daleké budoucnosti může způsobit vznik sopky. Odborníci ale nemají jasno, odkud se roztavená hornina vzala. Pomoci jim mají další analýzy.

Pod povrchem ČR panuje skrytá síla. Z hromaděného magmatu může vzniknout sopka

Věda
Ministr vnitra Vít Rakušan, 18. října 2022, Praha.
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po setkání se svým saským protějškem Arminem Schusterem uvedl, že migrační situace je pod kontrolou. Sasko požádalo Českou republiku o zintenzivnění spolupráce na česko-německých hranicích. Důvodem kontrol na hranicích podle saského ministra není jen omezení migrace, ale také bezpečnost nebo hybridní válka, kterou vede Rusko. Řekl to novinářům v Petrovicích na Ústecku. Politici spolu mluvili i o spolupráci Saska a Česka při různých katastrofách, například při požárech.

Sasko žádá ČR o zesílení spolupráce na hranicích. Kvůli migraci i hybridní válce

Česko a EU
Losa evropského chovají i v několika zoologických zahradách. Na snímku samice Johanka a Quanita ze Zooparku Chomutov
Na začátku týdne udělala zoologům a milovníkům zvířat radost zpráva, že se v Krkonoších objevil los evropský. Pokud se tu sudokopytník usadí, půjde o další živočišný druh, který se navzdory předchozímu vyhubení vrátí na další místo v české krajině. Přestože mají lidé losy spojené především se severními částmi evropského a amerického kontinentu a na jejich přítomnost v tuzemských lesích si odvykli, ve střední Evropě jde o staré známé. Několik staletí nazpátek totiž běžně žili ve velké části starého kontinentu.

Návrat losů do Česka? Kdysi tu žili i sobi, viděl je možná už Julius Caesar

Zvířecí deník a chovatelství
Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje k podepsání dohody o spolupráci s hospodářskými komorami v Bavorsku a Sasku.
Hospodářské komory na obou stranách hranice si budou ještě víc pomáhat. Na setkání v německém Bad Elsteru se na tom shodli jejich zástupci, kteří také podepsali dohodu o spolupráci. Ta má vést k užšímu propojení členských firem nejen navzájem, ale i s univerzitami v Česku, Bavorsku a Sasku. Komory tak chtějí společně a systematicky čelit novým výzvám, mezi které patří digitalizace, automatizace, transformace energetiky a další aktuální otázky.

Přeshraniční spolupráce: hospodářské komory se zaměří na školství

Chebsko
Ústecké číšky dvojstěnky.
Jako dvojstěnné sklo označujeme předměty složené ze dvou nebo více do sebe zapadajících skleněných částí jedné nádoby. U takto zhotovených skleněných číšek se vžilo označení „dvojstěnka“. V Muzeu města Ústí nad Labem se nachází soubor čtyř unikátních dvojstěnných číšek z 18. století. Nyní mají Ústečané nakrátko možnost si je prohlédnout.
6 fotografií

Unikátní vzácné sklenky dvojstěnky ze sbírky Schichtů vystavuje ústecké muzeum

Volný čas
Děti z Bad Gottleuby -Berggießhübel navštívily skalní město v Tisé  na Ústecku.
/FOTO/ "Paní učitelko, já vím, co je to Blumen!" hlásí pyšně šestiletý Honzík. Aby také ne, už nějakou dobu všichni trénovali písničku, kterou pak společně odprezentovali dětem z Německa. Příhraniční severočeská obec Tisá se totiž stala centrem setkání dětí místní mateřinky a mateřské školy v německé Bad Gottleubě - Berggießhübel. V pátek 26. dubna tak do Tisé dorazila zhruba dvacítka německy mluvících dětiček. Hned na úvod jim české děti zazpívaly českou jarní píseň Na jaře čáp jede v kočáře a pomocí obrázků se přidala i zahraniční návštěva.
10 fotografií

Děti z Bad Gottleuby navštívily skalní město na Ústecku. Za měsíc návštěva otočí

Ústecko
Hlubina - Vítkovice 3:0 (22. kolo divize F - 20. 4. 2024).
/FOTOGALERIE/ Pět zápasů trvala série neporazitelnosti divizních fotbalistů Vítkovic. Mužstvo kouče Martina Štverky padlo v sobotu na hřišti lídra čtvrté nejvyšší soutěže Hlubiny 0:3, k čemuž domácí Unie nakročila dvěma zásahy Milana Saska v prvním poločase. „Myslím si však, že jsme neodehráli vyloženě špatné utkání,“ řekl hlavní trenér Ostravanů, který už mohl využít navrátilce a kapitána po disciplinárním trestu Matyáše Richtára.
10 fotografií

Kapitán zpět, lídr však sérii Vítkovic ukončil: Hlubině jsme namazali, řekl kouč

Fortuna divize
Jelen evropský. Ilustrační snímek
Divoká zvířata státní hranice neznají. Právě to bude jeden z aspektů chystaného přeshraničního projektu mezi Českým a Saským Švýcarskem, který má za úkol zmapovat výskyt největší kopytníka na tomto území. Zahrne i vliv velkého požáru nebo návrat vlků, kteří se starají především o slabší kusy. Ulovit ale zvládnou i dospělou laň nebo jelena.

Jak se pohybují jeleni v Českém a Saském Švýcarsku? Vědci pátrají

Zvířecí deník a chovatelství
Kyjovské údolí zdobí trojice nových dřevěných soch, jsou součástí vznikající naučné stezky.
/FOTO, VIDEO/ Socha medvěda spojená s pověstí o lakomých pašerácích, pomník obětem pochodu smrti nebo sluchadlo vedoucí k říčce Křinici. V Kyjovském údolí vzniká nová interaktivní naučná stezka vedoucí od Kyjova do Zadní Doubice. Naplno vyzkoušet si ji budou moci návštěvníci Českého Švýcarska v prvních týdnech nové turistické sezóny. Pověst vztahující se k soše medvěda najdete v článku.
39 fotografií

V Kyjovském údolí ožila legenda o pašerácích, správa parku buduje novou stezku

Děčínsko
Studenti domažlického gymnázia strávili týden v Sasku.
Studenti s rozšířenou výukou němčiny, kteří se připravují na složení zkoušky Německého jazykového diplomu, mají každoročně možnost vyjet do Německa, a tak si vyzkoušet své jazykové kompetence. Letos zamířili do Saska. Skupina 16 žáků a 2 učitelky vyrazila 11. 3. 2023 na týdenní pobyt do Drážďan. Tato akce byla podpořena a financována programem Erasmus+.
3 fotografie

Domažličtí gymnazisté vyrazili na týden do Saska

Čtenář reportér
Nad Edmundovou soutěskou i Gabrielinou stezkou jsou tisíce popadaných stromů a nestabilních skalních bloků.
/FOTO, VIDEO/ Nejméně pět let od požáru bude kvůli ochraně přírody nepřístupná Gabrielina stezka a lodičky v Edmundově soutěsce. Tento týden to oznámila Správa Národního parku České Švýcarsko starostům a podnikatelům v regionu. Argumentuje tím, že vytěžit ohněm poškozené kmeny není bezpečně možné. Navíc by to podle správy ohrozilo nejcennější část přírody, která v národním parku je. Po třech letech správa parku situaci znovu posoudí. Za co nejrychlejší otevření obou stezek dlouhodobě lobují obce i podnikatelé z regionu.
18 fotografií

Gabrielina stezka i Edmundova soutěska zůstanou zavřené, nelze nad nimi kácet

Děčínsko
Dioráma s truckem propadajícím se pod led.
Pozor! Nedotýkat se! Děkujeme. Výstavu a soutěž plastikových modelů všeho druhu hostila o víkendu 9. a 10. března hala nábytkářské společnosti Mahler v saské obci Siebenlehn. Byla to v pořadí již čtvrtá Plastik Modell Show a opět se těšila obrovskému zájmu. Nechyběly na ní ani modeláři z Česka. K vidění bylo například Bugatti 35 Elišky Junkové.
37 fotografií

Bugatti Elišky Junkové nebo truck pod ledem. Show v Sasku nabídla tisíce modelů

Automagazín
příprava, fotbal, FK Duchcov - Roten Stern Leipzig
Zajímavé zkušenosti během zimní přípravy získali fotbalisté Duchcova. Po podzimu šestý tým B skupiny I. B třídy Ústeckého kraje změřil v sobotu síly s celkem Roten Stern Leipzig, účastníkem německé soutěže Sachsen Landeklasse Nord. Padl 2:3, ale trenér František Macháček byl spokojený. „Zaběhali jsme si. A kdybychom nedostali dva hloupé góly během minuty, z nichž jeden byl vlastní, tak by výsledek byl ještě lepší."
34 fotografií

FOTO: Freundschaft s Lipskem si Duchcov chválí. Kouč jásá i nad třemi posilami

Kraje