ŠTÍTEK: Sendai

Výbuch japonské sopky Sakuradžima (24. července, 2022)
V jihozápadním Japonsku vybuchla sopka Sakuradžima, která se nachází asi 50 kilometrů od jaderné elektrárny. Podle médií zatím nebyly hlášeny žádné škody, japonský meteorologický ústav nicméně vyhlásil nejvyšší pátý stupeň pohotovosti a doporučil evakuaci některých oblastí. Informují o tom agentury Reuters a Kjódó.

V Japonsku vybuchla sopka. Úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti

Svět
Juja Okegawa v dresu Řisut
Juja Okegawa začíná svou sedmou hokejovou sezónu v Česku. Ačkoli to zatím výkonostně nedotáhl tak vysoko jako jeho předchůdci Hirojuki Murakami a Juki Miura, rozhodně ještě neřekl poslední slovo. Aktuálně se po dvou letech v krajské lize snaží prosadit o stupeň výš – do 2. ligy.

Malý samuraj Okegawa zkouší štěstí v Řisutech

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Sendai (Japonsko) - Ministři financí a šéfové centrálních bank zemí skupiny sedmí velkých světových ekonomik G7 se shodli na potřebě bojovat proti terorismu a jeho financování a proti daňovým únikům. Potvrdili rovněž obavy ze stagnace globálního růstu a sliby, že nebudou záměrně oslabovat své měny, i když Japonsko znovu varovalo před růstem jenu. Neshodli se však na koordinovaných akcích na podporu stagnujícího růstu.

Zástupci G7 se shodli na boji s terorismem a daňovými úniky

Svět
Na střeše úřadu japonského premiéra Šinzóa Abeho dnes přistál bezpilotní letoun s výstražným symbolem označujícím radioaktivní materiál. Testy prokázaly „nepatrné" množství radiace a policie zahájila vyšetřování incidentu.
Tokio – Na střeše úřadu japonského premiéra Šinzóa Abeho dnes přistál bezpilotní letoun s výstražným symbolem označujícím radioaktivní materiál. Testy prokázaly „nepatrné" množství radiace a policie zahájila vyšetřování incidentu. Kdo stroj k Abeho kanceláři poslal, zatím není jasné. Agentura Reuters nicméně připomněla, že soud v prefektuře Kagošima dnes zamítl žádost občanů zablokovat z bezpečnostních důvodů obnovu provozu jaderné elektrárny Sendai.

Na střeše úřadu japonského premiéra přistál mírně radioaktivní dron

Svět
Elektrárna Fukušima. Ilustrační foto
Tokio - Guvernér japonské prefektury Kagošima Juičiro Ito dnes dal konečný souhlas s restartováním jaderné elektrárny Sendai v jižním Japonsku. Jde o první jadernou elektrárnu, která v Japonsku obnoví provoz v režimu nových bezpečnostních opatření přijatých po katastrofě elektrárny Fukušima v roce 2011. Informovala o tom agentura AP.

Japonský guvernér dal souhlas se spuštěním jaderné elektrárny

Svět
Volejbal - ilustrační foto
Sendai - České volejbalistky se rozloučily s Grand Prix po další pětisetové bitvě těsnou porážkou s domácím Japonskem. V nováčkovské sezoně ve světové soutěži dosáhly bilance dvou výher a sedmi proher a po dvou třetích místech skončily na závěrečném turnaji v Sendai poslední. Celkově z 20 účastníků obsadily 14. příčku.

Volejbalistky po další bitvě podlehly na závěr GP Japonsku

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Sendai - České volejbalistky podlehly ve svém předposledním vystoupení v Grand Prix proti Bulharsku po tuhém boji 2:3. V úvodu tie-breaku získaly Bulharky čtyřbodový náskok a nedovolily soupeřkám zvrat. Českému týmu se dařilo v první a čtvrté sadě, poslední tři duely s Bulharskem prohrál shodně 2:3.

České volejbalistky podlehly v Grand Prix po boji proti Bulharsku

Ostatní sporty
Libero českých volejbalistek Jášová.
Sendai – České volejbalistky podlehly v Grand Prix světovým jedničkám a stříbrným medailistkám z olympijských her v Londýně Američankám po statečném výkonu 0:3. Tým USA si upevnil postupovou pozici do Final Six šestou výhrou ze sedmi zápasů, Češky mají na kontě dvě vítězství a v neděli v japonském Sendai se s premiérovou účastí v elitní soutěži rozloučí.

Volejbalistky po statečném výkonu podlehly americkým jedničkám

Ostatní sporty
Tokio - Třináct z 22 členů posádky rybářské lodi se pohřešuje u severovýchodního pobřeží Japonska poté, co se jejich plavidlo v neděli srazilo s mnohem větší nákladní lodí. Informovala o tom dnes agentura AP. Zbylých devět námořníků rybářské lodi se podařilo zachránit. Po nezvěstných 12 Japoncích a jednom Indonésanovi pátrají letadla pobřežní stráže.

U Japonska se srazily dvě lodě, 13 lidí se pohřešuje

Svět
Ilustrační foto.
Liberec – Liberecká humanitární organizace Hand for Help Europe, jejíž dobrovolníci operovali na konci března v okolí města Sendai v Japonsku, vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc této zemětřesením zničené zemi.

HELP JAPONSKO, zní z liberecké mise

Liberecko
Elektrárna Fukušima. Ilustrační foto
Tokio, Praha - Poprvé od katastrofálního zemětřesení a přívalové vlny cunami z 11. března byla v sobotu v postižené oblasti na severovýchodě Japonska v přístavu Sendaj opět obnovena nákladní doprava. Oznámila to agentura Kjódó s odvoláním na oficiální zdroje.

V Japonsku byla obnovena nákladní doprava

Svět
Tomáš Verner zdraví fanoušky na exhibici v dresu hokejistů HC Mountfield.
PAŘÍŽ – Krasobruslař Tomáš Verner neunesl tíhu obnášející roli favorita na závodě vPaříži a nečekaně skončil na šestém místě. Přitom byl podle papírových předpokladů jedním zadeptů na stupně vítězů. Pro Vernera to bylo vůbec nejhorší umístění velitním závodě GP.

Verner skončil na Grand Prix v Paříži až šestý

Ostatní sporty