ŠTÍTEK: šedý zákal

Oftalmolog Pavel Stodůlka
Šedý zákal, známý také jako katarakta, je oční onemocnění charakterizované zamlžením nebo zhoršením průhlednosti čočky oka. Postihuje především starší populaci, ale může se vyskytovat i u mladších jedinců z důvodu genetických faktorů nebo traumatu. Pokud šedý zákal pacient neřeší, může skončit slepotou, říká v rozhovoru oftalmolog Pavel Stodůlka.

Operace šedého zákalu prodlužuje život a snižuje riziko demence, říká oftamolog

Zdravotnictví
Modrá barva očí, ale i další světlé odstíny, znamenají nejvyšší riziko rakoviny
Když se někomu zahledíte do očí, poznáte z nich mnohé, včetně jeho aktuálních pocitů, nálady i životního postoje. Barva očí však může poukázat i na váš aktuální zdravotní stav, nebo předpovědět určité nemoci včetně rakoviny kůže. Zamlžené či rozmazané vidění nebo změna barvy duhovky nejsou jedinými příznaky. Pozor by si měli dát především jedinci se světlým zbarvením oční duhovky.
4 fotografie

Oči prozradí o člověku hodně. S jednou barvou se pojí i vyšší zdravotní riziko

Zdraví
Primářka očního oddělení přerovské nemocnice Monika Daňková
Monika Daňková je primářkou očního oddělení přerovské nemocnice. Do tohoto oboru vstupovala kdysi jako do neznámých vod. A volba byla správná - v očním oboru se podle svých slov našla. Přerovské rodačky jsme se zeptali, zda jsou preventivní prohlídky očí důležité, jaké operace se na oddělení provádějí nejčastěji, či zda přibývá dětí s očními vadami.

Očních vad přibývá. Na vině jsou mobily, říká primářka Monika Daňková

Zdraví
Primářka očního oddělení Nemocnice Třebíč MUDr. Jitka Jourová Šalomounová při provádění operace katarakty
Šedý zákal vzniká obvykle přirozeným stárnutím čočky. Postihuje každého druhého člověka ve věku nad pětasedmdesát let. Zamlžené a rozostřené vidění, které je touto nemocí způsobeno, se však dá řešit operací. Na tento zákrok není potřeba jezdit daleko. Provádějí ho v třebíčské nemocnici. Jedná se o ambulantní zákrok. „Pacient ráno přijde, dopoledne podstoupí operaci, která trvá patnáct až dvacet minut a kolem poledne odchází domů,“ říká primářka očního oddělení Nemocnice Třebíč MUDr. Jitka Jourová Šalomounová.
2 fotografie

Na operaci šedého zákalu nemusíte jezdit daleko. Provádí ji v Nemocnici Třebíč

Čtenář reportér
Operace očí - ilustrační foto.
Nové Město na Moravě - Oční oddělení novoměstské nemocnice zavádí od září v operaci šedého zákalu nový typ nitroočních čoček. „Budou to monofokální nitrooční čočky. Monofokální čočky jsou určeny na jednu vzdálenost. Na dálku nebo na blízko, na druhou vzdálenost musí mít pacient brýle,“ popisuje zářijovou novinku vedoucí lékařka očního oddělení novoměstské nemocnice Eva Pačisková.

Nový typ čoček čeká na pacienty s šedým zákalem

Žďársko
Ilustrační foto
Češi jsou národem zahrádkářů, chatařů a kutilů a prodlužující se dny a sílící sluníčko vylákají na venkovní sídla desetitisíce lidí. Přitom právě při venkovních aktivitách dostávají naše oči pořádně zabrat.  Nebezpečná přitom není pouze práce na zahrádkách, ale podcenit bychom neměli ani sílu jarního sluníčka.

Pozor na jarní sluníčko! UV záření může nastartovat šedý zákal

Zdraví
oční vady, ilustrační foto
Dle posledních údajů trpí oční vadou více než 60 procent populace. V souvislosti s tím roste popularita nejen refrakční oční chirurgie. Oční medicína má v současnosti k dispozici moderní a bezbolestné metody léčby očních vad či očních onemocnění.

Vyzrajeme na oční vady?

Zdraví
oční vyšetření
Každý z nás si zraku velmi cení, ale s prevencí očních vad, ostatně jako se zdravotní prevencí obecně, to tak slavné není. Rovněž je třeba rozšiřovat povědomí o možnostech moderní léčby očních vad. Podle údajů Ministerstva zdravotnictví dbají na pravidelné prohlídky jen čtyři z deseti Čechů, přitom právě včasné podchycení nemoci může zrak zachránit.

U zraku se vyplatí pamatovat na prevenci

Zdraví
ční klinika NeoVize v brněnských Židenicích vznikla v roce 2008. Lékaři tam v současné době denně zvládnou kolem dvaceti operací či zákroků, většina z nich trvá přibližně čtvrt hodiny.
Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Hned za dveřmi vedoucími na oční kliniku NeoVize v prvním patře polikliniky v brněnských Židenicích visí na stěně několik certifikátů, diplomů a ocenění z mezinárodních i domácích kongresů. Klinika i lékaři, kteří tam pracují, je získali za zákroky, díky nimž pacienti žijí bez brýlí nebo kontaktních čoček. Poprat se umí i s šedým zákalem. Zákrok, který vyléčí nejdůležitější smysl člověka, přitom trvá jen patnáct minut.
19 fotografií

Léčba lidských očí: za některé pacienty vysazují lékaři strom

Brněnsko
Studenti a studentky Střední zdravotnické školy ve Svitavách si vyzkoušeli roli těžce nemocných pacientů. Autor: archiv LDN Svitavy
Svitavy – Studenti a studentky Střední zdravotnické školy ve Svitavách se ocitli na pár chvil „v kůži" těžce nemocných pacientů. Nezvyklou roli si vyzkoušeli na oddělení Léčebny dlouhodobě nemocných na poslední březnový den.

Ocitli se v roli pacientů

Svitavsko
Brodští ortopedi na sálech uskuteční ročně přes dva tisíce operací.
Havlíčkův Brod – Statistiky za rok 2016 potvrdily stále stoupající trend v počtech ošetřených pacientů v Nemocnici Havlíčkův Brod. Došlo také k nárůstu operací a porodů. Informovala o tom mluvčí nemocnice Petra Černo. Od Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina převzal nemocniční urgentní příjem za uplynulý rok více než šest tisíc pacientů na ošetření.

Počty ošetřených pacientů v brodské nemocnici opět vzrostly

Havlíčkobrodsko
Na tréninku Atleticu Třebíč.
Třebíč /ROZHOVOR/ - Pětadvacetiletý Ondřej Zmeškal neměl na startu života příliš štěstí. Odmala neviděl na jedno oko a špatně slyšel, přesto ho vždycky bavilo sportovat. A nepřestal s tím ani v momentě, kdy ve dvaceti oslepl úplně. Dnes běhá maratony, kvůli královské atletické disciplíně se letos vypravil dokonce až do Číny.
13 fotografií

Kdy se uvidíme? Loučí se nevidomý běžec

Třebíčsko