ŠTÍTEK: Semily

Cesta sedmnáctiletého Lukáše Kočárka a Filipa Černého z Kladna na Sněžku
Časy, kdy každý mladý kluk vyrazil na vandr, jsou dávno pryč, ale pořád se najdou tací, kteří místo vysedávání u počítače raději zabalí věci do batohu, nazují pohorky a vyrazí přes lesy a louky do dálky. O dvou takových budeme vyprávět v tomhle článku, protože cesta sedmnáctiletého Lukáše Kočárka a o rok mladšího kamaráda Filipa Černého z Kladna až na nejvyšší vrchol ČR – tedy horu Sněžku, byla zajímavá.
5 fotografií

Jak jsem šlapal na Sněžku. Dvojice školáků zvládla náročný pochod i bandu opilců

Ostatní sporty
Pohled do jednacího sálu senátorů v někdejší konírně Valdštejnského paláce v Praze.
Celkem šest kandidátů se chce utkat v obvodu Jablonec nad Nisou o křeslo v Senátu Parlamentu ČR. Dosavadní senátor za obvod 35 Jablonec nad Nisou Jaroslav Zeman nebude o post potřetí usilovat. Přihlašovat kandidáty na senátory v obvodech, kde se budou volit noví zástupci voličů, se mohlo do úterý 16. července. 

Do senátních voleb jdou v obvodu Jablonec nad Nisou matadoři i nováčci

Jablonecko
Mladá žena svého partnera jednou bodla. Ilustrační snímek.
Policie vyšetřuje od pátečního večera 14. června vraždu v Semilech. O život měl přijít mladý muž, na kterého po předchozí hádce zaútočila jeho partnerka. Ženě za vraždu partnera hrozí nepodmínečný trest až ve výši 18 let. Stíhána je vazebně, okolnosti násilného činu z minulého týdne kriminalisté vyšetřují.

Za vraždu partnera hrozí ženě ze Semil až 18 let nepodmíněně

Krimi
Ilustrační foto. Daně.
Města v Libereckém kraji reagují na vládní zvýšení daně z nemovitosti, Frýdlant se rozhodl tuto zátěž občanům pro příští rok snížit o pětinu, v Jablonci plánují zavedení druhého koeficientu, v Chrastavě i Hrádku budou mít vyšší daň průmyslové podniky a Liberec by rád těch 40 až 60 milionů vybraných navíc využil na opravu silnic.

Daň z nemovitosti Frýdlant sníží o pětinu. Liberec peníze využije na silnice

Liberecko
Jan Farský na předvolebním mítinku s ministrem vnitra a 1. místopředsedou vlády Vítem Rakušanem.
Čtyřiačtyřicetiletý právník a ředitel Institutu moderní politiky iSTAR Jan Farský (STAN) ze Semil je jediným politikem z Libereckého kraje, který se dostal do Evropského parlamentu. Bývalý starosta Semil je ženatý, vychovává s manželkou čtyři děti a odmala se věnuje skautingu. „Za klíčové téma považuji posílení bezpečnosti Evropy. A to skrze větší spolupráci na poli obranného průmyslu. Což by mělo vést k větší prosperitě a k dlouhodobému zlepšení konkurenceschopnosti Evropy. Také se chci zaměřit na podporu znevýhodněných regionů u nás,“ řekl Farský v rozhovoru pro Deník

Liberecký kraj má europoslance. Jan Farský se zaměří na znevýhodněné regiony

Jablonecko
Mšeno - Rychnov
První červnovou sobotu se asi na žádném hřišti v kraji nemohly týmy těšit ideálními podmínkám. Objevily se kaluže, voda se podepsala na obrazu hry, balón rychle klouzal po mokré trávě, jindy se zase zastavoval v loužích. To všechno vedlo k nepřesnostem a jednoduchým ztrátám na obou stranách. Některé výsledky pak překvapily.
23 fotografií

Rychnov rozstřílel Mšeno. Bělá začínala v devíti

Kraje
Rekonstrukce bytu. Ilustrační snímek.
Město Semily se v posledních dvou letech intenzivně věnuje rekonstrukci obecních bytů, přičemž v loňském roce bylo zrekonstruováno 16 bytů za 7,6 milionu korun a letos již dalších 10 bytů za 4,5 milionu korun. Kromě toho se město zaměřilo i na zateplení bytových domů, na které získalo dotace. Celkové náklady na tyto projekty přesahují 29 milionů korun.

Rekonstrukce bytů v Semilech pokračuje. Dalších deset bytů za 4,5 milionu korun

Jablonecko
I. A:  Rychnov - Bílý Kostel, ilustrační foto
V dalším kole I. A třídy si tři body připsaly Bělá, Rychnov a Semily. Mšeno už plánuje posily do nové sezóny. Trenér Bělé doufám, že se do další kola uzdraví někteří marodi. Semily nepostřehly, že se už hraje. Ale pak zabraly a vyhrály.

Grebeníček: Šlo to ztuha. O Mšenu rozhodly hrubé chyby

Kraje
Trvalá expozice Léčitelé Pojizeří a Podkrkonoší vzniká v Jílovecké ulici pod taktovkou Muzea a Pojizerské galerie Semily.
/FOTO, VIDEO/ Co mají společného Eleazar Kittel, Klotylda Hoppeová či Květoslava Patočková? Všichni jmenovaní měli léčitelské schopnosti, které byly v minulosti opředeny tajemstvím. A jejich osudy se staly součástí plánované trvalé expozice Léčitelé Pojizeří a Podkrkonoší pod taktovkou Muzea a Pojizerské galerie Semily. Lákat bude na několik novinek, ať už se jedná o jedinou kopii destilační „laborantské kuchyně“ z krkonošské Karpacze z 18. století či přesnou rekonstrukci malebné „léčící místnosti“ semilské léčitelky Květoslavy Patočkové. Její slavnostní odhalení se uskuteční v rámci Bylinkového festivalu.
39 fotografií

Tajemství léčitelů ožije v Semilech. Bylinkový festival odhalí novou výstavu

Jablonecko
Bělá - fanoušci
Další kolo I. A třídy přineslo vysokou prohru Bělé v Žibřidicích (6:1). Za remízový výsledek 1:1 v Rozstání vděčí A mužstvo Mšena svému vynikajícímu brankáři Branišovi.  Trenér Semil Hejduk za remízu 2:2 hráčům poděkoval, s výkonem byl spokojený.

Rychnov nadělil Vesci sedmičku. Nová posila úřadovala

Kraje
Most přes Jizeru v Semilch je v havarijním stavu.
Od 27. května bude uzavřen most přes řeku Jizeru na hlavním průtahu Semil. Začnou přípravné práce u přeložek inženýrských sítí, zejména plynu a vodovodu. Současně bude na mostě zřízen koridor pro pěší a most se začne odstrojovat a připravovat na demolici. Od 3. června 2024 začnou práce v korytě řeky Jizery, konkrétně na lávce pro pěší, a po osazení lávky začne demolice samotného mostu.

Most přes Jizeru v Semilech se začne rekonstruovat na přelomu května a června

Jablonecko