ŠTÍTEK: Sedmihradsko

Poslední rozloučení s Karlom Hevessym se konalo ve Slaném, uložen bude do rodinného hrobu ve Smečně.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Rodina, přátelé, kamarádi, kolegové muzikanti, divadelní ochotníci, ale i další osobnosti nejen kulturního života a stejně tak veřejnost ze Slaného a okolí. Ti všichni se přišli v pátek 17. května naposledy rozloučit do smuteční síně slánských hřbitovů s hudebníkem, skladatelem, sbormistrem Karlom Hevessym, který zemřel po krátké těžké nemoci 10. května v nedožitých 84 letech.
35 fotografií

Lidé dali poslední sbohem muzikantovi Karlu Hevessymu. Čest jeho památce

Kladensko
Sourozenci Ptáčkovi
Termín velikonočních svátků v tomto roce byl shodný s datem konání mistrovství Evropy v disciplíně hand to hand combat. Dějištěm šampionátu byla rumunská Transylvánie. Českou republiku reprezentovalo trio – Martina Ptáčková, Josef Ptáček mladší a Josef Ptáček starší.

Tituly Ptáčkovi obhájili i v silné konkurenci

Ostatní sporty
Rumunsko na MS Divize I 2023 v Nottinghamu.
V moderní éře se Rumunsko kvalifikovalo na čtyři zimní olympiády a jeden světový šampionát elitní skupiny. Aktuálně čeká reprezentační tým, většinově tvořený etnickými Maďary, únorová olympijská kvalifikace a na přelomu dubna a května MS Divize I v italském Bolzanu. Svůj „rodný list“ dostal rumunský hokej 24. ledna 1924. Tehdy Mezinárodní liga ledního hokeje – jak se IIHF dříve jmenovala – schválila přihlášku od někdejší Ústřední komise zimních sportů, podepsanou králem Ferdinandem.

Rumunský hokej slaví 100 let. Připíjet se ale bude tokajským…

Hokej
Fotbalisté Slavie zažili v utkání Konferenční ligy s Kluží velký zmar
Hůř už to načasovat nešlo. Fotbalisté Slavie zabředlido krize zrovna ve chvíli, kdy je čeká dost možná nejdůležitější zápas podzimu. Čtvrteční bitva v rumunské Kluži bude klíčová ve hře o postup ze skupiny Konferenční ligy. Navíc v lize jejich ztráta na vedoucí Plzeň narostla na čtyři body. Slavia zažívá nejhorší období pod koučem Jindřichem Trpišovským.
4 fotografie

Laxnost, nedůraz, žalostná koncovka. Slavia hodlá v Transylvánii ukončit trápení

Fotbal
Traduje se, že hrad Bran inspiroval spisovatele Brama Stokera při popisu tajemného sídla krvelačného hraběte Drákuly
Návštěvníci rumunského hradu Bran, o němž se soudí, že posloužil spisovateli Bramu Stokerovi jako předloha k popisu děsivého doupěte krvelačného hraběte Drákuly na vysoké skále, mohli využít tajemných prostor hradu jako očkovacího centra proti nemoci covid-19. Za odměnu získali slib, že budou na hradě vítáni celých příštích sto let, a bezplatnou prohlídku mučírny.
8 fotografií

Rumunsko láká na očkování po svém. Pro vakcínu si lze dojít do Drákulova hradu

Věda a technika
Cimbálová muzika Harafica.
Jedinečný kulturní zážitek přichystali na letošní Velikonoční neděli muzikanti z uherskohradišťské cimbálové muziky Harafica spolu s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Navečer největšího křesťanského svátku uvedou první živý on-line koncert společného projektu Harafica Symphonic. Koncert, který začíná v 19 hodin, budou z ostravského domu kultury přenášet Český rozhlas Brno a Zlín.

Velikonoční Harafica Symphonic uslyšíte on-line i na vlnách rozhlasu

Volný čas
Adéla Stopka jako čarodějka Triss ze Zaklínače.
S cosplayem se setkala poprvé před pěti lety na brněnském Animefestu. Propracované kostýmy, načesané paruky a napodobování známých postav z počítačových her i filmů ji zcela nadchly. Za dobu, co se této zálibě věnuje, stihla Brňanka Adéla Stopka vyhrát soutěž na Vídeňském Comic Conu a dostat se až na soutěž cosplayerů v americkém Chicagu.

Čarodějka Triss i Nastěnka. Brněnská cosplayerka soutěžila v Chicagu

Zprávy z Česka
Maďarská vojska pochodují po vpádu do Rumunska 8. září 1940 městem Zalău, centrem sedmihradské župy Sălaj. Den na to došlo v nedaleké obci Treznea k masakru
Před 80 lety, v září 1940, začala vojska horthyovského fašistického Maďarska zabírat severorumunský region zvaný severní Sedmihradsko, a vytvořila tak hluboký klín do sousední země. Vpád bohužel provázely krutosti, jichž se maďarští vojáci dopouštěli zejména na rumunském, ale i židovském a slovenském civilním obyvatelstvu. Jedním z takových zločinů byl také masakr nejméně 86 obyvatel obce Treznea, k němuž došlo 9. září 1940. 
15 fotografií

Nejdřív zabili děti. Vojáci v rumunské vsi Treznea byli jako utržení ze řetězu

Svět
Strašidelná Kovozoo ve Starém Městě.
Touha po zábavě, dobrodružství, amatérském pátrání po strašidelných stanovištích, jako je pitevna, Drákulovo doupě, mrtvé nevěsty a ženichové, pavoučí hrad, město duchů, hotel Transylvánie, může přivést širokou veřejnost v pátek 1. listopadu od 16 do 20 hodin dvěma branami od areálu REC Group a Kovozoo Staré Město.

Strašidelná zahrada v Kovozoo bude říznutá adrenalinem

Slovácko
Podzim odstartovaly závodnice ve velkém stylu. Byly ve finále. Na snímku zleva finalistky Natálie Hrabčáková a Johanka Fišerová.
V plném zatížení jsou po velmi náročné letní přípravě také talentované jihočeské závodnice z týmu Sportovního klubu Romany Beranové. Fisaf aerobic 2019 má za sebou první soutěž podzimní sezony. „Pro třetí výkonnostní třídu,“ upřesňuje v rozhovoru pro Deník trenérka Klára Klepalová.

Podzim odstartovaly závodnice ve velkém stylu. Byly ve finále

Ostatní sporty
Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená.
Letní kino v městském parku v Bruntále má na programu v sobotu 31. srpna snímek Hotel Transylvánie 3: příšerózní dovolená. Promítání amerického animovaného filmu v restauraci Roští začíná ve 20 hodin. Zábava je ale připravená už od 15 hodin, pro děti je připraven skákací hrad, kolo štěstí a pro všechny grilování.

Loučení s létem

Volný čas
Hotel Transylvánie 2
Hodonín - Ve filmu Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená se rodinka strašidel vydává na výletní parník, kde si má Drákula zaslouženě oddechnout od práce v hotelu. Když však Mavis zjistí, že se Drákula zbláznil do záhadné kapitánky lodi Eriky, která skrývá strašlivé tajemství, stane se z dovolené snů noční můra.

Tip Deníku: Uvidí film o strašidelné rodince. V letním kině

Volný čas
Vyznamenání Narrhally (síň bláznů). Ocenění dostal i holýšovský starosta Libor Schröpfer (v černém).
Holýšov – Partnerství a družba mezi městy funguje i na poli kultury. Holýšov s německým městem Kümmersbruck letos oslaví již 27 let spolupráce a v jejím rámci nechybí každoroční návštěvy na městských plesech.

Partnerství mezi městy utužovaly i plesy

Domažlicko