ŠTÍTEK: Sebevědomí

Patrik Blahút.
V zimě přišel na půlroční hostování, které se v letní přípravě změnilo v přestup. Patrik Blahút, s klidným svědomím můžeme napsat, že už je oporou Slovácka. Také on svou brankou přispěl k vydařené generálce proti Viktorce Žižkov. Slovenský fotbalista, ale svůj gól víc připisoval Doskimu. „Byla to od něho velmi pěkná akce, balon mi parádně naservíroval. Z devadesáti procent to byl jeho branka,“ přiznal ofenzivní záložník Slovácka.
32 fotografií

Výsledek je velká vzpruha v sebevědomí, hodnotí generálku Slovácka Blahút

Chance Liga
Ladislav Krejčí (na snímku vpravo) při jednom ze svých prvních ligových utkání za A tým Zbrojovky
Český fotbal v těchto dnech řeší hvězdný přestup kapitána pražské Sparty Ladislava Krejčího do španělské Girony. Aby taky ne. Z Letné odešel rodák z Rosic za přibližně dvanáct milionů eur, a stal se tak nejdražším českým stoperem historie. Dospělý fotbal přitom jako první ochutnal ve Zbrojovce Brno, kde si 2. října 2016 v sedmnácti letech odbyl ligový debut proti svému osudovému klubu Spartě. Šanci mezi dospělými mu jako první dal Svatopluk Habanec.
6 fotografií

Krejčí byl vždy sebevědomý. Ve Zbrojovce se pak přibrzdil, míní kouč Habanec

Zajímavosti z fotbalu
Ladislav Krejčí (na snímku vpravo) při jednom ze svých prvních ligových utkání za A tým Zbrojovky.
Český fotbal v těchto dnech řeší hvězdný přestup kapitána pražské Sparty Ladislava Krejčího do španělské Girony. Aby taky ne. Z Letné odešel rodák z Rosic za přibližně dvanáct milionů eur, a stal se tak nejdražším českým stoperem historie. Dospělý fotbal přitom jako první ochutnal ve Zbrojovce Brno, kde si 2. října 2016 v sedmnácti letech odbyl ligový debut proti svému osudovému klubu Spartě. Šanci mezi dospělými mu jako první dal tehdejší kouč Zbrojovky Svatopluk Habanec. „Laďovo velké pozitivum bylo, že když přišel do kabiny, hned se chtěl s každým bavit a komunikovat. Byl sebevědomý a bylo vidět, že bude lídr. I když se mi dodnes úplně nelíbí ta jeho agresivita v obličeji, kterou při některých soubojích a situacích má," přiznává Habanec.
6 fotografií

Krejčí se pak ve Zbrojovce přibrzdil, říká Habanec. Co se mu nelíbilo?

Fotbal
V modrém Martin Procházka.
V prvním zápase, kdy už Kladno mělo jistotu další barážové účasti, zavítali na jeho led úřadující mistři z Třince. Rytíři ale Slezany překvapili, když po první třetině vedli 4:1. Povedený večer zažil i Martin Procházka, který dva góly vstřelil a na jeden přihrál. Toho ale zápas musel bolet, když už v sedmé minutě schytal pořádného koňara od Smithe. „Chtěli jsme na ně vletět, střílet, chodit do brány,“ hledal Procházka důvod úspěchu.

Jistota baráže nás uvolnila, výhra nám dodá sebevědomí, říká Procházka

Hokej
Tomáš Pokorný (v kšiltovce), trenér florbalistů Hradce Králové
/ROZHOVOR/ Došli si pro přímý postup do čtvrtfinále první ligy a nutno říci, že naprosto zaslouženě. Už to samo o sobě je historickým úspěchem klubu FbC Respect Hradec Králové. Ani to však nemusí být konec. Východočeši budou postrachem favoritů a na palubovce během play off nechají všechno. „Půjdeme odhodláni se poprat o výsledek, budeme sebevědomí, ale zároveň pokorní. Ve čtvrtfinále sezonu končit nechceme,“ říká v rozhovoru pro Deník trenér Tomáš Pokorný.
88 fotografií

Historická sezona Hradce: Spokojenost, ale končit ještě nechceme, říká Pokorný

Florbal
Proti Mladé Boleslavi Martin Procházka neuspěl, ale s Litvínovem skóroval a Kladno vyhrálo.
Od 27. října čekali na výhru kladenští hokejisté. Dočkali se jí proti Litvínovu, který v loňské sezoně čtyřikrát porazili. Důležitým okamžikem byl druhý gól, který zkoumali rozhodčí kvůli možnému zásahu vysokou holí od kladenského Martina Procházky. Naštěstí pro Rytíře ale gól uznali. „Musíme být silní na puku, napadat, být důrazní. Prostě se soupeři dostat pod kůži,“ tuší recept na úspěch Procházka.

Vysoká hůl? To by bylo, aby nám potřetí neuznali gól, smál se Procházka

Hokej
Psycholožka Jana Nováčková (vlevo) s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou
Chcete, aby bylo vaše dítě závislé na autoritách? Slepě plnilo úkoly a příkazy jen proto, že za ně získá pochvalu a vděk? Co z takových dětí bude, velmi dobře vyjádřil už v 19. století francouzský ministr školství Jules Ferry který řekl: „Nadřazené rasy mají právo dohlížet na méněcenné rasy. Toto právo vyplývá z povinnosti civilizovat rasy méněcenné.“ Stačí za méněcenné rasy dosadit děti a máme tu autoritativní výchovu jak vyšitou a děti s trvale poškozeným sebevědomím, které šťastné nebudou, vysvětluje v rozhovoru psycholožka doktorka Jana Nováčková.

Psycholožka: Poslušné děti jen plní úkoly, v dospělosti jim pak chybí sebevědomí

Česko
Steve Moses proti Liberci využil dvě přesilové hry, hattrick dokonal ve třetí třetině.
Přišel, viděl, jenže zatím nepálil. Americký útočník Steve Moses přicházel do hokejové Komety s pověstí obávaného snajpra, od úvodu sezony ji však zatím příliš nenaplňoval. Sám to moc dobře tušil, své trápení nosil v hlavě. V pátek ale svou střeleckou fazonu odšpuntoval. Liberci zasadil hned tři rány a svým prvním hattrickem v brněnském dresu řídil výhru 5:2. „Když věci nejdou podle představ, tak se prostě začnete snažit až moc, přitom stačí zůstat klidný,“ říká Moses.

Elitní snajpr procitl, Moses má zpět sebevědomí. Mentálně mě to trápilo, říká

Hokej
Přestože se může mnoha lidem zdát, že vrcholové výkony už po čtyřicítce čekat nemůžou, opak je pravdou. Ilustrační snímek
Přestože se může zdát, že se čtyřicítkou na krku jde život z kopce, fyzička není jako dřív, bez pořádného spánku nejde fungovat a člověk má pocit, že je pozdě začít něco nového, není všem dnům konec. Ačkoliv je stále mnoho oblastí, které nejsou ohledně věku vědecky prozkoumané, už nyní je možné tvrdit, že některé vrcholy v životě přicházejí právě až s lety. 

Život nekončí se čtyřicítkou. Každý věk přináší nové příležitosti, radí vědci

Zdraví
Tisková konference HC Vítkovice Ridera před sezónou 2023/2024, 12. září 2023, Ostrava.
/FOTOGALERIE/ V minulé sezoně si po dlouhých letech hokejová Ostrava zopakovala, jaké je to hrát na špici extraligové tabulky, potažmo na jaře pak i semifinále play off. Teď by na to ve Vítkovicích rádi navázali, z dobytých pozic nemíní ustoupit ani v novém ročníku, který zahájí doma v pátek proti silným Karlovým Varům. „Chceme být konkurenceschopní a hrát nahoře,“ oznámil opět rázně sportovní manažer Ridery Roman Šimíček.
6 fotografií

Pokora, respekt, sebevědomí. Vítkovice nemíní ustoupit. Cíl? Top čtyři a finále

Hokej
William Mukwelle příchází, aby navázal na své střelecké dovednosti z Lotyšska i v Pardubicích.
Roger Milla, Samuel Eto´o a teď William Mukwelle. Co mají tato tři příjmení společného? Jsou to útočníci, kteří šíří slávu kamerunského fotbalu v Evropě. Ti první dva určitě. Milla se stal průkopníkem této africké země a Eto´o na jeho popularitu navázal a stal se ještě slavnějším. Ne všichni Kamerunci si totiž svými výkony mohou vydobýt angažmá v Barceloně… Jejich následovník sice ještě nic nedokázal, ovšem sebevědomí mu rozhodně nechybí. Mukwelle se nenápadně přesouvá více na Západ… Na konci letního přestupního období si to namířil do FK Pardubice. Vedení klubu si ho nevyhlédlo v hlavním městě Yaoundé, nýbrž v Lotyšku, kde nastupoval za BFC Daugavpils.

Pardubice si pořídily h(r)otového hráče. Kamerunec Mukwelle srší sebevědomím

FORTUNA:LIGA
Fotbalisté Kuřimi (v modrém) si na úvod sezony zastříleli, Pohořelice doma smetli 7:0. Ilustrační foto.
Šlo o souboj jednoho z největších favoritů krajského přeboru proti nováčkovi a papírové předpoklady se naplno vyplnily. Fotbalisté Kuřimi v sobotu na úvod sezony Pohořelice nikterak nešetřili, zdolali je 7:0, a skvěle tak doma načali svou cestu za vytouženým postupem. „Je to tvrdá lekce, můžeme jen poděkovat Kuřimi, že nám ji dala,“ hodnotil pohořelický kouč Zdeněk Matoušek.

VIDEO: Kuřim nadělila Pohořelicím lekci, nováček dostal od favorita sedmičku

Kraje
Herec, spisovatel a lektor komunikace Josef Kubáník s prezidentem Petrem Pavlem
Josef Kubáník, herec, spisovatel a marketér ze Slovácka, byl před volbami v týmu komunikace nynějšího prezidenta Petra Pavla. Pracoval s tehdejším kandidátem na prezidenta mimo jiné na tom, jak zlepšit jeho vyjadřovací schopnosti. Jak se mu s prezidentem spolupracovalo, jaký je rozdíl mezi glosami Petra Pavla a glosami Miloše Zemana, a co se nakonec od prezidenta Pavla sám naučil, vypráví Josef Kubáník v rozhovoru pro Deník.
5 fotografií

Pana prezidenta jsem naučil dát si po každém tréninku panáka, říká Josef Kubáník

Společnost
Když alopecie zaútočila, Bára byla v šoku. Do dvou týdnů přišla o všechny vlasy i chlupy
Když Báře během dvou týdnů vypadaly všechny vlasy a pak i veškeré tělní ochlupení, byl to pro ni velký šok. Bála se, že už není pro manžela atraktivní a nebyla schopná podívat se na sebe do zrcadla. Její sebevědomí se ocitlo na nule. Alopecie ji postihla bez varování a z hustých dlouhých vlasů najednou nebylo nic. Dnes ale kráčí s hlavou vztyčenou a motivuje  tisíce lidí, které postihl stejný osud.
53 fotografií

Nemoc Báře vzala dlouhé vlasy, na kráse jí však neubrala. Dnes inspiruje lidi

Zdraví
Karel Vacek úspěšně zvládl premiéru na Giro d'Italia
Má za sebou úspěšnou premiéru na závodě Grand Tour. Během letošního Gira d'Italia se Karel Vacek blýskl po celodenním úniku druhým místem v těžké sedmé etapě s dojezdem na Gran Sasso a byl jediným Čechem, který jeden z nejtěžších závodů světa dokončil. Dvaadvacetiletý silničář se do sestavy týmu Corratec-Selle Italia dostal na poslední chvíli a byl klasifikován na 84. místě.
6 fotografií

Vacek má za sebou premiéru na Giro d'Italia: Jako když jde dítě poprvé do školy

Ostatní sporty
Boskovičtí fotbalisté (v červeném) porazili v derby Ráječko 2:1. Ilustrační foto.
Fotbalový zápas dvou značně odlišných poločasů nabídlo nedělní okresní derby krajského přeboru mezi Boskovicemi a Ráječkem. Zatímco v první půli na hřišti kralovaly domácí Boskovice, které šly do šaten za stavu 1:0, po změně stran vládlo Ráječko, které dokázalo i vyrovnat. Ve chvíli, kdy se nadechovalo k největšímu náporu, však dostalo druhý gól, na který už zareagovat nestihlo, tři body tak po výhře 2:1 slavili svěřenci kouče Jana Havlíčka.

Boskovice přežily nápor a šance Ráječka, z derby vydolovaly důležité tři body

Kraje
Margareta Křížová (vlevo) s Bohumilou Čihákovou
Mnoho žen nad 50 let je naštvaných, že po desetiletích tvrdé práce a skvělých výkonů, přes balancování mezi kariérou a rodinou a často snášení nekalých praktik na pracovišti, jsou odstrčeny a vytlačeny. Stávají se neviditelnými. Mnozí je považují za staré, neatraktivní a bez tahu na branku. O tom, že život po padesátce opravdu nekončí, si budu dnes povídat s Margaretou Křížovou, vedoucí Newton byznys akcelerátoru na Newton University mentorkou a poradkyní v oblasti obchodní strategie a fúzí a akvizic. Přinášíme vám další díl ze série podcastů Život v rovnováze. Tento díl nese název: Nehodlám rezignovat.

Margareta Křížová: Neobětujte dětem život. Neocení to a vaše hodnota se sníží

Česko
Zakladatelka Soukromé kliniky Logo Ilona Kejklíčková rozmlouvá s malou pacientkou v ordinaci
Zápisy do prvních tříd základních škol, které se letos konají během dubna, mohou některým dětem přinést radost. Jiným a jejich rodičům však také krušné chvíle. Například pokud dítě koktá či má jinou komunikační vadu. Jak se se vším vyrovnat, čtenářům Deníku vysvětluje Ilona Kejklíčková, zakladatelka Soukromé kliniky Logo a přední odbornice nejen v Česku. „Úloha rodičů je jasná – dítě školou nestrašit, nestresovat, případné obavy rozptylovat a posilovat v nich sebevědomí, že to zvládnou,“ radí.  

Zápis do školy? Koktajícím dětem zvedněte sebevědomí, radí odbornice

Česko
TJ Sokol Hradešice (černožlutí), ilustrační snímek.
Šlágr úvodního kola jarní poloviny sezony okresního přeboru nakonec fotbalisté TJ Sokol Hradešice zvládli. Na domácím hřišti sice od čtvrté minuty prohrávali, ale záhy dokázali vyrovnat a v závěrečné pasáži atraktivního střetnutí se zálohou Startu Luby skóre otočili ve svůj prospěch. Hradešice jsou díky výhře 3:1 druhé, ale mají stejně bodů jako vedoucí Švihov. Stejně je na tom aktuálně třetí rezerva Startu, která v Hradešicích prohrála teprve podruhé v letošním ročníku.
56 fotografií

Věřím, že nám výhra dodá sebevědomí, přeje si kouč Hradešic po úspěšné premiéře

Okresy
Trenér Třince Zdeněk Moták.
/ROZHOVOR/ Své splnili už o víkendu, když v předkole vyřadili nejrychlejším možným způsobem Litvínov. Pak mohli jen sledovat, koho jim osud pro čtvrtfinále extraligového play-off přihraje. Nakonec si hokejisté Třince zopakují loňské finále, tentokrát se ale bude začínat na ledě pražské Sparty (v neděli a v pondělí). Trenér Zdeněk Moták je rád, že si tým mohl po boji se Severočechy odpočinout. „Samozřejmě, já jsem to sledoval a říkal si, koho bych chtěl, ale tam si nevyberete. Soupeři jsou všichni těžcí, všichni mají svoji kvalitu,“ prohlásil zkušený kouč.
15 fotografií

Kouč Ocelářů Moták: Předkolo nám pomohlo v sebevědomí. Sparta? Jde o prestiž

Hokej
Tomáš Jandus
Psala se 30. minuta druhého čtvrtfinálového utkání Chance ligy mezi Prostějovem a Litoměřicemi a stav byl, i přes domácí převahu, stále 0:1. A ještě navíc hráli hosté přesilovku. Všeobecnou nervozitu ale protrhnul a přeměnil ve výbuch nadšení gól po samostatném úniku z hole Tomáše Janduse, na který zanedlouho navázaly další brankové úspěchy vedoucí až ke konečnému skóre 5:2.
58 fotografií

Jandus po druhé výhře: Fanoušci byli fantastičtí, projevilo se i naše sebevědomí

Hokej
První trénink pod novým trenérem Frťalou
Nový trenér Teplic Zdenko Frťala, který na Stínadlech nahradil po bídných jarních výsledcích odvolaného Jiřího Jarošíka, začal pořádně zhurta. Sklářům naordinoval dva dny v řadě dvoufázové tréninky. „Byla to jízda," hlásil po prvním drilu záložník Robert Jukl, jehož Frťala vedl už v Hradci Králové. „A bude to ještě ostřejší, tohle bylo jen takové seznamování," dodal s úsměvem. 
12 fotografií

FOTO, VIDEO: Hlavy hore! Frťala lil na prvním tréninku hráčům do žil sebevědomí

FORTUNA:LIGA
Petr Rada, trenér Dukly.
Po skvělé letní přípravě patřili fotbalisté Dukly ve druhé nejvyšší soutěži mezi hlavní favority na přední příčky. Podzimní část FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se jim ale hrubě nepovedla a s osmnácti body jsou svěřenci trenéra Petra Rady na třinácté příčce. "I kdyby bylo jedno procento šance na postup, musíme se o ni poprat," burcuje zkušený trenér. Jeho svěřencům se výsledkově dařilo i v zimní přípravě, ale s tím už mají na Julisce své zkušenosti. "Z toho už jsem vyléčený. V přípravě hrajeme dobře, ale o nic nejde, v mistráku už to neplatí, musíme si věřit a být sebevědomí," říká v rozhovoru pro Pražský deník.

Dokud existuje jakákoliv šance na postup, musíme se o ni poprat, má jasno Rada

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Petr Czudek
/ROZHOVOR/ Aktuální sezona se zatím nevyvíjí pro opavské basketbalisty podle scénáře, který si naplánovali. Slezanům patří v tabulce až sedmá příčka, neprobojovali se do FINAL 4 Českého poháru. Momentální situace tak zatím žádnou velkou radost nepřináší. Petr Czudek, sportovní ředitel a trenér v jedné osobě, není ze stávající situace nadšený. Nicméně věří v sílu svého mužstva. Barometrem úspěchu bude play off, a to jeho Opava hrát umí.  Sportovní ředitel a také úspěšný opavský kouč se o právě probíhající sezoně rozpovídal v následujícím rozhovoru.
17 fotografií

Opavský kouč Petr Czudek o své budoucnosti a záchraně letošní sezony

Ostatní sporty
Extraliga 41. kolo: Mountfield Hradec Králové - HC Energie Karlovy Vary.
Část fanoušků tahle zpráva nepotěšila. On však ukázal, že tahle spolupráce může zase dobře fungovat. Matěj Chalupa se vrátil zpět do hradeckého Mountfieldu a přesto, že neprožívá vydařenou sezonu, hned předvedl, že ve známém prostředí je to jiné. V domácím duelu proti Karlovým Varům odehrál dobrý zápas, který vyšperkoval i vstřelenou brankou. Východočechům pomohl k zasloužené výhře 3:0, která přišla po čtyřech prohrách v řadě.
4 fotografie

Snový návrat: Moje sebevědomí bylo hodně nízko, gól mi pomůže, říká Chalupa

Hokej
NA POZICI ROZEHRÁVAČŮ by se znovu mohli potkat hradecký Adam Goga (v bílém) s Petrem Šafarčíkem z Pardubic.
Prozatímní podzimní bilance vzájemných střetů reprezentantů Hradce Králové a Pardubic na sportovních kolbištích vyznívá o poznání lépe v pardubický prospěch. Ať to bylo na hokejovém kluzišti, fotbalovém trávníku nebo hokejbalovém hřišti. Dopadne to stejně na basketbalové palubovce? Favoritem východočeské bitvy v rámci 10. kola Kooperativa NBL pardubická Beksa bezesporu je, ale že by zápas neměl mít zápletku? To rozhodně ně! Hradec před týdnem nabyl sebevědomí a rozhodně svou kůži neprodá zadarmo.

Basketbalové derby ozdobí souboj hvězd Autrey versus Vyoral. Favoritem je Beksa

Ostatní sporty