ŠTÍTEK: sci-fi film

Rudolfinum.
V pražském Rudolfinu zazní netradiční koncert. Filmová filharmonie zahraje hudbu ze sci-fi filmů jako Star Trek, Matrix, Jurský park, E. T. Mimozemšťan, Star Wars a mnoha dalších. Orchestr tak v sobotu 4. června uzavře sezonu jedním z nejpopulárnějších koncertních témat, která má ve svém repertoáru.

Rudolfinum se otřese pod vesmírnými loděmi

Volný čas
Ilustrační foto.
Střední Čechy - Známe ta opatření všichni: ještě před deseti lety jsme o nich slyšeli tak maximálně ze sci-fi filmů a literatury; dnes se ale stávají součástí každodenního života. Chytrá města, tedy koncepty Smart Cities, jsou ale více než jenom placení za parkování pomocí mobilu. Města se k nim přiklání v současné době jen pozvolna, každé svým tempem, případně své úřady teprve připravují a konkrétní řešení jsou teprve hudbou budoucnosti.

Města se stávají chytřejšími. S mobilem brzy možná i "dojdete" na úřad

Kolínsko
Milan Houser.
Praha - Obrazy umělce Milana Housera, které jsou díky používané technice spíše objekty, vystavuje pražská galerie Dvorak Sec Contemporary. Houser ve svém brněnském ateliéru vytváří obrazy vrstvením speciálně namíchaných a pigmentovaných laků, jejichž mnohonásobným překrýváním vznikají na malířském plátně rafinované obrazce. Jeden obraz zasychá i dva roky a jak řekl autor před středeční vernisáží, i léta po svém vzniku díky působení světla mění barvu.

Milan Houser nalévá lak na plátno a na obraz čeká dva roky

Volný čas
Šumperská radnice.
Šumperk – Neobvyklý zážitek připravilo pro fanoušky kinematografie šumperské kino ve spolupráci s filmovým klubem. V rámci přehlídky sci-fi filmů diváci navštíví nově zrekonstruovaný prostor na šumperské radnici, kde na začátku 20. století býval promítací sál kina Saxinger.

Na radnici se vrátí kino Saxinger, zve na sci-fi

Šumpersko
Animovaná komedie Tajný život mazlíčků.
Praha /VIDEO/ – Do čela žebříčku víkendové návštěvnosti českých kin se hned po svém uvedení dostala animovaná komedie Tajný život mazlíčků. Americký snímek o premiérovém víkendu přilákal do 135 kinosálů přes 102.000 diváků, kteří v pokladnách nechali celkem téměř 14,3 milionu korun. Informovala o tom dnes Unie filmových distributorů.

Návštěvnosti kin vévodí animovaná komedie Tajný život mazlíčků

Film a televize
Herní notebook Lenovo IdeaPad Y700.
Kvalitní hraní si můžete dopřát také na cestách. Stáčí sáhnout po vhodném herním notebooku, u kterého místo velké hmotnosti ucítíte špičkový výkon. Navíc se díky modernímu a výraznému designu snadno stane středem pozornosti. Vyzkoušeli jsme za vás a pro vás 15palcové herní dělo Lenovo IdeaPad Y700-15ISK.

Herní bestie, která nedá lagům žádnou šanci

Hry
Ilustrační foto.
Los Angeles – Koncept superrychlé dopravy Hyperloop, který jako by vypadl ze sci-fi filmů, začíná vypadat stále skutečněji. Technologie připomínající potrubní poštu, která má lidem umožnit cestovat rychlostí až 1300 kilometrů za hodinu, by měla být plně funkční do roku 2020.

Potrubní pošta pro lidi. Sci-fi se blíží k realitě

Svět
Veletrh Amper představuje pohled do budoucna. Ilustrační foto.
Brno – Technologie, které byly ještě před pár lety k vidění jenom v sci-fi filmech, si mohou lidé prohlédnout i naživo. Čtyřiadvacátý ročník veletrhu elektrotechniky Amper, který startuje v úterý a potrvá do pátku, totiž přivítá více než šest set vystavovatelů z celého světa. Ti představí technologické novinky. „Lidé budou mít navíc možnost také diskutovat s odborníky," řekl hlavní manažer veletrhu Richard Malina.

Veletrh elektrotechniky Amper láká na hybridní auta

Brněnsko
Vědci mají důkazy, že se na Marsu vyskytuje v určité podobě tekoucí voda, přinejmenším po dobu léta. To znamená, že by na této planetě mohl být i život.
Mys Canaveral – V týdnu, kdy se do kin chystá očekávaný sci-fi film Marťan režiséra Ridleyho Scotta, přišla paradoxně americká NASA s objevem, 
v jehož světle vypadá existence života na rudé planetě mnohem pravděpodobněji.

Tekoucí voda na rudé planetě. Stopa života?

Svět
Ilustrační snímek.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Vyučující zadala žákům cvičení, při kterém měli načrtnout různé zlomky. Příklady byly k dispozici přes QR kódy rozmístěné na papírcích v učebně a na chodbě. Žáci je hledali, následně skenovali do tabletů a příklady vypracovali do sešitů. Přesto, že se část hodiny odehrála mimo učebnu, byli celou dobu soustředění a nerušili ostatní třídy.

Tablet do každé třídy? Studie říká ano

Česko
PETR VANĚK se svým Vetřelcem, kterého si nyní můžete prohlédnout v Galerii Templ v Mladé Boleslavi.
Mladá Boleslav - Deset dnů a 120 kilogramů kovu. To jsou čísla, která poodhalují zrod více než metr vysoké plastiky Vetřelce. Postavu inspirovanou americkým sci-fi filmem nainstaloval sedmadvacetiletý Petr Vaněk z Horního Nemojova na Královedvorsku na konci minulého týdne do Galerie Templ v Mladé Boleslavi. 

Tělo Vetřelce vyrostlo z ojnic a řetězů, které neměly využití

Ostatní
PETR VANĚK se svým Vetřelcem, kterého si nyní můžete prohlédnout v Galerii Templ v Mladé Boleslavi.
Mladá Boleslav - Deset dnů a 120 kilogramů kovu. To jsou čísla, která poodhalují zrod více než metr vysoké plastiky Vetřelce. Postavu inspirovanou americkým sci-fi filmem nainstaloval sedmadvacetiletý Petr Vaněk z Horního Nemojova na Královedvorsku na konci minulého týdne do Galerie Templ v Mladé Boleslavi. 

Tělo Vetřelce vyrostlo z ojnic a řetězů, které neměly využití

Boleslavsko
Marika Hanousková.
Liberec - Poslední baletní novinkou sezony libereckého divadla F. X. Šaldy je sci-fi Solarix. Autorka Šárka Brodaczová se nechala inspirovat indickou filozofií Májá, principy kyber-punkové subkultury 80. let minulého století, ale i pohádkovým příběhem Alenka v říši za zrcadlem

Balet inspirovaný Matrixem

Divadlo