ŠTÍTEK: Selfridges

Kaplického Selfridges je chlouba města Birmingham, říká cestovatel Dostálek.
Světoznámý architekt českého původu Jan Kaplický se podílel ve světě na vzniku mnoha staveb, které ohromují. V Praze se jeho Národní knihovna ve tvaru Chobotnice zřejmě ale už asi stavět nebude, možná Rejnok v Budějovicích, možná nic. My jsme se po průjezdu Walesem a částí Anglie jeli podívat na jeho futuristickou stavbu obchodního domu Selfridges do druhého největšího města Velké Británie – do Birminghamu. Je totiž největší stavbou ateliéru Future System ́s českého architekta Jana Kaplického a Amandy Levete za 60 milionů liber, dnes symbol města.
15 fotografií

„Do Birminghamu jsme jeli kvůli Kaplického Selfridges. Je to chlouba města"

Čtenář reportér
Oprava silnice. Ilustrační foto.
Praha - První fázi oprav dopravně klíčové ulice Přátelství mezi Říčany a Uhříněvsí se podařilo dokončit s téměř dvoutýdenním předstihem. Opravovaný úsek se nyní přesune směrem k Uhříněvsi mezi ulici Pánkova a vjezd do areálů v Říčanech.

KRÁTCE: Opravy ulice Přátelství jsou v předstihu

Praha
Ilustrační foto.
Praha - Příští týden se v hlavním městě odehraje další módní týden Mercedes Benz Prague Fashion Week. V hlavním programu nabídne milovníkům módy tři dny s 16 přehlídkovými bloky a tvorbu dvacítky domácích návrhářů a značek, kteří představí své kolekce na sezónu jaro/léto 2017. Podzimní týden módy se odehraje v garážích obchodního domu Kotva, výrazné, i když rozporuplně vnímané stavbě ve stylu brutalismu. Začne 1. září a speciálními hosty jsou slovenský model Filip Hrivňák a podle pořadatelů ve světě aktuálně nejúspěšnější návrhářka českého původu Martina Špetlová, která působí v Londýně.

Ve čtvrtek začne týden módy, ukáže novinky i udržitelnou módu

Volný čas
Fanoušci Applu si poprvé mohli prohlédnout hodinky Apple Watch.
Sydney - Fanoušci Applu dnes zaplavili obchod firmy v australském Sydney, kde si mohli vůbec poprvé na světě zblízka prohlédnout poslední novinku Applu, chytré hodinky. Zařízení si mohli vyzkoušet, ale nikoli zakoupit - oficiální prodej bude zahájen až 24. dubna, uvedla agentura Reuters. Apple vkládá do nových hodinek velké naděje a věří, že se stanou hitem.

Fanoušci Applu si poprvé mohli prohlédnout hodinky Apple Watch

Ekonomika